Top Message

www.oblik.fi

DIY // SE PYÖREÄ PÖYTÄ

DIY - kuulin sen ensimmäisen kerran ja ajattelin sen olevan jokin hieno (ja kallis) merkki. 
Nyt tiedän, että meillä taitaa olla sen merkkinen pöytä eli toisin sanoen meiltä löytyy nyt ruokapöytien mersu :)
 
Ensimmäistä kertaa pyöreästä pöydästä on blogin puolella haaveiltu jo kai ennen kesää? Jutta laittaisi tähän varmasti myös linkit aiempiin teksteihin, mutta minä tyydyn toteamaan että jos kiinnostaa, niin klikkaa Keittiö -tägin alta, löydät sieltä ehkä jotakin kättä pidempää. Tunnistepilvestä löytyy myös sana haaveilua, saattaa siitä olla kirjoitettuna myös siellä. Mene ja tiedä. 
Työvaiheita oli kaksi - jalkojen suunnittelu sekä tilaus. Ja sitten sopivan pöytälevyn valitseminen ja maalaus.

Ensimmäinen työvaihe oli todennäköisesti jo käynnistynyt Jutan prosessorissa paljon ennen kuin edes tiesin uuden keittiön pöydän tarpeestamme. Vanha keittiön pöytämme oli kyllä jo näin jälkikäteen miettien aikansa elänyt tai ehkä ennemminkin liikaa elämää nähnyt niinpä tämä projekti olisi auttamatta tullut eteen ennemmin tai myöhemmin. Halusimme keittiöön kompaktin pöydän joka on riittävän iso ja sopii myös muuhun sisustukseen. Vanha pöytä oli 6 hengen suorakulmion muotoinen pöytä joka oli jatkettavissa lisäpalalla 8 hengen pöydäksi. Suurin ongelma entisen pöydän kanssa oli sen sopimattomuus sille tarkoitettuun tilaan, sitä kun ei siihen saanut kauniisti sopimaan vaikka sen olisi miten päin kääntänyt. Tästä karaistuneena Jutalla onneksi olikin jo valmis ajatus uudesta pöydästa ja kokokin oli jo allekirjoittaneen onneksi täysin valmiiksi mietitty niin eipä tässä tarvinnut muuta kuin ruveta toteuttamaan yhteistä unelmaa tulevista pyöreän pöydän ritareista. Jutta taisi projektin alkuvaiheessa kertoa tarkat faktat, minkälaiset jalat pöytään tulisi saada. Itselleni näistä suunnitelmista jäi lähinnä mieleen sanat metallikehikko ja valkoinen. No, kuin taivaan lahjana, nämä jalat onneksi tulivatkin meille kuin manulle illallinen itsestään vaihdossa kassilliseen lastenvaatteita, tuttavamme kun on töissä metallialan yrityksessä ja hällä kotipuolessa oli kova tarve vähän käytetyille lastenvaatteille. Tämän johdosta nuo ihmeelliset, taianomaiset jalat vain ilmestyivät yksi päivä tuohon olohuoneeseen odottelemaan pöytälevyä peitteekseen. Täytyy nyt kuitenkin todeta että ratkaisu oli tälläiselle metallialan antiammattilaiselle todella hyvä koska jos tämäkin olisi tarvinnut DIY olisi todennäköisesti koko projekti mennyt siinä kohtaa roskiin niiden itse tehtyjen pöydän jalkojen mukana. Nyt kuitenkin nämä pöydän jalat jotka saimme, ovat ykkösluokan uutta tavaraa ja juuri sellaiset mitkä olisin mistä tahansa valinnut tähän pöytään kannattimiksi eikä tarvinnut edes itse maalata.


Vaiheessa kaksi oli oikeastaan kaksi vaihetta. 1. Mönkään mennyt vaihe ja 2. Onnistunut vaihe. 
Pöytälevynhän piti nyt suunnitelmien mukaan olla halkaisijaltaan 150 cm joka tarkoitti sitä ettei sitä mistään saanut valmiina vaan oli itse hankittava tarpeeksi iso levy ja leikautettava siitä sitten pyöreän mallinen. Jutta kirjoitteli aiemmin jutun omasta työpöydästään joka tehtiin yllätys yllätys ITSE ns. ikivanerista ja olisimme halunneet tehdä myös keittiön pöydän tästä samaisesta levystä niin että kaunis vanerireunus olisi jäänyt näkyviin. Kaikki meni loistavasti siihen asti kun pääsin levyliikkeeseen hakemaan itse levyä. Tarpeeksi iso palanen kyseistä levyä odotti hukkapinon ensimmäisenä, voiko näin hyvä tuuri ollakaan, no ei todellakaan.. tämän jälkeen myyjä ilmoitti ettei heillä pysty leikkaamaan niin iso levyä pyöreäksi joten otin kilauta kaverille kortin ja soitin paikalliseen sorvaamoon ja kysyin heiltä apua tilanteeseen, joska heillä olisi riittävän isot pelit ja vehkeet. Värkeissä heillä oli kyllä varaa suuremmankin levyn koneistamiseen pyöreäksi, ongelmaksi vain osoittautui se ettei tuollaista ikilevyä pysty koneistamaan nätin pyöreäksi vaan kone rikkoo reunapinnan ja sen jälkeen siihen olisi laitettava reunalista että siitä saadaan taas edustavan näköinen ja tämähän tässä meidän suunnitelmassa tarkoitti sitä ettemme voineet ajatellakaan jumalaisen vanerikuvion peittämistä jollain listalla.

Siispä takaisin arkeen, Ostin mdf-levyä 151 cm x 151 cm palasen jonka jälkeen se toimitettiin leikattavaksi sorvaamoon joka oli äsken romuttanut meidän haaveemme ikivaneripintaisesta keittiön pöydästa. Pari päivää tämän jälkeen haimme ympyränmuotoisen mdf - levyn kotiin viimeisteltäväksi.

Viimeistely = Pöytälevy 4 ruuvilla kiinni pöydänjalkoihin, 2 pintaa valkoista Otex tartuntapohjamaalia ja 3 pintaa valkoista Tikkurilan Empire kalustemaalia.

Tämän jälkeen pöytä oli valmis ottamaan niskaansa mitä mahtavampia herkkuja ja toimimaan emännän apuna kaikissa, haastavimmissakin tilanteissa kuten osassa kuvista näkyy :)

Tårta på tårta, koko projektin tulos oli mielestämme täydellinen, eikä näin jälkikäteen reinoilta puuttuva vaneri kuvio harmita enää yhtään. Kustannukset koko pöytäprojektista olivat mielestäni varsin kohtuulliset: Levy + työstö: 130 euroa ja maalit: n. 14 euroa sekä kassallinen lastenvaatteita vaihturina  pöydän jaloista.

Nyt ei muuta kuin nauttimaan olosta pyöreän pöydän ritarina, DIY on laatumerkki!
 Minä tein sen, sinäkin pystyt tekemään sen. 
-Pekka-

 1. Wau!. Kerrankin järkevänhintainen Mersu :)

  VastaaPoista
 2. Hieno pöytä, mutta shown varasti kyllä nuo kaksi suloista karvakorvaa / linssiludetta.. ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä siinä tuppaa usein käymään kun mukaan kuvaan osuvat :)

   Poista
 3. Tosi hieno pöytä! Kyllä kannatti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin kannatti vaikka kyllä sitä mutkia tässäkin matkassa oli, lopputulos kuitenkin ratkaisee.

   Poista
 4. Sopiiko nyt miehelle suoraan sanoa, mutta iso sen olla pitää :-)
  Olimme juuri viikonloppuna juhlissa, missä oli iso pöyreä pöytä ja sen ympärillä 10 ihmistä, mukavaa!!
  Onnistunut DIY kerta kaikkiaan! Hyvä TE!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta olen tämän projektin jälkeen vakuuttunut että iso sen todellakin olla pitää :) Pöydän ensimmäinen todellinen tulikoe on nyt joulupöytänä, katsotaan miten selviää..

   Poista
 5. Ihan mahtava pöytä ja vielä kivempi sekalainen seurakunta erilaisia tuoleja ympärillä! :)

  VastaaPoista
 6. Todella onnistunut DIY-hankinta, jälleen :) Itselläni projekti varmaankin kaatuisi jo heti alkuun - eli mistä saisi kauniit jalat pöytään. Myös ideanne DIY saarekkeen päälle askarrettavasta tasosta on pistetty korvan taakse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä kyllä onnistui hyvin, rohkaisen kyllä kaikkia rohkeasti tarttumaan vastaaviin projekteihin tästedes, onnistuu varmasti muiltakin jos kerran multakin!!

   Poista
 7. Aivan upea pöytä ja niin täydellinen tuohon tilaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, tila taisi meillä määrittää pitkälti millainen pöydästä tuli.

   Poista
 8. DIY on minustakin merkeistä parhain :) Upean onnistunut pöytä! Ja tuolit kruunaavat kokonaisuuden <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se loistomerkki ja laatu on taattu :) Tuoleista tulee juttua myöhemmin, ovathan nekin osikseen DIY merkkisiä..

   Poista
 9. On kyllä ihan mielettömän upea teidän pöytänne!!! :) Ja mä niin ottaisin meillekin nyt pyöreän pöydän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt ei muuta kuin suunnitelma kasaan ja materiaaleja hankkimaan! Kohta on alennusmyynnitkin ;)

   Poista
 10. Upea pöytä! Olette kyllä taitavia. Ps. Meiltäkin löytyisi käytettyjä lastenvaatteita (muutamakin) kassillinen. Jos veisin ne tuohon ulko-oven viereen, niin mahtaisiko meillekin ilmestyä jotain noin hienoa...? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ei saa liikaa kehua, voi mennä hattuun :) Kannattaa varmaan koittaa tuota tuota kikkaa kun eihän sitä koskaan tiedä varsinkin näin joulunaikaan :)

   Poista
 11. Oh-la-laa, hieno uusi pöytä! Kyllä ne näppärät osaa! ;)

  VastaaPoista
 12. Voi Pekka!
  Mä luin Mixulle vedet silmissä tätä postausta! Sä olet ihan mahtava kirjoittaja. DIY (merkki!), ai kamala… :D
  Te olette kyllä niin mahti tiimi.
  Ihan mielettömän upea tuosta pöydästä tuli. Meillä myös pyöreä pöytä, enkä kyllä ihan heti tahtoisi enää sitä pois vaihtaa.
  Hyvä sä (te). Ei muuta kun pöytien Mersun luokse ja nauttimaan oman käden jäljestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan mahtavaa jos tästä projektista on iloa myös muille :) Jouluaattona pöydän ensimmäinen tosipaikka joulupöytänä, saas nähä miten käy pöytien johtotähdelle..

   Poista
 13. Haha! hyvin sanottu ja ennenkaikkea mahtava pöytä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, omasta mielestäni hyvin tehty ja sanottu jotenkin siinä sivussa :)

   Poista
 14. Todella hieno pöytä! Kiitos kannustuksesta tuossa lopussa :D!

  VastaaPoista
 15. Kiitos! Toivottavasti kannustus rohkaisee toimintaan ;)

  VastaaPoista
 16. Ihana pöytä! Kuinka paksua on tuo kannen mdf-levy? :)

  VastaaPoista
 17. Hei, olen jo monta kertaa ihaillut teidän pöytää ja olisinkin kysynyt, että miten on tila riittänyt ja montako ihmistä on tuon pöydän ääressä ruokaillut yhtäaikaa? T.Nohna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Nohna! Tila on riittänyt mainiosti. Vakituisesti pöydän ääressä on 7 tuolia - mutta pari lisätuolia siihen tarvittaessa menisi vielä. Parhaimmillaan meitä on ollut siinä jopa kymmenen. Mutta 10 tuolia ei kyllä mahdu yhtäaikaa paikoilleen pöydän alle. Ympärille kylläkin :). / Jutta

   Poista
 18. Hei ihan huippu pöytä! Miten mdf on kestänyt käytössä? Onko tullut koloja? Uskaltaisitko suositella lapsiperheelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! MDF on ollut loistava valinta. Tämä pöytähän muutti ystäväperheen luoksi tuossa kesän aikana ja on siellä nyt lainassa. Meillä perheessä on yksi lapsi, ystäväperheessä kaksi... Hyvin on levy kestänyt nämä pari vuotta, eikä kolhujakaan ole tullut. Kunnon maalipinta vain päälle. :)

   Poista
 19. Hieno on teidän pöytä. Itsekin vastaavaa projektia suunnitellut jo pitempään mutta kovasti mietin tuon jalan kokoa ettei pöydästä tule liian kiikkana. Minkäkokoinen tuo jalka systeemi teillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jalan halkaisija on ollut 80cm (pöytä 150), ja ei ollut lainkaan kiikkerä. Riippuu tottakai myös jalan mallista ja muodosta. Kapeampaa jalan halkaisijaa en uskaltaisi suositella näin suurelle pöydälle. :)

   Poista
 20. Moikka.Isoa pyöreää pöytää olen mutustellut päässäni jo pitkään, mutta jalkojen malli on ollut hakusessa. Tässähän se malli sitten oli. Ilmeisesti osat on teetetty Turussa? Muistuuko vielä mieleen missä pöytälevy saatiin oikeaan muotoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, Raision metallissa. Kannattaa kysellä sieltä tai jostakin muusta paikallisesta metallipajasta. Pöytälevy sahautettiin ja tilattiin Levyjaatin kautta. Levy tuli siis sieltä, mutta se piti sahauttaa jossakin muualla heidän toimestaan, sillä heillä ei ollut näin suurta leikkuria, jolla olisi saanut pyöreän palan. He kuitenkin hoitivat tuon toisen paikan jossa levy sahautettiin, ja sen nimeä en kyllä muista. Mutta siis onnistuu sitä kautta hyvin :)

   Poista
  2. Kiitos Jutta. Levy-Jaatista jo kyselinkin, mutta paikka mihin ohjasivat olisi tuottanut 300€ laskun.

   Poista
  3. Ai! Olipa hinta! En kyllä muista mitä se meille teki, muttei todellakaan tuota vertaa... Harmi.

   Poista
  4. Ei siis harmi, ettei hinta ollut tuollainen, vaan se että tällainen hinta teille olisi nyt tullut.

   Poista
 21. Hei, Minkä vahvuinen mdf-levy pöydänkantena on?
  Ja tää pöytä on uskomattoman upea, aion matkia, mutta vähän pienemmässä koossa ;) Olen ihaillut tätä teidän pöytää, lähes vuoden, kun se kerrattain sattui silmiini!
  Terv. Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! 30mm paksuinen levy tosiaan tässä. Ja saa matkia, kiva jos sait inspiraatiota :)

   Poista
 22. Hei, miten pöydän kansi on kestänyt käytössä, onko tullut koloja, naarmuja tms.? Entäs jos joutuu maalaamaan uudelleen, onko kova homma hioa uudelleen maalauskuntoon? Olen miettinyt lasikantta pöydälle, mutta se tuo lisäpainoa, toisaalta suojaa mahdolliselta uudelleen maalaukselta.

  Pöytä on varmaan melko painava? Minulle puuseppä ehdotti pöydän tekoa seuraavasti: 16mm paksu kansi, alle kapea suikale reunaan 16mm paksu, jolloin pöytä näyttää paksulta, mutta on kevyempi käsitellä. Lisäksi metallijalkoihin voi tehdä lisätuen, jolloin pöydän reunat eivät lähde taipumaan alaspäin. Oletteko te huomanneet mitään taipumisen merkkejä reunoista käytössä? Tai onko teillä lisätuet pöydän reunan lähelle?

  Onko pöydän jalat olleet missään vaiheessa olleet häiritsevästi tiellä, oletteko potkineet polvet mustelmille?

  Kyselin puusepältä ja metallimieheltä, pöydän hinnaksi tulisi noin 600eur, 300 molemmat.

  Kauhia kun innostuin kyselemään ihan tyhmiä kysymyksiä! Mulla olis siis haaveissa pienempi pöytä kuin teillä, mutta kuten viestissä aiemmin kirjoitin, muutama asia vielä mietityttää... kiitos vastauksista jo etukäteen ja oikein aurinkoista kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Pöytä on tällä hetkellä lainassa kaverilla ja siellä se ainakin näyttää edelleen hyväkuntoiselta :). Ei ole siis ollut tarvetta uudelleen hiomiselle tvs. Myös tuossa perheessä on kaksi lasta, ja hyvin on kestänyt kulutusta.

   Onhan tuolla jonkin verran painoa, muttei minusta mitenkään liikaa. Kovin kevytkään tuonkokoinen pöytä ei tosiaan voi olla ettei keikahda kumoon. Meidän pöytälevy oli niin paksua, ettei se ole taipunut millään tavalla. Eikä siis mitään lisätukia olla tarvittu. Jalat haluttiin nimenomaan jättää tuonne keskelle ja siten, ettei pöytä keiku mutta kuitenkaan ei ole tuolien tiellä. Usein nimittäin tuoleja ei saa suuremmassa pyöreässä pöydässä kivasti tuonne alle (jos useampi kuin 4-6 tuolia) koska jalat tulevat tielle. Eikä siis jalat ole olleet mitenkään tiellä, jalka mitoitettiin juuri siksi tuon kokoiseksi, ettei tule potkittua :)

   Aika iso hinta minusta tuohon... Meillä levy oli MDF:ää, oliko sinun tarjouksesi täyspuuta? Se varmasti vaikuttaa sekä hintaan, että painoon.

   Toivottavasti näistä oli apua ja pahoittelut kun en huomannut heti vastata tähän :)

   Poista
 23. Hei! Hieno pöytä! Kuka sen leikkasi/sorvasi teille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pöytälevyn saatiin Levyjaatin kautta hoidettua/leikattua. :)

   Poista
 24. Hei! Täällä oli jo kyselty tuosta kiikkeryydestä, mutta varmistelisin vielä, että onko tosiaan tukeva tuolla 80cm jalalla? Vai kannattaisiko jalkaa leventää? Tykkään kyllä tuosta ajatuksesta, että tuolit mahtuisi hyvin pöydän alle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kuten aiemmin olen vastannutkin, niin ei tosiaan keikkunut tuolla jalalla. Kaikki asiat toki vaikuttavat kaikkeen, kuten esimerkiksi pöytälevyn paino yms. Mutta meillä tuo ei keikkunut :).

   Poista
 25. Heippa, mitä materiaalia jalka pöydässä on?

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets