Top Message

www.oblik.fi

LUKIJATOIVE: IKEA HACK SÄNKY + SÄILYTYS

Heippa! Tämä postaus olisi pitänyt toteuttaa jo ajat ajat sitten. Saan tällä hetkellä useamman kerran kuukaudessa pyyntöjä tämä aiempaan kotiin toteutetusta DIY sänky+säilytysratkaisun ohjeista. Aikanaan esittelin lopputuloksen täällä ja tuolloi ohjeet löytyivät HIMASSA -sivuston puolelta. Ajankäytöllisistä syistä HIMASSA on kuitenkin määrittelemättömän mittaisen ajan taka-alalla, eikä toistaiseksi ainakaan vielä löydy vuorokauteen lisätunteja lisätä DIY-ideoita tuolle sivustolle. Siksi se on "jäähyllä" ja sivusto piilotettuna. Siksipä päätin nyt julkaista nuo ohjeet täällä blogin puolella ja toivon niistä olevan apua ja iloa teille lukijoille. Vaikka emme siis enää asu tuossa kodissa ja sänky jäi uudelle omistajalle, niin muistelen edelleen lämmöllä tuota nerokasta kokonaisuutta. Nykyisessä kodissa kuudesluokkalaisemme huone näyttää tältä.


HUOM! Kuvissa olevassa toteutuksessa on käytetty IKEA Stolmen järjestelmän laatikostoja, mutta harmillisesti niiden tuotanto on vastikään lopetettu. Tästä syystä tarvikelistalla ovat lähinnä tätä toteutusta vastaavat (Stuva), vaikkei siis aivan samat. Stolmen laatikostoja saattaa löytyä edelleen myynnistä joistakin tavarataloista, sekä käytettynä esim. tori.fi nettikirpputorilta. 

Tässä DIY-ideassa yhdistämme sängyn ja säilytyskalusteet, ja luomme lisäksi mukavan löhöpaikan kouluikäiselle lapselle. Sänky soveltuu toteutettavaksi tietyin varauksin myös pienemmille leikkijöille, mutta korkeus asettaa pienen haasteen käytännöllisyyttä ajatellen. Tästä syystä suosittelemme toteutusta yli 7 vuotiaille lapsille. Todettakoon vielä, että sängyn kestävyyttä on testattu myös aikuisilla, ja se soveltuukin myös siihen aivan loistavasti! Lopussa havainnollistavat kuvat vielä toteutuksesta eri vaiheineen.

Säilytyskalusteet valmistukseen tarvitset (lopputulos 90x230x50cm)

3 x IKEA Stuva säilytyspenkki (vaihtoehtoisesti 5x Stuva laatikosto, jolloin sängyn koko 110x240x64cm)
Runkopuuta n.10m (45x45mm)
Vanerilevy TAI sängyn valmis säleikkö (sekä havu-, että koivuvaneri soveltuu tarkoitukseen)
Saha
Porakone

Ruuveja

Näin teet sen:
 1. Kokoa Stuva -laatikostot ja aseta ne paikoilleen
 2. Mittaa laatikostojen taakse jäävän aukon koko ja mitoita runkopuut tämän mukaan KATSO KUVA! (tämä riippuu siitä toteutako kalusteen penkeistä vai laatikostoista)
 3. Laatikostojen taakse jäävä tyhjän aukon kohdalle tulee siis rakentaa kehikko, jotta sänky on tukeva
 4. Ruuvaa kehikko kasaan (ja seinän viereen tuleva puu mielellään myös kiinni seinään)
 5. Sahaa (tai sahauta valmiiksi vaneri sitä ostaessasi) vaneri oikeaan kokoon ja ruuvaa kiinni
 6. Poraa halutessasi levyyn muutamia ilmareikiä
 7. Jos et tee ilmareikiä - muista, että patjaa täytyy kääntää ja tuulettaa useammin, jotta kosteus pääsee haihtumaan patjan ja kansilevyn välistä. 
 8. Halutessasi voit vielä maalata kansilevyn, mutta se ei ole välttämätöntä.Lopputulos on sekä tyylikäs, että käytännöllinen. Laatikot soveltuvat erinomaisesti mm. vaatteiden, kirjojen, lelujen tai askartelutarvikkeiden säilytykseen. Ja mikä parasta, tämä sänky kestää myös vähän vanhemmalle lapselle, eikä käy liian lapsenomaiseksi lainkaan. Pienissä asunnoissa tämä korvaa myös mainiosti aikuisen nukkumapaikan tai toimii esimerkiksi löhöilypaikkana olohuoneessa. Lopputuloksen hinta ilman patjaa on n.250-350EUR riippuen kumman toteutustavan valitset. Mitäs luulet, auttaisiko tällainen ratkaisu lisämään säilytystilaa ja hyödyntämään asuinneliöitä paremmin myös sinun kodissasi? 

Jutta

 1. Kiitos ohjeista,hyvältä näyttää! Laitetaan muistiin😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, jos tulee käyttöön nyt tai myöhemminkin :)

   Poista
 2. Mökillä tämä olisi näppärä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Vieraspeitotkin yms. säilyisi näppärästi tuolla laatikoissa :)

   Poista
 3. Toi yölamppu seinällä on kiva yksityiskohta! Kiitos sänkyohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä näppärä. Toimii edelleen samanlaisena meillä täällä nykyisessä kodissa :)

   Poista
 4. Oliko sulla tuossa päällä ihan normi kokoinen patja (80x200)?

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets