Top Message

www.oblik.fi

MITÄ MINÄ TEEN TYÖKSENI?Aina toisinaan joku uskaltautuu kysymään, mitä ihmettä minä teen työkseni. Välillä postauksissa on vilahtanut joitakin stailauskohteita, messuosastojen suunnittelua, logoja, sisältöyhteistöitä jne. En kuitenkaan ole tainnut koskaan kertoa tarkemmin siitä, mitä kaikkea päiviini ja viikkoihini mahtuu. 

Aloitetaan siitä, että olen luovan alan yrittäjä (melkoisen kirjava käsite muuten). Irtisanoin itseni palkkatyöstä viime vuoden loppupuolella ja tänä keväänä minusta tulee muotoilija (vain se paperi pitäisi vielä hakea). Olen tituleerannut itseni luovaksi suunnittelijaksi, koska muotoilija tai pelkkä suunnittelija ei minusta kerro ulkopuolisille juuri mitään :D. Nautin työpäivistäni, ihan jokaisista ja haluan niiden olevan tarpeeksi monipuolisia, jotta innokkuus ja luovuus säilyy jatkossakin. Tästä syystä en ole halunnut lokeroida itseäni vain yhden jutun osaajaksi, vaikka se joidenkin oppikirjojen mukaan olisi enemmän kuin suotavaa. Luovalla alalla on kuitenkin omasta mielestäni tärkeämpää oppia jatkuvasti uutta ja pysyä luovana. 

Vähän vajaa puolet työviikon tunneistani kuluu myytävien asuntojen stailauksissa ja toisinaan myös tyhjien kohteiden kalustuksissa. Näitä töitä teen vain ja ainoastaan Bo LKV:lle, vaikka toisinaan saankin kyselyitä itse kotiaan myyviltä ja muilta välitysliikkeiltä. Stailaan kohteet Bo:n ja itseni näköiseksi, joten minusta olisi vähintäänkin epäkorrektia monistaa tuo sama tyyli jollekin muulle. Tästä syystä joudun (ja haluan) kieltäytymään näistä keikoista. Sen sijaan stailaan kyllä esimerkiksi tuotteita tai tiloja mielelläni kuviin, mutta myytävien asuntojen kohdalla olen lojaali. Alla parin viimeaikaisen Bo:lle myyntiin tulleen kohteen kuvia, jotka on ottanut Aki Aro. Ei liene epäselvää, että itselleni mieluisin stailattava tila on muuten keittiö :D.
Noin 25% työajasta kuluu sisällöntuotantoon ja erilaisiin some-juttuihin. Näitä teen tänne juuri lukemallesi sivustolle, mutta myös toisinaan ulkopuolisille tahoille. Tämä on asia, josta en halua luopua, vaikka siitä ei aina euroja kassaan kilahdakaan. Se ei ole ollut pääasia tässä jutussa missään vaiheessa, mutta tottakai vuosien saatossa siitä on tullut merkittävä osa omaa osaamistani ja sitä kautta pidän yllä kirjoittamisen paloa ja kuvausharrastuksen mielekkyyttä. Erilaiset sisältökamppikset tehdään aina räätälöidysti, joten toisiin saattaa mennä vain päivä, mutta toisien kanssa työ on pitkäjänteisempää ja se kestää esimerkiksi vuoden. Kaupalliset yhteistyöt mahdollistavat sen, että pystyn tosiaan irroittamaan työviikon tunneistani aikaa myös blogille. Jos en näitä tekisi - tulisi minun käyttää työviikon tunnit jonnekin muualle, jotta muun muassa yrityksen juoksevat kulut, kirjanpitäjän palkkiot ja yellit saataisiin maksuun. 

Viimeinen reipas neljännes on enemmän häilyvä ja muuttuva. Sen sisältö riippuu pitkälti työviikosta ja kuukaudesta. Kevään aikana olen tehnyt mm. toimitilan suunnittelua, tuotestailauksia, yksityisasiakkaiden sisustus- ja remonttisuunnitelmia, rakentanut eräälle uudelle yritykselle brändiä, tehnyt logoja (esimerkiksi Kertun uudelle podcastille ja Formarin -nimiselle uudelle yritykselle, jonka instagram-tili on ainakin jo nyt avautunut), suunnitellut ihka oman tuotteen Parolan Rottingille (odottelemme parhaillaan proton jälkeistä ensimmäistä saapumiserää ja kerron siitä varmasti siinä vaiheessa lisää), ja käynyt puhumassa sosiaalisesta mediasta ja bloggaamisesta erilaisissa tilaisuuksissa. Näiden päälle luovan alan tekijälle (kuten muillekin) on erittäin tärkeää verkostoitua. Tätä ja uuden oppimista varten olen osallistunut myös erilaisiin tapahtumiin (kuten PING), koulutuspäiviin ja tavannut + puhunut paljon muiden yrittäjien kanssa. Olen koittanut raapia ympärilleni sellaista porukkaa, joiden kanssa tekemisestä tulee hyvä flow ja joista saan energiaa. Pakolliset laskutus- ja muut yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat teen tottakai myös näiden päälle. Mieheni mielestä se on yrittämisen parasta hommaa, itse rohkenen olla eri mieltä. Minusta se on asia, jonka mielelläni jättäisin kokonaan tekemättä, ja ihan vain koska se ei ruoki millään muotoa luovaa mieltäni :D. 

Yritykseni on ollut olemassa useamman vuoden, mutta vasta puolisen vuotta se on tuonut voin leivän päälle ainoana tulonlähteenäni. Ja voin kertoa, etten ole koskaan ollut näin innostunut ja onnellinen työrintamalla. Parasta on se, että pystyn tällä intohimollani tuottamaan sen verran euroja, että sähkölaskut saadaan maksettua, ruokakaupassa tulee käytyä ja lapsi pystyy harrastamaan rakastamaansa lajia. Noin niinkuin esimerkiksi. En tosiaan ole päässyt (ainakaan vielä :D) rikastumaan, mutta rikkautta on kuitenkin enemmänkin se, että aamuisin herään innostuneena ja hymy huulilla, eikä maanantaisin ketuta koskaan. Jos jokin asia ei työssä miellytä - voin katsoa peiliin ja kysyä olisiko tälle jokin muu tapa, jotta se toimisi paremmin. 

Nyt kun koulukin on saatu plakkariin, on tuntunut erittäin helpottavalta. Koska kaiken tämän pyörityksen keskellä räpelsin opparin ja kaikki puuttuvat kurssit ja tehtävät kasaan, tuntuu tällä hetkellä siltä, että arki on erittäin hyvin tasapainossa työn ja vapaa-ajan suhteen (koska sitä vapaa-aikaakin on löytynyt). Kesälle on vielä pari vapaata aikaa, joihin minulla on mahdollisuus ottaa pienempiä projekteja. Mutta kaikenkaikkiaan työviikot ja -kuukaudet ovat olleet onnekseni erittäin hyvin buukattuja koko yrityksen alkutaipaleen. Mieluummin näin päin kuin tyhjänä ammottava kalenteri - ja samalla myös jääkaappi. Ehkä jonakin rauhallisena kesäiltana saatan pystyä jopa irroittamaan aikaa kotisivujen tekemiseen. Ne kun ovat vieläkin luonnosasteella kaiken tämän alkuhässäkän keskellä. IDEACIRCUKSEN facebook-sivut olen sentään saanut avattua, ja olisikin muuten kiva jos tulisit mukaan sinne. Vaikka et itse kaipaisi juuri nyt palveluitani, niin ehkäpä joku ystäväsi voisi löytää minut kauttasi? 

Loppuun haluan vielä sanoa, että älkää ihmeessä pelätkö yrittämistä kuin peikkoa. Tämä on oikeasti superkivaa ja innostavaa! Jos haluat tehdä yhteistyötä jonkun projektin osalta, kysyä jotakin yrittämisestä, työstäni tai muusta, niin kysy ihmeessä. Vastaan tosi mielelläni ja kerron omia kokemuksiani. En usko vaikenemiseen tai omien "liikesalaisuuksien" pitämiseen sillä uhalla, että joku muukin saa niistä ideoita ja vinkkejä. 

Avoimuus ja yhteistyö rokkaa!
Jutta


 1. Kuulostaa unelmalle Jutta! Ihanaa, että uskalsit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä välillä nipistelen itseäni, että ihanko totta näin olen saanut arkeni pyörimään unelmieni parissa. Mahtava tunne :)

   Poista
 2. Hei! Itse olen varma nyt 25 vuotiaana siitä, että olen lukenut väärän ammatin opiskellessani sosiaalialaa ja alusta lähtien minun olisi pitänyt pyrkiä sisustussuunnittelijaksi tai sisustusarkkitehdiksi. Uskon olevani luova sisustusalan ammattiin ja toiminkin usein ystävien tuttavien rakentamien talojen stailaajana, palautteen perusteella silmää minulla sisustamiseen todella löytyy.
  Kysynkin, mitä mieltä sinä olen alan työllisyysmahdollisuuksista ja siitä,mitä koulutusta kannattaisi lähteä tavoittelemaan. Elämäntilanne opiskelun onnekseni vielä sallii. Pystyykö alaa opiskelemaan työnohessa? Esim juuri muotoilijaksi. Haluatko avata näkemystäsi siitä, millaista toimeentulotasoa alalta voi odottaa ja tavoitella?
  Olisin hyvin kiitollinen vastauksistasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Inka ja kiva kun jätit kommenttia! Voin heti alkuun sanoa, että mistään vanhasta tai "väärästä" koulutuksesta ei onneksi ole haittaa, vaan päinvastoin. Lisäksi uskon, että etenkin luovalla alalla on todella tärkeää ymmärtää myös muita näkökulmia, joita esimerkiksi varmasti tuo nykyinen ammattisi tarjoaa. Kiva myös kuulla, että olet päässyt tekemään tuttaville stailaus- ja suunnittelutöitä - ja saanut siitä myös palautetta! Se auttaa paljon omien haaveiden vahvistamisessa ja niitä kohti kulkemisessa :).

   Kouluja ja koulutuksia tälle alalle on useampia ja kaikki riippuu minusta ensisijaisesti siitä, millaiset työpäivät olisi oma unelmasi? Arkkitehtipuolella pitää todella rakastaa koneella istumista ja yksityiskohtien viilaamista. Itselleni se tuntuu kokopäiväisesti turhan vaativalta, sillä tekniset järjestelmät vaativat ihan todella paljon pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itse nautin siitä, että saan tehdä tuota ihan fyysistä stailaustyötä osan työviikostani, sillä minusta ei taitaisi olla pelkästään koneella istujaksi, vaikka niistäkin päivistä nautin ihan valtavasti. Luovan alan tekijällä on todella monia mahdollisuuksia työllistyä, ja jatkossa esimerkiksi palvelumuotoilu on erittäin suurella vauhdilla kasvava ala.

   Itse opiskelin muotoilijaksi aikuispuolella, eli työn ohessa. Vaatii reippaasti enemmän toki aikaa, sillä työpäivän jälkeen on vielä jaksettava vastaanottaa uusia asioita iltaan saakka. Tehtävät ja uusien opittujen asioiden syventäminen jää sitten vielä niille vähille "vapaapäiville". Mutta itse en olisi pystynyt jäämään pois töistä enää tässä vaiheessa kolmeksi vuodeksi, joten koin tämän vaihtoehdon parempana (opintovapaalla olin reilun vuoden tästä ajasta). Valitettavasti ainakin Turun ammattikorkeakoulu lopetti nyt uusien muotoilijoiden kouluttamisen nykyisellä linjalla (vanhat vielä jatkavat) ja täällä se ei enää onnistu. Muualla Suomessa toki näitä vielä löytyy useammasta paikasta.

   Toimeentulo on varmasti erittäin laaja skaala tällä(kin) alalla. Suurin osa muotoilijoista on yrittäjiä tai freelancereita, joten tulotaso on vaihteleva. Moni on kokenut, ettei saa kokoaikaista työtä tällä alalla kovin helposti, mutta oma kokemani on, että hyvää työtä tekemällä kalenteri on kyllä ihan riittävän täynnä, jotta saan sopivasti toimeentuloa. Toistaiseksi olen päässyt hyvin tasaiseen tuloon, joka ei ole missään vaiheessa jäänyt alle sen, jota kokoaikaisessa palkkatyössäni pankissa ansaitsin. Näitäkin kuukausia toki varmasti tulee, mutta ainakin alku on ollut oikein hyvää. Itseäni on helpottanut se, että olen tehnyt tätä sivutoimisena jo jonkin aikaa ennen täysaikaiseksi yrittäjäksi ryhtymistä, joten omasin jo valmiiksi hyvän verkoston tälle alalle. Uskon, että verkostoituminen ja hyvät referenssit ja kontaktit ovatkin tällä alalla kaiken a ja o. Kannattaa siis jo nyt ottaa vaikka kuvia suunnittelemistasi kohteista ystäviesi luona, sillä niillä voi jatkossa olla iso positiivinen merkitys siihen, että sinun palveluitasi uskalletaan ostaa. Jos siis mahdollista, niin testaa kysyntää ensin sivutoimisena ja saat samalla myös kokemusta siitä, olisiko tämä sellainen juttu, jota haluaisit kokopäiväisesti tehdä. Nopeasti ainakin itse huomasin tuon ettei minulle sovi pelkästään koneella piirtäminen tai vastaavasti toisinpäin. Hyvä yhdistelmä löytyy vain kokeilemalla ja itseään kuuntelemalla :)

   Paljon tsemppiä pohdintoihin ja kannustan todella tälle alalle tulemaan! Hyville tyypeille töitä on varmasti riittävästi :)

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä! En ole katunut hetkeäkään irtisanoutumistani ja heittäytymistä oman onneni nojaan! Tää on ihan paras ratkaisu tällä hetkellä ja nautin ihan hulluna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava kuulla! Ja uskon, että sinulla on myös töitä ihan tosi paljon <3 Kannatti todellakin heittäytyä! Täällä eletään kuitenkin vain YHDEN kerran <3

   Poista
 4. Todella inspiroivaa!! ✌ mä olen nyt jäämässä syksytä opintovapaalle jotta voin yhä enemmän keskittyä näihin hommiin. En malta odottaa uusia tuulia!! Ihan mahtavaa että sulla on alkanut kaikki noin hyvin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee!!! Hyvä Katri! Toivotan hurjasti tsemppiä, enkä epäile hetkeäkään ettet pärjäisi <3

   Poista
 5. Ihanaa! Täällä samoissa tunnelmissa, tosin ihan vasta alussa. Mutta tosiaan tärkeintä se, että tästä tulee onnelliseksi 💛 Tuntuu oikealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen <3. Tärkeintä on se, että tulee onnelliseksi ja tuntuu oikealta <3.

   Poista
 6. Kiitos inspiroivasta tekstistä! Teet jossain määrin niitä töitä, mistä itse tällä hetkellä haaveilen ja yritän pikku hiljaa kääntää kelkkaa siihen suuntaan. Olen hetki sitten aloittanut blogini parissa ja haave olisi pystyä yhdistämään myös se osaksi omaa työviikkoa. Jää nähtäväksi mitä tulevaisuus pitää sisällään, yrittää täytyy aina! :) T. Eevi / https://decofeast1.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla, että sait tästä inspiraatiota <3. Jotenkin tämä luova ala on sellainen pelonsekainen soppa, joka tuntuu todella sekavalta. Mutta voin sanoa, että ei täällä sopan keskellä oikeasti ole mitään pelättävää ja hyville tekijöille riittää myös hyvin töitä :). Kannustan tosiaan tekemään töitä omien unelmien eteen ja erityisesti tällä alalla tosiaan tuo blogi toimii varmasti hyvänä päiväkirjana kaiken tehdyn työn taltioimiseen. Itse palaan monesti omiin juttuihini ja mietin, miten tekisin ne nyt kun kokemusta tai ideoita on kertynyt enemmän. Ja samalla tulee seurattua myös omaa kehitystä :)

   Poista
 7. Kun kuuntelee sydäntään, kehittää osaamistaan ja on valmis paiskomaan töitä, ei voi mennä vikaan <3

  VastaaPoista
 8. Ihana kuulla / lukea tällaista <3 Oon todella iloinen sun puolesta. Mä myös oon pohtinut paljon työelämää viime aikoina. Oon myös siinä onnellisessa asemassa, etten herää maanantaisin ärtyneenä. Yrittäjänä elämä on ollut pelkästään ihanaa. Lisäksi mun kaltaiselle kuormittuvalle tyypille / osa-aikasairaseläkeläiselle on pelkkää plussaa, että voi suunnitella omat aikataulunsa sopivan löyhiksi ja silti saa mahdollisuuden tehdä jotain mielekästä ja palkitsevaa. Toki usein (etenkin tän kaltaisia inspiroivia tekstejä lukiessani) onnistun ruoskimaan itseäni siitä, että tahtoisin jaksaa enemmän ja tehdä täydempiä viikkoja. Silloin onneksi Janne (mun järjen ääni) jaksaa muistuttaa siitä mitä taustalla on. Ja siitä, että pitää oppia olemaan armollisempi. Sitähän elämä on - oman balanssin löytämistä.

  Hauskaa ja innostavaa alkavaa työviikkoa sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana Laura <3. Ja hei, eikö ookin ihan supertunne kun mikään päivä ei tunnu puulta vaan jokaiseen uuteen hetkeen herää onnellisena ja inspiroituneena! :) Ja yrittäjyys tosiaan on ollut palkitsevaa, kuten myös sinulla on ollut. Se antaa mahdollisuuksia moneen eri juttuun ja nyt myös sulla oman kehon kuuntelemiseen ja omien töiden valitsemiseen/työmäärän/aikataulujen päättämiseen. Ja höp! Älä tosiaan ruoski itseäsi, minusta sä olet todella sisukas ja ihana esimerkki siitä, että hei tän kanssa voi hyvin elää ja tehdä justiinsa itselle sopivan määrän töitä joista tykkää. Oot ihan paras <3 <3

   Poista
 9. Hei ihanaa, nyt selvisi kuka meidän keittiössä kävi hääräämässä! Kiitosta vaan vielä tätäkin kautta, oltiin tosi tyytyväisiä siitä millaiset myyntikuvat saitte aikaiseksi. :) Ensi viikolla tehdään kaupat, joten myös siltä osin homma meni ihan putkeen - nopeammin ja paremmin kuin osasimme kuvitella. Vaikka kovasti jo odotan mikä meitä seuraavaksi odottaa, on silti hieman haikeaa jättää taakse tämä koti ja erityisesti keittiön ruutulinoleumit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Olipa ihana yllätys tämä kommentti <3. Ja hei, ihan mahtavaa että löysit tänne <3. Ei tosiaan mitään kiittämistä, ilo oli täysin meidän puolellamme. Teillä oli kyllä superkaunis koti, ja siellä oli poikkeuksellisen ihana tunnelma. Loistavaa, että se löysi uuden omistajan ja pääsette nyt katsomaan kohti uusia unelmia. Jäin muuten myös noita linolaattoja ihastelemaan. Meillä on tuota samaa harmaan sävyä koko alakerrassa ja aikanaan mietin myös meille ruutukuviota. En sitten uskaltanut valita sitä, ja nyt koko lattia on samalla sävyllä. En sitten tiedä olisiko mahdoton homma vaihtaa joitakin laattoja jälkikäteen.... Mutta se on kyllä kerrassaan ollut loistava materiaalivalinta. Peukku myös teidän perheen pettämättömälle sisustussilmälle - kaikki oli niin kaunista <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets