Top Message

www.oblik.fi

LATTIAMATERIAALIN VALINTA / REMONTTI

Olemme tehneet päätöksen lattiamateriaalista. Vanha maalattu parketti revitään koko alakerran osalta pois ja tilalle asennetaan hartsi. Lattiatasoitteeseen puupinnan sijaan päädyimme monestakin syystä, joista saumattomuus ja helppohoitoisuus ei suinkaan olleet vähäisimpiä. Koira- ja lapsitaloudessa myös pinnan kestävyydellä on suuri merkitys. Pinnan kuviointi on aina tekijänsä näköinen ja siitä voidaan tehdä juuri niin rouheaa/sileää kuin parhaalta tuntuu. Viimeisillä metreillä mukana kilpaili vielä hartsin lisäksi mikrosementti. Mikrosementin ja hartsin olennainen ero meitä ja kotiamme ajatellen on joustavuus. Siinä missä hartsilattia on aavistuksen elastinen, ei mikrosementti anna periksi yhtään. Pieniä halkeamia olisi varmasti ollut tiedossa jo ensimmäisen vuoden aikana. Eikä toki hartsikaan ihmeitä jousta, mutta pehmeämpi ja elastisempi se on huomattavasti kivimateriaaliin verrattuna. 

Mitä hartsi sitten oikeastaan on? 
Hartsi on yleisnimi monille luonnollisille ja synteettisille materiaaleille. Ne ovat kaikki sakeita nesteitä, jotka pystyvät kovettumaan pysyvästi. Hartsia esiintyy luontaisesti lukuisissa kasveissa, joista uuttamalla ne voidaan ottaa käyttöön. Sana hartsi tulee suomen kieleen saksan Harz-sanasta, joka tarkoittaa pihkaa. Synteettiset hartsit ovat monessa suhteessa samanlaisia kuin luonnolliset, mutta ne on valmistettu erityisin kemiallisin prosessein, jolloin kuhunkin käyttökohteeseen on kehitetty sen vaatimat kestävyys- ja esteettiset ominaisuudet. Hartsien sidosaineiden lisäksi tuotteissa on esimerkiksi kvartsi- ja piioksideja sekä mikrokuituja.
Synteettisten hartsien käyttö on aloitettu 1960- luvulla teollisuuden tarpeisiin. Erityisesti elintarviketeollisuudessa on käytetty hartseja niiden hygieenisyyden vuoksi; hartsi ei toimi kasvualustana bakteereille tai homeille ja on antistaattinen.
Kestävyytensä, helppohoitoisuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta hartseja käytetään yhä enemmän kaupan alalla ja asunnoissa. Hartsienavulla pinnoille saadaan luotua mitä erilaisimpia tyylejä: sileitä tai karkeita, läpinäkyviä tai värillisiä, kiiltäviä tai mattapintaisia. (Lähde: bellearti.fi)
- - -
Emme olleet nähneet hartsilattiaa elävänä missään asuintilassa näin suurina pinta-aloina. Oikeastaan olen itse törmännyt siihen vain jossakin kylpyhuoneessa ja keittiön välitilassa. Siksi oli hienoa, että pääsimme käymään paikanpäälle Belle Artiin, jossa hahmottaminen oli todella paljon helpompaa. Myymälän oma lattia on tottakai tehty myös hartsipinnoitteella, jonka lisäksi erilaisia mallipaloja ja värikartan sävyjä pääsee samalla vertailemaan. 

Olisi mukava kuulla, jos ruudun toisella puolella on ajatuksia tai jopa kokemuksia kyseisestä materiaalista lattiana. Itse olemme ainakin superinnoissamme, että tähän loppujen lopuksi päädyimme. Nyt vain odottelemaan kuivatuksen valmistumista, jonka jälkeen päästääkin sitten asennuspuuhiin. Osaava asentajakin löytyi lopulta lähempää kuin olimme ajatelleetkaan. Hyvä näin. Asennuksen tulee suorittamaan Jutan isä, jolla on on rautainen kokemus +  ammattitaito. Viimeisimpänä referenssinä tämä kohde. Aika huikea, eikö olekin?

Viikonlopputerveisin,
Jutta

 1. Oi, kuulostaapa hyvältä valinnalta! Jään odottelemaan lopputulosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan itsekin kyllä todella innoissamme. Lopputulos on takuuvarmasti myös myöhemmin täällä nähtävänä :)

   Poista
 2. Sopii varmasti kuin nenän päähän tuohon teidän loft tyyliseen asuntoon! Hieno valinta ja mielenkiinnolla odotan teidän kokemuksia! Kuulostaisi mahtavalta myös kylpyhuoneeseen ainaisten laattojen sijasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon myös siihen vakaasti. Todella mielenkiintoista nähdä joskus aikanaan lopputulos. Kun pinta-alaa on paljon, voi olla ettei kokonaisuutta pysty edes vielä hahmottamaan, vaikka kuinka yrittäisi :)

   Poista
 3. Kuullostaa niin lupaavalta, en meinaa malttaa odottaa lopputulosta! Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mekään. Aika innoissamme ollaan, että saadaan testata jotakin ihan uutta meille :)

   Poista
 4. Kuulostaa hienolta. Myöhäiset tsempit vesivahingon kanssa toimimiseen. Vanhemmillani oli viime vuonna 3 kertaa, joten ikävän tuttua koko puuha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herranjestas! Kolme kertaa veisi meidät kyllä ainakin itkun partaalle (vielä syvemmälle kuin nyt). Eli voimme olla onnellisia, että kyseessä on vasta ensimmäinen laatuaan meille molemmille. Ikävää tosiaan on ja remontti oman aikataulun ja suunnitelmien mukaan on niiiiiin paljon mukavampaa kuin tämä sadan henkilön ja yrityksen kanssa jahkailu ja suunnitteleminen. Huoh.

   Poista
 5. Vitsit, tulee varmasti hieno. Innolla odottelen kuvia tuloksesta. Jutan isä irti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan jännittää miltä lopputulos sitten lopulta näyttää. On hankala hahmottaa niin suurta pinta-alaa kun varmasti koko kodin ilme sen myötä muuttuu. Upea siitä varmasti kuitenkin tulee :)

   Poista
 6. Paljonko kustantaa per neliö?, meillä putkiremontin yhteydessä uusitaan koko kämppä ja haluaisimme betonin mutta se ei onnistu mutta tämä kuulosti hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tämä tosiaan on hyvä vaihtoehto oikealle betonille. Kerrostalossa ja asunto-osakkeissa noin yleensä ei välttämättä mikään valu onnistu. Hinta riippuu varmasti paljon neliömääristä. Meillä kokonaisuudessaan on 83m3 lattiapinta-alaa alakerrassa ja kustannamme osan niistä itse. Itse aine (ne kaikki kerrokset suoja-aineeseen saakka) pyörii kuitenkin siinä vajaa 40EUR/neliö. Eli oikein hyvä vaihtoehto parketille. Työ on sitten toisaalta arvokkaampaa, sillä asennukseen menee parkettia kauemmin aikaa. Siitäkin huolimatta kokonaisuus jää kyllä meidän mielestä kohtuullisuuden rajoihin.

   Poista
 7. Hyvältä kuulostaa! Sopii hyvin sinne vanhaan tehdasmiljööseen tuollainen lattia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mekin uskomme vankasti. Hieman erityyppinen ratkaisu parketin sijaan. Ja hitsin helppohoitoinen :)

   Poista
 8. Hinnasta olen minäkin kiinnostunut. Täällä pähkäillään myös materiaalivalintojen äärellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylle tuonne vastailinkin, että riippuu varmasti paljonko pinta-alaa yhteensä on. Varmasti suhteessa hinta laskee, mitä enemmän on neliöitä. Meidän 83m2 oli hartsin osalta vajaa 40EUR/neliö kun valitsimme kahta eri sävyä sekoitettavaksi. Sekin saattaa vaikuttaa (en ole varma) että värejä pitää sekoitella, eikä tule vain yhdestä. Kuitenkin minusta oikein passeli hinta. Työ on arvokasta, mutta Belle Artista saa toki apuja jos olisi itse kiinnostunut sitä tekemään. Me emme uskaltaneet, sillä hartsi on materiaalina meille vieras. Harmittaisi jos sen menisi pilaamaan huonolla ja väärällä asennuksella. Siksi valitsimme tässä vaiheessa ammattilaisen, jolla on kokemusta ko materiaalista. Ainakin Belle Artista meille todettiin että joku on uskaltanut sen itsekin työstää ja asentaa. Ehkä pieneen tilaan olisimme halunneetkin koittaa, mutta tämän kokoinen tila kuulosti jo turhan vaaralliselta ;) Iloisia hetkiä materiaalivalintojen parissa! Hauskaa puuhaa :) (Ainakin jos sen saa rauhassa tehdä ;))

   Poista
 9. Mielenkiintoisen tuntuinen materiaali ja sopii kyllä siihen teidän kotiinne tosi hyvin.
  Ja kuvia tietenkin odotellaan sitten aikanaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niitähän tulee (varmaan kyllästymiseen saakka) kun valmista saadaan aikaiseksi ;) Lupaan!

   Poista
 10. Upealta näyttää lattiamateriaali :) lopputulosta ootellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuntuu käden ja jalan alla uskomattoman hyvälle. Helppohoitoisuudesta nyt puhumattakaan. Eli uskomme tehneemme oikean valinnan :)

   Poista
 11. Materiaalivalinta on mielenkiintoinen ja sopii teille kyllä. Ootellaan kaikki näkevämme lopputuloksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Saatte varmasti paaaaaljon kuvia kun asennustyö on valmista (ei siis vielä ihan heti :D). Kuivaus edelleen menossa.

   Poista
 12. Forte kivitalojen asuntomessukohteessa Jyväskylässä oli käytetty Belle Artin tuotteita, olikohan juuri tämä hartsipinnoite. Kohde oli atriumpihallinen messuvoittaja: http://www.fortekivitalot.fi/fi/asuntomessut#gallery

  Siellä ainakin materiaali tuntui suorastaan silkkisen pehmeältä ja taipui tosi monipuolisesti niin seinämateriaaliksi kuin lattiallekin. Kuulostaa loistovalinnalta, odottelen innolla käyttökokemuksia! Miten muuten kosteuden sieto tällä materiaalilla? Luulisi että aika hyvä?

  VastaaPoista
 13. Se tuntuu kyllä uskomattoman nautinnolliselta jalan alla. Vaikka oikeasti mielikuva ensiajatuksella voisi olla aivan päinvastainen. Silkkinen on minustakin oikea sana kuvaamaan sitä tuntua. Ihan täydellinen. Kosteuden sieto on todella hyvää, vesieristeet tottakai märkätiloissa alle. Mutta tämä materiaali ei ime sisäänsä kosteutta, eikä toimi kasvualustana homeelle tämän vuoksi (juuri nyt tämäkin tuntuu todella tärkeältä kriteeriltä home- ja kosteusongelman keskellä).

  Näyttäisi ainakin olevan samanmoista tuolla kylpyhuonetilassa, mutten löytänyt mitään merkintää siitä. Uskoisin kuitenkin sen olevan, sillä toimittajakin sama. Taipuu kyllä tosiaan niin märkätiloihin, kuivantilan lattiaan ja vaikka seiniin ja portaisiinkin.

  Kerromme kyllä käyttökokemuksia varmasti, toivottavasti niistä on monille sitten aikanaan apua, jotka pähkäilevät materiaalivalintojen kanssa :)

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets