Top Message

www.oblik.fi

NYT PUHUTUTTAA: PINTEREST & NETTI KUVALÄHTEINÄ!

Tiedättekö, että viimeaikoina silmiini on osunut jälleen aiempaa enemmän erilaisia facebook -ryhmiä ja blogeja, joissa ihmiset täysin surutta jakavat kuvia seruaavantyyppisillä lähdesanoilla:

"Kuva netistä"
"Kuva pinterestistä"
"Lähde: google"
"Lähde: Pinterest"

En tiedä onko tämä silkkaa tietämättömyyttä, välinpitämättömyyttä vai ajattelemattomuutta. Tai ehkä kaikkea sitä yhdessä. Haluaisinkin kysyä sinulta kuvien lainaaja; miltä tuntuisi kun otat mielestäsi kauniin kuvan ja julkaiset sen (vaikkapa siellä Pinterestissä) muiden iloksi - ja muut tallentaisivat sen koneelleen käyttäen sitä itse omissa tarkoituksissaan ja mainitsee lähteeksi Pinterest/netti? Eikö olisi aika mahtavaa, jos kuvan käyttäjä vaivautuisi selvittämään kuvan alkuperäisen lähteen ja kuvaajan/oikeuksien omistajan ja mainitsisi sen julkaisun yhteydessä? 

Se, että kuvia jakaa erilaisissa kanavissa, ei anna oikeutta niiden käyttöön! Joulun alla ihmiset etsivät jälleen paljon erilaisia ideoita ja inspiraatiota - se on tottakai ok - mutta jakavat niitä sitten ilman kuvaajan/blogin/lähteen tietoja. Suoraan sanottuna vihastuttaa! 

Minusta myös erilaisten fb-ryhmien sääntöviidakossa tähänkin asiaan voisi hyvin puuttua nykyistä enemmän (siellä puututaan lukuisiin muihinkin asioihin, kuten; mitä saa kirjoittaa, mitä saa linkata, mitä aiheita siellä käsitellään, mihin kansioon mikäkin pitäisi laittaa jne jne).


Sitten on vielä ne yritykset.... Huoh! Esimerkkinä käytän toimintatapaa, jota viimeaikoina on jälleen aiempaa enemmän näkynyt:

Henkilö X kuvaa kodissaan kauniin tyynyn/hyllyn/maljakon/kahvihetken ja jakaa sen Instagramissa. Yritys Y jälleenjakaa kuvan omalla yritystilillään ja lisää tekstiin; tätäkin kaunista maljakkoa löytyy meiltä verkkokaupasta, kip kap ostoksille. Kiitos kuvasta @XXX.  

Tapa on ihan okei, jos yritys Y kysyi kuvaajalta X lupaa kuvan jakamiseen tai ehkä jopa tarjoutui maksamaan sen käytöstä jonkun roposen. Edelleenjakaminenkin on tietyissä rajoissa aivan fine, mutta kaupalliseen tarkoitukseen yrityksillä EI ole lupaa jakaa yksityisten ihmisten kuvia ILMAN LUPAA. Sehän tarkoittaa samalla sitä, että yrityksen on tarkoitus hyötyä taloudellisesti - eli tehdä sen avulla kauppaa! Eikö olisi aika reilua, että kuvaaja saisi itselleen siitä myös jotain? 

Ja vielä tosiaan korostan, että uudelleenjako on todella mahtavaa (sitähän minä ainakin kuvan ottajana jopa jokseenkin toivon!). Mutten toivo, että sitä jaetaan ilman krediittejä! Netti ja Pinterest eivät ole kuvalähteitä! Haluaisin myös todella todella mielelläni tietää, jos joku jakaa kuviani. Ihan vain mielenkiinnosta. Annan siihen lähestulkoon aina myös luvan. Mutta se etukäteen kysyminen: se on tosi tärkeää! Etenkin silloin, kun kuvan käyttäjänä on taho, jonka aikomus on jakaa sitä kaupallisessa tarkoituksessa.

UGH. Tänään hermostuttaa tällaiset asiat. Onko muita, joita asia puhututtaa?
Jutta

PS. Postauksen kaikki kuvat on omiani! :D

 1. Just saman olen viime aikoina pannut merkille. Varsinkin pinterestiin ladatut kuvat koetaan ilmeisesti olevan vapaata riistaa. Hyvä, kun otit asian jälleen ilmoille. Onpa joskus käynyt niinkin, että yritys on kysynyt luvan joihinkin kuviin ja luvannut merkitä lähteen. Tämän jälkeen kaikkia kuvia on kuitenkin käytetty ilman minkäänlaista lähdettä ja useammissa kanavissa. Mur!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih ja voih. Ärsyttävää! Siinä menee sekä maine, että kunnia. Onneksi hyväkin toimijoita edelleen löytyy :)

   Poista
 2. Juuri näin!!! Samoihin raivostuttaviin asioihin olen itsekin törmännyt. Useamman kerran olen huomannut oman kuvani jonkun yrityksen Instagramissa ilman että minulta olisi kysytty lupaa. Tottakai olen tästä otettu ja kiitollinen, että kuviani jaetaan, mutta voisi sen luvan kysyä ensin. En ole Pinterestissä, mutta joskus ihanat lukijani ovat kyseneet luvan jakaa kuviani siellä lähdetiedon mainiten. Ihanaa, esimerkillistä toimintaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on minusta tosi tökeröä. Jos inspiskuvia haluaa jakaa - olisi tosi mahtavaa jos käytettäisi se muutama minuutti aikaa siihen, että lähetettäisiin viesti; onko tämä ok. Ja useinhan se onkin! Todella esimerkillistä toimintaa kyllä on toisilla, kuten tuo sinun esimerkkisi lukijoista :)

   Poista
  2. Sosiaalisen median käyttöehdoissa valitettavasti sitoutuu siihen, että kuvien kaikki oikeudet siirtyvät ko.toimijalle. Jos lukijasi jakavat kuvasi instagramiin, kuvien oikeudet siirtyvät instagramille (tai vaikka Facebookille, jos sitä käyttää) Näin on vaikka profiili olisi yksityinen. Jos näitä käyttöehtoja ei hyväksy, ei saa lainkaan käyttöoikeutta. Jos omien kuvien anonyymi uudelleen jakaminen ei sovi, nettiin ei ole syytä niitä jakaa. Tämä opetetaan jo lapsille koulussa.

   Poista
  3. Vaikka sosiaalisessa mediassa jakaisi kuvan, ei se kyllä (onneksi) tarkoita sitä, että se olisi sen jälkeen täysin vapaata riistaa. Uskoakseni kaikki kyllä tietävät netin riskit kuvien kanssa, mutta se taasen ei anna lupaa niin kuitenkaan tehdä (jakaa ilman lähdetietoja). Jos me aikuiset toimimme näin ja toteamme, että näin vain tapahtuu ja sille ei voi mitään, en usko että lapsemmekaan oppivat arvostamaan muiden oikeuksia. Kyllä mekin lapsen kanssa paljon puhumme siitä mitä missäkin saa jakaa ja vaikka joku muu toimisikin väärin, ei se tarkoita että se olisi sallittua.

   Poista
 3. Olen tästä täysin samaa mieltä. Näen aivan punaista, jos lainaus on merkitty, kuva netistä tai kuva pinterestistä. :\ Ugh. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Kuva ei ole "netin omaisuutta" tai Pinterestin tai minkään muunkaan, kuin itse kuvaajan.

   Poista
 4. Monesti olen törmännyt asenteeseen, että kun ne on ladattu nettiin niin kuvilla voi tehdä mitä vaan ja kun muutkin tekee niin. Eli vaikka on laitonta ajaa ylinopeutta, mutta kun muutkin niin siitä tulisi jotenkin sallitumpaa. En ymmärrä!
  Juuri koulussakin opiskeltu tekijänoikeuslakia ja laitontahan se on jakaa toisten kuvia ilman oikeaa lähdettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asian ytimeen! Uskon, että vallalla on paljon myös tietämättömyyttä, mutta valitettavan usein myös välinpitämättömyyttä. Ehkä joskus vielä tämäkin on usealle selvää (tuskin kaikille koskaan)...

   Poista
 5. Puhuttaa kyllä, yksi ottamani kuva seikkailee välillä vaikka missä eikä lähdettä missään. Ehkä tekevät tietämättään, en tiedä, mutta ikävää on että näin toimitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan hyvin, kun kerroit tuosta! Kun se alunperin alkaa seikkailemaan ilman lähdettä, on sitä tosi vaikeaa löytää mistään jälkikäteenkään. Se on tosi tosi harmi! :/

   Poista
 6. Tärkeä asia! Itseäkin monesti hajottaa kun kuviapoimitaan Googlen kuvahausta tai pinterestistä ilman sen parempaa tietoa alkuperästä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos tosiaan haluaisi käyttää jotakin kuvaa jakaessaan, olisi ainakin hyvä mainita että on yrittänyt metsästää alkuperää, muttei vain löydä. Ja että saa ilmoittaa jos joku tietää... Ainakin noissa faceryhmissä se olisi tosi hyvä toimintatapa (ja ehkä muutoinkin). Mutta että edes yrittäisi!

   Poista
 7. Kannattaa aina vesileimata julkaistava kuva ja lisätä siihen copyright merkki. Näin kuvan oikeuksien omistaja selviää kuvaa katsomalla. Pinterestissä kiertää kuvia, joista ei parhaalla tahdollakaan enää tiedä, kuka on alkuperäinen kuvaaja. Usein kuvat ovat kauniita ja niistä saa kivoja ideoita, sen vuoksi niitä siellä katsellaankin. Jos kuvassa lukee, kenen ottama se on, säästytään paljolta mielipahalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on kaksi eri koulukuntaa - myös ammattikuvaajien keskuudessa. En nyt koe, että ongelma olisi itse jakamisessa, se on mielestäni tosi ok. Mutta se, ettei haluta selvittää kuka sen on ottanut/kuka oikeudet omistaa... Se harmittaa.

   Poista
 8. Hyvän aiheen otit esille! Nostamasi epäkohdat ovat varmasti totta ja näissä on monella parantamisen varaa. Myös luvan kysyminen kuvan lähettäjältä on ehdottoman tärkeää.

  Halusin tuoda tähän keskusteluun myös yrityksen näkökulman, omien kokemusteni perusteella. Omaan korvaani hieman särähtää aina kun kuulen asetelman, jossa yritys yrittää ilmaiseksi hyötyä bloggaajien tuottamasta sisällöstä. Usein näissä kommenteissa saattaa esiintyä lisäksi väite, jossa otaksutaan yritysten saavan näistä kuvien käytöstä automaattisesti huimat voitot ja mahtavat massit.

  Yritysten markkinointikampanjoiden toteutus ei ole pelkästään hyötymisnäkökulmasta tehtyä ja usein myös yritysten toimintaan liittyy tiettyjä haasteita.

  Sosiaaliseen mediaan tuotetaan tänä päivänä todella paljon sisältöä ja siellä on hyvin paljon erilaisia toimijoita. Toisinaan oikean kohderyhmän tavoittaminen on helpompaa, mutta ei aina. Välillä massasta erottuminen onnistuu, välillä ei. Yhteistyö blogien kanssa ei aina tuo yritykselle automaattisesti voittoa. Välillä otetaan takkiin, reilustikin. Toisinaan yhteistyökampanja ei tuo odotettuja tuloksia, vaikka se olisi hyvinkin valmisteltu.

  Ajattelin avata asiaa lyhyen esimerkin avulla. Oletetaan, että yritys x on tilannut varastoonsa uutuus tuotteita 1000 eurolla, ja haluaa markkinoida näitä. Uutuus tuotteiden ovh hinta kuluttajakaupassa on 2000 euroa, josta maksetaan lisäksi 24 % arvonlisävero. Jäljelle jäävästä potentiaalisesta ja maksimaaliseta eli 612,90 euron voitosta yrityksellä on mahdollisuus hoitaa kulujaan (palkka, vuokra, toimitus, kirjanpito, ohjelmistot, laitteet, markkinointi). Mikäli tämän jälkeen yritykselle jää jotain voittoa, sitä verotetaan yrityksen voittona 20%. Mikäli yrityksen osakas lisäksi päätyy nostamaan jotain omalle tililleen osinkona, tästä verotetaan vielä tapauskohtaisesti jonkun verran.

  Yllä kuvattu tilanne on usein se ihannetilanne. Aina yrityksen koko varastoa ei saada myydyksi. Lisäksi alennusmyynnit toistuvat usein kuluttajakaupassa. Kokonaisuuteen vaikuttaa hyvin moni asia ja automaattisesti tosiaan yritykset eivät kääri näistä kuvioista voittoja.

  Tämä meni hieman ohi aiheen, mutta koin tärkeänä tuoda myös tämän toisen näkökulman mukaan keskusteluun. Toivon, että en aiheuta kommentillani vastakkainasettelua, vaan tuon mukaan kokonaisuuten yhden osa-alueen ja tarkastelusuunnan.

  Usein asioita voi tarkastella niin monesta näkökulmasta ja luoda yksinkertaiseenkiin asiaan useita lähestymiskulmia.

  Peukut pystyssä, että hyvien esimerkkien myötä lähdeviitteiden käyttö myös yleistyy ja paranee. Kun asiaa pitää esillä, niin varmasti se auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidamme puhua hieman eri asiasta. Blogiyhteistyötä en tähän nostanut lainkaan. Ymmärrän todella hyvin kampanjoiden suunnittelua, niiden erilaisia lähtökohtia jne. En myöskään tarkoittanut, että yksikään yritys suoraan hyötyisi euroissa mistään kuvan jakamisesta. Blogiyhteistyöt tosiaan on ihan eri asia, eikä tähän sinällään millään muotoa kuulu.

   Se mitä tahdoin sanoa, on se että kuvia jaetaan ilman kysymistä! Se, että puhun kaupallisesta voittoa tavoittelevasta toimijasta on suoraan laissa myös määritelty. Niitä koskee myös tosi tarkat säännökset, joista osa ei tiedä sen enempää. Tänäpäivänä maine kiirii pitkälle, ja jotkut ihan mahtavatkin yritykset saattavat katkaista itseltään jalan ihan tietämättömyyttäänkin toimiessaan väärin.

   Kaupallista toimijaa kuitenkin sitoo säännöt, joita tulee noudattaa. Henkilökohtaisesti ajattelen, että mielipaha on jakamisesta suurempi jos vastapuolella on yritys, jonka lähtökohtainen ajatus on tuottaa voittoa. Yksittäinen henkilö aiheuttaa toki myös harmitusta, mutta hänen tarkoitus on harvoin kaupallinen.

   Jos lähdettä ei tiedä, ei kuvaa minusta tulisi jakaa. Jos taas yritys haluaa jakaa jonkun kuvan, antaa moni siihen varmasti luvan! Kuten totesinkin, sehän on ihan molemminpuolista iloa. Iloa ei kuitenkaan synny, jos kuvaa lainataan kysymättä tai välittämättä oikeuksista.

   "Kuva netistä" ei kerro oikeastaan mitään itse kuvaajasta. Tätä mallia käytetään nykyisin minusta taas enemmän kuin hetki sitten. Tai sitten vain osuu silmiin juuri nyt syystä tai toisesta useammin.

   Ja tosi hyvin (itsekin yrittäjänä) ymmärrän myös sen, miten markkinointi ei aina tuota tulosta. Kaikki toiminta ei ole sellaista, joka näkyisi suoraan viivan alla. Verojakin kiitettävästi maksetaan ja kaikki muut kulut päälle. Kaikki nämä yhdistettynä ei kuitenkaan poista eettistä vastuuta tai hyvien toimintatapojen käyttämistä. Uskon, että yritys hyötyy itsekin enemmän ja maine pysyy parempana kun toimitaan oikein (eli kysytään sitä lupaa ja käytetään vain sellaisia kuvia, joihin sen luvan on saanut taikka ostanut).

   Tosiaan peukut pystyyn, että asia nousisi paremmin esille, ja siihen myös moni havahtuisi :).

   Poista
  2. Totesinkin tuossa aiemmassa viestissäni, että kommenttini menee hieman aiheen vierestä. Toiveeni oli, että tämä viestini toisi eri vinkkelistä uusia ajatuksia asian tarkasteluun.

   Blogiyhteistöitä sinällään postauksesi ei tarkastellut, vaan kuvien lainaamista ilman lähdeviitettä.

   Yritystä käsittelevän kohdan sävy kuitenkin oli melko napakka ja sai aikaan sen, että halusin luoda positiivisemman kuvan yrityksestä sosiaalisen median markkinoijana.

   Uskon, että jokaiselle, yritykselle ja yksityiselle henkilölle, on pidemmän päälle parempi ja ainoa oikea tapa toimia eettisesti oikein, toisiaan kunnioittaen. Myös itse haluan ja pyrin toimimaan eettisesti vastuullisesti sekä hyvien tapojen mukaisesti.

   Uskon myös, että useissa tapauksissa lupa kuvien käytölle yritysten markkinoinnissa on pyydetty. Tämä luvan pyytäminen tapahtuu usein yksityisviestillä tai sähköpostitse, joten ulospäin tätä on sosiaalista mediaa seuraavan yleisön ainakin tällä hetkellä hankala todentaa.

   Tsemppiä talveen ja merkataan kaikki lähdeviitteet paikalleen!

   Poista
  3. Juurikin näin :) Uskon ihan samaan, eli eettisesti ja reilusti toimimalla kaikki voittavat :)

   Toivottavasti olet oikeassa luvan pyytämisessä, itselleni (ja useammalle bloggarille lähipiirissä) kokemus on ollut valitettavasti toinen viimeaikoina. Pidetään peukkuja, että tilanne muuttuu!

   Poista
 9. Itsekin kiihdyn tämän asian äärellä aika herkästi nollasta sataan, mutta toisaalta aihe tuntuu siltä kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan... Pakko siis koettaa kovettaa itseään, ja huolehtia siitä että itse toimii suht oikein, mutta muun maailman tavoista ei pysty ottamaan stressiä tai siihen kuolee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se! Periaatteessa kai kaikki tietää, mutta osa ei vain välitä. Tai en tiedä. Mutta mitä enemmän asiasta puhutaan, sitä enemmän sitä myös toivottavasti ajatellaan. Ehkä ja toivottavasti :D

   Poista
 10. Tämä on kyllä totta. Tosin, joskus on todella vaikea löytää se aito ja oikea alkuperäinen kuva tai lähde. Joskus linkki vie jonnekin, missä kuvaa ei enää ole, tai sitä et sieltä löydä - aika tuskastuttavaa..Näissä tapauksissa olen kyllä surutta itse laittanut lähteeksi Pinterest + suora linkki kuvaan, koska muuta lähdettä ei yksinkertaisesti ole :( Muutoin kyllä kaivelen lähteen kiven kolostakin, jos se suinkin on mahdollista. Välinpitämättömyys onkin sitten eriasia: siinä ei tosiaan ajatella saati vaivauduta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosi totta myös! Kun yksi alkaa käyttää kuvia ilman lähdettä, on se jatkossa ihan loputon suo. Minusta tuo sinun tapasi on oikein hyvä siinä kohtaa kun lähdettä ei vain löydä. Se tuo esille sen, että et kuitenkaan pidä tai esittele kuvaa omanasi :)

   Poista
 11. Olet aivan oikeassa ja kuvaintoilijana tämä on lähellä sydäntä! Siksi välillä jurppii ihan hirveästi kun pinterestissä on kuvia, joiden linkki ei enää toimi, tai kuva on ladattu pinterestiin "väärin" koneelta, eikä ole linkitetty milleen sivulle. Silloin joudun itsekin miettimään, jaanko kuvaa/vinkkaanko siitä lainkaan? Muuten linkkaan alkuperäiselle sivulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Se tunne vain on tosi epämiellyttävä siinä kohtaa kun olet omasta mielestäsikin onnistunut tosi kivasti ja yhtäkkiä joku muu käyttää kuvia ilman mainintaa kuvaajasta... Huoh...

   Poista
 12. Luulen kuuluvani joihinkin mainitsemistasi Facebook-ryhmistä, sillä olen todellakin kiinnittänyt lähiaikoina huomiota ihan samaan asiaan: "kuva/ Pinterest" tai vielä parempi: "kuva / Google kuvahaku". En usko ihmisten tekevän sitä muusta, kuin tietämättömyydestä. Tai ainakin toivon niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin erikoista, että ne on kyllä lisääntynyt taas viimeaikoina? Jotenkin olisi kuvitellut, että tänäpäivänä asia olisi jo tiedossa, mutta ehkä olen ihan hakoteillä... Minusta tässä välissä näitä ei näkynyt niin paljoa, tai ehkä syystä tai toisesta kiinnitän siihen nyt entistä enemmän huomiota.

   Poista
 13. Niin totta. Monesti olen luennoillakin miettinyt, "onkohan tuonkin esimerkkikuvan lainaamista kysytty". Koska blogeista lainataan paljon kuvia, google on niitä pullollaan. Oli ilahduttavaa, kun minulta kysyttiin ottamiani yrityksen kuvia heidän käyttöön ja suoraan tarjottiin siitä asiallista korvausta. Näin ei aina ole. Myös blogiyhteistyökuvioissa on monella opettelemista. Jos kuvien myöhemmästä käytöstä ei ole sovittu, niin niistä tulisi aina sopia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on myös heitä, jotka toimivat esimerkillisesti - kuten sinunkin kokemasi on. Valitettavasti aina näin ei ole ja se harmittaa vietävästi. Itsekin ilahdun aina ihan huippupaljon, jos joku laittaa viestiä ja kysyy luvan. Se tuntuu tosi kivalta ja kohteliaalta, että jakaja halusi nähdä sen vaivan ja osoittaa näin kunnioitustaan <3

   Poista
 14. Niin totta joka sana! Mä oon kiehunut viime aikoina samasta asiasta.
  Olen hiljattain eri (sisustus) facebook-ryhmissä törmännyt juuri tämmöisiin kuviin. Paljon kuvia on ilman mitään tietoo alkuperäst. Sitten, kun joku kysyy kuvan lähdettä saa juurikin vastaukseksi, että kuva on netistä. Se ei riitä, ei! Luulen, et osa ei vaan tiedä tekijänsuojalaista, mutta kyllä se niin taitaa olla, että suurimmaksi osaksi ei välitetä. Valitettavasti. Napataan vaan kiva kuva netistä ja son siinä. Kyllä alkuperä pitää mainita. Ehdottomasti. Ja kyllä, lupakin on hyvä kysyä. Ja sitä mä en ymmärrä lainkaan, jos yritys jakaa mun kuvan kysymättä lupaa ja mainostaa sen kuvan voimin omaa tuotettaan. Ei niin toimita, ei!

  Toinen asia on taas esim. kaikenlaisten käsityöohjeiden kaupallinen käyttö. Porukat surutta myy ja tekee (oikein kysyy face-ryhmissä, et kuka haluaa tilata, teen tilauksesta jne.) esim. erittäin tunnetun lankakaupan erittäin tunnettua mattoa. Suorana kopiona. Tarkistin ihan mitä ohje sanoo tekijän oikeuksista. Näytti olevan, et kaupallinen käyttö kiellettyä. Eikä ollut edes mitenkään pienellä skriivattu. Jos ohjeen osaa lukea niin, kyllä, pitäisi myös ymmärtää toi lause. Tää nostaa mun niskavillat pystyyn. Joka kerta. Joo, mutta meni ohi aiheen pahasti. Mut joka tapauksessa. Kunnioittakaamme lakeja ja hyviä käytöstapoja. Asiassa kuin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon, että kaikki eivät näitä tiedä. Valitettavasti on myös heitä, jotka tietävät - mutta toimivat näin koska se on "yleistä". Siihen pitäisi jotenkin minusta näissä ryhnissäkin puuttua.. Minusta se on jopa oleellisempi sääntö kuin esimerkiksi mihin kansioon tai ketjuun saat viestisi/kuvasi/ilmoituksesi laittaa.

   Ja huhhuh! Tuo ohje ja sen kanssa kaupallinen käyttö kuulostaa jo ihan hemmetin pahalta. Käsityöpiireissä varmasti tätä ohjeiden käyttöä jne. tapahtuu vielä muita enemmän. Se on tosi tosi sääli.... :/

   Poista
 15. I feel you! Eniten tätä näkee varmasti juuri sisustuskuvissa. Itse en inspis kuvia juurikaan jaa, mutta joskus olen pinterestistä muutaman kuvan laittanut blogiin ja niihin koitin kyllä saada mahdollisimman tarkasti lähteet.

  Itse kun olen kirjoittanut paljon lastenvaatteista niin monesti olen bongannut, että niitä kuvia on monilla facekirpuilla kun etsitään jotain tiettyä vaatetta. Olen sitten pyytänyt poistamaan kuvan, koska en halua että ne lasten kuvat nyt ihan vapaata riistaa ovat vaikka julkisessa blogissa ovatkin. Usein olen saanut vastauksen "otin kuvan googlesta ja luulin, että sitä saa käyttää"

  Kaikista törkeimpiä tapauksia on muutamat firmat mitkä ovat myyneet tiettyjä vaatteita minun blogista otetuilla kuvilla missä siis kuvissa minun lapset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HALOO!!!! Juuri tuota tarkoitin - sinä otat kuvan ja julkaiset sen muiden iloksi OMANASI. Sitten joku toinen käyttää kuvia kysymättä omiin tarkoituksiina.. Aivan järkyttävää! Sisustuskuvat kalpenevat tässä rinnalla, kun kyse on ihmisten kuvista...

   Jotenkin ihmisillä (ei onneksi kaikilla!!) on sellainen käsitys, että kun kerran julkaiset niin kestä seuraukset ja älä valita... En oikein pääse jyvälle, mistä tuo ajattelutapa juontaa juurensa.. Jos haluaa käyttää muiden kuvia ilman lähteitä, voi yhtä hyvin käyttää ilmaisia kuvapankkeja ja ladata kuvat sieltä...

   Poista
 16. Hyvä aihe! Itseäkin ärsyttää tuo Pinterest tai Google kuvahaku kuvan lähteenä, tai joillain "minun Pinterest-tilini" jolla on sitten satoja ellei tuhansia kuvia... Itse yritin Pinterestin-käyttöni alkuaikoina jopa pinnata vain sellaisia kuvia, joihin löysin alkuperäisen lähteen. No sehän osoittautui niin aikaa vieväksi, etten pinnannut oikeastaan mitään :) Siitä olen luopunut muiden, paitsi taiteilijoiden/kuvittajien kohdalla. Jotenkin kai se on niin sydäntä lähellä, ja niihin yleensä on helppo löytää tekijä.

  Silloin jos jaan muiden kuvia blogissa, etsin kuvan alkuperäisen lähteen.

  Sen sijaan minua ei ärsytä, jos yritykset regrammaavat kuviani Instassa. Tietenkin tykkään jos lupa kysytään ensin. Mutta jos olen yrityksen tägännyt kuvaan ja he regrammaavat sen ja tägäävät minut, se on minusta ihan ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinterest on kyllä loputon suo, jos sinne ei alunperin ole kuvaan lisätty oikeaa linkkiä /linkkiä ylipäänsä... Se, että edes yrittää etsiä lähteen - se on jo 9+ suoritus. Harva tekee edes sitä...

   Ja juu, tuo minusta ihan ok tapa, jos itse tägäät yrityksen ja he nimenomaan regrammaavat sen. Tarkoitin itse taasen sellaista tapaa (joita kantautunut korviini viimeaikoina), että kysymättä yritykset ovat tallentaneet kuvan ja käyttävät sitä itse kuin omanaan. Loppuun saatetaan (ehkä) laittaa kuvaaja... Mutta lupaa ei olla kysytty... Moni sen varmasti antaa, mutta tunne on tosi ikävä jos huomaat että joku haluaa tuottaa somesisältöä muiden kuvilla...

   Poista
 17. Samaa olen ihmetellyt viime aikoina, epäilen laiskuutta ja kiirettä syyksi...Välillä on todella vaikea saada alkuperäistä lähdettä selville, MUTTA toki silloin voisi kertoa, ettei alkulähteille ole onnistunut pääsemään. Mulla on työn alla postaus, jossa olisi pitkästä aikaa tarkoitus käyttää lainakuvia (omilla en pysty valottamaan aihetta), mutta aloittaminen siirtyy päivästä toiseen, kun mietin etukäteen, kuinka suuri työ on kuvalähteiden selvittämisessä.:) Saattaa jäädä aikeeksi koko postaus!;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Tärkeintä on se, että HALUAA edes selvittää kenen kuvasta on kyse, tai missä se on julkaistu... Ja jos se ei kertakaikkiaan onnistu, niin yksityisenä ihmisenä se on pienempi paha ne jakaa, kuin yrityksenä... Niitä kun koskee aika erilaiset säännöt (joista toki kaikki ei valitettavasti ole tietoisia...).

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Luin kommentteja ja kaikki ovat tässä nyt samaa mieltä kuvien jakamisesta, että ei ole kivaa, ei sallittua ja sitä sun tätä, mutta koska tälläinen soppa nyt syntyy niin olisiko parempi sitten ettei laita kuvia ollenkaan nettiin. Pinterest on kuvien jako paikka, jos esim, googletat kuvahaulla jotakin, niin minunkin kuvat siellä on yllätys yllätys, vaan mitä sitten, tietoinen olen ollut kuvien laittamisesta nettiin että ne jostakin löytyy ja minun mielestä jos joku tykkää kuvasta ja haluaa jakaa sen niin mitä sitten? Itse en ota kuvia, lasten lasten kuvia, itseäni en kuvaa saati perhettäni..mulle ainakin on täysin sama jos joku haluaa minun olkkarista kuvaa,tai käsitöistäni ei siellä osoitetta ole eikä tervetuloa meille kylttiä, jos joku saa inspistä minun tekemistä joulujutuista, niin siksihän ne nettiin latasin et joku saa niistä ne ideat ja itse voin olla ylpeä siitä että ideani kelpasi jaettavaksi. Itse haen inspistä ja ideoita pinterestistä, kiva paikka hakea ideoita ja mikä parasta niistä löytyy myös videoiden kera opastuksia, samalla saan oppia sieltä esim, erilaisista askartelutekniikoista ja mikä ilo on kun sen saa valmiiksi ja onhan se ihanaa jakaa ideaa myös muillekkin. Minusta on selvää, että kaikki ovat tietoisia siitä että nettiin ladattuja kuvia voi löytyä mistä milloinkin ja silloin se lataaja kuka lie on myös itse loppupelissä vastuussa siitä mitä nettiin lataa ja mitä ei kannata ladata. Maailmassa on paljon pahaa, joten nuo jonkun tyynyidea kuvat ei liene niin pahasta kun sen tarkoitus ei ole vahingoittaa ketään, niin että kuvan jakaneelle ei siitä ongelmia seuraa. haluaako kuvan jakaja sitten mainetta ja kunniaa kuvistaan, minä en ainakaan, muistakaa toki tämä että se mitä lataatte on teidän oma asia. Tuo vesileima on hyvä idea..itselleni siihenkään tarvetta.
  Tässä toinen näkökulma siitä että pitääkö kaikki kiva,ihana kieltää..miksi niitä ideoita sitten jaetaan, miksei niistä voi antaa iloa muillekkin.
  tästä nyt varmaan nousee kauhea kapina kirjoituksestani, mutta tämäkin toisenlainen näkemys aiheesta, jotta ei olla aina samaa mieltä. mietittekös koskaan kuinka paljon esim ideoiden nappaminen tuottaa iloa, kun on eläkkeellä ja ikä ei ole vielä se syy, niihin päiviin idea kuvat voivat tuottaa suurta iloa, ja etenkin tekemisen iloa. Aina on varotuksia mitä nettiin laittaa, kuinka paljon profiilistasi haluat julkaista, kuinka paljon haluat itsestäsi antaa tietoja, ja lopuksi kuinka paljon haluat kuviasi ladata nettiin..ja juurikin toistan tätä, jos pelkää tälläistä harmitonta asiaa, kannattaako netttiä käyttää, kannattaako kuvia jakaa. kyllä tiedän nyt saavani palautetta kuvienjakamisesta ja tästä tekijänoikeuksista, pieni pahe josta ei minusta aiheudu kellekkään mitään pahaa..vai onko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anja! Kuvien jakamisesta muiden iloksi tässä ei suinkaan ollut kyse! On ihan ok, että ihmiset pinnailevat niitä tai tallentavat ITSELLEEN iloksi ja vinkeiksi :). Tässä itse ajoin takaa sitä, että näitä kuvia tunnutaan JAKAVAN eteenpäin muille ILMAN LÄHTEITÄ. Ja tuohan onkin Pinterestissä parasta, itse en ainakaan tarkoittanut ettei sinne saisi ideoita jakaa, tai säilyttää. Sehän on tosi ok.

   Kun kuitenkin joku näkee kuvan eteen vaivaa, ja vielä haluaa sen muille jakaa, olisi ihan kohteliastakin kysyä lupaa (+ että laki velvoittaa). Tekijänoikeus koskee kaikkia, myös harrastelijoita... Vaikka kaikki olisivat riskeistä tietoisia, ei se anna lupaa rikkoa lakia tekijänoikeuksien osalta. Mitä enemmän hyväksymme asiaa, sen enemmän tapa yleistyy. Jos taasen asiasta keskustellaan ja se nostetaan esille, se tuo viestiä ja tietoutta eteenpäin

   Eipä kai kukaan halunnut kieltää mitään kivaa, vaan haluaa että asiat tehdään kuten ohjeistettu on. Minua ainakin henkilökohtaisesti harmittaa, että jos keksin omasta mielestäni kivan idean ja sitä käytetään ympäri nettiä kuvineen päivineen ilman, että kukaan kertoi sen alkuperää... Minusta asiaa ei myöskään voida verrata maailman muihin paheisiin. Kaikki niistä on tosiaan ihan eri viivalla.

   Ajattelen asiaa siitä näkökulmasta, miltä se itselleni tuntuu. Ehkä sinusta tuntuisi myös ikävältä jos jakaisin sinun keksimän ohjeen kuvan kanssa täällä enkä sanoisi että se on jonkun muun? Minusta se olisi röyhkeää. Haluaisin etsiä kuvan ottaneen ja ohjeen tehneen ihmisen käsiini ja kysyä saisinko jakaa kuvasi ja kiittää häntä hienosta ohjeesta, josta on ollut iloa.

   Poista
 20. Hyvä aihe! Varsinkin Pinterest on oikea aarreaitta - ja helppohan niiden kuvien varassa olisi upeita
  postauksia tehdä - vaan kun kuvat eivät ole vapaata riistaa.
  Erääseen postaukseeni olin jo tekemäisilläni Pinterest-kollaasin, mutta kun en löytänyt kaikille sen kuville alkuperäistä lähdettä, jätin tekemättä. Valitettavan usein näitä kollaaseja kuitenkin näkee - ja aina on vain merkintä: kuvat Pinterestistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just näin! Ja aina lähteitä ei vain löydä.... Aina sitä ei kuitenkaan edes yritetä löytää. Se sapettaa eniten....

   Poista
 21. Moikka! Onpa kiva että otit asian esille. Itse olen toiminut näin ihan pelkästä tietämättömyydestä, enkä missään tapauksessa välinpitämättömyydestä. Uskon vahvasti,että muillakin on sama ongelma. Vaikka tekijänoikeudet ovatkin tutut, somessa sisällön jakaminen ei ole mielestäni ihan selkeä juttu, varsinkin kun tällainen epämääräinen lähteiden maininta on niin yleistä. Ei sitä välttämättä tule edes mieleen, että siinä voisi olla jotain väärää, kun niin moni muukin toimii samoin.

  Olen usein miettinyt tätä kuvanjakamisjuttua, mutta silti se on ollut epäselvää. Nyt se ei sitä enää ole, kiitos siis siitä! Uskon, että moni muukin kaipaa neuvoja, joten on hyvä, että tästä kirjoitetaan. Kiva idea voisi olla myös kertoa asiasta suoraan niille, jotka väärin tekevät. Voisi kuvitella, että moni mielellään toimisi oikein, sillä huono lähteiden maininta ei anna kovin hyvää kuvaa bloggaajasta. Jaetaan siis tätä tietoa eteenpäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta! Some paikkana kuuluu ihan samaan tekijänoikeuksien osalta kuin mikä tahansa muukin. Valitettavasti sitä pidetään kuitenkin jostakin syystä vähemmän pahana, kun se on ns. vapaampi alusta tehdä ja jakaa asioita. Ja juuri tuo, että koska sitä näkee paljon, sitä ajattelee että se on ihan ok.

   Itse olen voime aikoina pariin otteeseen koittanut ottaa yhteyttä kuviani jakaneeseen tahoon.... Tuloksetta. Viestiä ei noteerata, eikä lähteitä merkata, vaikka olen pyytänyt. Se kuvastaa jakajan arvomaailmaa minusta tosi paljon. Ja se on oikeasti tosi harmi...

   Jos asia ei ollut tiedossa, on ihan mahtavaa, että keskustelu avautui aiheesta. Ehkä tämän luki myös muita, jotka vasta nyt asiasta kuulivat. Parasta jos näin asiaa voi valaista ja viedä tietoa eteenpäin! :) Ja ehdottomasti viestiä vain eteenpäin kaikille, koska uskon myös, että osa näistä jakajista ei vain ole tullut ajatelleeksi!

   Poista
 22. Taidanpa olla juuri liittynyt yhteen tällaiseen Facebook -ryhmään. Tämä asia on tullut huomattua ja olen kanssasi samaa mieltä. Toinen tuolla ryhmässä kiehuttava asia on tuotekopiot tai lähes kopiot, mutta se onkin sitten jo toinen aihe. Kiva kun toit asian esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Jotenkin tietyissä ryhmissä sitä tapahtuu erityisen paljon ja silloin kun siihen ei ylläpidon puolelta puututa niin siitä alkaa pikkuhiljaa tulla hyväksyttävää... Ja tuo toinen aihe, huomattu on! :(

   Poista
 23. Kyllä minä olen ainaki sitä mieltä, että jos omia kuviaan tohtii nettiin ladata, niin ne siellä myös tulee aina pysymään ja on ihan kaikkien käytössä. Eihän sitä voi mitenkään estää mihin tarkotukseen ihmiset kuviasi laittaa, jos ne yksinkertasesti vaan löytyy googlen kuvahaulla. Eihän kukaan jaksa alkaa penkomaan, kuka on kuvan ottanut. Esimerkkinä kerran olin laittamassa facebookkiin ilmoituksen, jossa etsin ektorp sohvaa. Ja ihan vain kuvituskuvaksi etsin googlesta kuvahaulla " valkoinen ektorp " ja valitsin sopivan kuvan ilmotukseen. Sitten tulee piipitystä että se on minun kuva ja pitää kysyä lupa ennenkuin käyttää. Haloo!? Jos se löytyy noin äkkiä pelkällä google kuvahaulla ensimmäisten kuvien joukosta niin eiköhän se ole sitten kaikkien kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti vaikka kuva löytyisikin, niin se ei tarkoita ettäkö se olisi kaikkien omaisuutta. Missään nimessä kuva ei siirry kaikkien vapaaksi omaisuudeksi vaikka sen itse jakaisikin jossakin kanavassa verkossa. Enkä nyt puhuisi mistään piipityksestä vaan ihan oikein kuvan omistaja on toiminut. :)

   Kuvia voi tietysti jakaa, mutta siinä vaiheessa kun sen löytää - tietää myös kuvaa klikkaamalla mistä se on peräisin. Pieni teko on laittaa kuvan alkuperä ilmoitukseen. :)

   Laki on tässä asiassa hyvin yksioikoinen ja vain omia toimintatapojamme muuttamalla voidaan yhdessä kääntää sitä "yleisesti hyväksyttävää" kelkkaa jossa kuvat olisivat vapaata riistaa. Näin opetamme myös tuleville sukupolville miten verkossa kannattaa käyttäytyä ja vaikka kaveri jakaisin kuvia ilman mitään lähdetietoja, ei se tee siitä sallittua yhtään sen enempää. Pikkuhiljaa asiasta keskustelemalla ja oikein toimimalla syntyy varmasti hyvä netiketti myös tämän asian ympärille :)

   Poista
 24. Tärkeä aihe! P.S. Mistä tuo aloituskuvan värikäs tyyny on? Se on aivan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tyyny on Marimekon viime kevään (2016) mallistosta :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets