Top Message

www.oblik.fi

NÄIN SYNTYY 10 MINUUTIN BLOGIKUVA LASTENHUONEESTA

Monesti ajatellaan, että blogikuvat ovat jotenkin äärimmilleen stailattuja, eivätkä ihmiset todellisuudessa asu sillä tavoin, kun koti kuvataan. Väittämä on osittain totta ja osittain aivan silkkaa pötyä.

Ajattelin hieman valottaa omaa tapaani kuvata blogikuvia, eli kertoa miten kuva syntyy ja mitä kaikkea se vaatii. Tapoja on varmasti lukuisia - toiset ei tee ennen kuvan ottamista yhtäkään liikettä/tavaran siirtoa ja toiset taasen pyörittävät koko kodin/kuvattavan huoneen kalusteet ja esineet ympäri.

Otin esimerkkitilaksi lastenhuoneen, jonka koen muutoinkin hankalimpana kuvattavana valon ja tavaramäärän vuoksi :D.

Lähtötilanne:
Aamupäivä, lapsi on lähtenyt kouluun ja itse olen aloittanut työnteon muutama tunti sitten. Koska on kotitoimistopäivä, pystyn kuvaamaan onneksi myös valoisana hetkenä tänään. Aamulla en kuitenkaan voi heti aloittaa, sillä ulkona on sysimustaa, eikä valoa ole sisätiloissa lainkaan. Huone näyttää siltä, kuin siellä asuisi esiteini-ikäinen lapsi - ja ihan totta; niinhän siellä asuukin!1. Pöydällä on sekalaisesti tavaraa - vaikkakin tällä kertaa ihmeen vähän, kylpytakki lojuu nurkassa ja nalle makoilee tuolin päällä. Peilin edessä on työntyneenä pieni viherkasvi ja lisäksi pari vesipulloa (niitä heitellään ja koitetaan saada pystyyn.... tiedättekö?).

2. Vien kylpytakin kylppäriin, pinoan pöydän tavarat ja nostan ne kaappiin koulukirjojen kanssa samaan paikkaan. Nallen taas nostan nojatuolille ja vesipullot huoneen toisellle laidalle. Eli suomeksi kahden minuutin tavaroiden paikoilleen laittaminen/siistiminen.

3. Siirrän lattialla olevat kasvit pois huoneen ulkopuolelle, sillä ne tekevät kuvasta levottoman. Asetan pöydälle kirjan, jottei kuva näytä aivan tyhjältä. Samaan aikaan huomaan, että sängyn keltaiset lakanat vilkkuu peilin kautta ikävästi, ja tuo taas kuvaan vähän levotonta tunnelmaa. Heitän peitteeksi harmaan lakanan ja vaihdan hieman kuvakulmaa, jottei se ole niin jyrkkä. Tuolin ei tarvitse näkyä kuvassa kokonaan, joten astun hiukan oikealle kuvan ottaakseni. Samalla käänsin hieman objektiivin suuntaa, jotta peili mahtui taas kuvaan kokonaan korkeussuunnassa.

1. Sänky on petaamatta (yllätys). Meillä harvemmin käytetään päiväpeittoa, ja useimmiten sänky on joko vain pedattu tai sitten sen päällä on torkkupeitto, lakana tai jokin viltti jalkopäässä.

2. Petaan sängyn ja totean peilin kautta, että ehkä kuvaa varten keltaiset lakanat on aika rajut ja ne pomppaa silmille. Kuvassa tällaiset asiat korostuvat, joihin ei livenä niin kiinnitä huomiota.

3. Haen lakanakaapista harmaan pussilakanan tuohon päälle, jotta tunnelma kuvassa rauhoittuu. Laitan samat tyynyt takaisin, jotka sängyllä olikin. Nyt ne erottuu myös paremmin, koska taustan kangas on yksivärinen. Pöllötyynykin on sängyllä (toisessa päädyssä), muttei mahtunut näemmä lopulliseen kuvaan.

Kaikenkaikkiaan kuvaa varten tein noin 10 minuutin työn; siivosin työpöydän, siirsin kasvit ja vesipullot pois kuvasta ja petasin sängyn. Sanoisin, että aika vähän vaivaa tai mitään ylimääräistä ns. stailausta kuvia varten tehtiin. Silti tunnelma on aika eri, kuin että olisin vain räpsäissyt menemään ilman mitään siistimistä. Tilanne ja tila itsessään ei kuitenkaan ole mitenkään erilainen kuin lähtötilanteessakaan, ja näin ollen se myös on melko realistinen otos siitä, miltä meillä lastenhuoneessa tavallisestikin näyttää. Siivouksen olisi ilman kuvausta joutunut suorittamaan juniori itse. Nyt hän omaksi onnekseen oli koulun penkillä sillä aikaa kun kotona oli valoisa aika kuvata. :D

Olisi kiva kuulla, miten olette ajatelleet blogikuvien syntyvän? Ja kuten alussa sanoin, tämä on minun tapani tehdä asioita, jokainen tekee varmasti vähän eri tavoin - eli miten parhaaksi on kokenut :).

Jutta

ps. Tajusin juuri, että eh - meillä ei ole vieläkään valaisinta tässä huoneessa :D :D Vain tuo rempan jälkeen jäänyt aihio ilman varjostinta... Ehkä pitäisi tehdä asialle jotakin... :D

4 KOTIMAISTA (SISUSTUS)LAHJATOIVETTA

Vaikka materiaali on jokseenkin "epätrendikästä" kaiken konmarituksen keskellä, niin olinpa kuitenkin ilahtunut meidän pienen sisustusbloggaajaporukan tämän kuukauden teemasta: Kirje joulupukille! 

"Aikuisetkin saavat toivoa ja nyt on aika avata sisustusbloggaajien toiveiden tynnyri! Tämä joulupukki tuo vain kotimaisia sisustuslahjoja ja nyt kerätään neljä haavetta toivomuslistaan neljässä eri hintaluokassa (alle 20, 200, 500, 1000 e). Maailmanrauha tulee vakiotilauksena eli sitä ei saa toivoa.; Tällä teemalla nostetaan esille suomalaisia suunnittelijoita ja valmistajia, jaetaan inspiraatiota omista haaveistamme sekä annetaan lahjavinkkejä lukijoille."

Emäntänä ja ohjeistuksen antajana toimii marraskuussa Modernisti Kodikkaan sympaattinen Kerttu, joka sitten kokoaa meidän kaikkien joululahjatoiveet yhteen kattavaan listaan joulukuun alussa. Jännää nähdä miten yksiin sisustusbloggaajien toiveet menevätkään :).

1. SAANA JA OLLI - IKIAIKA SÄILYTTIMET

Turkulaisen Saana ja Olli suunnittelijakaksikon uusin mallisto kantaa nimeä ikiaika. Tunnistettava tyyli on ollut Saanalle ja Ollille aina ominaista, eikä Ikiaika tee poikkeusta. Läpinäkyvä suunnittelu- ja valmistusprosessi on pariskunnalle erittäin tärkeää, joten myös ostaja voi olla hyvin mielin heidän tuotteitaan hankkiessaan. Ikiaika -malliston säilyttimet ja tekstiilit alkaen 13€.
Kuvat ja lisätiedot: Saana ja Olli 

2. ANNA PIRKOLAN BOUNCE-RYIJY

Tämän hankkimista olen harkinnut pitkään. Upeat merinovillasta käsintehdyt seinävaatteet ovat tekstiilisuunnittelija ja sisustusstailisti Anna Pirkolan käsialaa. Hintaa kuvan ryijyllä on 150€. Ainoa asia joka pidättelee tällä hetkellä ostoskoriin klikkaamista on värin päättäminen. Mallia löytyy harmaan ja luonnonvaalean lisäksi myös mustana ja kauniin nuden sävyisenä. 
Kuvat ja lisätiedot: Anna Pirkola / Da Daa Shop

3. HIMMEE LOOP PÖYTÄVALAISIN

Timo Niskasen uusin valaisinuutuus HIMMEE -brändille hurmaa eleettömällä ja kekseliäällä muodollaan. HIMMEE ei todellakaan jäänyt yhden-kahden valaisimen tähdenlennoksi, vaan suunnittelija on jaksanut panostaa uuden luomiseen ja kasvuun yhä enemmän ja enemmän. Jokaisessa hänen suunnittelemassaan tuotteessa näkyy tinkimätön halu panostaa laatuun ja muotoiluun. Näkisin todella mielelläni tämän hipaisukytkimellä toimivan alumiinirunkoisen valaisimen kotonamme sohvan takana olevalla kapealla hyllyllä. 
Kuvat ja lisätiedot: HIMMEE

4. NIKARIN FEBRUARY -SIVUPÖYTÄ


Viimeisimpänä (muttei suinkaan vähäisimpänä) joulupukin kirjeeseen kirjoitetaan Nikarin valmistama February -pöytä. Saarni materiaalina on kaunis, lisäksi muotokieli on jollakin tapaa niin erityisen hieno, ettei oikein löydä sanoja. Yritykseltä löytyy myös muutamia muita tuotteita, joita todella mielelläni näkisin meillä kotona! Rehellisyyden nimissä on kuitenkin valitettavasti todettava, että tämä toive ainakin saattaa jäädä haaveeksi. 
Kuvat ja lisätiedot: Nikari

Taidanpa tästä lähteä viemään kirjettä postiin, josko toiveet ehtisi saapua Korvatunturille vielä tässä hyvissä ajoin :) Kiitos Kertulle kivasta kuukauden teemasta <3

Mitä sinun toivelistaltasi löytyisi, jos sinne saisi laittaa vain kotimaisia sisustuslahjoja?
Jutta

VIIKON SISUSTUSVALINTA OSA 1

Monia teitä lukijoita kiinnostaa usein meidän kodin piensisustusesineet ja -vinkit. Vaikka on todella inspiroivaa katsoa suuria kokonaisuuksia, niin yksi todella merkittävä asia kodin tunnelman luomiseen on omasta mielestäni pienet yksittäiset asiat, yksityiskohdat tai esineet. Niistä tulee myös ehdottomasti eniten tällä hetkellä kyselyitä sähköpostiin ja kommenttikenttään.

Tästä syystä ajattelin jakaa teille niitä piensisustuksen vinkkejä ja ideoita silloin tällöin ihan omana juttunaan. Yhteistä näissä viikon sisustusvalinnoissa on se, ettei se vaadi suurta panostusta tai muutoinkaan mitään ylimääräisiä ponnisteluja. 

Sisustamisen ei tarvitse olla sitä, että koko kodin kalusteet vaihdetaan tai pyöritetään kerran kuukaudessa ympäri. Sisustus on paljon moninaisempaa, ja paljon helpompaa! Sisustusvalinta, joka juuri siinä hetkessä tuo hyvän mielen voi olla väri, astia, sisustusesine, asetelma, materiaali, petaustapa... Oikeastaan mitä vain, mikä on helppo toteuttaa!

Tämän viikon valinta on ehdottomasti yhden kukan maljakko.

Ostan muutaman kerran kuukaudessa leikkokukkia kotiin, ja kun kimppu alkaa olla päiviensä päässä, olisi siellä usein vielä pari ihan kivaa nuppua tai oksanpätkää. Saatan myös toisinaan ostaa kukkakaupasta vain pari oksaa/kukkaa, jolloin tällaiset pienet maljakot sopivat niille mainiosti. Yhden kukan maljakoilla saat kimpun parhaille yksilöille lisäaikaa ja lisäksi useita tällaisia yhdistelemällä loihdit myös näyttävän kokonaisuuden viikonlopun kattaukseen. Maljakkona voi toimia yhdelle oksalle myös vaikkapa kaunis juomalasi tai lasipullo.

Tämä kuvassa näkyvä Marimekon Flower -maljakko on Carina Seth-Anderssonin suunnittelema, suupuhaltamalla valmistettu kappale, jonka sain lahjaksi ihan hiljakkoin. Täytyy sanoa, että tykkään valtavasti tämän pienen yksilön muotokielestä ja se onkin ollut käytössä ahkerasti siitä saakka kun sen paketista avasin.

Missä teillä muuten nähdään leikkokukkia? 
Päätyvätkö ne useimmiten sohvapöydälle, hyllyille, 
tai kenties keittiöön ruokapöytää koristamaan? 

Jutta

PS. Ehkä voisin jo luovuttaa noiden kuivuneiden eukalyptuksen oksien kanssa ;) 
Taitavat olla vähän tiensä päässä...

5 + 1 SYYTÄ RAKASTAA LITTOISTA

Olen silloin tällöin kertonut blogissakin siitä, miten paljon tätä asuinaluettamme rakastan. Monille on kuitenkin aivan täysi mysteeri missä ja mikä on tämä Littoinen oikein on. Littoinen on paikka, joka sijaitsee jopa kolmen kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Osa Littoisista kuuluu Lietoon, osa Turkuun ja osa Kaarinaan. Harvoin kukaan Littoislainen kuitenkaan kertoo kotipaikakseen esimerkiksi Liedon, yleensä puhumme asuvamme Littoisissa (vaikkei se mikään oma kunta tai kaupunki tänäpäivänä olekaan). Turun keskustaan meiltä tulee matkaa noin kahdeksan kilometriä, Liedon keskustaan (johon meidän alueemme virallisesti kuuluu) kilometrejä tulee noin 11.

Tämä kotimme on jo kolmas Littoisissa. Juuri nyt tuntuu, ettei mikään muu paikka tai alue vedä koskaan vertoja tälle! 

Meidän perheen kaikki jäsenet tuntevat olevan kotonaan täällä. Se tunne on äärettömän tärkeä ja on ollut myös merkittävin syy siihen, miksi emme voineet muuttaa edellisestä kodistamme yhtään nykyistä kauemmas. Muuttomatkaa meille kertyi viime kerralla 300m, ja sitä edellisellä kerralla alle 100m. Taidamme olla vähän rakastuneita tähän paikkaan :).

Miksi sitten alue on vienyt koko perheemme sydämen?

1. Luonto

Takapihaltamme alkaa lähes samantien metsä, joka ulottuu ympäri Littoistenjärven. Koiranomistajana arvostaa tällaista asiaa ihan mielettömän paljon, sillä lenkkimaastoja on rutkasti erilaisia ja ne ovat myös lähellä. Ei tosiaan tarvitse mennä joka päivä samoja reittejä, vaan valinnanvaraa kyllä löytyy lukemattomia. Myös hiihtoreitit kulkevat läpi metsien (+ järven)  ja pururatakin alkaa tästä aivan vierestä. Asumme aivan Littoistenjärven välittömässä läheisyydessä, joka on todella sympaattinen tarjotessaan idyliset puitteet luonnosta nauttimiseen. Järven ympäri kulkee myös lenkkipolut, ja matkaa kierrokselle tulee noin kahdeksan kilometriä. Kesällä järvi on kylläkin vähän myös murheenkryyni leväongelman vuoksi, mutta kaikki muut 10-11 kuukautta vuodessa se on mitä parhain paikka. On tullut monesti istuttua tuolla kallioilla ja tuijotettua vain lempeästi liplattavaa vettä. Parasta on se, että rantaan kävelee pari minuuttia metsän läpi. 


2. Yhteisöllisyys

Vaikka asumme aivan kaupunkielämän kyljessä, vallitsee täällä uskomaton "pienen kylän yhteisöllisyys". Alueella on aktiivisia ihmisiä, ja se näkyy mukavissa yhdessä järjestetyissä tapahtumissa (esim. Littoisten Lumoavat pihat ja Littoisten markkinat). Vanhemmat tuntevat lastensa kavereita ja kommunikointi on mutkatonta. On muuten ihan todella ensiarvoisen tärkeää tämä seikka tänäpäivänä! Tuntuu, että täällä asuvat ihmiset on jollakin tapaa erityisen avuliaita. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun esimerkiksi joidenkin menojen vuoksi joku lapsen kaverin vanhemmista on tarjoutunut avuksi. Tuntuu, että tänne muuttaa ja täällä asuu vain mukavia ihmisiä. Ehkä seura tekee kaltaisekseen tässäkin asiassa? :)


3. Koulut ja päiväkodit

Viiden minuutin kävelymatkan päässä kotoamme on Littoisten Ala-aste (jossa on muuten kunnan ehdottomasti hienoin piha pyöräilyramppeineen, biljardipöytineen, koripallo- ja jalkapallokenttineen). Ylä-astekin löytyy ihan kävelymatkan päästä, kuten myös toinen ala-aste ja useat päiväkodit. Lapsiperheillä on siis kaikki tarvittava tässä aivan nurkilla. Jos meidän juniorilta kysytään, hän asuu täällä aikuisenakin. Hän ei omien sanojensa (ja tämänhetkisen mielipiteensä) mukaan koskaan muuta täältä pois. Ihan vain, koska Littoinen on cool ja kaikista paras paikka!


4. Turvallisuus

Täällä on turvallista asua. Tähän vaikuttaa mm. aiemmin mainittu yhteisöllisyys. Voin hyvillä mielin päästää lapsen pihalle tai kulkemaan itsenäisesti kaverin luokse. Suurin osa kaveripiiristä asuu viiden minuutin matkan päässä kotoa. Se helpottaa ihan äärimmäisen paljon kuljetusrumbaa ja lisäksi tarjoaa mahdollisuuden liikkumiselle kavereiden kanssa (ei ole kuskausta ovelta ovelle johonkin paikkaan, mistä löytyy tekemistä). Täällä ihmiset välittävät toisistaan ja erityisesti lapsista. Apua tarjotaan ja sitä myös saa.


5. Lyhyt matka kaikkialle, silti omassa pesässään

Littoinen jää vähän tällaiseen omaan "pesäkoloonsa" jossa tuntuu, kuin olisi piilossa muilta. Samaan aikaan esimerkiksi Turun keskustaan tai läheiseen kauppakeskukseen ajaa sen 15 minuuttia. Alueelta löytyy mm. useampia lähikauppoja, apteekki, jalkapallo- ja luistelukenttä, kampaamo, pizzeria ja hieroja. Bussiyhteydet ovat hyvät, ja meilläkin on käytössä tästä syystä vain yksi auto (iso säästö sekin!). 


6. Upea historiallinen miljöö ja kuvankauniit rakennukset

Littoinen on rakentunut aikanaan asunnoiksi saneeratun vanhan Verkatehtaan ympärille (jossa mekin ennen asuimme). Jylhien tehdasrakennusten ympärillä on paljon vanhoja puutaloja, suloisia pihapiirejä ja pieniä polkuja. Rakennuskanta on vaihtelevaa ja monimuotoista. Monet puutalot ovat yhtiömuotoisia, ja aikanaan niissä onkin asunut tehtaan työntekijöitä. Alueella on myös paljon omakotitaloja.


Haaveilen edelleen (tätä en nyt todellakaan voisi kyllä ääneen sanoa, mutta menkööt) Kotimäen päällä olevista hurmaavista puutaloista, jotka sijaitsevat kallion päällä omassa rauhassaan. Sieltä käsin on myös nämä kuvat otettu. Katsokaa millaiset maisemat ja miten rauhallinen fiilis täällä on kun katselee ymärilleen <3.

Onko Littoinen sinulle tuttu paikka?

Jutta 


VIIME VIIKKOJEN PUHUTUIMMAT AIHEET BLOGISSA

Huomenta! Viimeiset viikot on tuntuneet olevan yhtä haipakkaa. Menoja kertyy näin joulun alla reippaasti enemmän kuin normaalisti, ja työrintamallakin tuulee lujaa. Tästä syystä olen hyvin huonosti ehtinyt lukemaan mitään blogeja... Siksipä tänään ajattelin ottaa pitkästä aikaa sellaisen hetken, että käyn suosikkiblogieni viimeaikaisia postauksia läpi oikein ajan kanssa. Nappaan koiran kainaloon, vedän viltin korville ja surffailen tabletin kanssa sohvalla. Kuppiin täytyy kyllä ensin kaataa vähän lisää kahvia <3.

Jos sinulla on käynyt vähän samalla tavalla, niin ajattelin vinkata kolme juttua, missä täällä omassa blogissa eniten on keskusteltu viime viikkojen aikana (ja joita et halua missata):

Uuden HIMASSA -sivuston takaa paljastunut salaisuus >> Lue täältä
Hetki, jolloin tajusin; nyt tai ei koskaan >> Lue täältä
Netti ja Pinterest kuvalähteinä (synnytti yllättävän vilkkaan keskustelun) >> Lue täältä
Turkulaisen Drop -altaan showroomin uudistus >> Lue täältä


Millaisia blogijuttuja te olette viimeaikoina lukeneet? 
Otan mielelläni linkkivinkkejä ja suosituksia vastaan tämän viikonlopun lukulistalle :)

Jutta

MEIDÄN VANHA KOTI NYT ELLE DECORATION UK JOULUNUMEROSSA

Muutama vuosi sitten mieletön duo KivilahtiKeltanen -vieraili meidän vanhassa kodissamme. Juttu julkaistiin tuolloin Kotivinkissä (2014). Tänä syksynä sainkin sitten Jonnalta viestin, jossa hän kysyi saisiko Elle Decoration UK haastatella minua suomalaiseen jouluun ja kodin joulutunnelmaan liittyen, ja jutussa julkaistaisiin nuo aiemmin otetut kuvat. No tietysti suostuin, ja olin tosi otettu tästä kunniasta! Haastattelu ja kysymykset käytiin sekä sähköpostin, että puhelimen välityksellä muutamaan eri otteeseen. Nyt se on sitten painettuna lehtenä ja julkaistu myös Suomessa.Kauniiden kuvien myötä päädyin muistelemaan meidän jouluperinteitämme ja olin jälleen aidosti yllättynyt, miten ihmeelliseltä ne voi toisen kulttuurin näkökulmasta tuntua. Meille niin perinteiset ja tavanomaiset asiat tuntuvat sadulta, kun kysytään ihmisiltä, jotka eivät täällä asu. Uskon myös, että tässäkin maassa alueelliset ja sukukohtaiset erot ovat suuria (esimerkiksi meidän joulumme on todennäköisesti aika erilainen, mitä vaikkapa Pohjanmaalla taikka Itä-Suomessa).

Sain myös antaa viisi vinkkiä joulukodin tunnelman luomiseen. Ei liene yllätys, että erilaiset valot ja kynttilät nousivat siellä vahvasti esille. Mitä muuta me teemme jouluisen fiiliksen aikaansaamiseksi ja millaiset ovat meidän perheen joulunajan perinteet? Se selviää uusimmasta Elle Decoration UK joulunumerosta! Lehdessä oli myös paljon muutakin jouluista inspiraatiota, joten suosittelen nappaamaan sen lehtihyllystä mukaan :)

Olisi kiva kuulla, mikä sinun mielestäsi tekee joulutunnelman?

Tunnelmallista viikonloppua!
Jutta

NYT PUHUTUTTAA: PINTEREST & NETTI KUVALÄHTEINÄ!

Tiedättekö, että viimeaikoina silmiini on osunut jälleen aiempaa enemmän erilaisia facebook -ryhmiä ja blogeja, joissa ihmiset täysin surutta jakavat kuvia seruaavantyyppisillä lähdesanoilla:

"Kuva netistä"
"Kuva pinterestistä"
"Lähde: google"
"Lähde: Pinterest"

En tiedä onko tämä silkkaa tietämättömyyttä, välinpitämättömyyttä vai ajattelemattomuutta. Tai ehkä kaikkea sitä yhdessä. Haluaisinkin kysyä sinulta kuvien lainaaja; miltä tuntuisi kun otat mielestäsi kauniin kuvan ja julkaiset sen (vaikkapa siellä Pinterestissä) muiden iloksi - ja muut tallentaisivat sen koneelleen käyttäen sitä itse omissa tarkoituksissaan ja mainitsee lähteeksi Pinterest/netti? Eikö olisi aika mahtavaa, jos kuvan käyttäjä vaivautuisi selvittämään kuvan alkuperäisen lähteen ja kuvaajan/oikeuksien omistajan ja mainitsisi sen julkaisun yhteydessä? 

Se, että kuvia jakaa erilaisissa kanavissa, ei anna oikeutta niiden käyttöön! Joulun alla ihmiset etsivät jälleen paljon erilaisia ideoita ja inspiraatiota - se on tottakai ok - mutta jakavat niitä sitten ilman kuvaajan/blogin/lähteen tietoja. Suoraan sanottuna vihastuttaa! 

Minusta myös erilaisten fb-ryhmien sääntöviidakossa tähänkin asiaan voisi hyvin puuttua nykyistä enemmän (siellä puututaan lukuisiin muihinkin asioihin, kuten; mitä saa kirjoittaa, mitä saa linkata, mitä aiheita siellä käsitellään, mihin kansioon mikäkin pitäisi laittaa jne jne).


Sitten on vielä ne yritykset.... Huoh! Esimerkkinä käytän toimintatapaa, jota viimeaikoina on jälleen aiempaa enemmän näkynyt:

Henkilö X kuvaa kodissaan kauniin tyynyn/hyllyn/maljakon/kahvihetken ja jakaa sen Instagramissa. Yritys Y jälleenjakaa kuvan omalla yritystilillään ja lisää tekstiin; tätäkin kaunista maljakkoa löytyy meiltä verkkokaupasta, kip kap ostoksille. Kiitos kuvasta @XXX.  

Tapa on ihan okei, jos yritys Y kysyi kuvaajalta X lupaa kuvan jakamiseen tai ehkä jopa tarjoutui maksamaan sen käytöstä jonkun roposen. Edelleenjakaminenkin on tietyissä rajoissa aivan fine, mutta kaupalliseen tarkoitukseen yrityksillä EI ole lupaa jakaa yksityisten ihmisten kuvia ILMAN LUPAA. Sehän tarkoittaa samalla sitä, että yrityksen on tarkoitus hyötyä taloudellisesti - eli tehdä sen avulla kauppaa! Eikö olisi aika reilua, että kuvaaja saisi itselleen siitä myös jotain? 

Ja vielä tosiaan korostan, että uudelleenjako on todella mahtavaa (sitähän minä ainakin kuvan ottajana jopa jokseenkin toivon!). Mutten toivo, että sitä jaetaan ilman krediittejä! Netti ja Pinterest eivät ole kuvalähteitä! Haluaisin myös todella todella mielelläni tietää, jos joku jakaa kuviani. Ihan vain mielenkiinnosta. Annan siihen lähestulkoon aina myös luvan. Mutta se etukäteen kysyminen: se on tosi tärkeää! Etenkin silloin, kun kuvan käyttäjänä on taho, jonka aikomus on jakaa sitä kaupallisessa tarkoituksessa.

UGH. Tänään hermostuttaa tällaiset asiat. Onko muita, joita asia puhututtaa?
Jutta

PS. Postauksen kaikki kuvat on omiani! :D

VINKIT KODINKONEIDEN HANKINTAAN / KEITTIÖ

Reipas viikko sitten kirjoittelin yhdestä keittiön tärkeimmästä kodinkoneesta - höyryuunista (lue juttu täältä). Lupasin tuolloin, että palaan kodinkoneiden ihmeelliseen maailmaan vielä paremmin ja nyt olisi sen aika

Koska itse tarvitsin todella paljon apua nimenomaan kodinkoneiden valinnassa keittiöremontin yhteydessä, ajattelin että ehkä on muitakin, jotka kokevat olevansa samassa veneessä. Päätin haastatella asiantuntijoita, joilta itse sain apua ja onnekseni he lupautuivat vastaamaan kysymyksiini. 

Asiantuntijana toimii tässä tekstissä AEG:n Johan Liljeström ja Kvikin keittiösuunnittelija Jaana Husso. 

Mitä kannattaa huomioida kylmälaitteita valitessa (koko, ominaisuudet, hinta)?

Tilanne on hieman eri riippuen siitä ostetaanko laite hajonneen tilalle vai osana uutta keittiötä. Jälkimmäisessä voi vapaammin suunnitella laitehankintaa omaa käyttötarvetta silmälläpitäen jolloin ratkaisevia tekijöitä on koko (käyttötilavuus, valinta jääpakkasen, erillisten kylmälaitteiden tai side-by-side-välillä), ulkonäkö (väri, vapaasti seisova tai integroitava), ominaisuudet ja hinta.

Asia mikä yleensä tulee kuluttajille yllätyksenä on kuinka suuret erot laitteiden välillä on ruoan säilyvyyden suhteen. Jossain laitteessa ruoka siis säilyy paremmin kuin toisessa ja myyjän olisi hyvä osata perustella kuluttajille miksi näin on. Ominaisuuksia nykylaitteissa on todella runsaasti ja ostajan kannattaa selvittää onko niistä juuri hänelle hyötyä.


On hyvä miettiä mitä koneita haluaa/tarvitsee. Tähän vaikuttaa perheen koko ja miten/ paljonko tekee ruokaa. Onko intohimoinen ison perheen  ruoanlaittaja vai onko ruokailutottumus enemmänkin einesruokien lämmitys mikrossa. Tällöin tarpeet ovat erilaiset. Perheelliset tarvitsevat hyvän uunin, ison keittotason, kaksi erilistä kylmäkonetta, kun taas yksinään elävälle riittää hyvä monilla eritoiminnoilla oleva mikro tai yhdistelmäkone uunimikro, sekä yksi pienempi yhdistelmäkylmäkone. 

Kodinkoneita EI kannata ostaa ennen, kuin keittiösuunnitelma on valmis ( tilan tarve eri, onko integroitavat vai omalla ovella olevat) vaan sitten vasta,  kun on valinnut keittiötoimittajan, koska kaapistojen mitoituksissa ON eroja. 

Keskimäärin ihmiset käyttävät rahaa kodinkoneiden hankintaan n. 3000-4000€. Kodinkonepaketin voi saada myös 2500€:lla tai sitten koneista voi maksaa 10.000€ eteenpäin. Haitari on iso.

 

Mitkä kodinkoneet voi sijoittaa vierekkäin?

Integroitavia kylmälaitteita ja astianpesukoneita asennetaan yhä useammin vierekkäin, mikä on ”vähemmän ok” kuin sijoittaminen kauemmaksi toisistaan. Asiaan voi vaikuttaa ylimääräisellä poikkeuksellisen vahvalla/paksulla kalustelevyllä. Tilan puutteen vuoksi laitteet kuitenkin asennetaan usein vierekkäin mikä saattaa vaikuttaa niiden elinikään. AEG ei keskimäärin poikkea kilpailijoistaan laitteidensa ympärille vaadittavan ilmatilan suhteen ja perusperiaate onkin aina sama- mitä enempi ilmatilaa sen parempi. 

Keittiökalusteiden tilojen maksimointi on tietenkin kuluttajalle ensisijaisen tärkeää mutta kodinkoneen elinkaaren maksimointia ei pitäisi unohtaa ja paras tapa varmistaa se on pitää huoli siitä että laitteella on riittävästi ilmatilaa, jotta ylikuumenemiselta vältyttäisiin. Aikaisempaan verrattuna esim kalusteuunit ovat tiiviimpiä jolloin pintalämpötilat ovat hieman aiempaa matalammat. Kylmälaitteissa lauhduttimet saattavat nykyään sijaita kyljissä jolloin lämpötila nousee enemmän laitteen sivulla kuin aiemmin. Tämä on syytä ottaa huomioon varsinkin silloin, kun laitteita asennetaan vierekkäin.

Kvikin kohdalla tavallista syvemmät ja korkeammat runkokaapit tekevät kodinkoneiden sijoittamisesta tältä osin helpompaa sillä laitteiden ympärille jää yleensä runsaasti ilmatilaa.

Omat kommentit: Myös meidän keittiössämme jouduttiin valitsemaan tämä ratkaisu (vierekkäin on APK ja jääkaappi-pakastin), koska tila asetti omat rajoitteensa. Usein vanhan kohteen keittiöremontissa joudutaankin tekemään kompromisseja, jotka kannattaa tiedostaa jo etukäteen.

Onko yleisesti joku laite, johon ihmiset mielellään muita kodinkoneita enemmän panostavat?

Eri paikkakunnilla myydään hyvinkin erilaisia laitteita. Kaupunkialueilla esim.  ruokatrendit vaikuttavat jonkin verran ostopäätökseen, mistä höyryuuni on loistava esimerkki. Maakunnissa palvelut vaikuttavat ostopäätökseen selvästi trendejä enemmän.

Asiakkaat ovat tällä hetkellä innostuneet uusista yhdistelmähöyryuuneista. Tällöin samassa koneessa on normaalikokoinen iso uuni ja lisäksi täysverto höyryuuni. On myös koneita joissa on lisänä mikrotoiminnot. Mikron käyttö yhdessä uunitoimintojen kanssa lähes puolittaa ruoan valmistuksen ajan. Höyrykypsennys on taas terveellinen tapa tehdä ruokaa, joka säilyttää ruoan omat maut ja kosteuden. Höyryuuni voi myös korvata mikron käytön edellisen päivän ruoan lämmittämisessä. Tavallinen mikro kuivattaa ruokaa ja se ei enää maistu niin hyvältä. Ruoan lämmittäminen vesihöyryn avulla estää ruoan kuivumisen/säilyttää ruoan maut, edellisen päivän makaronilaatikko maistuu vähintään yhtä hyvältä tai jopa paremmalta. 

Eroaako höyryuunin ja tavallisen uunin sijoitus sitten kalusteissa?

Sijoitus ei eroa tavallisesta kalusteuunista mitenkään. Usein kodinkoneita kuitenkin suositellaan tänäpäivänä nostettavaksi ylemmäs lattiantasosta. Eniten käytetään jääkaappia ja astianpesukonetta, mutta myös kalusteuunin sijoittaminen työskentelykorkeudelle on järkevää. Tosin kaikki koneet voidaan harvoin sijoittaa optimikorkeudelle, koska tila usein loppuu kesken ja kun monta konetta nostetaan ylös, niin se myös vähentää työskentely/laskutasoa.

Tähän ongelmaan on esimerkiksi  Aeg:lla uusi hieno ratkaisu. Heillä on tullut valikoimiin hissillä toimiva apk, jolloin kone voidaan asentaa tason alle ja se on silti selälle mukava käyttää. Uunia ehkä käytetään hieman vähemmän, joten monesti se on tason/liesitason alle samassa linjassa. Mutta jos tila antaa periksi, niin suosittua on laittaa uuni ja mikro korkeaan kaappiin, hyvälle käyttökorkeudelle. Monilla on myös käsitys, että uuni olisi asennettava liesituulettimen lähelle. Se ei pidä paikkaansa, monessa uunissa on käryjä vähentävä suodatin.

Lopuksi vielä 5 vinkkiä kodinkoneiden hankintaan:

  • Älä tee ostopäätöstä pelkästään netistä hankkimasi tiedon perusteella vaan juttele perinteisen ja luotettavaksi koetun myyjän kanssa (kyllä, niitäkin vielä löytyy :))
  • Mieti hankintaa hieman nykypäivää pidemmälle sillä hintaero laitteiden välillä voi olla hyvinkin pieni. Pykälää edistyksellisemmällä voit pärjätä vielä perheen lisäyksen tai muun elämänmuutoksenkin jälkeen hyvin.
  • Älä tuijota vain ulkokuorta. Valitse mieluummin käyttötarkoitusta vastaava kuin pelkästään silmää hivelevä tuote.
  • Hyödynnä maahantuojan palveluita. Paikallisesti toimivalla maahantuojalla on suomenkieliset verkkosivut, paikallisesti toimiva myyntiorganisaatio ja huoltopalvelu sekä parhaassa tapauksessa näyttelytila missä pääset tutustumaan laitteisiin ilman minkäänlaista ostopakkoa.
  • Uskalla unelmoida ja toteuttaa itseäsi, sinusta kuoriutuu hyvien koneiden avulla yllättävän pienellä vaivalla hetkessä huippukokki!

Kiitos tuhannesti Jaanalle ja Johanille kattavista vastauksistanne! Toivottavasti näistä on apua myös teille lukijoille kun asia on/tulee ajankohtaiseksi. Onko siellä ruudun takana muuten muita, joiden mielestä uuden keittiön suunnittelussa kodinkoneet ovat juuri ne hankalimmat asiat? Entä olisiko sinulla antaa vielä jokin lisävinkki tähän listaan, jonka olet kokenut hyödylliseksi? 

Jutta

PIENEN PIENI SALAISUUS: UUSI DIY-SIVUSTO HIMASSA

Moi ja mukavaa sunnuntaita! Olen ollut vähän kahden vaiheilla kerronko tästä asiasta tässä kanavassa vai olenko kertomatta. Päätin kuitenkin, että on aika laskea salaisuuksien verhot myös täällä blogin puolella....

Mielessäni on ollut pitkään omasta mielestäni loistava idea: DIY-teemainen sivusto, jossa jaetaan selkeästi vain tee-se-itse -juttuja ja erityisesti niitä tyylikkäitä ja helppoja sellaisia. Toisinaan jaan niitä täällä blogin puolellakin, mutta kaipasin ideoille omaa kanavaa, ja omia sivuja. Lopulta päätin perustaa sivuston nimeltä HIMASSA

Varsinainen sivusto avautui julkiseksi marraskuun alussa, ja sitä ennen profiilit löytyi myös facebookin ja instagramin puolelta. Vastaanotto on ollut tosi hyvää, ja olen ihan superinnoissani kaikesta, sillä tuntuu kuin olisin saanut täysin uuden alun ja päässyt tekemään jotakin aivan omannäköistä juttua alkumetreiltä saakka. Osa teistä on löytänyt HIMASSA -sivut jo ennen tätä tekstiä... On ollut todella vaikeaa pysytellä anonyyminä ja samalla koittaa löytää samanhenkisiä ihmisiä mukaan innostumaan ja inspiroitumaan itsetekemisen hyvästä meiningistä. 

Mikä HIMASSA sitten on? 

Himassa on paikka, jossa mielikuvitus saa lentää ja hulluimmatkin ideat toteutetaan! Himassa tarjoaa yksinkertaisen ja selkeän tyylin ystäville helppoja tee-se-itse ideoita freesillä otteella. Siellä saa inspiroitua, sieltä saa poimia ideoita, siellä saa kysyä ja siellä saa mokata. HIMASSA saa siis toteuttaa itseään ja ruokkia luovaa nälkäänsä!

Vaikka DIY-ideat näyttelevätkin Himassa selkeästi yhtä pääroolia, jaetaan siellä myös loistavia asumisen ratkaisuja ja vinkkejä kodin toimivuuteen. Niin pieniä kuin suuriakin. Sillä mikään ei ole kiehtovampaa, kuin löytää juuri ne parhaat ideat ja ratkaisut, joiden myötä arjesta tulee piirun verran toimivampaa. Asuminen on niin paljon muutakin kuin vain sisustusta ja kodin tyyliä. Se on ennenkaikkea sitä toiminnallisuutta, eli arkea helpottavia ratkaisuja.

Tähän mennessä siellä on tehty mm. ikkuna-/seinäkoriste havunneulasista, isänpäiväkortti nahkarusetilla, jouluinen havuköynös... Myös koko loppuvuosi kuljetaan selkeästi DIY-teeman ja joulunodotuksen ympärillä, mutta heti alkuvuodesta sinne pärähtää myös paljon asiaa asumisesta, kodin järjestyksestä jne. Kantavana teema on kuitenkin myös siellä tee-se-itse


Miksi kerron sen sitten täällä?

Jatkossa DIY-jutut tulevat varmasti löytymään enemmänkin noiden sivujen puolelta. Täällä oblikissa taasen jatkamme edelleen sisustusjuttujen ja arjen ympärillä. Uskoisin, että monia teitä saattaa kuitenkin edelleen nuo tee-se-itse-jutut kiinnostaa, joten ei hätää - löydät ne nyt entistä mielenkiintoisempana ja aktiivisempana HIMASSA -sivuilta. 

En tee sivustoa yksin. Olen sen toki perustanut ja valtaosa tekstistä, ideoista ja kuvista on omiani. Haluan kuitenkin tarjota myös monipuolisesti eri asiantuntijoiden tietotaitoa käyttöönne. Tästä syystä haastattelen sivuille mielenkiintoisia tekijöitä, omien alojen asiantuntijoita ja vierailen myös kekseliäissä ja idearikkaissa kodeissa. Tästä kaikesta syntyy kokonaisuudessaan varmasti monipuolinen kattaus nimenomaan lukijan näkökulmasta. 

Itse odotan loppuvuoden osalta eniten tulevaa joulukalenteria! Kerrankin olen päättänyt sellaisen toteuttaa ja se tulee löytymään HIMASSA -sivujen puolelta. Paljon jouluaiheisia tee-se-itse-ideoita, kattausvinkkejä, paketointijuttuja yms...


Jos siis olet pitänyt DIY-ideoistani ja tyylistäni niitä toteuttaa, 
hyppää ihmeessä mukaan uusille sivuilleni!

Pääset seuraamaan HIMASSA -ideoita:


Idearikasta sunnuntaita toivottelee
Jutta

MÖKKITUVAN TALVINEN TUNNELMA

Moi ja mahtavaa alkavaa viikonloppua! Ajattelin jakaa teille muutamia kuvia mökin tuvasta ja sen talvisesta tunnelmasta. 

Tähän osaan tupaa ei olla tehty (eikä tulla tekemään) mitään muutoksia, eikä siihen ole hankittu myöskään mitään uutta. Tuvan pinnat katosta lattiaan tulevat säilymään tällaisenaan, ainoana muutoksena tilaan tulee olemaan keittiö, joka rakentuu talven aikana (tai ainakin ennen kesää) sohvan vastakkaiselle seinustalle. 
Mökin pienessä makuuhuoneessa oli siro 50-luvun Askon laverisohva, joka kääntyy myös varavuoteeksi. Se oli kaikinpuolin hyvässä kunnossa rungoltaan, joten kannoimme sen tupaan ja asetin sen päälle vain vaalean viltin. Keinutuoli ja sohvapöytä oli täällä myös jo entuudestaan. Tyynyt, viltit ja matto tuli täältä kaupunkikodista, eikä yhtään niistä ole ostettu tätä varten. Kuusityynyn painoin itse kaksi talvea sitten (ohjeet täällä), harmaan päällisen olen niinikään itse tehnyt. Mustavalkoisen päällisen taas ostin alkusyksystä käytettynä Giseldalta, joka kirjoittelee muuten myös blogia nimeltä Coffee Talble Diary. Suosittelen tutustumaan, jos blogi ei ole entuudestaan tuttu!

Sohvasta on muodostunut mökillä etenkin tuon valkoisen karvaturrin lempparipaikka, ja siksi siihen oli laitettava toinenkin viltti päälle (en välittäisi olla jatkuvasti nimittäin pesemässä tuota suurempaa valkoista peitettä...)
Lundian suuri valaisin (minkä muuten myöskin olen käytettynä hankkinut n.vuosi sitten) on mitä parhain tähän tilaan, ja se tuo juuri sopivan pehmeän valaistuksen hämärtyviin päiviin. Valaistusasiaa tulisi muutoinkin täällä pohtia vähän enemmän, mutta senkin aika on sitten joskus myöhemmin. To do -listalla on myös päiväuninurkan rakentaminen (sijoittuu ylläolevan kuvan oikealle jäävään tilaan oven viereen). 

Pääasia tällä hetkellä on  kuitenkin se, että olemme saaneet oleskelutiloista vähän enemmän omannäköisemme, vaikka todellisuudessa lähes kaikki kalusteet ja tavarat olivatkin täällä entuudestaan. Paljon on kuskattu poiskin, mutta onneksemme iso osa oli ihan käyttökuntoista tavaraa.  Tuli jälleen todistettua, että tekstiileillä ja pienillä jutuilla fiilistä saa kuitenkin reippaasti muutettua. 

Leppoisaa viikonloppua!
Jutta

INSPIROIVIN TYÖPROJEKTI JUURI NYT: DROP

Olen saanut viimeaikoina ihan tosi kivoja työprojekteja! Olen tosi otettu ja onnellinen, että niin moni luottaa visiooni ja näkemykseeni. Parasta <3.

Yksi inspiroivin projekti oli loka-/marraskuun aikana Drop-altaan Showroomin uudistus Turussa. Drop on suomalaisen huippusuunnittelijan Nikolai Ruolan taidonnäyte, jossa upea muotoilu ja käyttäjälähtöisyys yhdistyvät designaltaaksi. Käyttäjälähtöisyys tarkoittaa tässä tilanteessa sitä, että ergonomiaan ja käytettävyyteen on todellakin panostettu.

Vuoden Designteko 2015 palkinnonkin itselleen napannut upea allas kaipasi myös arvoisensa ympäristön. Tähän hommaan minut valjastettiin ja voi pojat, miten kaunis siitä lopulta tuli! Selkeälinjaisen altaan ympärille haettiin pehmeämpää fiilistä, tunnelmallista kokonaisuutta, houkuttelevaa terassitunnelmaa ja laadukkaita luonnomateriaaleja.

Showroom jakautuu kahdelle tasolle; lattiatasolla on tiskin lisäksi pöytäryhmä ja tulossa sinne on vielä mm. vaaterekki talvivaatteiden ripustukseen. Yleensä keskustelut käydään pöydän ääressä alatasanteella. Altaan vuoksi tilassa on kuitenkin myös korkeampi ylätasanne, josta päästään testaamaan allasta (eli ihan reilusti istumaan ja kokeilemaan miltä se selälle ja kropalle tuntuu). Koska allasta ei olla voitu upottaa katutason lattian alapuolelle, on showroomista syntynyt luonnollisesti kaksitasoinen. Ylätasanne on myös se, joka näkyy kadulle parhaiten. Tämän vuoksi  yleisfiilikseen ja ilmeeseen haluttiin panostaa.

Valitsin materiaaleiksi mahdollisimman rouheita ja pehmeitä pintoja (poikkeuksena alatason pöytäryhmä, joka taasen mukailee altaan muotokieltä). Terassitasolle tuotiin Parolan Rottingin ihana penkki, ja sen päälle koottiin muutamia tyynyjä. Pehmeyden tunteen lisäämiseksi penkille laitettiin vielä mielettömän kaunis aito lampaantalja, joka löytyi Granitista. Kasvit tuotiin tähän ikkunan edustalle valon vuoksi, jota ne saakin suurista ikkunoista aivan mainiosti. Ei liene vaikea arvata, että tästä nurkkauksesta tuli ihan selkeästi oma suosikkini!
Kyllä sillä lopputuloksella vaan oli aika iso merkitys koko tilan fiilikseen! Miinuspuolena tällaisessa työssä oli kuitenkin se, että tuo rottinkipenkki ja lampaantalja jäi mieleen pyörimään (ehdottomasti sopisi mökin rantasaunalle). Ja lisäksi kuulin, että tuota allasta saisi myös harmaana nykyään - se taas kävisi mökille myöskin ihan mielettömän hyvin. Käyttäisimme siinä todennäköisesti pääosin järvivettä, ja se taas ei välttämättä näyttäisi niin kutsuvan väriseltä vitivalkoisessa altaassa. Hmm. Jäämme pohtimaan asiaa vielä ja katsotaan pääsemmekö siitä kotona yhteisymmärrykseen ;).

Olisi tosi kiva kuulla teidän ajatuksianne lopputuloksesta (en huomannut ottaa ennen-kuvia, mutta yksi löytyy ainakin täältä) palaute ja kaikki mielipiteet olisi enemmän kuin tervetulleita :)

Jutta

PS. Livenäkin saa ehdottomasti mennä katsomaan:
Drop Showroom
Linnankatu 35
20100 Turku

VAIKUTTAAKO MUISTOT MYÖS SINUN KOTISI TYYLIIN?

Muistot ovat siitä jännä juttu, että ne vaikuttavat meihin (tai ainakin itseeni) erittäin voimakkaasti. Ne vaikuttavat siihen kuka olen, miten koen, kuinka aistin ja mitä viestin eteenpäin. Kodissamme on joitakin vahvoja muistoja herättäviä asioita. Yksi niistä on tämä Muuramen lipasto, joka on jo itsessään klassikko. Erityisen tärkeän siitä tekee itselleni kuitenkin ne muistot, jotka tähän liittyvät.

Tämä kaluste on toiminut aikanaan vanhempieni kodissa ja se on hankittu hoitopöydäksi yhdelle pienelle tytölle. Eli kyllä - minulle. Tämän päällä on vaihdettu vaippaa (päällä oli kai Muuramen hoitotaso, jonka nykyisestä olemassaolosta ei ole tietoa) ja sen sisällä on säilytetty vauvan hoitotarvikkeita. Se kulki äitini mukana vielä todella pitkään, mutta sain sen itselleni kun oma lapseni syntyi. Siitä saakka kaluste on kulkenut matkassani ja päätynyt milloin tv-tasoksi, milloin eteiseen pipojen säilytykseen ja kuten nyt - yöpöydäksi.

Kotona tulisi olla hyvä olla ja turvallinen fiilis. Itselleni se syntyy toki eniten ihmisistä täällä seinisen sisäpuolella, mutta myös materiasta, joka kotia ympäröi. Pidän kiehtovana sitä, miten jokin kaluste tai esine voi saada aikaan muistoja ja tunteita. Yhtä hyvin jokin tietty väri tai sen erityinen sävy saattaa nostaa tunteet pintaan. Niin hyvät kuin huonotkin.

Itse koen muistojen kulkevan käsikädessä kotimme tyylin kanssa. Sinisestä väristä tulee mieleen äidin koti sen jälkeen, kun vanhempani erosivat. Itsenäisyys, raikkaus, vapaus. Luulen, että nuo tuntemukset olivat yhtenä osasyynä sinisen tapetin valintaan makuuhuoneessa.

Tämä Muuramen kolmonen taas kertoo minulle ajattomuudesta, kestävyydestä ja monipuolisuudesta. Se viestii myös elämän kiertokulusta - vauvasta vaariin ja seuraavalle sukupolvelle. Valitettavasti kaikki tämänpäivän kalusteet eivät toki tällaista kiertokulkua kestä... Punainen väri taas kertoo omasta ensimmäisestä kodistani, jossa sitä käytin paljon. Se elämäntilanne tuntuu tosi kaukaiselta, mutta luo kuitenkin voimakkaita tuntemuksia edelleen. Ehkä siksi sitä on todella vaikea nykyisessä kodissa ja elämäntilanteessa käyttää. Ainakaan täysin samansävyisenä. Jotenkin se jääräpäisyyden ja itsenäistymisen kapina on niin kaukana tämänhetkisestä tasaisesta arjesta ja elämästä.

Koska tunteet ja koti liittyvät vahvasti toisiinsa, olisi mukava kuulla, miten muistot vaikuttavat sinun kotisi tyyliin? Onko esimerkiksi värejä, joita et voisi kuvitella kotiisi tiettyjen muistojen vuoksi tai tuleeko tietystä tyylisuunnasta aina mieleen mummolan turvallinen tuoksu? 

Ja vielä - löytyykö sinun kodistasi jotakin tiettyä juttua, joka on siellä nimenomaan muistojen vuoksi (kaluste, sävy, tyyli, esine...)?

Tiistaiterveisin
Jutta


 

Newsletter

Widgets