Top Message

www.oblik.fi

KESTÄVÄMPI ARKI + KIERRÄTYS: MITEN SE LOPULTA ONNISTUI?

Kaupallinen yhteistyö: IKEA


Ensiksi haluan ehdottomasti sanoa teille KIITOS <3. Tiistainen postaus ja sen julkaiseminen sellaisenaan jännitti hieman ja mietin, miten mahdatte ottaa sen vastaan. Mutta jännitin ihan turhaan, sillä sain aivan uskomattoman ihania viestejä, kommentteja ja palautetta! Otaksun siis, että talousteema kiinnostaa teitä myös jatkossa. Kiitos!

Mutta sitten tämän päivän aiheeseen... Muistatteko vielä, kun niin uhmakkaasti lupasin, että meidän perheemme tavoitteena olisi pyrkiä kestävämpään arkeen ja kierrättämisen laajentamiseen? Niin ihanaa kun olisikin todeta meidän siinä viime vuonna täysin onnistuneen, en voi käsi sydämellä sanoa tavoitteiden menneen ihan kaikilta osin maaliin saakka. On aika tehdä pieni väliaikatsekkaus näin vuoden jälkeen, missä mennään, missä asioissa petrasimme, missä olisi vielä parannettavaa ja onko joistakin kestävämmistä ratkaisuista/valinnoista tullut meille jo rutiinia?

Näissä asioissa otimme askeleen oikeaan suuntaan:

1. Muovin kierrätys. Tämä ei edelleenkään onnistu ihan 100%:sti, mutta jo melko usein muistamme laittaa muovit erikseen muista roskista ja viemme ne kauppareissulla kierrätyspisteelle.
2. LED-polttimot. Sitä mukaa kun vanhoja polttimoita on palanut, olemme uusineet ne suoraan LED-polttimoiksi. Toimivia emme kuitenkaan ole lähteneet vaihtamaan, mutta parempaa kohti mennään koko ajan.
3. Ruokahävikki. Olemme ottaneet käyttöömme ruokakassipalvelun loppukesästä alkaen ja meille tulee siis maanantaisin kolmen päivän ruokatarvikkeet kotiovelle (joka toinen viikko). Tämä on auttanut kummasti ruokahävikin määrässä, sillä kassista tulee juuri sen verran tomaatteja tai sipuleita (esimerkiksi) kuin reseptin ruokiin tarvitaan. Palvelusta ei siis tule valmiita annoksia vaan raaka-aineet resepteineen. Kokonaan tämä ei ole ruokahävikkiä poistanut, mutta askel on otettu oikeaan suuntaan.


Näissä asioissa olemme edelleen lähtöpisteessä pienten kokeilujen jälkeen:

1. Biojäte. Tämän koen jokseenkin hankalaksi, sillä meillä ei ole erillistä biojäteastiaa pihassa ja näiden kerääminen edes muutaman päivän ajan tuntuu haastavalta. Lähinnä biojätteen säilytys sen aikaa, jotta ne kiikutetaan sille tarkoitettuun paikkaan. Mökillä tämä onnistuu kompostin avulla, mutta kaupungissa hankalammin. Olen harkinnut jonkun sisätiloihin soveltuvan pienen keittiökompostorin hankkimista. Tähän aion paneutua tänä vuonna paremmin.
2. Veden kulutus. Haluaisin laittaa tämän edelliseen kohtaan (askel oikeaan suuntaan), mutta myönnettävä on, käytämme suihkutellessa edelleen aivan liian paljon aikaa ja vettä. Etenkin nuori mies tuntuu asuvan siellä välillä, tai ainakin mielellään viettäisi siellä ainakin vartin putkeen veden valuessa. Lisäksi käsitiski pestään aivan liian usein juoksevan veden alla. Auts.
3. Minikasvihuoneen toteutus keittiöön. Ja todellakin siis pienen. Haluaisin kovasti kasvattaa pienessä "kasvihuoneessa" yrttejä omaan käyttöömme ja saada ne kestämään pidempään. Nyt ostamme ihan turhaan kaupasta esimerkiksi ruukullisen persiljaa, jota lopulta kuluu vain pieni ripaus jonka jälkeen se ehtiikin jo mennä pahaksi ja loput heitetään roskiin. Suunnittelin minikasvihuonetta alkuvuodesta toteutettavaksi, mutta lähtöpisteessä ollaan.

Näistä tavoista on tullut meille rutiinia:

1. Mökin lämmitys ja uusiutuva sähkö. Uusimme vajaa vuosi sitten kaikki mökin vanhat sähköpatterit uusiin erillisiin öljykiertoisiin, jotka vievät ihan valtavasti vähemmän energiaa. Kesällä nuo eivät olleet juurikaan päällä, mutta syksy- ja kevätaikaan olemme pitäneet mökillä pientä ylläpitolämpöä uusien pattereiden avulla. Alensimme kuitenkin kaksi astetta ylläpitolämpöä. Uusimme muuton yhteydessä myös sähkösopimuksemme ja samalla vaihdoimme sen 100% uusiutuvaan sähköön. 
2. Täydemmät koneelliset tiskiä ja pyykkiä. Itseasiassa vanhan pesukoneen hajottua jouduimme myös hankkimaan uuden. Yllätys oli se, miten paljon energiatehokkaampi uusi pesukone oli ja miten se säätelee energiankulutusta myös puolestamme! Kone punnitsee pyykin ja säätelee pesuajan, sekä veden pyykin painon mukaan. Näin kone pesee vain sen verran, kuin on tarve, eikä vettä tai energiaa kulu turhaan koneen ollessa vajaampi.
3. Kartongin ja paperiroskan kierrätys. Tätä olemme tehneet myös aiemmin, mutta tänä vuonna kiinnitimme huomiota erityisesti siihen, ettei mitkään paperinkeräykseen soveltuvat roskat mene turhaan polttokelpoisen jätteen sekaan. Lisäksi maitopurkit on otettu tavaksi viedä erikseen kartonkikeräykseen.

Bonuksena lisäisin vielä käytettyjen tavaroiden hankkimisen. Onnistuimme tänä vuonna tekemään poikkeuksellisen hyviä löytöjä kierrätettynä. Esimerkiksi ruokailutilan ja keittiön pöydät ja tuolit ovat kaikki käytettynä ostettuja.


Onneksi kestävämmän arjen tavoittelu ei tarkoita sitä, että kokonainen elämäntapa pitäisi muuttaa kerralla tyystin erilaiseksi, vaan oleellista olisi löytää ne omaan perheeseen sopivat tavat ja tottumukset, joiden avulla pystymme kantamaan kortemme kekoon. Erityisen paljon piiskaan itseäni tavallisen jätteen kierrättämisestä. Huomaan, että uudessa kodissa tämä on sujunut jo huomattavasti paremmin. Syynä saattaa olla myös se, että olemme onnistuneet (vuoden odottamisen jälkeen) takemään meille edes jonkinlaisen ratkaisun säilytyksen osalta. Tämä on ollut kompastuskivemme aikaisemmin ja mielessä oli monia DIY-ratkaisujakin aiheeseen liittyen, mutta syystä tai toisesta ne eivät koskaan valmistuneet ideointivaihetta pidemmälle.

Tällä hetkellä muoville ja kartongille on osoitettu oma paikkansa eteisestä kannellisesta KNODD tynnyristä. Epäilen, että aika monesta kodista löytyy tämä 40 litran metallitynnyri jostakin käytöstä. Koska keittiömme on pieni ja roskakaappiin mahtuu vain kaksi jäteastiaa, oli välttämätöntä siirtää kierrätyspiste eteisen puolelle. Tässä vaiheessa ratkaisun tuli olla myös edes jollakin tapaa esteettinen, koska astia on näkösällä koko ajan. Kävin ostamassa astian sisälle hiljakkoin myös kolmiosaisen KARDORNA jätteidenlajittelusisuksen, joka helpottaa kummasti lajittelua. Yhdessä lokerossa on pahvit/kartongit ja kahdessa muovia. Kierrätettävän muovin säilytys onkin tähän saakka ollut meillä yksi haasteista, jonka vasta tämän myötä saimme ratkaistua.



Matka kohti kestävämpää arkea on siis edelleen osaltamme kesken, mutta haluamme päästä siinä ainakin sen yhden-kaksi askelta pidemmälle. Huomaan tarvitsevani ihan tavallisen arjen inspiraatiota tähän välillä, jottei totuttuihin tapoihin tulisi palattua liian helpolla, vaan uudet tottumukset alkaisivat tuntumaan helpolta rutiinilta. Tätä varten innostuin kuullessani, että IKEA Suomi on etsinyt FAMILY-jäsenten joukosta 16 kotitaloutta kestävämmän arjen testaajiksi, jotka ovat nyt siis valittu! Tarkoituksena on, että me muut pääsemme seuraamaan heidän matkaansa tässä asiassa ja saamme samalla poimittua vinkkejä ja ideoita omaan arkeemme ja kotiimme. Testaajat kokeilevat ympäristöystävällisemmän arjen keskellä elämistä kotonaan­­ IKEA-tuotteiden avulla. Heidän lisäkseen IKEA jakaa sivuillaan viikoittain vinkkejä kestävämpään arkeen. Sehän on tosi usein juuri niitä pieniä tekoja, jotka ovat helppojakin toteuttaa, mutta joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Projektin tarkoitus on syventyä erityisesti neljään teemaan: 

1. energian säästämiseen
2. veden säästämiseen
3. kierrättämiseen
4. terveellisempään elämäntapaan. 

Testaajat jakavat kokemuksiaan tammi–huhtikuun aikana testiryhmän verkkosivuilla osoitteessa IKEA.fi/testaajat ja sosiaalisessa mediassa tunnisteella #IKEAtestaajat. Ja nyt - nyt teen sen jälleen ja haastan myös sinut: Mikä on lupauksesi kestävämmän arjen tiimoilta tälle vuodelle? Aiotko ehkä alkaa kierrättämään muovia, suosimaan enemmän lähiruokaa, alentaa energiankulutusta kodin lämpötilaa asteen verran laskemalla, tarkkailemaan ja säästämään vedenkulutusta? Vai ehkä jotakin ihan muuta? Kerro ja inspiroi uuden vuoden lupauksellasi myös meitä muita!

Meidän perheemme tavoittelee erityisesti tänä vuonna: muovin kierrättämisen säännöllisyyttä, ruokahävikin vähentämistä ja veden säästämistä.

Jutta

  1. Kondo pakastaa biojätteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, mukava kuulla. Pitääpä tutkia tätä ja etsiä tietoja :)

      Poista
  2. Meillä lajitellaan pahvit, lasit, metallit, biojätteet ja nyt on saatu taloyhtiöön myös muovinkeräysastia. Sekajätettä tulee vähän.
    Olen ommellut jo monta vuotta kauppakasseja käytetyistä farkuista, verhoista ja liinoista. Lahjoitan niitä sukulaisille, ystäville ja vieraille heidän käydessään kodissamme. Muistan myös hyväntekeväisyysjärjestöjä lahjoittamalla niille kasseja.
    Muovikassia en osta koskaan. Pidän aina kestokassia mukanani.
    Haluan säästää maapalloa muovisaasteelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten todella hyvä pointti ja lisäys tuo muovikassien saastemäärä. Me pyrimme myös aina ottamaan oman kangaskassin mukaan, mutta petrattavaakin vielä on. Pitäisi tosiaan ottaa tavaksi, että autossa ja laukussa olisi aina myös yksi, että sellainen olisi aina mukana.

      Poista
  3. Hyvä jaa tärkeä postaus aihe taas kerran ❤ tartun tähän haasteeseen omassa blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitos <3. Ja miten mahtavaa, että tartut haasteeseen, jes! Jään odottelemaan postausta :)

      Poista
  4. Hyvä koonti! Näin minäkin sen näen, että kestävyys on arkeen juurtuvia hyviä tapoja ja toimivuutta. Meillä mökkikodissa tämän vuoden kierrätysetappeina on biokompostorin hankinta ja muovin lajittelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postaus oli mielenkiintoinen :). Ja näinhän se on, että ne ovat juurikin arkeen juurtuneita tapoja enemmän kuin edes sitä halua. Tavoista on toisinaan vaikea päästä eroon ja rutiineja hankala muuttaa. Mutta päättäväisyydellä ja asiaan keskittymällä se on todellakin mahdollista. Hyviltä kuulostaa myös nuo teidän tavoitteet/etapit tälle vuodelle! :)

      Poista

 

Newsletter

Widgets