Top Message

www.oblik.fi

FENGSHUI JA KONMARI

Kävin pari viikkoa sitten Åblogien naisten kanssa kuuntelemassa Fengshui-konsultti Virpi Karjalaista, joka on perehtynyt intuitiiviseen tilasuunnitteluun. Olen itsenäisesti tutkinut asiaa jonkin verran, mutten kuitenkaan ollut oikein päässyt jyvälle siitä, mihin kaikki pohjautuu ja miten näitä "tärppejä" voisin kotonani hyödyntää. Tuon mielenkiintoisen illan jälkeen jäin pohtimaan paljon kotia, esineitä ja kodin järjestystä. Siitähän kaikki nimittäin lähtee. Tein itselleni lupauksen, että aion paneutua asiaan tarkemmin ja mikä tärkeintä; viimeinkin aloittaa jotakin sellaista, jota olen suunnitellut jo pitkään. Tavaroiden karsimisen nimittäin. 

Vaikka muutimme vain hetki sitten ja pakatessa tuli laitettua kiertoon jos jonkinmoista esinettä ja vaatetta, niin silti tuntuu, etten oikein tiedä miten paljon tavaraa olenkaan ympärilleni kerännyt. Asia lävähti vasten kasvoja viimeistään tällä tai viime viikolla kun haimme viimeisetkin tavarat väliaikaisesta varastosta tänne kotiin. Olin jo kaksi kertaa kuvitellut, ettei varastosta löydy juuri mitään sisällä säilytettävää. Olin väärässä. Ja se ketutti! Sitten tuli eilinen ilta ja siinä pienessä kiukussa hankin ensimmäisen e-kirjani. Marie Kondon supersuosittu teos; Siivouksen elämänmullistava taika. Kyseinen kirja on ollut monella bloggaajalla testissä jo pitkän aikaa sitten, ja olin monesti miettinyt että joskus minäkin hankin sen itsellenikin. Joskus sitten kun on aikaa. Tiedättehän? Eilinen laatikoiden kantaminen sai minut voimaan pahoin. Sitä tavaraa on aivan liikaa! Ja silti - tiedän ettemme tosiaan ole varmastikaan edes pahimmasta päästä. Haluan kuitenkin muistaa jokaisen tavaran sijainnin kotonani, enkä käyttää enää yhtää hetkeä esineiden etsimiseen tai kaappien järjestelemiseen (jotta sinne saisi lisää mahdutettua). 

Aloitin lukemisen eilen ja aamulla sain kirjan päätökseen. Se oli koukuttava. Odotin koko ajan, milloin pääsen tositoimiin. Ja tänään pääsin. Täytyy sanoa, että olin ennen tätä aavistuksen skeptinen lukemieni arvosteluiden perusteella ja pidin kirjoittajaa "vähän ylivauhkona" luomansa metodin suhteen.... Mutta myönnän nyt - olin väärässä. Marie Kondo on juuri sopivan ankara ja vannoutunut asialleen, jotta hän pystyy innostamaan myös lukijoita. 

Koko päivä on kulunut vaatteiden parissa ja voi luoja millaiseksi hamsteriksi itseni tunsin. Ensimmäinen ajatukseni oli kaikkien vaatteiden ympäröimäni; Voi h******i! Paljonko ihmisen täytyy omistaa vaatteita, joita ei koskaan pidä? Karsin melko rankalla kädellä vaatekasaani ja iltapäivällä viikatessani jäljelle jääneitä vaatehuoneeseen tajuan karsineeni puolet vaatteista pois. Mikä fiilis! Samalla tajusin mitä minulta puuttuu ja mitä minun ei tarvitse ostaa piiiiitkään aikaan. Esimerkiksi perusfarkut tarvitaan, mutta yhtäkään neuletakkia tai toppia ei kaivata. Niitä jäi vielä karsintakierroksen jälkeenkin jäljelle ihan sopiva määrä. 

Miksi sitten juuri nyt? No tietysti edellämainittujen varastoitujen tavaroiden vuoksi, mutta myös siksi, etten voi tosiaan alkaa miettimään kodin fengshuita ennen kuin olen käynyt jokaisen tavaran ja esineen läpi kodistani. Kun suursiivous on tehty, on aika istua alas ja jatkaa siitä, mihin kurssilla jäin. Mikään energia ei voi virrata kodissa, jossa tavaroiden olinpaikkaa pitää miettiä liian pitkään tai niitä ei muista lainkaan. Tulen suorastaan kärttyiseksi kun yritän etsiä jotakin täältä kaiken keskeltä, enkä halua hankkia yhtäkään säilytyskalustetta lisää vain siksi, että saisin sullottua kaikki tarpeettomat esineet sinne. Siis juuri ne, jotka eivät tuota minulle iloa. 

Kiitos Virpille avaavasta luennosta, joka sai minut pohtimaan kotiani uusin silmin.  Ja jos aihe kiinnostaa sinuakin, niin suosittelen tutustumaan Virpin fengshui -aiheiseen blogiin, joka löytyy täältä. Olen euforisessa mielentilassa juuri nyt.

Onko siellä muita marittajia tai fengshuista kiinnostuneita?
Jutta

 1. Tämä kirja vaikuttaa mielenkiintoisella ja ollutkin paljon esillä blogeissa mainittuna. Täälläkin karsimissuunnitelmat mielessä :) Kauniisti olette uuden kotinne rempanneet, ja lisää juttuja janoten täällä seuraillaan. Ihanaa pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on syntynyt todellinen ilmiö, joka toisaalta ihmetyttää ja toisaalta ihastuttaa. Mietin vain, että koska meistä ihmisistä tuli tällaisia hamstraajia, että tarvitsemme suuren ilmiön ja oppaan tavaran karsimiseen :D.

   Kirja oli oikeasti todella hyvä, suosittelen lämmöllä lukemaan sen jos aihe kiinnostaa :)

   Poista
 2. Yritin lukea Konmarin vajaa vuosi sitten. Odotin ahaa-elämystä ja inspiraatiota, mutta yllättäen ainoastaan ärsyynnyin. En päässyt puolta väliä pidemmälle, kun kun luovutin. Jotenkin homma tuntui liian fanaattiselta. Viime aikoina on käynyt mielessä, että pitäisikö kirjalle kuitenkin antaa vielä toinen mahdollisuus. Jospa systeemin hienous aukeaisi ja pääsisi ylimääräisestä romusta ja vaatteista eroon.

  Kielo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kondo on kyllä aiheensa kanssa todella fanaattinen ja ehdoton. Ymmärrän hyvin ärsytyksen. Jos kirja odottaa edelleen kaapissa, antaisin sille uuden mahdollisuuden. Kukaan ei pakota tekemään täysin ohjeiden mukaan, vaan sieltä voi mielestäni poimia vain ne itselle tärkeät/oleelliset jutut ja ideat. Itselleni tämä fanaattisuus toimii, sillä se sai kaikessa kiihkoilussaan itseni ajattelemaan asioista uudella tavalla. :)

   Poista
 3. Kirja ollut myös hankintalistalla ja tänään just opiskelijakaverin kanssa juttelin kirjasta, kun oli itelleen hankkinut. Oli saanut kuuleman hyviä vinkkejä esim. miten sukat kannattaa laatikkoon viikata :). Jos huomenna sais kirjan haettua. Täällä karsimista yritetty tehdä pitkin vuotta ja kyllä tekee hyvä kaikki ylimääräisen karsiminen pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekee todellakin hyvää. Jos kirjaa ei löydy lähikaupasta, niin e-kirja on myös hyvä vaihtoehto. Tulee sitten vähemmän sitä karsittavaa tavaraakin, kun jättää fyysisen opuksen hankkimatta ;)

   Poista
 4. 22 asumisvuoden jälkeen mun pitää ens hankkia puskutraktori ja sitten vasta perehtyä kirjaan ;) mutta kieltämättä on alkanut kiinnostamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D Sinä ja sun puskutraktorisi :D

   Minusta ilmiössä on todella hyviä piirteitä ja se auttaa ajattelemaan tavarasta uudella tavalla. Siinä mielessä suosittelen lukemaan, jos vaikka jonkun uuden vinkin saisi (vaikkei täysin metodia noudattaisikaan).

   Poista
 5. Kirjoittelin ja pohdiskelin aihetta itsekin. Meillä on liikaa tavaraa, mutta ei oikein intoa sen karsimiseen juuri nyt kun parin kuukauden päästä muutetaan, taas. Eniten itseäni on alkanut ärsyttää vaatteiden määrä. En ole ostanut kovin montaa vaatetta viimeiseen vuoteen, mutta silti niitä on kaapit väärällään. Apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kuvittelin vaatteiden olevan se "pienin juttu", koska aika vähän olen viime vuoden aikana mitään ostanut. Mutta kun kannoin kaiken tuohon nenän eteen, meinasin oksentaa. Mihin hittoon ihminen hamstraa näin suurta määrää "ihan kivoja" vaatteita. Sain jonkinasteisen ahaa-elämyksen kyllä asian kanssa... Paras on varmaan ottaa tälle aikaa siinä vaiheessa kun motivaatio ja aika on parempi. Jos nyt ei innosta, niin siirtäisin suosiolla :)

   Poista
 6. Aika jännä, että tuo Konmari vauhkoaminen on alkanut ärsyttämään ja tuntuu, etten enää yhtään päivitystä sen tiimoilta jaksa ottaa vastaan. Olen nimittäin jo entuudestaan todella kova karsimaan kaikkea mahdollista ympäriltäni, vaaterekit ammottaa tyhjyyttään ja kaapeissa ON tilaa. Rakastan karsimista ja haluan heittää eteenpäin kaiken sen, mitä en enää ole hetkeen käyttänyt vaikka jotain ehkä jopa "rakastan". Mutta jos ei käyttöä ole ollut vuosiin, miksi roikutan sitä mukanani pölyttymässä. Pelkästään se, että joku puhuu tavaran karsimisesta, haluan juosta kaapille heivaamaan taas kaikki oma epämääräinen tavara eteenpäin.

  No mutta, jotain silti tapahtui, kun luin tän sun tekstin. Ihan ekaa kertaa tuli fiilis, pitäisikö minunkin lukea kirja. Sittenkin. Voisiko se auttaa jossakin sellaisessa asiassa, jota en vain ole itse tajunnut. En tiedä, täytyy kai ottaa selvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun vaatekaappi ja koti muutoinkin näyttää kyllä siltä, että todellakin tiedät jo entuudestaan mistä puhut ja olet toiminut varmasti monessa juuri kuten Kondo opettaa. Kirja on sinällään oikeasti todella hyvä, mutta ymmärrän ärsytyksen - onhan metodista noussut ihan kuin uusi uskontokunta. Erikoista sanoisin. Mutta silti, kiva jos herätin jotakin muuta kuin ärsytystä tällä tekstillä aiheen tiimoilta ;)

   Poista
 7. Täällä myös odottelen, että saisin oman suomenkielisen kappaleeni ystävien mukana pääsiäisenä. Vaikka olenkin noita "jos tavara ei tuota iloa" ja "jos et ole käyttänyt vuoteen" -ajatuksia jo tässä käyttänyt siivotessani , niin odotan kyllä että pääsen myös lukemaan koko kirjan. Juuri hyvä kirja varmasti näin keväiseen sisustusvimmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään siivous- ja sisustusvimmaan toimii loistavasti. Huomaan nyt kaupassa miettiväni paljon entistä tarkemmin hankintoja. Jo näin lyhyen ajan jälkeen. Se kai se perimmäinen pointti koko jutussa onkin ollut. Toivottavasti saat omasi pian :)

   Poista
 8. Täällä on raivattu viime ajata oikein urakalla ja vaikka ajattelin, etten mitään opuksia tarvi tai edes kerkiä lukemaan, niin viikonloppuna ostin hetken mielijohteesta ton KonMarin kirjan (jota mulle oli suositeltu jo pitkään) ja oli kyllä palkitsevaa ja huvittavaakin lukea, kuinka olin tietämättäni raivannut juurikin KonMarin menetelmällä. Ja samalla tunnistin itseni niin monesta täysin pöljästä jutusta, joita on tullut tietämättään ja tietoisesti säilöttyä. Olin ihan liekeissä kirjasta ja luin sen kanssa samalta istumalta alusta loppuun. (Tuskin oot mun blogia viimeaikoina lueskellut, mutta siellä oon näistä mun tavaranhävitysjutuista kirjoitellut ja tarkoitus oli kirjoittaa seuraavaksi tästä KonMarista, mutta kattoo ny).

  Tavarasta vapautuminen on kyllä todellakin vapauttavaa. Alkuun projekti tosin tuntui ihan loputtomalta ikuisuusprojektilta, mutta nyt oon päässyt niin pitkälle, että alan jo nähdä sen, mitä olen jo saanut aikaiseksi, enkä pelkästään sitä, mitä on vielä jäljellä. Ei malttais lopettaa ennenkuin se lopullinen "loksahdus" tapahtuu ja luulen, että se on jo aika lähellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu! Monessa asiassa tietämättään toiminut kuten opas neuvoo, mutta tarvitsin näemmä sen viimeisen iskun ja kolauksen, jotta tajusin mistä ihan perimmiltään tavaran kanssa on kyse. Ja olen ihan samaa mieltä vapauttavasta fiiliksestä, jonka kirja sai aikaan!

   Kävinkin ihastelemassa sun valtavan hyvää kirppissaldoa karsimisprojektin keskellä. WAU!

   Poista
 9. Olipa hauskaa, että luennostani oli hyötyä! En ole oppinut viikkaamaan konmarin tapaan, sillä siihen tarvitsisin kokonaan uuden säilytysjärjestelmän (ja se onkin mielestäni metodin heikoin lenkki), mutta tavaroilta tulee aina välillä kysyttyä mitäs te täällä teette.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, että sait jonkun suuremman voiman liikahtamaan tässä naisessa :) Karsimisen jälkeen on aika aloittaa energiakenttien tutkiminen paremmin. Nyt vain tuntuu, että tämä on pakko tehdä ennen sitä :)

   Poista
 10. Olen ehdottomasti kiinnostunut Feng Shuista liittyen kodin sisustukseen, mutta juuri käytännön tasolla. Minusta on tavallaan "itsestään selvää", että jos koti on sotkuinen ja täynnä tavaraa, niin energia ei virtaa. Mikä tuo energia sitten ikinä onkaan, mutta tuntemuksena riittää, ettei tunnu hyvältä :). Ja uskon myös Feng Shuissa siihen, että vastakohdissa on voimaa...Yin ja Yang jne... Ruotsalainen bloggaaja Jannice kirjoittaa tästä aiheesta erinomaista blogia, kannattaa tutustua, jos ruotsinkieli ei tuota ongelmia. Kuvien perusteella aukeaa myös paljon :) tässä linkki: http://blogg.skonahem.com/addsimplicity/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntemus onkin varmasti paras mittari. Itse huomaan, että myös feng shui on sellainen, jota tietämättään on jotenkin harjoittanut/toiminut neuvojen mukaan.... Silti on varmasti asioita, joita itse ei näe, ja joista olisi paljon iloa.

   Superiso kiitos blogivinkistä, menen ehdottomasti tutustumaan!

   Poista
 11. Tutustuin KonMariin ensimmäisen kerran noin vuosi sitten, mutta silloin en vielä lukenut kirjaa. Olin myös aluksi hieman skeptinen metodin suhteen ja naureskelin hieman sen (kuvitellulle) fanaattisuudelle. Pelkkä blogien ja netissä olevien tiivistelmien ja ohjeiden selailu kuitenkin riitti innostamaan tavaroiden karsimiseen. Silloin sitten jossain vaiheessa kypsyi ajatus pienemmästä asunnosta. Miksi pitäisi olla yksi ylimääräinen huone ihan pelkästään sitä varten, että saa säilöttyä siellä tavaraa? Tää oli itselle aika mullistava ajatus, sillä sen myöntäminen, että meille riittää asunnoksi ihan vaan kaksio, emmekä tarvitse kolmea tai neljää huonetta, mahdollisti oman asunnon ostamisen. Aiemmin kun olimme ajatelleet ettei siihen ole meillä varaa.

  KonMari siis mullisti elämämme ainakin jollakin tapaa. Nyt ole lukenut kirjankin ja pelkän tavaroiden karsimisen sijaan olen keskittynyt siihen, että pikkuhiljaa kodissamme olisi vain niitä iloa tuottavia tai oikeasti tarpeellisia esineitä.

  Hyvää KonMari-matkaa sinulle!

  //Kaisa J - Koti-ikävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan täydelliseltä mullistukselta! WAU! Karsimisen jälkeen/sen aikana jotenkin itsekin tajuan paremmin sitä jujua mitkä asiat haluan todellakin kotonani säilyttää ja mistä haluan luopua. Sitä on vaikea selittää, mutta pelkkänä raivauksenakaan en tätä opusta kokenut.

   Kiitos paljon, matka on vasta alussa, mutta varmasti palkitsee jatkuvasti enemmän :)

   Poista
 12. Kiitos tästä postauksesta! PUOLET lähti?? Voi että! Pitääkö munkin nyt lukea tuo kirja??! Oli kyllä inspiroiva postaus ja nyt innostaa vielä enemmän lukea tuo kirja!

  VastaaPoista
 13. Marittaja asuu minussa, mutta toimenpiteet puuttuvat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama juttu. Ehkä tarvitsin tämän fanaattisen naisen kertomaan minulle asian syvemmänkin laidan, jotta tajusin. :)

   Poista
 14. Mä rakastan tätä mun karsimisvimmaa, jota tuo kirja vahvisti reippaasti. Tulee kevyt olo, kun tavaraa lähtee. Ainoa asia, jota kritisoin enkä toteuta on se, että kaikki karsittu pitäisi heittää roskiin. Taas tällä viikolla 625 e myymistäni tavaroista saaneena aion jatkaa maritusta tällä omalla twistilläni. ;) Eiköhän onneksi aika moni suomalainen tee samoin. En kestä ajatella käyttökelpoista tavaraa kaatiksella ja tehtaita tekemässä koko ajan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monesta paikasta lukenut tuosta roskiin heittämisestä. Sitä en ihan hoksaa. En muista, että oppaassa olisi nimenomaan kehoitettu roskiin heittämiseen, mutta voin olla väärässä. Itse tein vaatteille kolme paikkaa: roskis (alusvaatteet, sukkahousut, rikkinäiset "kotivaatteet"...), pelastusarmeijan kontti ja myynti. Nykyään myös muutama vaatekauppa ottaa vastaan käytettyjä vaatteita, joita vastaan saa alennuskupongin. Sekin tuntuu paremmalle, kuin pelkkä roskis, sillä tekstiilit menevät kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.

   Ja voi luoja, miten hieno summa! Jestas! Hienoa :) Omalla twistillä se maritus(kin) on paras juttu :)

   Poista
 15. Fengshuista olen aikoinani painanut tietyt asiat visusti korvan taakse ja niitä noudatan. Konmarin hankin pari viikkoa sitten ja paljon olin jo sen mukaisesti tietämättäni toiminutkin. Sukat ja alusvaatteet viikkasin nyt opin mukaan :) Myös miehen - ja nyt luetan kirjan hänelläkin, niin ehkä ne viimeisetkin nurkat ja varastot käytäisiin yhdessä vielä läpi. Nautin kaapeista, joissa on tilaa, voi jättää vaikka ovet auki, ei haittaa...Mutta aivan puhdasoppinut en osaa kummastakaan suuntauksesta varmaan olla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin kukaan on ihan täysin puhdasoppinut kummassakaan. Mutta parasta onkin se, että aiheista ja vinkeistä voi poimia ne parhaat ja itselle sopivimmat käyttöön. Tuo kuulostaa jo taivaalta, että kaapitkin voisi jättää vain auki koska on niin siistiä. :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets