Top Message

www.oblik.fi

DIY: IDEOITA KOMPAKTIIN KYLPYHUONEESEEN

Kaupallinen yhteistyö: Cello

Moikka ja mukavaa torstaita! Tänään pääsen vihdoin kertomaan teille mitä täällä on oikein puuhasteltu. Olen innoissani ensinäkin siitä, että tämä postaus korkkaa vuosiyhteistyöni Cellon kanssa, sillä pääsen ideoimaan ja toteuttamaan tämän tiimoilta erilaisia DIY-ideoita ja lupaan myös kertoa vuoden mittaan siitä, miten rautakaupasta voi tehdä huippulöytöjä kotiin ja sisustukseen liittyen. Cello on K-Raudan oma ´inhouse´ tuotemerkki, joka on myynnissä yksinoikeudella K-Raudassa. Moni teistä tietääkin, että vierailen melko ahkerasti rautakaupoissa, sillä siellä syntyy sellainen tekemisen meininki ja luova inspiraatio. Ja kyllä - olen tosissani! :D Toinen innostukseni syy on se, että pääsette tämän jutun myötä kurkistamaan meidän kodin piskuiseen kylpyhuoneeseen ensimmäistä kertaa (jossa saa todellakin olla luova, että kaikki tarvittava mahtuu sinne sisään).

Kylpyhuone ja erillinen wc on remontoitu tässä asunnossa muutama vuosi sitten, joten meidän tuli vain kantaa pesukone sisään ja ratkaista pari pientä säilytyspulmaa. Kuulostaa helpolta, mutta voin kertoa, että noin kolmen neliön lattia-ala asettaa pieniinkin pulmiin omat haasteensa. Kirjoitin kuitenkin näistä jutuista teille myös ohjeet, koska olen varma, että jollakin muullakin on tässä maassa yhtä pieni ja luovia ratkaisuja vaativa kylpyhuonetila. Onhan? :D

Koska blogissa ei ole aikaisemmin kylpyhuonettamme näkynyt, aloitan siitä, miltä täällä oikeastaan näyttää. Iloksemme meitä ennen tehty remontti on toteutettu ajattomilla ja klassisilla materiaalivalinnoilla, jotka sopivat 50-luvun henkeen. Tummanharmaa kuusikulmainen laatta ja valkoinen kiiltävä fasettihiottu seinäkaakeli sopivat yhteen loistavasti. Vaikka laattavalinnat ovatkin yksinkertaiset, tuo seinäpintaan mielenkiintoa tiililadonta ja tummanharmaat saumat. Yksityiskohdat ovat kromia, kuten suihku ja pyyhkeiden kuivausteline. Pienessä tilassa on mielestäni turhaa lähteä kikkailemaan näyttävillä yksityiskohdilla tai tehoste-elementeillä. Tästä syystä olen oikein onnellinen, että yleisilme tässä tilassa on pidetty rauhallisena ja selkeänä. Kylpyhuoneeseen ja erilliseen wc:hen kuljetaan meillä eteisaulasta ja nämä tilat sijaitsevat siis vierekkäin keskenään.


DIY PÖYTÄTASO PESUKONEEN PÄÄLLE


Peseytymisen lisäksi tässä tilassa meillä hoidetaan pyykkihuoltoa. Uusimme pesukoneen ihan hiljakkoin vanhan koneen laakereiden hajottua. Pesukoneen päälle alkoi kuitenkin heti kertymään tavaraa, koska muuta laskutilaa tässä tilassa ei ollut. Tilan ollessa rajallinen päätimme rakentaa tason pesukoneen päälle, johon kuuluu myös pieni hylly. Näin pakolliset täällä säilytettävät purkit ja purnukat mahtuvat kaikki tähän tason päälle ja laskutilaakin jää enemmän.

Hykertelin tyytyväisyydestä, kun löysimme ideaan Cellon liimapuulevyä, joka on tammea! Yleisimmin liimapuulevythän ovat valmistettu männystä, mutta rinnalle on nykyään tuotu myös muita puulajeja. Tammi on puulajina kuusta ja mäntyä reippaasti kovempaa ja tiheämpää. Lisäksi tammen sävy tekee heti hieman arvokkaamman ilmeen kokonaisuudelle. Kaikkinensa tähän tasoon kului neljä kahden metrin levyä, jotka olivat 30cm leveitä. Laitoimme kaksi 30cm levyä vierekkäin ja teimme niistä jaloillaan seisovan tason PROF kulmarautojen ja liitoslevyjen avulla. Tason päälle kiinnitimme vielä 30 cm leveän hyllyn, joka kiinnitettiin taustalevyyn ja itse laskutasoon liiman ja ruuvien avulla. Hylly mahdollistaa sen, että korien lisäksi tasolle jää myös laskutilaa, kun osa tavaroista voidaa nostaa ylemmäs. Näyttää muuten siltä, että taso olisi tehty itseasiassa kahdesta leveästä lankusta, joka tuo minusta sille omaleimaisen ja persoonallisen ilmeen. Tämän avulla saimme lisätilaa pesu- ja huuhteluaineille, sekä muille pyykkihuollossa tarvittaville purnukoille.

Koko komeuden käsittelimme kahteen kertaan Cellon värittömällä saunavahalla, jotta puu saatiin suojattua kosteudelta. Ensimmäisen kerroksen jälkeen tehtiin kevyt hionta ja sitten vain sudittiin uutta kerrosta päälle. Pinnasta tuli käsittelyn jälkeen kiiltoasteeltaan mielestäni himmeä/puolihimmeä. Koska levy oli vain 18mm paksua, ei useimmat kalustejalat soveltuneet tähän tarkoitukseen. Tästä syystä nikkaroimme jalat lyötimuttereista, joiden päälle asetettiin kalustejalan ulkotulpat. Näin samme tason irti lattiasta, jotta vesi ei pääse makaamaan siinä kiinni. Ihan vieressä kun meillä on tosiaan suihku.


DIY KUIVAUSTANKO PAIDOILLE


Pyykkiä meillä kuivataan telineessä kylpyhuoneen ulkopuolella. Koska Pekka kuitenkin käyttää päivittäin kauluspaitoja ja niitä pestään myöskin tiheään tahtiin, olen etsinyt sopivaa ratkaisua niiden kuivattamiseen. Ovenkahvoissa henkareilla roikkuvat kosteat paidat kun eivät ole ehkä se ihan optimaalisin tapa ja näky paitoja kuivatella. Lisäksi välillä kylpyhuoneeseen pitäisi saada muitakin juttuja tangolle kuivumaan, kuten ulkotakkeja ja -housuja. Lattiatilaa en tällaiseen ratkaisuun halunnut käyttää, joten päädyimme ylemmäs kiinnitettyyn kuivaustankoon. Näin se ei tyhjänä ollessaankaan ole tiellä. Huonekorkeuden salliessa suosittelenkin hyödyntämään tilaa myös ylöspäin!

Tangon rakensimme perus vaatetangosta, jonka sahasimme vain oikeaan mittaan. Yhteneväisen ilmeen saavuttamiseksi maalasin sen kuitenkin Cellon mustalla hybridi spray-maalilla. Tämä hybridispray on muuten miedomman hajuinen, kuin muut aiemmin käyttämäni sprayt. Lisäksi se kuivui positiivisena yllätyksenä mukavan nopeasti. Nyt mahtuu paitoja kuivumaan tangolle, eikä niitä tarvitse roikottaa pitkin asuntoa. Hurraa! Pyyhkeet meillä kuivuvat tangon alla lämmitettävässä pyyhetagossa/-telineessä.


KYLPYHUONEEN PIENSÄILYTYS


Koska elän vahvasti visuaalisten linssien läpi maailmaa katsoen, olen ollut ikäni tarkka siitä, miltä esimerkiksi pesuaineiden purkit ja pakkaukset ylipäänsä näyttävät. Haluan pitää mahdollisimman paljon niitä myös piilossa, jotta ilme ei näytä sekaiselta. Kaikenkirjavat saippuapullot ovat myös itselleni kynnyskysymys, joten olen päätynyt ostamaan kertaalleen saippuat täytettävässä pumppupullossa, jotta saan ne täytettyä uudelleen sitten markettiversioilla :D. Toiset pitävät turhamaisuutena, minä taasen saan siitä hyvää mieltä. Pienillä jutuilla saa oikeasti todella paljon siistimmän ja tilavamman oloisen kokonaisuuden aikaiseksi. Pienet tavarat ja putelit siellä täällä luovat levotonta tunnelmaa, jolloin koko tila vaikuttaa sekavalta. Tästä syystä olen ratkaissut muutamia säilytysjuttuja puhtaasti visuaalisesta tarpeesta. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta itselleni se on äärimmäisen tärkeää. Muun muassa pyykipoikia meillä pidetään tässä kulhossa, jonka kansi on bambua. Huuhteluaineen taas säilytän 10x20cm lasipullossa, jonka yksityiskohdat ovat korkkia.

Kylppäristä puuttui kokonaan wc-rullan pidike ja lisäksi huomasin nopeasti kaipaavani tilaan myös paria koukkua pyyhetelineen lisäksi. Valitsin yksinkertaiset mallit, jotka sopivat yhteen muiden kromisten yksityiskohtien kanssa. Sekä pyyhekoukut, että wc-paperiteline on tarrakiinnitteisiä. Näin laattoihin ei tarvinnut tehdä yhtään ylimääräistä reikää.

TOTEUTA PERÄSSÄ JA POIMI VINKIT!


Kokosin myös ideakollaasin ´kopioi tyyli´ -hengessä, joka mukailee meidän kylpyhuonettamme. Näillä tuotteilla pystyy luomaan lähes identtisen kokonaisuuden meidän minikylppärin kanssa. Koska emme itse ole olleet valitsemassa materiaaleja ja yksityiskohtia, en niiden ostopaikoista tai valmistajista osaa edes kaikilta osin sanoa. Pienen kylpyhuoneen suunnittelussa kannattaa minusta panostaa selkeisiin pintamateriaaleihin ja tuoda mielenkiintoa tilaan sitten tarvittaessa pientavaroilla ja säilytysratkaisuilla. Näin kokonaisilme pysyy rauhallisempana ja ajattomana. Tällaiseen palettiin on helppo tuoda halutessaan vaihtelua ja ilmettä vaikkapa pyyhkeillä tai erilaisilla värikkäillä koreilla. Musta, harmaa ja valkoinen toimii taustalla aina - mutta erityisesti ne tuovat selkeyttä pieniin tiloihin. Käytä siis tehoste-elementtejä ja laajempaa väripalettia minitiloissa harkiten.

Aikaa kannattaa käyttää myös suihkuseinän etsimiseen ja niiden vertailuun. Taittuvat suihkuseinät tai -nurkat vievät tilaa vain silloin kun suihkua käytetään. Kun taas koneeseen laitetaan pyykkiä, niin on mukavaa, että seinät saa sivuun. Suosittelen itse pieniin tiloihin kirkasta lasia, jotta tila pysyy mahdollisimman avoimen oloisena.Tässä se nyt sitten on, meidän superkompakti kylppäri, jossa on kaikki tarpeellinen, muttei yhtään mitään ylimääräistä. Saunasta me tosiaan luovuimme tänne muuttaessamme, mutta taloyhtiön saunaosastoa ollaan jo päästy testailemaan. Itseasiassa siellä on ihan huippuhyvät löylyt! Saunomisen ihanuutta pääsemme onneksi myös mökillä kokemaan, joten ainakaan juuri nyt sen puuttuminen omasta huoneistosta ei ole tuntunut mitenkään huonolta jutulta. Alla vielä ennen-jälkeen kuva tilasta ennen pieniä säilytysratkaisuja.


Täytyy kyllä sanoa, että jo sillä, että letkut jäivät nyt tason taakse piiloon on valtavan suuri merkitys tuohon miten selkeältä yleisilme näyttää. Ja jotenkin myös tuo tanko toi kylppäriin sellaista asuttua ja viimeistellympää ilmettä.

Jutta

PS. Niistä rautakauppalöydöistä puheenollen.... Yksi hyvä esimerkki oli aiemmin tällä viikolla blogin facebook-sivuille vinkkamani Fridan juttu, jossa hän teki superlöydön rautakaupasta ja toteutti siitä valtavan DIY moodboardin. Käykäähän lukemassa ja katsomassa, miten hieno siitä tuli!

 1. Kiva nähdä, että on muitakin, joiden kylppäri ei ole mikään luksus-kotispa! :D Mulla on kolmen neliön kylppäri/wc, jossa ainoa säilytyskaluste on peilikaappi. Aikamoista pohdintaa on vaatinut, että saa tarvittavat tavarat mahtumaan mutta yleisilmeen säilymään rauhallisena. Päädyin samanlaisiin mustiin lankakoreihin ja valkoisiin Aitio-hyllyihin (jotka kätevästi piilottavat sisältönsä). Onneksi allas on menossa vaihtoon, uuden altaan yhteyteen hankin allaskaapin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin löytyy myös muita :D. Ja hei kiitos Aitio-vinkistä, pitääkin laittaa korvan taakse, voisi toimia myös meillä wc puolella!

   Poista
 2. Hienoja ratkaisuja olette tehneet. Tuo hylly pesukoneen ympärillä on tosi hyvä idea.
  Entäs sitten tuo kuivaustanko. Meillä nimittäin on käytetty ihan samaa ratkaisua saunassa. Ostimme pyöreää paksuhkoa rimaa joka on prikulleen samanväristä kuin saunan lauteet ja kaksi tällaista rimaa kiinnitettiin saunan päätyseinään (ei siihen jossa kiuas on) sellaisten pyöreiden metallirenkaiden avulla. Nyt meillä voi sellaiset pyykit joita ei kuivausrummussa kuivateta, ripustaa siististi tänne, eivätkä ne haittaa löylyssä istuvaakaan.
  Sitten vielä toinenkin yhtäläisyys, nuo pyyhekoukut ja wc-paperiteline löytyvät meiltäkin. Epäilin vähän teippikiinnityksen pitävyyttä, mutta hyvin ovat pitäneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla :). Ja aivan mahtavaa, että samanlaisia ratkaisuja löytyy myös teiltä ja olette ne hyväksi kokenut. Itsekin muuten hieman arvuuttelin mahtaako tarrakiinnitteiset pysyä. Hienoa kuulla, että sulla on myös käytännöstä pidempää kokemusta että pysyy! Jes! Eli uskaltaa hyvin suositella eteenpäinkin :).

   Poista
  2. Ihanan näköinen kylpyhuone. Meillä on myös pieni kylppäri, jonka yhteydessä on pyykinpesu ja -kuivatussysteemit. Tuollainen tanko olisi meillekin sopiva. Mistä tuollaisia pyöreitä metallirenkaita mahtaa saada?

   Poista
  3. Heippa! Tarkoitatkohan noita, joilla tanko on kiinni? Ne löytyi ihan verhotangon kanssa samasta paikasta K-raudasta. Tarkoitettu juuri tämän tangon kiinnittämiseen :)

   Poista
 3. Hei, kiitos, minulla on pieni kylppäri ja sain hyviä ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa! Todella kiva, että pystyin tarjoamaan ideoita myös muille :) Tulipa tästä hyvä mieli, kiitos :)

   Poista
 4. Aivan huippupostaus, kiitos Jutta tästä! Olen niin samoilla linjoilla sinun kanssa eli saan älyttömästi voimaa seesteisestä ympäristöstä. Kodissa kaikella omat paikkansa, silmää miellyttävissä puteleissa ja purnukoissa :) Tunnen sen että kaikki ei oikeen ymmärrä moista mutta eipä sille mitä voi..pääasia kun itse viihtyy vaikka se toisista menee yli sen ymmärryksen ja kokevat sen jopa turhanpäiväisenä.
  Teillä näyttää niin kauniilta ja on ihana seurata kotinne muovautumista teidän maun mukaiseksi. Tuosta rautakaupasta sen verran että sieltä löytyy aivan yllättäviä juttuja.Käyn aikas usein K-Raudan hyllyjen välissä..piensisustusjutut jopa koukuttaa ;)
  Onnea vielä loistavasta pesuhuoneen muutoksesta, olette taitavia ja eritoten kekseliäitä!
  Ihanaa tammikuun jatkoa :D
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hienoa, että meitä on muitakin, huh! Joskus kyllä tuntuu, että saa pitkiä katseita kun näistä puhuu jollekin ääneen, mutta toisaalta - mitä siitä! Tärkeintähän on, että itsellä on hyvä mieli ja tuntuu oikealta. Itselleni se tuo juurikin sitä seesteisyyden tunnetta kun arjen pienetkin jutut ovat harmoniassa keskenään.

   Ja supersiistiä, että löytyy myös muita sellaisia, jotka fiilistelevät rautakaupassa! Sinne menen joskus ihan vain inspiraatiota etsimään ja katselen erilaisia juttuja sillä silmällä, mitä kaikkea niistä voisi toteuttaa. Asioita, joilla saattaa jopa olla ihan toisenlainen käyttötarkoitus, mutta saavat sitten jonkun idealampun syttymään. Parasta!

   Kiitos mukavasta kommentistasi, se piristi päivääni <3

   Poista
 5. Näyttää kivalta! Mistä tuo toisessa kuvassa näkyvä matto on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan Jutan puolesta, Ellokselta! Näytti olevan yksi kappale jäljellä ja on tarjouksessa! :)

   Poista
  2. Heippa molemmille! Hyvä, että täällä jo ehdittiinkin vastata. Mutta tosiaan Ellokselta on. Mahtaakohan sitä tulla lisää vielä... Moni sitä nimittäin on kysellyt ja harmi, jos tuo yksi oli viimeinen. Pidän peukkuja, että löytyy.

   Poista
 6. Kivoja ideoita! meillä kuivatetaan myös vaatteita tangolla ja parasta on se , että college-huppareita eikä kauluspaitoja tarvitse lainkaan silittää, vaan ne voi laittaa suoraan vaatekaappiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä on muuten myös yksi hyvistä puolista. Hupparit ja paksummat paidat sitäpaitsi kuivuvatkin tangolla nopeammin kuin narulla. Ehkä pääsevät olemaan ilmavammin ja toki kylppärin lattialämmityksellä on myös oma vaikutuksensa. Ja tuo silitys - niin totta ja ihanaa :D.

   Poista
 7. Olettepas saaneet tosi kivannäköiseksi teidän minikylppäri ja se vielä jopa näyttää tosi tilavalta! Tykkään myös tuosta pesukoneen päälle tehdystä hyllyköstä :) Meillä ruhtinaallisen kokoinen kodinhoitohuone mutta pyykkien kuivaus ollut aina ongelma. Mutta nyt syksyllä sitä tuunattiin hieman järkevämmäksi. Inhoan yli kaiken niitä siirrettäviä pyykinkuivaustelineitä ja ilmoitin isännälle että saa hoitaa kattoon pari metriä pitkän tangon (meillä oli samanlainen lapsuudenkodissani) mihin saan suurimman osan pyykeistä kuivumaan ja se on ollut paras ratkaisu ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanko on kyllä todella kätevä. jos olisi mahdollista, laittaisin ehdottomasti tätä lisää. Ne lattiatelineet on kyllä harmillisia säilyttää, jos etenkään ei ole sopivaa tilaa sille. Ihan mahtava kuulla, että ootte tykänneet tuosta ratkaisusta. Uskon, että tämä tulee meillekin jatkuvaan käyttöön :)

   Poista
 8. Oot tosi kivasti tuonut puunsävyjä kylppäriin, erityisesti ihastuin tuohon pesukoneen tasoon!

  VastaaPoista
 9. Kaunis, kompakti kylppäri ja olet ideoinut sen tapasi mukaan hyvin toimivaksi. Samoilla linjoilla pyrin olemaan minäkin, aika ajoin pitää tsekata, mitä kaikkea on taas jäänyt näkyville ja kummasti rauhoittuu paikka ja mieli kun jokaisen purnukan pistää paikoilleen:)
  Harmillisesti en saanut lähtemään kestävämpi arki ja kierrätys- postaukseesi kommenttiani. Yritin useamman kerran, mutta... No, harmillista siksi, että kirjoitin pitkät jutut, koska olen asiasta niin innostunut ja pyrkimyksenä omalta osaltani keventää luonnon kuormaa tavalla tai toisella. Mutta kiva, kun kirjoitit siitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olipa kivasti sanottu, kiitos! Ja hei - ihanaa, että on muitakin, jotka saavat mielenrauhaa samoista asioista ;).

   Mutta pöh! Kurjaa, ettei kommentti lähtenyt. Joskus on kyllä erikoisia nämä verkkosivujen ajatukset, eikä pääse kiinni missä on ollut bugi. Kiva kuitenkin kuulla, että teksti oli mielenkiintoinen ja erittäin kivaa myös se, että asia on lähellä sydäntä. Toivottavasti voisin jatkossakin siitä kirjoitella - ainakin väliaikakuulumisia silloin tällöin omaksikin muistutuksekseni. :)

   Poista
 10. Hieno uudistus ja yllättävän pienillä asioilla ilme muuttui ihan täysin! Tammi tosiaan tuo hillittyä arvokkuutta ja pirun hyvältä näyttää tuo puukehys hyllyineen pesukoneen ympärillä. <3 Vaikka sitä itsekin aina unelmoi jostain isosta spasta, niin loppujen lopuksi kompakti ja tehokas kylppäri vapauttaa arvokkaita neliöitä muuhun käyttöön ja toimiessaan on yhtä hyvä kuin vähän isompi.

  Kiitos myös rohkeasta kirjoituksesta missä avasit yrittäjyyden tulotasoa ja sisältöä! Sitä oli todella mielenkiintoista lukea ja varmasti antoi monelle rohkaisua jos ovat miettineet luovaa alaa uravaihtoehtona. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, kiitos :). Ja siinä olet kyllä oikeassa, että onhan se spa-henkinen tila u-p-e-a! Mutta samalla pitäisi olla valmis luopumaan neliöistä muualla. Jos nyt ajattelen, että viisi lisäneliötä olisi pois esimerkiksi tilavasta eteisestämme tai jo valmiiksi kompaktista keittiöstä - en olisi järin tyytyväinen. Joten parempi kuitenkin näin. Lisäksi on ihan luksusta, että taloyhtiöllä on tilavat pesu- ja saunatilat vielä yhteiskäytössä.

   Mukava kuulla palautetta myös tuosta yrittäjyys-tekstistä, kiitos! Toivotaan, että pystyn rohkaisemaan jatkossakin sekä yrittäjyyteen, että rahasta puhumiseen liittyvissä asioissa. Koko maailmaa (enkä edes suomalaisten ajatusmaailmaa) voi muuttaa, mutta oman korteni voin kekoon kantaa :).

   Poista
 11. Todella tyylikäs toteutus ja nuo tekemänne muutokset viimeistelevät tilan ja tuovat paljon kodikkuutta lisää. Puu on aina hyvä materiaalivalinta. ❤ Meilläkin kuivataan kaikki pyykit henkareissa tangolla kodinhoitohuoneessa. Kuten joku muukin sanoi, niin siinä säästyy silittämiseltäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina, tosi kivasti sanottu! Puun käyttämisestä olen kyllä samaa mieltä :).

   Tämä henkarikuivaus on ollut kyllä ihan todella loistava ratkaisu ja mietin vain - miksen toteuttanut tällaista jo paljon aikaisemmin edellisiinkin koteihin. Niin käteväksi se on arjessa osoittautunut.

   Poista
 12. Tää postaus tuli just oikeaan saumaan, saatiin meidän omaan todella pieneen ja epäkäytännölliseen kylppäriin hyviä ideoita mitä lähdetään toteuttamaan! Sattupa sopivasti että googlettamalla tämä tuli vastaan :-) Kiitos ideoista, eipä tuollaista hyllysysteemiä olisi itse osannut edes ajatella!
  -Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu, että löysit tänne :). Toivottavasti saat täältä kivoja ideoita myös jatkossa :).

   Poista

 

Newsletter

Widgets