Kaupallinen yhteistyö: Biolan
Tämä kesä oli poikkeuksellisen rauhallinen mökillä. Mitään sen suurempia töitä emme itsellemme listanneet, mutta pari pientä asiaa kuitenkin saimme edistettyä. Ensimmäinen niistä oli kesäkeittiö sekä terassin ympäryksen viimeistely. Toista projektia aloitimme itseasiassa jo viime syksynä, mutta loppuun se saatettiin vasta tänä kesänä. Mökillämme on nyt nimittäin sisäkäymälä! Ette ehkä usko, miten luksukselta sellainen tuntuu etenkin nyt kun olemme siirtyneet mökillä syksyn alkaessa entistä tiiviimmin sisätiloihin. Iltojen pimetessä ja sateen piiskatessa ei tarvitse siis enää lähteä kiertämään pihan toiselle laidalle ulkohuussiin. Samantien kuitenkin kerrottakoon, että ulkohuussi on edelleen käytössämme ja erityisesti kesällä ihan säännöllisesti. Me vietämme aikaa mökillä kuitenkin lähestulkoon ympäri vuoden ja nyt tämän sisäkäymälän ansiosta myös talvipakkasilla olo täällä on mutkattomampaa <3.
Sisä-wc sijoitettiin entisen keittokomeron paikalle makuuhuoneen (eli entisen ruokailutilan) viereen. Purimme jo syksyllä täältä kaikki seinäpinnat, sillä heräsi epäilys, että vuosia sitten sattuneen kattovuodon yhteydessä ei olisikaan näitä pintoja avattu ja tarkastettu. Epäilymme osoittautui turhaksi ja rakenteet olivat meidän onneksemme kaikin puolin kunnossa. Aiemmin puupaneelilla verhoiltu keittonurkkaus (puupaneelin päällä oli muovilevyä suojaamassa puuta keittiön roiskeilta) verhoiltiin nyt pellavan sävyisellä Halltex-sisustuslevyllä. Lattiassa on koko vanhalla puolella käytännöllinen tekstiililaatta ja voin edelleen vain ja ainoastaan suositella tätä valintaa. Erittäin helppohoitoinen ja todella mukava jalan alla tällaisessa vanhassa torpassa, jossa kuitenkin vetää jonkin verran ja lattiat jäävät talvisin helposti viileämmäksi.
Makuusopin ja wc-nurkkauksen väliin olemme laittaneet pellavaverhon, joka kylläkin on jossakin vaiheessa tarkoitus laittaa kokonaan umpeen... Aukko on kuitenkin haastavassa kohdassa, eikä ovi mahdu avautumaan kumpaankaan suuntaan - eikä liukuovellekaan ole niinikään sopivaa avautumistilaa. Tästä syystä etsimme vielä sitä parasta ratkaisua tilan jakamiseen. Tähän saakka verho on ajanut asiansa ihan hyvin, sillä pääasiassa käytämme käymälää omalla porukalla emmekä oikeastaan vietä makuuhuoneessa aikaa kuin nukkuessa.
Kun pohdimme sopivaa vaihtoehtoa sisäkäymälälle, punnitsimme polttavan ja pakastavan käymälän välillä jonkin aikaa. Kaikista helpoimmalta ratkaisulta tuntui meidän tarpeisiimme tämä pakastava Biolan Icelett, sillä pääasiassa kesällä käytössämme on kuitenkin tuo ulkohuussi. Käytössämme on myös komposti, johon nämä jätteet on mahdollista viedä tyhjennettäessä. Polttavan käymälän etuihin kuuluu tottakai se, ettei jätettä synny tuhkaa lukuunottamatta, sillä jätökset poltetaan suljetussa polttokammiossa, josta palamisessa syntyvät kaasut johdetaan ulos katon läpi oman poistoilmaputken kautta. Me emme kuitenkaan halunneet tässä vaiheessa lähteä tekemään läpivientejä ulos - ja toisena syynä oli puhtaasti hinta. Pakastava käymälä on kuitenkin merkittävästi edullisempi vaihtoehto. Mikäli käytössä ei olisi ulkohuussia (tai paikkaa kompostille, johon nämä sitten viedään), olisimme kallistuneet varmasti polttavaan versioon, eli tähän. Tyhjennysväli on todella yksilöllinen ja riippuu paljon siitä paljonko käymälää käytetään. Kesäisin tyhjensimme käymälän noin kerran viikossa, nyt syksyllä tottakai aina kun lähdemme viikonlopun jälkeen takaisin.
Käymälän sisällä on sanko, johon asetetaan biohajoava pussi. Laite jäähdyttää jätteen samantien -15 asteiseksi, jolloin mikrobitoiminta pysähtyy. Hajua ei myöskään pääse syntymään pakastuksen ansiosta. Kuiviketta ei ole tarvetta teknisistä syistä käyttää, mutta me olemme lisänneet sitä ihan pienen määrän käytön jälkeen ulkonäkösyistä.
Kun lähdemme takaisin kaupunkiin, tyhjennämme astian, pyyhimme laitteen kostealla liinalla ja irroitamme töpselin pistorasiasta. Kesäisin kun olimme poissa vain pari päivää kerrallaan, jätimme tuon päälle siksi aikaa, ettei tarvitse turhaan tai jatkuvasti tyhjentää. Nyt syksyisin olemme kuitenkin poissa useampia päiviä ja jopa viikkoja toisinaan mökiltä, joten sähkön säästämiseksi irroitamme sen joka kerta pistokkeesta ja jätämme sen jälkeen kannen auki.
Minkäänlaisia haju- tai muita haittoja emme ole muutaman kuukauden testikäytön perusteella havainneet. Itseäni miellyttää myös tuo ulkonäkö siitä syystä, että laite näyttää tosiaan enemmän posliiniselta sisä-wc:ltä kuin kompostikäymälältä. Sisätiloissa sillä on mielestäni ihan oikeasti myös merkitystä enemmän kuin ulkokäymälässä (ulkonäöllä). Moni mökillä käyneistä ystävistä on kysynyt ennen sen käyttöä jäätyykö takapuoli kiinni asioidessa. Ei ole kenelläkään jäätynyt :D. On sanottava, että istuinrengas tuntuu toki viileämmältä kuin huoneilma, mutta jäätymisvaaraa ei todellakaan ole :).
Kaiken kaikkiaan olen ollut laitteeseen rehellisesti oikein tyytyväinen. Vaikka en koe olevani millään tapaa mökillä "hienohelma" niin siitä huolimatta mökin käyttömukavuus näin kylmemmillä keleillä on oikeasti todella paljon suurempi tämän ansiosta. Uskon, että tulemme viettämään tänä syksynä ja alkutalvena vielä entistä enemmän aikaa mökillä, sillä kuten ehkä jo instagramista olette saattaneet huomata - vuodenvaihteessa arjessamme on uudet kuviot ja uusi koti (+remontti). Ennen sitä aiomme nautiskella rantasaunan lämmöistä, joutenolosta ja mökkitunnelmasta. Samalla keräämme voimia ja intoa tuleviin remontteihin ja muuttoon :).
Haluaisitko muuten kysyä jotakin laitteen käytöstä tai kokemuksista lisää? Vastaan mielelläni!
Kivaa syksyistä viikonloppua,
Jutta