Top Message

www.oblik.fi

ON THE DESK

Sain viimein purettua pari laatikkoa, joissa oli työpisteelle tulevia tarvikkeita. Teroittimet, kumit, tussit ja pienet työpisteen irtotavarat laitoin pieniin laatikoihin, jotta yleisilme pysyisi mahdollisimman siistinä. Seinälle teippasin muutaman kalenterikortin ja eniten käytetyt kynät sujautin vanhaan kynttiläpurkkiin. Työpöydän vieressä oleva neljämetrinen Lundian hyllykokonaisuus kätkee sisäänsä ison määrän papereita ja kirjoja, joten työpöytä saa jäädä minimalistiseksi.



Pala kerrallaan alkaa valmistumaan myös yläkerran kalustus ja sisustus. Ihanaa!

Iloa päivääsi!
Jutta

5 VINKKIÄ SEINIEN MAALAUKSEEN

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila
Olen saanut viimeaikoina paljon kommentteja ja viestejä liittyen seiniemme värisävyihin ja käytettyihin maaleihin. Moni pohtii samanlaisia asioita, joita itse pähkäilimme ennen remontin alkua ja maalivalintoja. Tästä syystä päätin tehdä aiheesta ihan oman postauksen, jossa käydään läpi muutamia mielestäni oleellisimpia seikkoja maalien ja värisävyjen valinnassa. Teknisiä maalausoppeja en tässä tekstissä jaa, vaan vinkit liittyvät enemmänkin valintoihin ja omiin hyviksi kokemiini tapoihin + ideoihin.

1. Pintamaalin valinta
Nykyään valikoimaa löytyy runsaasti, ja rautakaupan hyllyllä saattaa tulla jopa pieni ähky. Usein kuitenkin pienen tutkimisen jälkeen huomaa, miten paljon erilaisia ominaisuuksia maaleista löytyy, ja jokaiselle niistä on oma käyttökohde/-tila. Ensimmäisenä itse kiinnitän huomioni aina maalattavaan tilaan: millaisessa käytössä tila on, paljonko sitä käytetään ja onko pintoja tarve pyyhkiä tai pestä. Seuraavaksi tärkein asia on kiiltoaste. Sisäseinissämme olemme käyttäneet kahta eri maalia, joissa molemmissa on omat hyvät puolensa.

Harmony seinämaali on täysin himmeä sisäseinämaali, joka soveltuu tiloihin, joita ei tarvitse juurikaan pestä/pyyhkiä. Mattapintainen lopputulos on tyylikkään pehmeä, ja se toistaa vahvatkin värit syvinä ja tasaisina. Samettinen pinta häivyttää myöskin pienet epätasaisuudet muita paremmin. Tätä olemme käyttäneet kodissamme olohuoneessa ja keittiön välitilan yläpuolella. Tuohon seinään parempi vaihtoehto olisi varmasti esim. Luja tai Remontti Ässä pestävyytensä vuoksi, mutten halunnut tinkiä täyshimmeästä kiiltoasteesta. Toivon kuitenkin, että yläosaa seinästä ei tarvitse niinkään pestä, vaan välitilaan nostettu komposiitti suojaa seinää suurimmilta roiskeilta ja tahroilta. Aika näyttää teinkö riskivalinnan...

Remontti-Ässä on perheemme "luottomaali". Jos pitäisi valita vain yksi maali, joka soveltuisi mahdollisimman moneen tilaan ja tarkoitukseen, olisi tämä valintamme. Puolihimmeä pinta kestää hyvin pesua ja pyyhkimistä, joten soveltuu erinomaisesti eteistiloihin, lastenhuoneisiin ja keittiöön. Remontti-Ässää käytimme eteiskäytävässä, lastenhuoneessa, makuuhuoneessa (tapetin alla), sekä yläkerran aulassa ja portaikossa. Maalia on helppo levittää ja se tasoittuu kauniisti. Olemme kokeilleet näitä ns. perusmaaleja aiemmin myös monilta muilta merkeiltä, mutta päätyneet lopulta aina takaisin Remontti-Ässään. Peittävyys ja maalin "juoksevuus" tuntuu itselleni täydelliseltä - eikä siis ole liian litkua tai jähmeää. Kokemuksesta myöskin tiedän, ettei maali "kulu pois" pyyhkimällä, eikä seinän pintaan jää myöskään inhottavia rätin jälkiä. Lapsi- ja koiraperheeseen oivallinen valinta (etenkin kurakeleillä kun karvatassut ravistelevat itsensä ja kostean turkkinsa seinän vieressä). 

Muitakin vaihtoehtoja löytyy runsaasti, mutta näillä kahdella pärjää jo pitkälle!

2. Värisävyjen valinta
Ensimmäisenä vinkkinä sanoisin, että tuo värilastut kotiin ja teippaa ne juuri sen tilan seinään johon olet sitä suunnittelemassa. Yhden päivän aikana huomaat jo miten sävy muuttuu valoisuuden mukaan / miten valo osuu juuri siihen seinään tai tilaan. Värin valinta on makukysymys, eikä oikeaa tai väärää vastausta ole olemassa.

Toinen todella tärkeä asia on muiden tilojen värimaailman huomioiminen. Vaikka rakastaisit jotakin tiettyä värisävyä yli kaiken, se ei välttämättä sovi viereisen tilan sävymaailman kanssa yhteen. Värivalintoja ei koskaan tulisi tehdä toisistaan irrallaan, vaan aina kaikki samalla silmäyksellä nähtävät huoneet kerralla. Tämä ei tarkoita sitä, ettäkö ne kaikki pitäisi maalata samaan aikaan, vaan ennemminkin sitä, että muistaa ottaa huomioon myös viereiset sävyt, sillä niiden keskinäisellä harmonialla on suuri merkitys kodin tunnelmaan ja fiilikseen. Vääränlaisen sävyn vieressä se kauniskin väri muuttuu helposti likaiseksi, pliisuksi, sinertäväksi, kellertäväksi tvs... Itse koen omimmaksi tavaksi rakentaa erilaisista materiaaleista ja värilastuista moodboardeja, jotta näen yhdellä silmäyksellä, miten sävyt ja materiaalit nivoutuvat yhteen. Tämä on myös hyvä tapa havainnollistaa onko jokin sävy täysin eri linjaa muiden kanssa (ei tarkoita etteikö voisi olla, mutta kannattaa miettiä tarkkaan jos haaveissa on esim. murrettu sävy ja naapurihuoneessa samalla silmäyksellä näkyy kirkas perusväri).


Valitsimme kotiimme yhden perussävyn: F487 / Höyhen, joka sitoo useampaa tilaa yhteen. Tämä sävy on todella vaalea, nopeasti katsottuna lähes valkoinen, mutta kun vie valkoisen paperin pinnan päälle, huomaa miten murrettu ja pehmeä tuo onkaan valkoisen sijaan. Tämä tekee mielestäni kokonaisuudesta kutsuvan ja lämminhenkisen liiallisen kliinisyyden ja kylmyyden sijaan. 

Kodissamme on käytetty seuraavia värisävyjä
Keittiö: allasseinä N494, muut seinät F487 / Harmony
Lastenhuone: ikkunaseinä 1944, muut seinät F487 / Remontti-Ässä
Eteiskäytävä, yläkerran aula ja portaikko: F487 / Remontti-Ässä
Olohuone: G467 / Harmony
Kuisti: 1937 / Helmi kalustemaali (seinät paneelia)
Katot: Paneelikatto valkoinen

3. Pohjamaali
Miksikö pitäisi pohjamaalata seinät? Tasoituksen jälkeen pohjamaali on se, joka paljastaa kaikki virheet ja lommot. Yleensä pohjamaalauksen jälkeen on tarve vielä hieman hioa/paikkailla joitakin kohtia. Pelastaa suuremmalta harmilta, kun paikkaukset tehdään ennen lopullista pintamaalia... Tämän lisäksi pohjamaalilla on tokin muitakin tehtäviä, joita ei ehkä tule ajatelleeksi. Joskus saattaa tuntua tuhlaukselta maalata seinät kahdella eri maalilla, mutta näin asia ei useinkaan ole. Pohjamaali on ensinäkin hurjasti edullisempaa kuin pintamaali - kun pohja on maalattu tasaiseksi kauttaaltaan, kuluu pintamaalia vähemmän. 

Toiseksi - ja ehkä vielä tärkeämmäksi seikaksi nostaisin värien toistumisen! Pohjamaali antaa pintamaalin sävylle erinomaisen pohjan. Värit toistuvat pohjamaalin päällä juuri sellaisina kuin ne valitsit ja toivoit. Aiemmin maalatun seinän väri on siis hyvä maalata peittoon, jotta uusi sävy pääsee oikeuksiinsa. Tässä vaiheessa usein huomataan, että olisi kannattanut pohjamaalata, sillä vanhan värin päälle uuden maalaaminen vaatii monta kerrosta, jotta uudesta pinnasta tulee tasainen ja värisävyltään täysin oikeanlainen... Ja pintamaalihan oli kalliimpaa... 

Maalasimme kaikkien seinien pohjat Siro 2 -pohjamaalilla, joka on tarpeeksi peittävää ja levittyy tasaisesti. Jouduimme käyttämään yhdessä tilassa toisen valmistajan pohjamaalia (koska Siro oli lähirautakaupasta loppunut juuri silloin) ja huomasimme suuren eron juuri peittävyydessä. Siroa riitti kerta riittävän tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi ja tätä edullisempaa toista maalia piti telata kaksi kerrosta. Lopulta maalia ja aikaa kului siis kaksinkertainen määrä. Arvannette, että tuo pohjamaali jäi meiltä siihen yhteen kokeilukertaan ja seuraavalla viikolla haimme lisää Siroa. 

4. Maalaa myös tapetin alle
Jos aikeenasi on tapetoida seiniä (etenkin tummalla pohajavärillä olevia!) suosittelen ehdottomasti telaamaan yhden sävytetyn maalikerroksen tapetin alle! Makuuhuoneemme kaikki seinät tapetoitiin tummansinisellä kuviollisella tapetilla ja tämän vuoksi maalasimme kaikkien seinien pohjat ensin samansävyisellä maalilla. Tämä on todella oleellinen juttu, sillä etenkin tummassa tapetissa pienikin rako tai tapetin "kutistuminen" kuivuessaan paljastaa vaalean/tai erisävyisen pohjan. Meillä käytettiin paperitapettia, joka kutistuu jokin verran kuivuessaan (ei merkittävästi), ja halusimme olla varmoja, ettei tule yhtäkään vaaleaa saumaa näkyviin kuivumisen jälkeen. Tämä osoittautui loistavaksi vedoksi, josta myös timpurimme oli samaa mieltä. Hänen mukaansa harva jaksaa "nähdä vaivaa" maalaukseen tapetin alle, ja sitten sitä harmitellaan myöhemmin. Onneksi kuuntelimme häntä ennen kuin aloimme tapetoitihommiin. Hän vain vahvisti jo pohdittua asiaa! 

5. Seinien sävyt muistiin ja muu sisustus
Kun pinnat ovat valmiit, on aika alkaa pohtimaan muuta sisustusta ja tekstiileitä. Vaikka kuinka muistaisit värikoodit ulkoa, ei se paljoa auta kun pohdit uutta mattoa, verhoja, tyynyjä tai kalusteiden väriä liikkeessä. Tämän vuoksi suosittelen maalamaan mallipalat puutikkuihin, jotka on helppo napata mukaan ostoksille. Säästyy muuten monelta hutiostokselta! Tikuissa olevia värejä on sitten helppo verrata rinnakkain uuden verhokankaan kanssa, tai valita juuri sitä kauniisti yhteensopivaa sohvatyynyä, joka pääsee oikeuksiinsa seinän sävyn rinnalla. Ennen kuin siis heität tyhjän maalipurkin menemään, ota siveltimellä vielä kerran purkin pohjalta tai kannesta maalia ja sutaise se tikkuun. Tässä vaiheessa se on kuitenkin helppo tehdä, kun maalia on pönikän pohjalla vielä se viimeinen tippa!
Lastenhuoneen värisävyt kulkevat mukana pienien puutikkujen muodossa. Tikuissa on niin seinien, kuin maalattujen kalusteidenkin värisävyt.

Tuli ihan hillitön määrä asiaa, ja kukin voi napata tästä itselleen ne oleellisimmat vinkit ja ideat :). Teknisiä maalausoppeja ei tässä jaettu, joten jos jokin juttu itse maalausprosessissa mietityttää, kehoitan kääntymään esimerkiksi Tikkurilan maalilinjan puoleen. He osaavat auttaa asiassa itseäni paremmin. Jos taas mieleen tulee joitakin tarkentavia lisäkysymyksiä ylläoleviin aiheisiin, kysy ihmeessä - vastaan mielelläni parhaan kykyni mukaan!

Toivottavasti jollekulle oli tästä postauksesta ja sen ideoista hyötyä! :)
Jutta


MODERNI PÄÄSIÄISASETELMA

Tänä(kin) vuonna kodissamme näkyy pääsiäinen hyvin minimalistisesti. Nappasin Kotilaiturin Katilta maailman nopeimman pääsiäisaskarteluvinkin ja sain olohuoneen pöydälle tuon innoittamana rakennettua pienen pääsiäisasetelman. Maalatut munat löysin kaapin pohjalta ja höyhenpaketit ostin viime vuodeksi (mutta unohdin laittaa ne esille). Munakennokin oli valmiina kaapissa, joten mitään uutta ei tähän pieneen asetelmaan tarvittu.
Juhlapyhien koristelu on oikeasti todella ihanaa, mutta lähes joka kerta jään siitä kelkasta sivuun. Suunnittelen pitkään ja hartaudella monesti kaikenlaista pientä koristusta ja sommitelmaa, mutta kun vihdoin pääsisin toteuttamaan niitä - on pyhät jo usein ohitse. Ohraruohotkin muistimme laittaa lapsen kanssa itämään vasta pari päivää sitten, joten ihan pyhiksi ei taida ehtiä. Mutta voihan niistä nauttia pääsiäisen jälkeenkin.

Niin ja se helppo (+supernopea) DIY-idea ohjeineen löytyy täältä. Tämän ehtii tehdä hyvin vaikka vielä tänäiltana. Kiitos Katille idean jakamisesta :)

Nautinnollista pääsiäistä kaikille <3
Jutta

KODIKAS KAKSIO TUKHOLMASSA

Jos valtava Eurojackpotin voitto osuisi kohdalle, olisi aivan varmaa, että hankkisin pienen kaupunkiasunnon Tukholmasta. Esimerkiksi tämän sympaattisen 63m2 kaksion, joka sijaitsee Vasastanin kaupunginosassa. 20-luvun kivitalossa oleva kompakti koti olisi juuri sopiva minulle pidennettyjen viikonloppujen viettoon ja arjen pieniin irtiottoihin. Niin. Enää tarvittaisiin se lottovoitto, koska asuntohan on jo myynnissä Fantastic Frankilla.




Mikäli voitto ei nyt jostain syystä kuitenkaan osuisi kohdalle, voisi tästä poimia muutaman sisustusvinkin itselleen ihan tänne nykyiseenkin kotiin:
  1. tauluseinä ruokailutilassa (kertakaikkisen kaunis kokonaisuus!)
  2. tummansävyinen wieniläistuoli yöpöytänä
  3. ruskeat lasipullot ryhmänä ikkunalaudalla
  4. punasaven käyttö ruukuissa
  5. kapean käytävätilan somistaminen/ottaminen hyötykäyttöön

Löysitkö sinä tästä asunnosta sen saman viehättävyyden ja kodikkaan tunnelman, 
jonka itse koin kuvia katsellessani?

Jutta

FENGSHUI JA KONMARI

Kävin pari viikkoa sitten Åblogien naisten kanssa kuuntelemassa Fengshui-konsultti Virpi Karjalaista, joka on perehtynyt intuitiiviseen tilasuunnitteluun. Olen itsenäisesti tutkinut asiaa jonkin verran, mutten kuitenkaan ollut oikein päässyt jyvälle siitä, mihin kaikki pohjautuu ja miten näitä "tärppejä" voisin kotonani hyödyntää. Tuon mielenkiintoisen illan jälkeen jäin pohtimaan paljon kotia, esineitä ja kodin järjestystä. Siitähän kaikki nimittäin lähtee. Tein itselleni lupauksen, että aion paneutua asiaan tarkemmin ja mikä tärkeintä; viimeinkin aloittaa jotakin sellaista, jota olen suunnitellut jo pitkään. Tavaroiden karsimisen nimittäin. 

Vaikka muutimme vain hetki sitten ja pakatessa tuli laitettua kiertoon jos jonkinmoista esinettä ja vaatetta, niin silti tuntuu, etten oikein tiedä miten paljon tavaraa olenkaan ympärilleni kerännyt. Asia lävähti vasten kasvoja viimeistään tällä tai viime viikolla kun haimme viimeisetkin tavarat väliaikaisesta varastosta tänne kotiin. Olin jo kaksi kertaa kuvitellut, ettei varastosta löydy juuri mitään sisällä säilytettävää. Olin väärässä. Ja se ketutti! Sitten tuli eilinen ilta ja siinä pienessä kiukussa hankin ensimmäisen e-kirjani. Marie Kondon supersuosittu teos; Siivouksen elämänmullistava taika. Kyseinen kirja on ollut monella bloggaajalla testissä jo pitkän aikaa sitten, ja olin monesti miettinyt että joskus minäkin hankin sen itsellenikin. Joskus sitten kun on aikaa. Tiedättehän? Eilinen laatikoiden kantaminen sai minut voimaan pahoin. Sitä tavaraa on aivan liikaa! Ja silti - tiedän ettemme tosiaan ole varmastikaan edes pahimmasta päästä. Haluan kuitenkin muistaa jokaisen tavaran sijainnin kotonani, enkä käyttää enää yhtää hetkeä esineiden etsimiseen tai kaappien järjestelemiseen (jotta sinne saisi lisää mahdutettua). 

Aloitin lukemisen eilen ja aamulla sain kirjan päätökseen. Se oli koukuttava. Odotin koko ajan, milloin pääsen tositoimiin. Ja tänään pääsin. Täytyy sanoa, että olin ennen tätä aavistuksen skeptinen lukemieni arvosteluiden perusteella ja pidin kirjoittajaa "vähän ylivauhkona" luomansa metodin suhteen.... Mutta myönnän nyt - olin väärässä. Marie Kondo on juuri sopivan ankara ja vannoutunut asialleen, jotta hän pystyy innostamaan myös lukijoita. 

Koko päivä on kulunut vaatteiden parissa ja voi luoja millaiseksi hamsteriksi itseni tunsin. Ensimmäinen ajatukseni oli kaikkien vaatteiden ympäröimäni; Voi h******i! Paljonko ihmisen täytyy omistaa vaatteita, joita ei koskaan pidä? Karsin melko rankalla kädellä vaatekasaani ja iltapäivällä viikatessani jäljelle jääneitä vaatehuoneeseen tajuan karsineeni puolet vaatteista pois. Mikä fiilis! Samalla tajusin mitä minulta puuttuu ja mitä minun ei tarvitse ostaa piiiiitkään aikaan. Esimerkiksi perusfarkut tarvitaan, mutta yhtäkään neuletakkia tai toppia ei kaivata. Niitä jäi vielä karsintakierroksen jälkeenkin jäljelle ihan sopiva määrä. 

Miksi sitten juuri nyt? No tietysti edellämainittujen varastoitujen tavaroiden vuoksi, mutta myös siksi, etten voi tosiaan alkaa miettimään kodin fengshuita ennen kuin olen käynyt jokaisen tavaran ja esineen läpi kodistani. Kun suursiivous on tehty, on aika istua alas ja jatkaa siitä, mihin kurssilla jäin. Mikään energia ei voi virrata kodissa, jossa tavaroiden olinpaikkaa pitää miettiä liian pitkään tai niitä ei muista lainkaan. Tulen suorastaan kärttyiseksi kun yritän etsiä jotakin täältä kaiken keskeltä, enkä halua hankkia yhtäkään säilytyskalustetta lisää vain siksi, että saisin sullottua kaikki tarpeettomat esineet sinne. Siis juuri ne, jotka eivät tuota minulle iloa. 

Kiitos Virpille avaavasta luennosta, joka sai minut pohtimaan kotiani uusin silmin.  Ja jos aihe kiinnostaa sinuakin, niin suosittelen tutustumaan Virpin fengshui -aiheiseen blogiin, joka löytyy täältä. Olen euforisessa mielentilassa juuri nyt.

Onko siellä muita marittajia tai fengshuista kiinnostuneita?
Jutta

MAKING OF...

Kaupallinen yhteistyö: Lundia
Yläkerran aula on saanut viimeinkin kalusteet ja ajattelin kertoa teille muutamalla sanalla (ja kuvalla), miten onnistuimme. Kun posti kuljetti meille jokin aika sitten ison määrän laatikoita, voin sanoa että ensin iski epätoivo. Apua - muutamassa hyllyssä on noin paljon kasattavaa! Mutta ei siinä auttanut kuin alkaa pala kerrallaan katsomaan mitä laatikoista paljastui. 


Ensimmäisenä laatikoista paljastui ohjeet ja ihastuttava viesti:  
Kiitos, että valitsit Lundian. Minä pakkasin pakettisi ja toivon, että tuotteemme elää 
kanssasi pitkään ja antaa sinulle paljon iloisia hetkiä. Terveisin Hausjärveltä.... 

On pakko myöntää, että tässä vaiheessa nousi hymy huulille. On mahtavaa olla tukemassa suomalaista työtä ja tuntea, että valinnoillamme on oikeasti merkitystä. Tällaiset pienet asiat ovat oikeasti todella iso juttu! 
Mutta sitten itse asiaan... Jo kasauksen alkumetreillä alkoi hahmottumaan miten homma kannattaa hoitaa ja miten mikäkin osa loksahtaa paikoilleen. Sanoisinkin, että neljän moduulin kasauksessa eniten pohtimista vaati ensimmäinen osa ja loppuihin ei ohjeita enää tarvittukaan (aika usein varmaankin näin on). Loppujen lopuksi tuntui, että homma oli selvä kuin pläkki ja jopa mies ihasteli kaikkia yksityiskohtia,  joita oli otettu huomioon. Laatikoiden kiskot, hidastimet ovissa, moduulien muunneltavuus ja monen monta muuta seikkaa, joita on selkeästi mietitty pitkään. Tässä huomaa todella hyvin, miten pitkää kokemusta huonekalujen valmistuksessa on osattu hyödyntää.

Laatikot olivat valmiiksi kasattuina, mutta niiden kiinnitys sivupaneeleihin jäi itselle. Miksi kalusteet sitten kootaan osittain itse? Lundia Classic koostuu tikkaista, tasoista, sekä mahdollisesti ovista ja laatikoista. Tällaista järjestelmäkalustetta ei voida kuljettaa valmiiksi koottuna. Se ei olisi ensinäkään turvallista ja kaluste olisi varmasti kolhiiintunut saapuessaan oikeaan osoitteeseen. Ja viimeiseksi tietysti vielä se muunneltavuus... Näistäkin osista olisi saanut monenmonta erilaista kokonaisuutta. Tämä taas tarkoittaa sitä, että koko muunneltavuudesta menee juju, mikäli osat olisivat kiinteästi kasattuina. 

Mikäli itseltä ei olisi löytynyt ruuvinväännintä, aikaa tai taitoa kokonaisuuden kasaamiseen, olisi palvelun saanut myös ostaa Lundian kautta. Tällöin kalusteasentaja olisi tullut paikalle toimituksen jälkeen ja koonnut kokonaisuuden täysin valmiiksi saakka. Halusimme kuitenkin testata, miten onnistumme ja tämän vuoksi jätimme kalusteasennuksen ja kokoamisen itsellemme. Jälkikäteen ajateltuna ratkaisu oli ihan oikea. Kokoaminen oli todella helppoa ja nopeaa! Aina ei kuitenkaan tarvittavaa aikaa tai tahtoa kokoamiseen itseltä löydy, jolloin ammattilainen hoidetaan Lundian toimesta paikanpäälle. Kaikki on siis todellakin mietitty loppuun saakka. 

Kalusteet ovat nyt paikoillaan ja en malttaisi odottaa, että saan kaikki tavarat järjestykseen tuossa tilassa. Pian päästäänkin siis jo kurkkaamaan lopputulosta ja paaaaaljon kuvia yläkerran aulasta. Pysyhän linjoilla ;)

Mukavaa maanantain iltaa!
Jutta

UUTTA INTOA VALOKUVAUSKURSSILTA

Kävin eilen ihanan Fridan valokuvauskurssilla ja voi että, miten paljon sainkaan jälleen uutta virtaa ja intoa kuvaamiseen. Koko yön on pyörinyt f-aukot ja valotusajat päässä, enkä malttaisi odottaa, että pääsisin testailemaan kaikkea oppimaani käytännössä. Paljon oli sellaistakin asiaa, joka oli tiedossa entuudestaan, mutta kertaus on aina opintojen äiti! Täytyy sanoa, että vaikka olen säätänyt kaikenlaisia arvoja kamerastani ennenkin, en ehkä ihan ole tajunnut niiden yhteyttä toisiinsa näin selkeästi ennen tätä. Fridalla on kyllä uskomaton taito kertoa asiat käytännönläheisesti ja nimenomaan selkeästi.
Kiitos Fridalle hienosta iltapäivästä/illasta ja kiitos myös Lugnet Life and Living, että saimme pitää kurssimme juuri teidän kauniissa ympäristössänne - oli muuten mieletön miljöö, jonne täytyy ehdottomasti palata vielä myöhemminkin!

Vaikka kamera polttelisikin nyt tuossa vierellä, niin taidan kuitenkin lähteä haukkaamaan happea, sillä ulkona näyttäisi olevan huikea kevätsää.

Aurinkoista sunnuntaita <3
Jutta

KOHTI VIIKONLOPPUA

Upea valoilmiö on hellinyt meitä täällä Turun suunnilla jo useamman päivän putkeen. Viime yönä satanut lumikaan ei haittaa, koska valoa riittää ja ilmassa on kevään tuntua. Alkavan viikonlopun kunniaksi ajattelin antaa teille pienen ensivilkaisun makuuhuoneeseemme. Laajempia kuvakulmia on luvassa varmasti vielä myöhemmin, mutta nyt pitää napata imuri käteen ja aloittaa perjantaisiivous :).

Iloa viikonloppuusi!
Jutta 
 
- -
Few pics from our master bedroom. Happy weekend <3

TÄSTÄ KALUSTEESTA EN LUOVU IKINÄ!

Tässä se on, kodin rakkain kaluste, josta en halua luopua koskaan. Vanha seinäkaappi muutti meille pari vuotta sitten edelliseen kotiin. Tätä ennen se asui ja eli hyvin äitini luona ja ennen tuota isovanhemmillani. Kaappi on supersympaattinen, ja mikä parasta - isoisäni käsin tekemä. Taakse on kirjoitettu kaunokirjaimin: 1950, Miesten kiertävä kotitalouskoulu ja Pappan nimi.


Saimme tämän kiinnitettyä olohuoneen seinälle viime viikonloppuna ja nyt tuo kaunis kaluste komeilee kodin prameimmalla paikalla meitä ihastuttamassa. Olohuone kaipaa kuitenkin vielä jotakin seinille tuonne sohvan ylle. Nyt siellä pomppii silmille vain tuo ah niin ihana ilmalämpöpumppu.

Olen ollut luokattoman surkea kaikissa haasteissa, mutta tähän muistin tarttua (kerrankin) ja haluan sen laittaa myös eteenpäin. Olisi mahtava kuulla teidän ajatuksianne kiintymisestä (tai kiintymättömyydestä) kalusteisiin! Tämän haasteen saa napata vaikka kaikki ja kommenttikenttäänkin olisi ilo saada ajatuksianne. Erikseen haastan kuitenkin omasta The kalusteestaan kertomaan vielä Mervin ja Petrin, Karinin ja Katrin!

Mikä on sinulle THE MÖÖPELI?
Se huonekalu joka on seurannut kodista toiseen TAI josta tiedät tulevan sinulle kaluste,
 josta et koskaan luovu? Lähtekää mukaan muistelemaan!
 
Vai onko sellaisia? Pistätkö mielummin kiertoon kalusteet sen suuremmin kiintymättä?
Kerro sekin minulle!
 
Ja tämä haastehan on lähtöisin alunperin Pikkutalon Sannalta
Kiitos Sanna kun haastoit minut mukaan! 


Aurinkoista tiistaita!
Jutta


KOMPOSIITTITASOT KEITTIÖSSÄ

Lupasin kertoa teille vähän kokemuksia keittiön työtasoista, jotka uuteen kotiimme valitsimme keittiöremontin yhteydessä. Nyt kun takana on muutama viikko käyttökokemusta, on minulla myös jotakin sanottavaa asiasta. Varmasti vielä ajan kanssa kokemusta ja mielipiteitä saattaa tulla lisää, mutta jo tässä vaiheessa itselleni on muodostunut aika vahva mielipide valinnastamme.
Päädyimme lopulta keittiösuunnittelijamme avustuksella valitsemaan tasomateriaaliksi marmorikuvioisen komposiitin (kiillotettu Lagoon nimeltään), joka on 95% kvartsia, jolloin se vastaa vahvuudeltaan graniittia. Valintaan vaikutti muutama erityinen toive, jotka halusimme ehdottomasti ottaa huomioon.

1. Helppohoitoisuus/huolettomuus
Vaikka rakastan puuta materiaalina, tiedän ettei minusta ole sellaisesta keittiössä huolehtimaan. Puutasot ovat upeita, kun niistä pidetään huolta säännöllisesti. Jos on yhtä huoleton keittiössä kuin minä (ja muukin perhe), voi helposti käydä niin että kahvikuppi jää tasolle aamulla lojumaan ja illalla huomaa, että kupin alle onkin jäänyt kiva ympyrän muotoinen kahvitahra. Yhtäläillä kokkaillessa sattuu ja tapahtuu, joten en halua saada sydänkohtausta kaatuneesta punaviinistä taikka roiskuneesta marinaadista.

Laminaatteja olisi ollut valittavana runsas valikoima erilaisine pintakuvioineen ja väreineen. Sellaisen me valitsimmekin edelliseen keittiöömme, ja siellä se oli erinomainen ratkaisu. Laminaatin puolesta puhuu myöskin edullinen hinta, vaikka haitari on kyllä nykyään suuri ja arvokkaimmat laminaatit saattavat hyvinkin maksaa lähes yhtä paljon kuin puu- tai kivitasot. 
2. Kestävyys
Miltä taso näyttää kahden vuoden - tai jopa 10 vuoden kuluttua? Koska tasoihin saa uppoamaan valtavasti euroja (meillä ne söivät suurimman osan keittiöbudjetista), haluaa sitä tottakai rahalleen vastinetta. Ei huvittaisi muutaman vuoden jälkeen todeta, että uusiksi meni. Meidän perheessämme ei juurikaan varota keittiössä (ehkä pitäisi :D) ja tämän vuoksi halusimme mahdollisimman kovan materiaalin, johon ei ensimmäisenä tulisi naarmuja tai lika imeytyisi sisään. Komposiitin ehdottomasti parhaisiin puoliin kuuluu vahvuuden lisäksi antibakteerisuus. Tämä taas tarkoittaa sitä, että lika tai bakteerit eivät pääse imeytymään materiaalin sisään. 
Aito marmoritaso pyöri ajatuksissamme jossakin vaiheessa, mutta sen huokoisen pinnan vuoksi jouduimme hylkäämään sen valinnoissamme. Aidon marmorin pinta on arempi naarmuille kuin komposiitti (kauhunsekaisin tuntein näin silmissäni ne hetket kun murusia on jäänyt leikkuulaudan alle ja ne viiltävät 20cm pitkiä naarmuja tason pintaan...). Aito on kuitenkin aina aito, joten aavistuksen tämä jäi alkuun harmittamaan (ei enää!). Koska rakastan kuitenkin marmorimaista pintaa, olin ikionnellinen, että tuon kaltaista kuviointia oli mahdollista saada myös komposiittitasoon.
3. Näyttävyys
Ei suinkaan vähäisin toiveemme! Koska visuaalinen ihminen elää kauniille asioille - oli ulkonäkö myöskin erittäin tärkeä seikka. En halunnut tinkiä kauneudesta, vaikka huolettomuus ja kestävyys olikin valintakriteereissä listattuna. Komposiittitasoja saa valittua jos jonkinmoista ja valikoima on laajentunut parin viime vuoden aikana valtavasti! Ei siis enää niin paljon kompromisseja.

Muutamia yksityiskohtia, joihin kiinnitimme myös huomiota:
* Halusimme "piilottaa" pistorasiat, jottei ne pomppaa silmille seinäpinnasta. Koska yläkaappeja ei ole, oli luonnollinen ratkaisu valita Savon tason sisään asennettavat pistorasiat. Sähkösuunnittelu kannattaa muuten aloittaa jo heti keittiöremontin alkumetreillä, sillä pistorasioiden paikat ja siirtämiset on huomattavasti paljon helpompi tehdä ennen kuin mitään muuta on päätetty! 

Tässäkin kohtaa ammattitaitoinen keittiösuunnittelija on kultaakin kalliimpi, sillä hän osaa opastaa ja antaa vinkkejä käytännön kokemusten näkökulmasta! Heillä on myös hyvät kontaktit edustajiin, joilta saavat tarvittaessa lisätietoja. Raision Kvikissä meille annettiin ainakin paljon ideoita sähköjen suunnitteluun jo heti ensimmäisten tapaamisten aikana ja ne otettiin huomioon koko suunnitteluprosessin ajan (patterin siirto kaapistojen tieltä, seinäpistorasioiden poisto, uusien pistorasioiden määrä ja paikat, valaistus, kodinkoneiden uudet paikat....). Itse olisimme saattaneet unohtaa parikin muuttujaa tässä kaiken keskellä, ja työt eivät olisi sujuneet varmastikaan näin jouhevasti!

* Tason nostaminen välitilaan. Valitsimme samaa tasomateriaalia (mutta ohuempaa) myös välitilaan suojaamaan allas- ja liesiseinää. Tämä on osoittautunut loistavaksi ratkaisuksi ja välitilan siistinäpito on todella huoletonta!
Kaikenkaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen tehtyyn valintaan, enkä todella tekisi valintaa enää toisin. Tasoille on läikkynyt mm. vettä ja kahvia, eikä roiskeiltakaan ole kokkailussa vältytty. Pinta on ollut äärimmäisen helppo pitää puhtaana, eikä siihen imeydy tosiaankaan mikään. Jopa se päivän seissyt kahvitahra lähtee kuin vettä vain kostealla rätillä pyyhkäisemällä. Ainoa asia, joka vaatii totuttelua on materiaalin kovuus. Ainakin ensialkuun tuntui todella kummalliselta laskea keraaminen kahvikuppi tai lautanen kovalle tasolle - ja aina tuntui että nyt varmasti menee jotakin rikki. Kertaakaan ei näin (vielä) ole käynyt, mutta kivimateriaalista kuuluva kolaus antaa siihen pienen pelon. Lautasia ei siis voi laskea ihan yhtä lujaa kuin pehmeämmille tasoille, mutta uskon sen olevan enemmänkin tottumiskysymys. Aika näyttää :)

Paljon asiaa tuli tällä kertaa. Jos sinua jäi jokin mietityttämään, niin kysy ihmeessä! Kerron mielelläni kokemuksiani, jos niistä on jollekulle apua tasojen valinnan keskellä :). Tosi mielelläni kuulen myös teidän kokemuksianne erilaisista keittiön tasomateriaaleista - onko antaa hyviä vinkkejä tai ideoita?

Jutta

- -
Aiemmin julkaistut keittiöpostaukset löydät täältä: 



ESITTELYSSÄ YLÄKERRAN WC

On aika aloittaa kotikierros! Wc on tila, jota en kuvannut vanhasta kodista kuin ehkä kerran blogin puolelle. En tiedä teenkö poikkeusta täällä nykyisessäkään, mutta minusta olisi kuitenkin inspiroivaa nähdä kuvia muidenkin kodeista kylpyhuone/kodinhoitohuone/wc/eteinen akselilla. Aika usein sitä haluaa kuvata niitä enemmän sisustettuja tiloja, mutta inspiraatiota näihin edellämainittuihin tarvitaan yhtäläisesti. 

Joten asiaan! Yläkerrassa sijaitsee kotimme toinen wc, niin kutsuttu aikuisten wc (johon vieraatkaan harvoin eksyvät). Tämä tila on oikeastaan ainoa, johon emme koskeneet lainkaan remontin aikana (vaatehuoneen lisäksi). Syykin on selvä - tila on uusittu muutamia vuosia sitten ja on oikeinkin hyvässä kunnossa. Joitakin valintoja tekisin itse ehkä toisin, mutta en voi valittaa. Pieneen toilettiin on saatu mahtumaan iso määrä säilytystilaa ja materiaalit ovat valittu kestämään aikaa. Seinät ovat laatoitettu klassisesti valkoisella melko suurella kaakelilla ja lattiaan on valittu pieni harmaasävyinen (melko elävä/kirjava) laatta. Tasot ja kaapistot ovat neutraalisti valkoisia. Tilassa on lattiakaivo, sillä tänne olisi mahdollista rakentaa suihku. Seinään on myös jätetty varaus pesukoneelle, jos se olisi tarve sijoittaa tähän tilaan. Meillä pyykkihuolto pyörii kuitenkin alakerrassa ja tarvetta toiselle suihkullekaan ei (ainakaan toistaiseksi) ole.





Tämä wc on oikeastaan vain perheen aikuisten käytössä ja täällä suoritetaan aamutoimet, meikkaus ja hammaspesut. Muutoin arkikäytössämme on alakerran kylpyhuone ja sen yhteydessä oleva wc. Olen huomannut, että se pysyy helpommin myös siistinä tällä järjestelyllä, koska kaikki niinsanottu säilytystä vaativa tavara (meikit, föönit jne) on sijoitettu tänne yläkertaan.

Tätä tilaa olisi jossain vaiheessa mukava hieman modifioida (vaihtaa vetimet, maalata lattialaatat...). Mutta niiden aika on sitten joskus kun inspis iskee. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus saada muut tilat ensin valmiiksi saakka, pieniä juttuja kun puuttuu vähän sieltä sun täältä edelleen. 

Mukavaa sunnuntain iltaa!
Jutta



 

Newsletter

Widgets