Top Message

www.oblik.fi

KOMPOSIITTITASOT KEITTIÖSSÄ

Lupasin kertoa teille vähän kokemuksia keittiön työtasoista, jotka uuteen kotiimme valitsimme keittiöremontin yhteydessä. Nyt kun takana on muutama viikko käyttökokemusta, on minulla myös jotakin sanottavaa asiasta. Varmasti vielä ajan kanssa kokemusta ja mielipiteitä saattaa tulla lisää, mutta jo tässä vaiheessa itselleni on muodostunut aika vahva mielipide valinnastamme.
Päädyimme lopulta keittiösuunnittelijamme avustuksella valitsemaan tasomateriaaliksi marmorikuvioisen komposiitin (kiillotettu Lagoon nimeltään), joka on 95% kvartsia, jolloin se vastaa vahvuudeltaan graniittia. Valintaan vaikutti muutama erityinen toive, jotka halusimme ehdottomasti ottaa huomioon.

1. Helppohoitoisuus/huolettomuus
Vaikka rakastan puuta materiaalina, tiedän ettei minusta ole sellaisesta keittiössä huolehtimaan. Puutasot ovat upeita, kun niistä pidetään huolta säännöllisesti. Jos on yhtä huoleton keittiössä kuin minä (ja muukin perhe), voi helposti käydä niin että kahvikuppi jää tasolle aamulla lojumaan ja illalla huomaa, että kupin alle onkin jäänyt kiva ympyrän muotoinen kahvitahra. Yhtäläillä kokkaillessa sattuu ja tapahtuu, joten en halua saada sydänkohtausta kaatuneesta punaviinistä taikka roiskuneesta marinaadista.

Laminaatteja olisi ollut valittavana runsas valikoima erilaisine pintakuvioineen ja väreineen. Sellaisen me valitsimmekin edelliseen keittiöömme, ja siellä se oli erinomainen ratkaisu. Laminaatin puolesta puhuu myöskin edullinen hinta, vaikka haitari on kyllä nykyään suuri ja arvokkaimmat laminaatit saattavat hyvinkin maksaa lähes yhtä paljon kuin puu- tai kivitasot. 
2. Kestävyys
Miltä taso näyttää kahden vuoden - tai jopa 10 vuoden kuluttua? Koska tasoihin saa uppoamaan valtavasti euroja (meillä ne söivät suurimman osan keittiöbudjetista), haluaa sitä tottakai rahalleen vastinetta. Ei huvittaisi muutaman vuoden jälkeen todeta, että uusiksi meni. Meidän perheessämme ei juurikaan varota keittiössä (ehkä pitäisi :D) ja tämän vuoksi halusimme mahdollisimman kovan materiaalin, johon ei ensimmäisenä tulisi naarmuja tai lika imeytyisi sisään. Komposiitin ehdottomasti parhaisiin puoliin kuuluu vahvuuden lisäksi antibakteerisuus. Tämä taas tarkoittaa sitä, että lika tai bakteerit eivät pääse imeytymään materiaalin sisään. 
Aito marmoritaso pyöri ajatuksissamme jossakin vaiheessa, mutta sen huokoisen pinnan vuoksi jouduimme hylkäämään sen valinnoissamme. Aidon marmorin pinta on arempi naarmuille kuin komposiitti (kauhunsekaisin tuntein näin silmissäni ne hetket kun murusia on jäänyt leikkuulaudan alle ja ne viiltävät 20cm pitkiä naarmuja tason pintaan...). Aito on kuitenkin aina aito, joten aavistuksen tämä jäi alkuun harmittamaan (ei enää!). Koska rakastan kuitenkin marmorimaista pintaa, olin ikionnellinen, että tuon kaltaista kuviointia oli mahdollista saada myös komposiittitasoon.
3. Näyttävyys
Ei suinkaan vähäisin toiveemme! Koska visuaalinen ihminen elää kauniille asioille - oli ulkonäkö myöskin erittäin tärkeä seikka. En halunnut tinkiä kauneudesta, vaikka huolettomuus ja kestävyys olikin valintakriteereissä listattuna. Komposiittitasoja saa valittua jos jonkinmoista ja valikoima on laajentunut parin viime vuoden aikana valtavasti! Ei siis enää niin paljon kompromisseja.

Muutamia yksityiskohtia, joihin kiinnitimme myös huomiota:
* Halusimme "piilottaa" pistorasiat, jottei ne pomppaa silmille seinäpinnasta. Koska yläkaappeja ei ole, oli luonnollinen ratkaisu valita Savon tason sisään asennettavat pistorasiat. Sähkösuunnittelu kannattaa muuten aloittaa jo heti keittiöremontin alkumetreillä, sillä pistorasioiden paikat ja siirtämiset on huomattavasti paljon helpompi tehdä ennen kuin mitään muuta on päätetty! 

Tässäkin kohtaa ammattitaitoinen keittiösuunnittelija on kultaakin kalliimpi, sillä hän osaa opastaa ja antaa vinkkejä käytännön kokemusten näkökulmasta! Heillä on myös hyvät kontaktit edustajiin, joilta saavat tarvittaessa lisätietoja. Raision Kvikissä meille annettiin ainakin paljon ideoita sähköjen suunnitteluun jo heti ensimmäisten tapaamisten aikana ja ne otettiin huomioon koko suunnitteluprosessin ajan (patterin siirto kaapistojen tieltä, seinäpistorasioiden poisto, uusien pistorasioiden määrä ja paikat, valaistus, kodinkoneiden uudet paikat....). Itse olisimme saattaneet unohtaa parikin muuttujaa tässä kaiken keskellä, ja työt eivät olisi sujuneet varmastikaan näin jouhevasti!

* Tason nostaminen välitilaan. Valitsimme samaa tasomateriaalia (mutta ohuempaa) myös välitilaan suojaamaan allas- ja liesiseinää. Tämä on osoittautunut loistavaksi ratkaisuksi ja välitilan siistinäpito on todella huoletonta!
Kaikenkaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen tehtyyn valintaan, enkä todella tekisi valintaa enää toisin. Tasoille on läikkynyt mm. vettä ja kahvia, eikä roiskeiltakaan ole kokkailussa vältytty. Pinta on ollut äärimmäisen helppo pitää puhtaana, eikä siihen imeydy tosiaankaan mikään. Jopa se päivän seissyt kahvitahra lähtee kuin vettä vain kostealla rätillä pyyhkäisemällä. Ainoa asia, joka vaatii totuttelua on materiaalin kovuus. Ainakin ensialkuun tuntui todella kummalliselta laskea keraaminen kahvikuppi tai lautanen kovalle tasolle - ja aina tuntui että nyt varmasti menee jotakin rikki. Kertaakaan ei näin (vielä) ole käynyt, mutta kivimateriaalista kuuluva kolaus antaa siihen pienen pelon. Lautasia ei siis voi laskea ihan yhtä lujaa kuin pehmeämmille tasoille, mutta uskon sen olevan enemmänkin tottumiskysymys. Aika näyttää :)

Paljon asiaa tuli tällä kertaa. Jos sinua jäi jokin mietityttämään, niin kysy ihmeessä! Kerron mielelläni kokemuksiani, jos niistä on jollekulle apua tasojen valinnan keskellä :). Tosi mielelläni kuulen myös teidän kokemuksianne erilaisista keittiön tasomateriaaleista - onko antaa hyviä vinkkejä tai ideoita?

Jutta

- -
Aiemmin julkaistut keittiöpostaukset löydät täältä:  1. Me mietimme samaa vaihtoehtoa kotiimme, mutta päädyimme massiivitammeen, koska olen sitä himoinnut. Samaa meillä löytyy ruokapöydästä ja olemme olleet todella tyytyväisiä. Mun mielestä taso on ollut todella helppohoitoinen eikä tasoa ole tarvinnut kuin öljytä kerran vuodessa. Mitään vesi- tai kahvitahroja ei ole tarvinnut pelätä, ne lähtee seuraavanakin päivänä pyyhkimällä ;) Öljytty / vahattu pinta tekee myös sen, että taso ei ime itseensä kaatuneita mehuja tai viinejä, tuskin niitä kuitenkaan voi jättää yön yli imeytymäänkään :)

  Toinen juttu, mikä on haastavaa tässä samanlaisen kattavan remonttiprojektin aikana kuin teillä: Eri valkoisten sävyjen yhdistäminen: valmiit listavalkoiset, kattopaneelit, seinät, keittiön kaapit! Olen kyllä löytänyt jotain vinkkejä netistä sävyihin, mutta meillä on seuraavanlainen ongelma, osaisitkohan auttaa: Listat, karmit ja keittiön kaapit ovat ns. listavalkoista eli vaniljan sävyä, hieman keltaiseen taittavaa. En oikeastaan ole kaikista valkoisista juuri tämän sävyn suurin ystävä, mutta budjetti ym. syistä kuitenkin keittiömme kaapit ovat Ikean Bodbyn -mallia ja listat ovat hyllystä saatavaa sävyä. Mitä suosittelisit valkoisen sävyksi seiniin, kun ympärillä on juuri tuon sävyiset kaapit ja listat katon- ja lattian rajassa? Ideana se, että keltaisuus ei vain entisestään korostuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammitasot ovat kyllä todella upeat <3. Kertaalleen puutason omaavana kuitenkin huomasin, ettei ole ihan minun juttuni. Roisketahrat jotenkin imeytyivät pintaan, en tiedä tosin oliko vika puun laadussa, öljyssä vai vain käyttäjässä :D. Hienoa kuulla, että olette olleet tyytyväisiä. Eikä tosiaan tarkoitus ollut laittaa tasoja mitenkään paremmuusjärjestykseen vaan kertoa omia kokemuksiani näistä :)

   Olet täysin oikeassa - valkoisten kanssa pitää olla tosi tosi tarkkana. Itse ratkaisimme asian siten, että valitsimme aavistuksen sävytetyn valkoisen rinnalle, jottei ero olisi niin silmiinpistävä. Me valitsimme useampaan tilaan tikkurilan värikartasta sävyn F487 Höyhen, joka taittaa jonkin verran vaalean harmaaseen, mutta on kuitenkin lämmin. Puhdas valkoinen se ei ole, mutta se antaa anteeksi karmit ja muut, jotka eivät mielestäni näytä tämän rinnalla enää niin keltaisilta. En lähtisi tosiaan hakemaan täysin samanlaista sävyä lainkaan, vaan taittaisin vaaleaa johonkin toiseen suuntaan (esim harmaaseen tai lämpimään). Yleisilme on kuitenkin aika vaalea/valkoinen vaikkei tosiaan valkoisesta ole kyse. Parhaiten sen huomaa kun laittaa A4 paperin seinän rinnalle niin erottuu suuri säyero. Suuressa pinta-alassa sitä ei kuitenkaan huomaa jollei tiedä :)

   Poista
 2. On kyllä niin kaunis keittiö, ettei mitään rajaa!! Mun haave on, että joku päivä saan suunnitella oman keittiön <3

  VastaaPoista
 3. Kiva ja informatiivinen postaus. Olen samoista syistä unohtanut aidon puun ja tällä hetkellä laminaatti on ollut meillä ajatuksena tulevan talon keittiöön. Komposiittitaso on kyllä uusi tuttavuus, mutta täytyypä katsella vaihtoehtoja avoimin mielin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, jos tästä sai vinkin tasomateriaalien valintaan. Suosittelen tutustumaan näihin jossakin liikkeessä paikanpäällä, sillä vaihtoehtoja on nykyään paljon. Komposiittitasoissa kiinnittäisin huomiota tuohon kivipitoisuuteen. Hintahaarukkaa löytyy näissäkin paljon, ja se johtuu lähes pääsääntöisesti siitä, että edullisimmissa tasoissa kivipitoisuutta on paljon vähemmän (tarkoittaa pehmeämpää ja ei niin kestävää tasoa). Kannattaa siis kysäistä paljonko kvartsia on niihin prosenteissa käytetty :)

   Poista
 4. Kiitos tästä! Meillä keittiöremontti on juurikin aiheellinen tulevan muuton yhteydessä. marmoritasoa olen haaveillut mutta hinta ja huokoisuuden takia olen sen haudannut. Luulin teidänkin tasoa aidoksi joten tämä oli enemmän kuin positiivinen yllätys lukea tämä juttu! Kiitos tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Marmori on kyllä todella kaunis, mutta ehkä tällaiseen huolettomaan lapsiperheeseen ei olisi ollut ihan oikea valinta. Suosittelen kyllä tutustumaan tähänkin materiaaliin, sillä kestävyydessä peittoaa kyllä monet muut. Kuten tuossa aiemmin kommentoin, niin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kvartsipitoisuuteen, sillä ne heittävät jonkin verran valmistajasta riippuen. Näistä johtuu usein suurikin hintaero, joka ei muutoin silmämääräisesti tee eroa tai näy. Kestävyydessä sen kuitenkin huomaa. :)

   Poista
 5. Meillä myös keittiössä kvartsia ja olen todella tyytyväinen. Ensi kerralla kyllä ehdottomasti nostaisin myös samalla materiaalilla seinälle suikaleen. On todella tyylikkään näköinen niin kuin teidän koko keittiökin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tason nostaminen välitilaan oli kyllä loistava ratkaisu. Niin helppo pitää puhtaana, eikä tarvitse esim. jynssätä saumoja kaakeleista (joka oli toinen vaihtoehtomme). Kiitos paljon, tykkään hurjasti tästä keittiöstä itsekin :)

   Poista
 6. Tää on ihana! Muistatko kuinka paksua tuo teidän välitilan levy on?

  VastaaPoista
 7. Olen myös haaveillut, että uuden talon ja keittiöremontin myötä saisin komposiittitasot, ongelmana on vaan se, että oikeastaan en tykkää kiven ulkonäöstä, vaan haluaisin puun näköisen pinnan. Onkohan noita komposiitteja puukuoseilla varustettuna, vai onko ne sitten muovisen näköisiä?

  Mainitsit että patteri siirrettiin remontin yhteydessä, oliko iso homma ja miten se onnistui? Oliko sähköpatteri vai vesikiertoinen? Tulevassa talossa harmillisesti vesikiertoinen patteri ikkunan alla estää kunnollisten säilytystilojen rakentamisen keittiöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a. Nyt on vaikea kysymys. En ainakaan heti osaa sanoa onko sellaista kuviointia. Jos itse pitäisin kovasti puun ulkonäöstä - melkein myös ottaisin puutasot. Kontrasti pehmeän puun ulkonäön ja komposiitin kovan pinnan välillä on nimittäin aika suuri. Mutta voihan se olla hyvkin juttu :)

   Patteria siirrettiin tosiaan kaapistojen tieltä toiselle seinustalle ja se onnistui vaivatta siinä vaiheessa kun kaikki seinälevyt olivat auki. Jälkikäteen muutos olisi ollut haastavampi. Sähköt vedettiin siis seinälevyjen takana uuteen paikkaan. Meillä käytössä sähköpatteri. Vesikiertoisesta en osaa sanoa vaatiiko jotakin ekstraa tähän verrattuna. Luulisin... Mutta ehdottomasti kannattaa selvittää asiaa!

   Poista
 8. Olikohan teidän taso minkä valmistajan? :) Ylämaan graniitin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, huomasin tämän kommentin nyt vasta, mutta tasot on siis Tulikiven mallistosta ja tilattu Kvikin kautta :).

   Poista
 9. Kaunis keittiö! Meillä suunnitteilla keittiöremontti ja päänvaivaa tuottaa matalalla olevat ikkunat (lattiasta 71 cm). Teillä nuo matalat laatikostot ikkunan edessä näyttää tosi hyvältä! Mikä niissä on tason korkeus? Muut tasot ovat varmaan standardi 90 cm? Onko matalien laatikostojen syvyys 60 cm vai ovatko kapeampia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Muut tasot tosiaan ihan normaalinkorkuiset ja jos nyt muistan oikein, niin nuo matalammat olivat 75cm. Ovat siis kph kaapistot ja hieman kapeampia (50cm) kuin keittiön standardi 60cm. Muuten siis aivan samaa mallia, mutta mitoitus noissa Manon kalusteissa on eri keittiön ja kph osalta :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets