Top Message

www.oblik.fi

VASTUU JA TYÖNJAKO / VESIVAHINKO

Kun huomasimme ennen vuodenvaihdetta keittiössämme vesivahingon, ensimmäisenä janosimme tietoa.  Miten tulee toimia, kenen vastuulla on mikäkin, mihin kaikkialle tulisi ilmoittaa ja kuka laittaa korjaustoimenpiteet vireille. 

Käsissämme on pyörinyt asunto-osakeyhtiön lakiopuksia, vakuutuskirjoja, sopimusotteita, vastuu- ja kunnossapito-ohjeita, kymmeniä puhelinnumeroita ja taloyhtiömme yhtiöjärjestys. Tämän lisäksi tietoa on koitettu kaivaa mahdollisimman paljon eri verkkosivuilta ja tutuilta, joilla olisi kokemusta vastaavankaltaisesta tilanteesta. Sitä vain jollakin tapaa vahingon sattuessa janoaa jokaisesta tietolähteestä mahdollisimman paljon informaatiota.

Lyhyesti kerrottuna mitä oikein tapahtui: 
Tiskikoneen luukku lähti kahteen otteeseen joulukuussa paikoiltaan. Emme tässä vaiheessa vielä tajunneet mistä on kyse, vaan kuvittelimme, että itse koneessa/sen luukussa olisi vika. Luukku oli todella jäykkä, eikä oikein suostunut avautumaan, tämän vuoksi kansi myös irtosi kahteen kertaan. Kunnes kolme viikkoa sitten tajusimme, että keittiön kaappien ruongot ovat niin turvonneet, ettei kansi enää avaudu. Irroitimme roskisvaunut ja mikä pelottava löytö. Vettä. Ja paljon. Mistään sitä ei kuitenkaan juuri silloin valunut, joten purimme rauhassa muutkin tavarat kaapista ulos. Hanan letku oli märkä ja tässä vaiheessa hoksasimme testata mitä tapahtuu kun hanaa käyttää. Sillä lailla. Vuosihan se reippaalla otteella. Kaapin pohja on kuitenkin aavistuksen vino ja vesi on valunut suurimmaksi osaksi reikään, josta putket menevät läpi. Jonkin verran vettä on kuitenkin jäänyt myös kaapin pohjalle, sillä pohja oli läpimärkä (lastulevyrunko). Irroitimme pienen osan kaapin pohjaa  ja siellähän se koko komeus makasi. Välipohjassa, keittiön kaappien alla. Järkyttävä haju aiheutti huolta ja päätimme tässä vaiheessa sunnuntai-iltaa ilmoittaa taloyhtiön päivystykseen, että olemme vahingon huomanneet. Vaikkei kukaan tuolloin tullut paikanpäälle, oli tärkeää että ilmoitus tehtiin heti kun se tuli ilmi. Välttyy monelta mutkalta matkan varrella myöhemmin. Vasta kaiken tämän jälkeen huomasimme ensimmäistä kertaa parketinkin olevan kohollaan. 

Kun mukana on useita tahoja korjaamassa sattunutta vahinkoa, on selvää ettei kaikki mene juuri niin kuin itse sen kuvittelisimme kulkevan. Aikataulu on aiheuttanut suurinta päänvaivaa tähän saakka. Vahingon huomaamisesta on kulunut nyt kolme viikkoa ja huomenna tilaa aletaan vasta purkamaan ja kuivattamaan. Ensiksi kun itse piti päästä muuttamaan jaloista pois. Tarkemman kartoituksen mukaan kosteus on levinnyt parkettia pitkin keittiö/olohuonetilaan ja lisäksi vahingoittanut kipsilevyseinän keittiön kaappien takana. Koska kosteutta on ollut jo jonkin aikaa, on seinään päässyt kasvamaan myös hometta. Tämä pelotti ja pelottaa eniten. Siitä, kuinka pitkäaikainen vuoto tämä on ollut, ei ole tietoa. Mutta jo kahdessa vuorokaudessa homekasvusto pääsee kyllä aloilleen - vaikka tuskin meillä parista päivästä on ollut kyse.

Itsemme lisäksi vahingon korjauksessa ja vastuussa on seuraavat tahot; oma vakuutusyhtiömme, isännöitsijä, taloyhtiö, taloyhtiön vakuutusyhtiö, ulkopuolinen rakennustarkastaja ja urakoitsija joka hoitaa purun, kuivatuksen ja jälleenrakennuksen. Kukaan ei ole yksinään vastuussa, eikä myöskään maksajana. Se aiheuttaa seuraavaksi eniten päänvaivaa. 

1. Asunto-osakkeen omistaja vastaa tietysti irtaimistosta. Tähän kuuluu mm. parketti, tiskikone ja seinien pintamateriaalit. 
2. Taloyhtiö vastaa rakenteista ja niiden korjaamisesta. Kiinteistä vesikalusteista vastaa periaatteessa taloyhtiö, muttei meidän tapauksessamme. Tämä on vielä keskeneräinen asia, johon emme ole saaneet täysin selvyyttä. Asunto-osakeyhtiölaki muuttui joitakin vuosia sitten ja nykyisinhän vesikalusteita (hana tässä tapauksessa) ei saa vaihtaa ilman yhtiön lupaa. Yhtiö voi myös suosittaa tiettyä merkkiä ja mallia käytettäväksi. Meidän kotimme keittiö on remontoitu n.10 vuotta sitten. Silloin laki ei vielä ollut nykyisenkaltainen, eikä hana nykysuosituksen merkkinen. Hanan korvaus ja hinta on kuitenkin pienin kaikesta, joten siitä tuskin jäämme vääntämään. 
3. Vakuutusyhtiö, jossa irtaimisto on vakuutettuna vastaa pintamateriaalien saattamisesta siihen kuntoon, kuin ne ennen vahingon sattumista oli. Kuitenkin vain silloin kun vahinko ei ole itse aiheutettu, eikä se johdu huolimattomuudesta. Tässä vaiheessa olemme itsekin vielä kartalla, mutta siihen se sitten jäikin. Kaivettuamme esiin vakuutuskirjamme olimme entistä enemmän pyörällä päästämme. Kuinka vaikeaa onkaan koittaa saada selvää tuosta termih*lvetistä. 

Ulkopuolinen sisäilmatarkastaja kävi tarkastamassa vahingon viikko tapahtuneen jälkeen, tällöin lattiaan porattiin reikiä, jotta saatiin selville kuinka pitkälle kosteus on päässyt. Siinä samassa kosteuskartoittaja teki suosituksen vakuutusyhtiölle kuinka tulisi toimia. Vasta tässä vaiheessa pääsimme itse tekemään vahinkoilmoitusta ja hakemaan periaatepäätöstä sille, että vahinko on ylipäänsä edes jollakin tapaa korvattava. Nyt on vastaus, joka onneksemme on puolellamme. Pelkäsimme pitkään, että vakuutusyhtiön päätös olisi odotustemme vastainen. Ihan vain varuiksi. Termi äkillinen vahinko sekoitti päämme, emmekä olleet enää varmoja oliko tämä sellainen. 

Onnea on myöskin kaikinpuolin hyvä vakuutus. Monesti kuulee sanottavan, että on otettu mahdollisimman pieni kotivakuutus - koska ei omisteta mitään arvokasta (taidetta tai antiikkia). Tämä on harhaluulo, joka tulee toki kieltämättä ensimmäisenä mieleen irtaimistoa vakuutettaessa. Ei sitä tule miettineeksi paljonko rahaa kuluisi jos kaikki pitäisi uusia katosta lattiaan ja vaikkapa pahimman sattuessa myös kalusteet + muut tavarat pitäisi ostaa uutena kaupasta kerralla. 

Kaikkea vakuutus tuskin meilläkään tulee korvamaan, ja esimerkkinä kerrottakoon: Pohjolan kotivakuutuksen minimikorvaus (ilman vapaaehtoisia korotuksia) huoneiston osille on 1.500EUR. Tämä on kattohinta esimerkiksi lattian osalta. Meillä menee tämänhetkisen tiedon mukaan koko alakerran lattia uusiksi (ellei huomenna purun yhteydessä nyt jotakin erikoista tule ilmi). Parketin pinta-ala on 83m2. Helposti tuosta voi laskea, ettei 1.500EUR riittäisi mihinkään. Lopun maksaa vakuutuksenottaja. Mikäli minimisumma ei siis riitä. Moni kipailuttaa vakuutuksiaan ja hinta saadaan kyllä alas jos korvausmäärät ovat minimissä. Tätä en tosin nyt tällä kokemalla suosittele kenellekään! Onneksi itse olemme jotakin ottaneet tuohon päälle, jotta edes osittain tullaan vastaan remontin kanssa. Kustannusarvio huitelee jo nyt koko urakalle töineen viisinumeroisessa summassa. Hirvittää ajatella mihin se lopulta päätyy. Keittiön osalta kaikki on sitäpaitsi vielä täysin auki, lisäselvityksiä saamme arviolta keskiviikkona. 

Tämä maratonitekstin tarkoituksena oli herättää pohtimaan 
a) vastuu- ja työnjakokysymyksiä (ja toivottavasti  jopa avata niitä hieman tarkemmin) 
b) vakuutusten tarpeellisuutta ja niiden tarkistamista
c) että kyseessä ei todellakaan ole läpihuutojuttu, kun mukana on monia osapuolia - kukaan ei tietentahtoen halua maksaa mitään, mikä ei itselle kuulu

Ja toki kertoa hieman mitä tässä oikein kävikään. Juuri nyt asumme evakossa ja tavarat on saatu väliaikaiseen kotiimme suurinpiirtein paikoilleen. Tapahtuma on vienyt aivan liikaa energiaa ja aikaa viimeisten viikkojen ajan. Onneksi nyt pääsimme pois viimein kaaoksen keskeltä. On muuten aika hulppea tunne kun saa käyttää kolmen viikon jälkeen keittiötä ;) Tiskaaminenkin on siistiä - koska sen saa tehdä keittiössä! :D

Aihe ei varmasti ole kaikille tarpeellinen tai mielenkiintoinen, mutta toivottavasti joku kohtalontoveri sai edes yhden vastauksen itselleen (tai ainakin vähintään vertaistukea tilanteelle). Feel you! 

Mutta nyt puusaunan lämpöön pesemään muuttomurheet olalta,
Jutta

PS. Ensi viikolla lupaan vihdoin valottaa remonttisuunnitelmia enemmän ainakin ensialkuun nyt lattian osalta... Ja vastata teidän mieltä piristäviin kommentteihin samalla <3. Pysyhän kuulolla... ;)

  1. Nämä vesivahinkotilanteet on kinkkisiä ja niissä on niin paljon asioita mitä joutuu huomioimaan. Olen itse isännöitsijänä ja paljon nähnyt näitä vahinkoja ja jokainen niistä on tapauskohtainen. Itselläni oli jokunen kuukausi sitten vähän vastaava tapaus , osakkaan astianpesukone vuotanut ja se aiheutti vahingon. Taloyhtiön vakuutus korvasi kaiken suurennetulla omavastuulla , eli tässä tapauksessa osakkaan kustannukseksi jäi omavastuun maksaminen jonka hän sitten haki kotivakuutuksestaan . Kaikki korvauksiin liittyvät ovat niin tapauskohtaista ja vakuutusyhtiötkin ovat erilaisia ja korvaavat eri asioita . Vaikka tuntuu että asiat etenevät hitaasti niin voitte varmasti luottaa siihen että jokainen joka asian eteen töitä tekee , tekee sillä hetkellä parhaansa . Kukaan ei pysty sanomaan toisen osapuolen aikataulusta, joten kärsivällisyyttä :) tsemppiä , ikävä juttu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on justiinsa näin. Ei varmasti ole samanlaisia koskaan. Meidän kovausmenettely taas meni lähestulkoon päinvastoin, mutta onneksi ihan kaikki ei jää itselle vahingoksi. Ja vakuutusyhtiöissäkin on hurjan paljon eroja, kuin myös vakuutuksissa itsessäänkin. Tämä ainakin opettaa, ettei niitä kovin paljoa kannata minimoida ja säästää niissä.

      Uskomme itsekin, että kaikki (ainakin melkein) tekevät parhaansa. Mutta ongelma tosiaan onkin siinä, että osallisia on niin monia. Itse tuntuu olevan vain tässä välissä viestinviejänä ja takapuoleen potkijana muiden puolesta. Se osa ei ole kovin mieleinen. Kuukausi on nyt kulunut ja viikkoja vielä edessä. Ehkä kuitenkin voisi sanoa, että voiton puolella, kun asiat kuitenkin jo etenevät :)

      Poista
  2. Vaikkei aihe ole henkilökohtaisessa elämässä ajankohtainen, älyttömän mielenkiintoista lukea noista vastuuasioista. Pitäisihän näistä olla jossain määrin kärryillä jo vakuutusten takia, mutta myönnän tietämättömyyteni.

    En tiedä mitä tsemppaavaa osaisin sanoa. Ehkä oppi on se, mitä tästä projektista voi oppia. Koittakaa jaksaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika moni on täysin tietämätön näistä. Eikä ihme! Me työskentelemme molemmat itseasiassa sellaisessa työssä, jossa vakuutusasiatkin ovat läsnä. Silti nämä omat tuntuvat heprealta. Ja kuten tuossa yllä Johanna totesikin, on jokainen tapaus aina omanlainen. Mitä kuitenkin voi tehdä - on tarkastaa ja tutkia omat vastuunsa ja vakuutuksensa. Sillä pääsee jo pitkälle :)

      Ja hyvä tuo viimeinen: Oppi on se, mitä tästä voi oppia :)

      Poista
  3. Oi ei :/ Mulla alkaa otsasuoni pullisteleen jo ajatuksestakin. Mulla jo muutama vuosi sitten löytynyt kylppärin lattiasta pintakosteusmittarilla lukemat mitkä meni yli mittarin asteikon. Oon odottanut lottovoittoa et voisin asiaa tutkituttaa enemmän; meillä on yhtiöjärjestyksessä kohta jossa osakas vastaa itse kaikesta vesieristykseen liittyvästä joten joutuisin itse maksumieheksi kaikista tutkimuksista ja toimenpiteistä mihin se johtaisi... Isännöitsijä on asenteella ole hiljaa hysteerinen nainen, ei siellä mitään ole.
    Ei pysty ei kykene, edes ajatteleen asiaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin meilläkin. Usko pois! Tuo kuulostaa aika hurjalta, auts. Muista kuitenkin, että rakenteet on aina yhtiön, vesieristykset voi olla rajattu pois (minulla oli aiempaan asuntooni tehty jälkikäteen sauna/muutettu sitä ja issarissa todettiin että vesieristyksistä ja itse saunan rakenteista ei yhtiö vastaa, mutta kiinteistön osat kuuluvat siihen silti!). Toivottavasti saat asiaan selvyyttä aikanaan ja isännöitsijälle järkeä päähän. On kaikille edullisempaa ottaa asiat heti alkuun todesta ja kunnolla hoitoon, kuin antaa muhia hoitamattomana.

      Poista
  4. Mulle jäi epäselväksi, mikä oli se vuotava osa? Keittiön hanan tuloputki, apk:n tuloputki vai viemäri?

    Älyttömästi voimia teille!!! Joskus tämäkin koitos on ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tosiaan hanan tuloputki (eli ei kiinteä osa, vaan hanasta tuleva letku) oli vuotanut. Astianpesukoneessa ei ollut mitään vikaa, paitsi että kansi irtosi kun rungot olivat jo niin turvonneet. Sitäkään emme tajunneet yhdistää tähän vielä siinäkään vaiheessa. Vasta muutamia viikkoja irtilähtemisen jälkeen tajusimme rungot märiksi.

      Kiitos tsempeistä, kyllä se vielä iloksi muuttuu. Joskus :D

      Poista
  5. Voimia ja tsemppiä teille, älyttömän hyvä kun avasit tuota kotivakuutuksen laajuuden tärkeyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo - se on lottovoitto jos edes joku tämän jälkeen tarkastaa omat vakuutuksensa. Eipä ole aiemmin itsekään tullut niitä kovin tarkasti tutkailtua. Tästä lähtien en marise enää ikinä vakuutusmaksuista :)

      Poista
  6. Tulee kyllä elävästi mieleen...ja siksi <3. Meidän tapauksessa vakuutusyhtiö olisi korvannut uuden parketin tietenkin vain sinne, missä vettä oli ollut. Niinpä maksoimme itse siitä, että parketista tuli yhtenäinen. Vakuutusyhtiötä ei olisi lainkaan haitannut, vaikka meidän parketti olisi vaihtunut keskeltä toisenlaiseksi...vanhaa ei enää ollut saatavilla. Siellä päässä tuollaisella ei ole mitään väliä.
    Toivotaan, että asiat selkiytyvät teillä parhain päin!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se! Meillä onneksi olohuone katsottiin samaksi tilaksi, ja siihen asti tultiin vastaan. Makuuhuone jää itsellemme, sillä emme halua kynnyksiä ja listoja siihenkään. Tälläkin hetkellä parketti on (oli) yhtenäinen koko alakerrassa. Koska makuuhuoneemme on alkovi, esitimme kyllä, että sekin tulisi korvata, koska tila on yhtä. Siinä kuitenkin tuli raja vastaan. Onneksi kuitenkin enemmän kuin tuo keittiön nurkka katsottiin vahingoksi.

      Keittiön kanssa tulee sama ongelma, ei ole samanlaisia (ja vaikka olisi, ne ei ikinä ole samansävyisiä ja jotain viilauksia on kaapinoviinkin varmasti vuosien varrella tehty). Mutta katsotaan mitä asialle nyt tehdään. Omasta pussista menee kyllä osa varmasti, mutta toisaalta emme ole valmiita siihenkään, että esimerkiksi vain toinen puoli keittiöstä uusittaisiin - joten valinta täytyy tehdä ja osallistua itsekin kustannuksiin.

      Toivotaan parasta tosiaan :)

      Poista
  7. Huh, kamala juttu!! Hienoa, että jaksoit kirjoittaa aiheesta näin kattavan jutun. Tosi valaiseva. Toivon teille paljon onnea ja voimia asioiden selvittelyyn!!

    VastaaPoista
  8. Komppaan Johannaa (itsekin olen isännöitsijä) ja hyvä tässä oli se, että teillä oli kotivakuutus (on paljon ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista kotivakuutusta, ja silloin vahingon sattuessa on aika kurja tilanne - varsinkin jos kiinteistön vakuutus ei jostain syystä korvaa mitään). Ja kyllä ne kiinteistön vakuutusyhtiöt aina yleensä korvaa niin kuin Taina K:llakin - vain vahinkoalue, ihan sama onko se sitten neliö tai pari ja ihan sama missä kohtaa lattiaa vahinko on ollut. Lopputulos on aika kurjan näköinen, jos asukas ei sitten omilla rahoillaan tee/pysty tekemään siitä eteenpäin.

    Veikkaisin (ihan vaan oma arvaus tilannetta ja yhtiöjärjestystä tarkemmin tuntematta), että taloyhtiön kustannuksella myös laitetaan sen "halpis-hanan" eli ei normien mukaisen hanan tilalle oikea ja sellainen hana, mitä taloyhtiö suosittaa. Tai muuten taloyhtiö näyttää toteen, että se noin 10v sitten pois pistetty hana olisi edelleenkin tänä päivänä toimiva ja toimintakuntoinen. Sillä ei se, että joku osakas on 10v sitten vaihtanut hanan (vaikka se olisi silloinkin kuulunut taloyhtiön vastuulle), niin ei sekään saa koitua taloyhtiön hyödyksi.

    Hanoja ei kuitenkaan kannata itse mennä vaihtamaan (ei varsinkaan nyt, eikä silloin 10 vuotta sittenkään). Jos siinä sattuu vahinko, ja uusi hana pettää jostain syystä, niin voi siinä käydä niinkin että mikään vakuutus ei korvaa mitään, eli kaikki jää hanan vaihtajan vastuulle.

    Astianpesukoneista voi muutenkin aiheutua aivan järjettömän suuret vahingot, jos vahinko sattuu esim. korkean tornitalon ylimmissä kerroksissa. Suurin tiedossani oleva vahinko maksoi kaikkinensa noin 40.000 euroa. Eli vakuutusten kannattaa olla kunnossa. Kotivakuutus maksaa enintään laajennetussakin muodossaan satasen-pari vuosittain. Eli enintään 50 senttiä per päivä. Jos ei sitä ole varaa maksaa, niin aika isolla riskillä joutuu asumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä! Kotivakuutuksen ottamatta jättäminen olisi ollut tuhoisaa tässäkin tilanteessa. Saatikka jos vahinko olisi päässyt vielä suuremmaksi ja naapuriasunnotkin olisivat kärsineet. Taloyhtiön osuus jäi tässä vahingossa hyvin minimaaliseksi. Eli onneksi on sentään se oma vakuutus olemassa!

      Hanan osalta uuden hankinta jäi meille. Sen asennuksesta emme vielä tiedä - ehkä olisi parasta että yhtiö sen hoitaisi. On kyllä tietysti totta, että eihän yhtiö voi jokaista hanaa huoltaa, kun niitä on tänäpäivänä satoja erilaisia merkkejä ja malleja. Aikanaan hana on vaihdettu ihan LVI säännösten mukaan ammattilaisen toimesta keittiöremontin yhteydessä, mutta silloin laki ei vielä edellyttänyt sen hyväksyttämistä taloyhtiöllä. Käsittääkseni ainakaan. Tänäpäivänähän lupa pitää kysyä ennen sen vaihtamista, mikä on mielestäni hyvä asia!

      Astianpesukoneesta olisi varmasti vieläkin pidemmälle levinnyt kosteus, tällä kertaa kuitenkin vuotava osa oli ainoastaan hanan tuloletku. Että toisaalta onni onnettomuudessa :D.

      Hui kauhea mikä summa! Vakuutukset on todellakin hyvä tarkistaa ja arvioida miten pitkälle on valmis menemään itse. Onneksi joku ammattilainen on aikoinaan meidän vakuutuksen osannut puhua suht korkeaksi. Olisi aika hurjaa jos olisimme minimillä menneet. Se kun voi olla vain pienen osan korjaus - olisi jäänyt meidänkin tapauksessa tuskaisen suuri osa itsellemme.

      Ja samaa mieltä todellakin tuosta viimeisestä - jos ei ole varaa maksaa, niin todella suuren riskin siinä itselleen ottaa kantaakseen.

      Kiitos valaisevasta ja ammattimaisesta kommentistasi, on ihan huippua että kirjoitit!

      Poista
  9. Vanhempieni talossa tapahtui astianpesukoneen aiheuttama vesivahinko 90 luvulla. Vettä oli valunut parketin alle useita vuosia ja koko parketti meni vaihtoon, myös väliseinät olivat kastuneet ja koko omakotitalo rempattiin vakuutusyhtiön kustantama täysin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hurja. Onneksi oli vakuutukset kunnossa! Meillä tästä jää jotakin myös itsellemmekin, sillä samalla toki haluamme että esimerkiksi koko lattia uusitaan, eikä vain tuota osaa. Näissä on varmasti eroja paljon tapauskohtaisesti, mutta pääasia on, että tuntee omat vakuutuksensa ja tietää mihin on itse valmis menemään vastuun ja kustannusten kanssa mikäli vahinko sattuu. Ettei tule ainakaan yllätyksenä jos korvausmäärät on vedetty minimiin, tai vakuutusta ei esimerkiksi olisi laisinkaan. Hurja ajatus!

      Poista
  10. Voi ei :'( Tsemppiä hurjasti koitokseen! Itselleni tuli tunne, että nyt pitää tarkistaa oma vakuutus. Meillä on -50 luvun rintsikka ja purut lattiassa..täällä jos vuotaa niin jopa naurattaisi. Kiitos kattavasta kirjoituksesta, kyllä herätti tunteita ja antoi infoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TÄYDELLISTÄ! Johonkin ylemmäs jo kommentoinkin, että on huippua jos edes joku tämän jälkeen tarkistaa omat vakuutuksensa! Se on jo paljon. Itse emme tätä ennen olleet kyllä kovin hyvin kartalla niistä, nyt sitten senkin edestä :D. Emmekä enää milloinkaan harkitsisi vakuutusmäärien/korvausmäärien alentamista hinnan vuoksi.

      Poista
  11. Kiitos asiallisesta ja hyödyllisestä kirjoituksesta sekä siitä, että haluatte jakaa kokemuksenne meidän muidenkin hyödyksi.

    Olen samaa mieltä, että moni säästää usein väärästä kohdasta eli vakuutuksesta. Hyvä vakuutusneuvoja osaa auttaa oikeanlaisen ja riittävän vakuutuksen ottamisessa, sillä ylivakuuttaminenkaan ei kannata.

    Hyvää on myös olla ITSE aktiivinen (kuten te), ja selvittää ihan kaikki. Ei kannata uskoa ulkopuolista, jos yhtään arveluttaa ettei itse ymmärrä asiasta riittävästi. Mielipidettä voi ja kannattaakin kysyä useammaltakin ammattilaiselta. Sertifioidut kosteuskorjaajat osaavat kertoa myös puutteellisen korjauksen riskeistä. Tässä ei kannata säästää, sillä kyseessä on oma (tai tulevan ostajan) terveys.

    Ennen asunnon ostoa kannattaakin jo selvitellä taloyhtiön kanta remontointiin/rajoitukset/suositukset, mikäli toiveissa on jokin erityinen sisustusratkaisu - sen riskit kantaa usein miten asukas. Määräykset voivat rajoittaa mm. kotitalousvähennyksen saamistakin joissain tilanteissa eli turhasta tiedosta ei tosiaankaan ole kyse.

    Hyviä tietoa saa mm. Hengitysliitosta. Ilmaista lakineuvontaa jäsenilleen tarjoaa myös Veronmaksajien keskusliitto. Liittymismaksut ovat pienet versus hyöty.

    Tosi paljon voimia teille koko perheelle!
    terkuin, tuunari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos itsellesi. Hienoa, jos tästä on jollekin joskus apua! Tai ainakin saa tutkimaan omia asioitaan hieman tarkemmin. Ennen kuin mitään siis tapahtuu.

      Hyvä vakuutusneuvoja on todella kullanarvoinen! Ylivakuutuskin on todellakin sekin turhaa, sillä ei vahingon sattuessa sekään mitään "ylimääräistä" korvaa eikä niistä hyötymään pääse millään tapaa. Onneksi meillä on aikoinaan ollut oikein ammattitaitoinen vakuutusneuvoja kun näitä on pohdittu. Itse emme olisi osanneet arvioida tällaisiakaan asioita millään tapaa.

      Aktiivisuus kannattaa. Ihan jo senkin takia, että itse tietää missä mennään. Tässä on matkan varrella tapahtunut useita sellaisia tilanteita, että oma aktiivisuus todellakin kannatti. Ihan jo vahingon toteamisesta alkaen. Ensimmäinen kävijä kun todellakin ehdotti homeen piilottamista. Se oli karmivaa. Onneksi emme uskoneet ja jättäneet asiaa siihen, vaan otimme härkää sarvista ja vaadimme toisen henkilön mielipiteen. Karmiva ajatus, että näinkin varmasti joku toimii ja asukas itse sitten ensimmäistä uskoo. Vaikkei kaikki homeesta sairastu välttämättä - niin se on joka kerta hirvittävä riski. Niin asukkaille, kun rakennuksellekin, mikäli sitä ei hoideta heti asianmukaisesti. Onneksi nyt hommat pyörii.

      Kiitos oikein hyvästä kommentistasi ja vinkeistäsi, uskon että niistä on hyötyä myös muille, jotka palaavat tämän tekstin pariin myöhemmin. KIITOS! :)

      Poista
  12. Isä oli aikoinaan töissä firmassa, joka kuivaa vesivahinkoja. Sen vuoksi mulla on lähes vainoharhainen pelko vesivahingosta. Kiertelen säännöllisen epäsäännöllisesti kaikkien vesipisteiden ja vettä käyttävien laitteiden ympärillä.
    Lisäksi poden välillä stressiä siitä, että kylppäri on ainoa remppaamaton tila, jonka todellisesta kunnosta meillä ei ole sen varmempaa tietoa, kuin mitä kuntokartoituksessa ostohetkellä on tutkittu. Kylppärissä hankalaa on tietysti myös se, ettei pintamittari koskaan anna täysin varmaa tulosta, kun tilassa on kosteutta muutenkin periaatteessa aina. Eniten ahdistaa ajatus vesivahingosta kylppärissä, koska se on meillä toisessa kerroksessa. Se aiheuttaisikin massiivisen tuhon. Riskien minimoimiseksi kotivakuutus ei ole asia, jossa meillä säästetään.
    Toivottavasti saatte kodin kuntoon ilman massiivista rahanmenoa. Tsemppiä ja jaksamista asioiden selvittelyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon! Tämä jälkeen itsekin varmasti kiinnitän enemmän huomiota kaikkiin vesipisteisiin ja tutkin niitä ainakin alkuun liiankin tarkkaan. Huomaan jo nyt sellaisia piirteitä täällä evakkokodissa - koskettelen jatkuvasti kaikkia putkia ja hanoja. Ehkä ajan kanssa siitäkin tulee inhimillisempää.

      Kylpyhuoneessa tosiaan saattaa useinkin muhia yllätyksiä. Sitä itsekin pelkäämme meillä. 90 -luvulla vesieristeet ei kuuluuneet vaatimuksiin, joten toivottavasti mitään kamalaa ei siellä jyllää. Myöskään teillä.

      Kiitos Anna tsempeistä ja kommentistasi :) Kyllä tästä vielä selvitään. :)

      Poista
  13. Olen niin samaa mieltä tuosta vakuutusasiasta ja ikuisesti kiitollinen siitä, että kaikista uhkailuistani huolimatta (ja osin saamattomuuttani) en lopulta ikinä lähtenyt kilpailuttamaan vakuutuksia, vaikka koko ajan olikin sellainen tunne, että maksamme kaikesta liikaa.

    Sillä hetkellä, kun vakutuustarkastaja viime keväänä tuli meille katsastamaan tulipalon jäljiltä olevat mustat rauniot ja sanoi, että "Teillä ei ole mitään hätää. Me huolehdimme kaikesta", tuli ensinnäkin itku (niinkuin aika monta kertaa ennen sitä) ja toisekseen päätin sillä sekunnilla, että ikinä enää en purnaa vakuutusmaksuista, enkä myöskään edes harkitse vakuutusyhtiön vaihtoa "halvempaan".

    Niin usein (mun mielestä ihan liian usein) kuulee sanottavan, että "Nekin rahat kun laittais säästöön, jotka tuhlaa vakuutuksiin, niin voisi sitten niillä rakentaa kaiken uudelleen, jos vahinko tapahtuu". No sillai kai sitten ja hyvä niin, jos moiset säästöt joltakulta onnistuu. Meiltä olisi tällä meidän vakuutusmaksujen nykytasolla mennyt uudelleenrakennuksen kulujen säästämiseen vahinkohetkestä lähtien tollaset 197 vuotta. Että onnea vaan heille, jotka teoriassaan onnistuvat.

    Toivon niin sydämestäni, että kaikki menee lopulta mahdollisimman jouheasti ja ilman mitään massiivisia vääntöjä, koska jos mikä on kuluttavaa, niin se on jatkuvien epävarmuustekijöiden kanssa painiminen. Ja pelkästään kaikesta pykäläviidakosta perillä pysyminen.

    Edelleen olen säikky ja haistan todella pitkien matkojen päähän, onko ilmassa leijuva savun haju "hyvää vai pahaa" savua. Siinä on niin vissi ero. Mutta koska en enää joka päivä ajattele tapahtunutta ja elämä on taas niiltä osin mallillaan, lähetän teille kaiken itseltäni liikenevän selviytymisenergian <3


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muistan tuon teidän jutun. Ja onnea todellakin oli, että vakuutukset oli kunnossa. Tottakai kaikkea ei rahalla ja uudella pinnalla saa. Varsinkin kun tuli on niin tuhoisaa. Vettäkin pajon tuhoisampaa. Meilläkin loppui tähän paikkaan vakuutusmaksuista jupiseminen! Olisin valmis vielä maksamaan enemmänkin, jos tarve vaatisi. Tulipahan todistettua, että se on viimeinen asia, jossa kannattaa koittaa säästää.

      Ja just niin. Ei meillä ainakaan sellaisia rahoja säästössä olisi jos koko asunto uusiksi menisi. Turha edes haaveilla. Että samassa veneessä ollaan :D Onnea ja peukkuja vaan totta tosiaan niille kroisoksille, joilta tuollaiset vahingot ei paljon lompakkoa rasittaisi.

      Toivomme itsekin, että tämä päätyy myös hyvin. Onneksi työt ovat sentään jo käynnissä ja ensimmäisistä järkytyksistä selvitty. Epävarmuus on pyllystä. Ja selvittely. Mutta kyllä se siitä :)

      ps. Voin vain kuvitella miltä susta tuntuu ja teidän perheestä. Uskoisin olevani itsekin juuri tuollainen. Hienoa, että siitäkin tuhosta on jollakin tapaa selvitty. Tällaiset tarinat antaa voimia muillekin. Kyllä kaikki ajallaan järjestyy. Tavalla tai toisella :)

      Poista
  14. Voi ei :/
    Me jouvuttiin kans vesivahinkouhriksi silloin ku asuttiin vielä pienkerrostalossa, onneksi asuttiin alimmaisessa kerroksessa, ettei menny se vesi toissiin asuntoihin....jotaki positiivista silloinki löysin....
    Meille sattu äkillinen vahinko, vettä tursus seinään tehystä reijästä, hyllyä oltiin laittamassa seinään....takana olikin, liian lähellä olohuoneen seinää, kylppärin putket....vesi vei meiltä suurimman osan kalusteistaki...
    Melkein oltais jouvuttu kustantamaan useampi kymmentuhansinen vahinko vaan meillä oli(on edelleen)vastuuvahinkovakuutus myös....

    Suosittelen ottamaan vakuutuksiin myös muutaki ko vain perusvakuutukset mm. Se vastuuvahinkovakuutus ainaski....
    Jouvuttiin maksamaan ite evakkoasumisesta helsingisä 20%, helsingisä ainoa evakkoasuminen mikä oli vappaana just silloin, oli huoneistohotellissa(järkyttävän kallista)...eka viikot jouvuttiin pyöriin siis oikeissa hotelleissa(halpaa, jep!), kissat, mies ja mie, kunnes vapautu tuo huoneistohotellin pikkuyksiö(20m2), johon sai ottaa myös kissat.

    Onneksi tuo on takana mutta olihan se järkytys ko vettä tuli seinästä voimalla ja mie juoksin hakkeen kaikki petivehkeekki mitä oli olemasa yrittäen pittää veden loitolla, turhaan.....taloyhtiön ihminen, kenellä oli pääsulun avain ei ollut kotona, joten jouvuttiin soittaan palokunta paikalle sulkeen pääsulkua, juuri ko palokunta saapui, saapui myös taloyhtiön ihminen, jolla se avain oli....kerkes siinä 45min! suihkuta vettä seinästä ennenko saatiin vesi pysähtyyn.... ei ollu kiva kattoa ko vesi tuhos just remontoijun (asumisoikeus)kodin....vaikka onki vaan materiaa, oli se silti järkytys....
    En toivo kelleen tuommosta kokemusta, tai minkäänlaista tuhokokemusta.....
    Jostaki saattaa kuulostaa vähäpätöseltä, koska rahallahan saa ja hevosella pääsee, siis voi ostaa ne tuhotuneet uuet huonekalut kaupasta, vaan kyllä son järkytys nähä oma Koti tuhoutuvan....sitä paitti vakuutus ei korvaa täysin esim. Televisiota vaan siitä vähennettään ikävähennys, samoten pyykkikone kuuluu kans tuohon ikävähennykseen....
    Sohvat, petivehkeet, uus lattia, muut huonekalut korvattiin täysin....oltiin evakossa 4kk....ainiin, meile vielä sattu semmonen tuon vastuuvakuutuksen kans, että sitä ei löytyny vakuutusyhtiöstä...oltiin varmoja, ettei olla irtisanottu sitä, kirjallisena tarvii tehä...ne etti ja tutki tuota juttua reilu kuukauen, ja oltiin ihan varmoja että meile kosahtaa se usiampi kymmentuhansinen lasku...kunnes vakuutusyhtiöstä ilmotettiin, että käsittelijä oli vahingossa irtisanonu sen muitten muutosten yhteyessä....se helpotuksen valahus monen viikon paniikin ja painajaisten jälkeen, mikä tunne se helpotus oli....jäi meille kuitekki velkaa tuosta tapahtumasta, koska jouvuttiin ottaan visa, jotta saatiin maksettua evakkoasuminen....se piti maksaa ensin, ja sitte hakia korvaus 80% vakuutuksesta jälkikäteen
    Jotenki nuin tuo kauhukokemus meni..ei pysty kirjottaan millasta se oli, kauhua se oli.....nyt asutaan omakotitalossa, asuttu jo reilu 6v, ja vakuutukset on tähänki kaikki parhaimmat mitä vaan voi saaha ja olla olemassa :)
    Tästä tais tulla romaaninpitunen kommentti :) mutta palautu niin elävänä mieleen tuo kamaluus....
    joten toivon oikein paljon voimia ja jaksamista teille kaiken keskelle <3

    P.s. nyt meillon lasermittari/osotin vai mikä son oikialta nimeltä, millä näkkee mitä seinän sisällä on....meni muutama vuosi, että uskalsi laittaa mittään seinään...nyt on seinät ko neulatyynyt, nainen ko saa vaihtaa mieltä mihin joku taulu tai hylly ym tullee :) terkuin, vaihtelunahalunen sisustushullu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ei! Tuo kuulostaa todella kammottavata. Ja varmasti tilanne on ollut kaamea siinä hetkessä. Vastuuvahinko on todella tarpeellinen, ja sen avulla voi taas nukkua yönsä paremmin!

      Evakkoasuminenkin on oikeasti kallista. Lyhytaikainen vuokraaminen ei monesti ole mahdollista, vaan täytyy todella mennä hotelleihin ja huoneistohtelleihin. Se ei todellakaan ole halpaa. Harva vakuutus korvaa asumista kokonaan, mutta siitäkin huolimatta jos itse joutuisi kaiken kustantamaan, olisi se ihan kaamea lasku. Onneksi saimme järjestettyä meille suht läheltä tämän nykyisen kodin, sillä lapsen koulu ja koirat rajoittavat todella paljon valintaa.

      45 minuutissa ehtii kyllä jo hirveä määrä vettä tulla ulos, siis aivan valtava! Tuollaiset jälkikäteen ajateltuna varmasti ainakin jollakin tapaa opettaa ja ainakin sen voi sitten ajatella olevansa kaiken hyvä puoli. Kauhealta kuulostaa myöskin tuo teidän vastuuvahinko -juttu. Pitää tosiaan olla itsekin tarkkana, ja onneksi olitte! Jos olisi vain antanut olla, eikä mitenkään olisi omista vakuutuksistaan perillä, olisi voinut käydä myös toisin. Onneksi ei teille!

      Ja just noin kun sanot - moni ajattelee ettei meillä mitään arvokasta ole. Mutta tunnetta ei kukaan korvaa. Lisäksi juurikin noista kodinkoneista ei todellakaan tule ruhtinaallisia korvauksia, vaan ikävähennykset automaattisesti tarkoittaa sitä, että itse olet osallisena maksamaan. Siitäkin huolimatta on todella suuri helpotus, ettei kaikki mene omasta pussista. Harvalla on sellaiseen yhtäkkiä varaa. Tai vaikka olisikin, se ei ole varmasti ihanteellisin tilanne kuitenkaan.

      Tästä(kin) eteenpäin meillä ei todellakaan säästetä vakuutuksista. Vaikkei mitään ikinä sattuisi - se mielenrauha on jo arvokasta.

      Tuollainen kuulostaa kätevältä (lasermittari tvs)! Eipä ole tullut ajatelleeksi, että sellainenkin olisi todella kätevä. Ja samassa veneessä ollaan - terkuin vaihtelunhaluinen sisustushullu2 ;)

      Kiitos kun jaoit kokemuksesi, uskon että tämän luettuaan taas joku menee ja tarkistaa oman vakuutuksensa kattavuuden. Ja saa paljon arvokasta tietoa! Kiitos!

      Poista
  15. Herranjestas! Nuin pitkä tekstikö tuosta tuli!? :D
    Voimia voimia voimia ja jaksamista vielä teille <3 <3 <3

    VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets