Top Message

www.oblik.fi

5 + 1 SYYTÄ RAKASTAA LITTOISTA

Olen silloin tällöin kertonut blogissakin siitä, miten paljon tätä asuinaluettamme rakastan. Monille on kuitenkin aivan täysi mysteeri missä ja mikä on tämä Littoinen oikein on. Littoinen on paikka, joka sijaitsee jopa kolmen kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Osa Littoisista kuuluu Lietoon, osa Turkuun ja osa Kaarinaan. Harvoin kukaan Littoislainen kuitenkaan kertoo kotipaikakseen esimerkiksi Liedon, yleensä puhumme asuvamme Littoisissa (vaikkei se mikään oma kunta tai kaupunki tänäpäivänä olekaan). Turun keskustaan meiltä tulee matkaa noin kahdeksan kilometriä, Liedon keskustaan (johon meidän alueemme virallisesti kuuluu) kilometrejä tulee noin 11.

Tämä kotimme on jo kolmas Littoisissa. Juuri nyt tuntuu, ettei mikään muu paikka tai alue vedä koskaan vertoja tälle! 

Meidän perheen kaikki jäsenet tuntevat olevan kotonaan täällä. Se tunne on äärettömän tärkeä ja on ollut myös merkittävin syy siihen, miksi emme voineet muuttaa edellisestä kodistamme yhtään nykyistä kauemmas. Muuttomatkaa meille kertyi viime kerralla 300m, ja sitä edellisellä kerralla alle 100m. Taidamme olla vähän rakastuneita tähän paikkaan :).

Miksi sitten alue on vienyt koko perheemme sydämen?

1. Luonto

Takapihaltamme alkaa lähes samantien metsä, joka ulottuu ympäri Littoistenjärven. Koiranomistajana arvostaa tällaista asiaa ihan mielettömän paljon, sillä lenkkimaastoja on rutkasti erilaisia ja ne ovat myös lähellä. Ei tosiaan tarvitse mennä joka päivä samoja reittejä, vaan valinnanvaraa kyllä löytyy lukemattomia. Myös hiihtoreitit kulkevat läpi metsien (+ järven)  ja pururatakin alkaa tästä aivan vierestä. Asumme aivan Littoistenjärven välittömässä läheisyydessä, joka on todella sympaattinen tarjotessaan idyliset puitteet luonnosta nauttimiseen. Järven ympäri kulkee myös lenkkipolut, ja matkaa kierrokselle tulee noin kahdeksan kilometriä. Kesällä järvi on kylläkin vähän myös murheenkryyni leväongelman vuoksi, mutta kaikki muut 10-11 kuukautta vuodessa se on mitä parhain paikka. On tullut monesti istuttua tuolla kallioilla ja tuijotettua vain lempeästi liplattavaa vettä. Parasta on se, että rantaan kävelee pari minuuttia metsän läpi. 


2. Yhteisöllisyys

Vaikka asumme aivan kaupunkielämän kyljessä, vallitsee täällä uskomaton "pienen kylän yhteisöllisyys". Alueella on aktiivisia ihmisiä, ja se näkyy mukavissa yhdessä järjestetyissä tapahtumissa (esim. Littoisten Lumoavat pihat ja Littoisten markkinat). Vanhemmat tuntevat lastensa kavereita ja kommunikointi on mutkatonta. On muuten ihan todella ensiarvoisen tärkeää tämä seikka tänäpäivänä! Tuntuu, että täällä asuvat ihmiset on jollakin tapaa erityisen avuliaita. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun esimerkiksi joidenkin menojen vuoksi joku lapsen kaverin vanhemmista on tarjoutunut avuksi. Tuntuu, että tänne muuttaa ja täällä asuu vain mukavia ihmisiä. Ehkä seura tekee kaltaisekseen tässäkin asiassa? :)


3. Koulut ja päiväkodit

Viiden minuutin kävelymatkan päässä kotoamme on Littoisten Ala-aste (jossa on muuten kunnan ehdottomasti hienoin piha pyöräilyramppeineen, biljardipöytineen, koripallo- ja jalkapallokenttineen). Ylä-astekin löytyy ihan kävelymatkan päästä, kuten myös toinen ala-aste ja useat päiväkodit. Lapsiperheillä on siis kaikki tarvittava tässä aivan nurkilla. Jos meidän juniorilta kysytään, hän asuu täällä aikuisenakin. Hän ei omien sanojensa (ja tämänhetkisen mielipiteensä) mukaan koskaan muuta täältä pois. Ihan vain, koska Littoinen on cool ja kaikista paras paikka!


4. Turvallisuus

Täällä on turvallista asua. Tähän vaikuttaa mm. aiemmin mainittu yhteisöllisyys. Voin hyvillä mielin päästää lapsen pihalle tai kulkemaan itsenäisesti kaverin luokse. Suurin osa kaveripiiristä asuu viiden minuutin matkan päässä kotoa. Se helpottaa ihan äärimmäisen paljon kuljetusrumbaa ja lisäksi tarjoaa mahdollisuuden liikkumiselle kavereiden kanssa (ei ole kuskausta ovelta ovelle johonkin paikkaan, mistä löytyy tekemistä). Täällä ihmiset välittävät toisistaan ja erityisesti lapsista. Apua tarjotaan ja sitä myös saa.


5. Lyhyt matka kaikkialle, silti omassa pesässään

Littoinen jää vähän tällaiseen omaan "pesäkoloonsa" jossa tuntuu, kuin olisi piilossa muilta. Samaan aikaan esimerkiksi Turun keskustaan tai läheiseen kauppakeskukseen ajaa sen 15 minuuttia. Alueelta löytyy mm. useampia lähikauppoja, apteekki, jalkapallo- ja luistelukenttä, kampaamo, pizzeria ja hieroja. Bussiyhteydet ovat hyvät, ja meilläkin on käytössä tästä syystä vain yksi auto (iso säästö sekin!). 


6. Upea historiallinen miljöö ja kuvankauniit rakennukset

Littoinen on rakentunut aikanaan asunnoiksi saneeratun vanhan Verkatehtaan ympärille (jossa mekin ennen asuimme). Jylhien tehdasrakennusten ympärillä on paljon vanhoja puutaloja, suloisia pihapiirejä ja pieniä polkuja. Rakennuskanta on vaihtelevaa ja monimuotoista. Monet puutalot ovat yhtiömuotoisia, ja aikanaan niissä onkin asunut tehtaan työntekijöitä. Alueella on myös paljon omakotitaloja.


Haaveilen edelleen (tätä en nyt todellakaan voisi kyllä ääneen sanoa, mutta menkööt) Kotimäen päällä olevista hurmaavista puutaloista, jotka sijaitsevat kallion päällä omassa rauhassaan. Sieltä käsin on myös nämä kuvat otettu. Katsokaa millaiset maisemat ja miten rauhallinen fiilis täällä on kun katselee ymärilleen <3.

Onko Littoinen sinulle tuttu paikka?

Jutta 


 1. Ihania kuvia omalta kotiseudulta!!♡ Me satuimme Littoisiin vähän sattuman kautta lähes 8v sitten. Etsimme silloin mieheni kanssa ensiasuntoa ja asuinalueeksi olisi silloin kelvannut Turku tai oikeastaan mikä tahansa ympäryskunnista. Lopulta ihana koti löytyi Littoisista ja ihastuttiin juurikin asuntoon. Kummallakaan ei ollut sen enempää Littoisista kokemusta, vaikka Turun seudulta kotoisin olemmekin. Tämän 8v aikana olemme useasti pohtineet, miten ikionnellisia olemme siitä, että ihana koti johdatti meidät vieläkin ihanampaan asuinalueeseen! Pois täältä ei helpolla meitä enää saisi. Ja se ehkä hieman hankaloittaakin asiaa, kun uusi koti olisi hakusessa. Niitä todellisia helmiä, joita lenkkeillessä aina ihailen, ei juurikaan tule myyntiin.. :/

  Lämpöistä joulunodotusta!

  Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3

   Ihana sattuma kyllä! Ja olen vähän samaa mieltä - aiheuttaa myös haasteita, koska hankalahan täältä on pois lähteä. Millään ei malttaisi :) Siksipä mekin olemme pyörineet tätä samaa pientä ympyrää tässä viime vuosien aikana, kun muualle ei tosiaan halua enää lähteä :)

   Poista
 2. Ihania kuvia ja tuttuja maisemia. Allekirjoitan kaiken sanomasi. Olemme yhteensä 30 vuotta asuneet noissa maisemissa.
  Ensin 16 vuotta Kotimäessa Sillakujalla ja sitten 13 vuotta kallion toisella puolella pankin takana. Sattuneesta syystä olemme nyt muutaman vuoden asuneet muualla, mutta takaisin on ikävä. Ehkä vielä joskus.
  Mukavaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimäki on kyllä todellakin yksi iso haaveeni. Valitettavan harvoin sieltä tulee kuitenkaan myyntiin koteja. Ja nyt kun tuli, niin taitaa olla vähän liian aikaista kun tänne vasta on asetuttu... :) Ja uskon kyllä, että ikävä tänne on takaisin, minullakin tulisi. Mutta kuten sanoit - ehkä joskus <3

   Poista
 3. Littoinen on tuttu paikka minulle. Asuimme siellä neljä vuotta (Kaarinan puolella) ja aina kaupungista päin Littoisiin ajaessa huokailimme ihastuksesta kun työpäivän päätyttyä sai tulla siihen ihanaan maalaismaisemaan.
  Nuo Kotimäen vanhat talot ovat yksi Littoisten ihanimmista näyistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä siitä, että Kotimäki on kyllä niin kaunis ja idyllinen, ettei toista! Kiva kuulla, että täällä on muitakin Littoisten hurman kokeneita :)

   Poista
 4. Olipa kauniisti kirjoitettu kotiseuduista. Kulmakuntarakkaus tekee elämästä hyvää <3

  VastaaPoista
 5. Olen asunut 24 vuotta elämästäni Littoisissa. Se on aika paljon, kun ikää on "vasta" himpun vajaa 31 vuotta. 😊 Täällä sijaitsee lapsuudenkotini, jossa asuin elämäni ensimmäiset 18 vuotta. Sen jälkeen kävin asumassa mm. Turussa, Tampereella ja Helsingissä palaten kuitenkin Littoisiin, lapsuudenkotini naapuriin 25-vuotiaana. Nyt on omia lapsia pari kappaletta, ja olen iloinen että hekin saavat kasvaa täällä kauniissa lintukodossa. 💚 Joskus teininä koin että Littoinen on aivan Jumalan selän takana, kun Turun keskustaankin kesti körötellä bussilla yli puoli tuntia, kamalaa! 😄 Mutta nykyisin osaan arvostaa tätä ihanaa kylää, enkä kyllä osaa kuvitella muuttavani täältä mihinkään ainakaan lähitulevaisuudessa. Naapurustossa asuvat vanhempani, serkkuni perheineen sekä setäni. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, siellä on siis ihan paljasjalkainen Littoislainen. Jes! Täällä olisi ollut kyllä ihana viettää omakin lapsuus. Siksi onkin mukavaa tarjota elämys nyt omalle lapselle. Lintukoto tämä minustakin on, se on täydellinen ilmaisu tälle ihanalle paikalle <3. On tämä vain ihan parasta maailmassa <3 <3

   Poista
 6. Olisihan Littoisissa kiva käydä katsomassa, mutta autottomalle tuntuu hankalalta lähteä täältä Turun keskustasta sinne busseilla seikkailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai! Minusta tänne kulkee kivasti busseja, ja tähän tehtaan ympäristöön pääsee ihan ovelle saakka. Nykyään reititkin on muuttuneet, eikä bussi kierrä niin paljoa kuin ennen. Pyörälläkin pääsee keskustaan vajaassa puolessa tunnissa (mutta ehkä vähän keväämmällä ;)).

   Poista

 

Newsletter

Widgets