Top Message

www.oblik.fi

DIY MAALATTU MATTO

Kyllä, luit oikein. Maalasin maton! Idea kuulosti niin uskomattomalta ja hauskalta, että sitä oli aivan pakko kokeilla. Ajatus lähti liikkeelle tästä Fridan postauksesta, jossa hän oli maalaillut omaa mattoaan kalkkimaalilla. Näin sitten ryhdyin miettimään, mihin voisin tekniikkaa itse kokeilla. Lähtökohtaisesti tarkoitus oli maalata mattoa olohuoneeseen, mutta päätin kuitenkin aloittaa testauksen vähän pienemmästä - yläkerran wc:n puuvillamatosta. Ja täytyy heti alkuunsa myöntää, että olin todella häkeltynyt, että mattoa voisi ylipäänsä maalata! En oikein ollut uskoa sitä edes todeksi. Näin sitten kuitenkin päätin ottaa asiasta selvää ja ajaa hurautimme juniorin kanssa eräänä iltapäivänä Raisiossa sijaitsevaan ihanaan Putiikki Vanha-Vantoon. Paikka oli mitä inspiroivin, ja tuonne täytyy ehdottomasti palata joku kesäinen päivä paremmalla ajalla. Sieltä siis googlailin löytyvän tätä tekstiilillekin sopivaa Vintage Paint -kalkkimaalia, jolla Fridakin oli mattonsa maalannut. 
Ensimmäisenä suunnittelin kuvion matolle. Koska tämä oli testikappale, en käyttänyt suunnitteluun sen enempää aikaa (ehkä olisi pitänyt..). Halusin testata sekä kuviointia, että myös ns. peittävää maalausta, joten tästä syystä lopulliseksi pinnaksi tuli sellainen, jossa on sekä ohutta sivellinviivaa, mutta myös kauttaaltaan maalattua alaa. Suunnittelun jälkeen hahmottelin kuviot lyijykynällä maton pintaan, jolloin maalaus sujuisi mutkattomammin. Sitten ei muuta, kuin sivellin käteen ja viivoja tekemään...
Maali kuivui aika nopeasti ja näytti märkänä vielä todella todella epätasaiselta ja tummalta. Olin aivan varma, että pieleen meni ja harmittelin, etten käyttänyt telaa suuremmalle maalattavalle pinnalle (harmaa suorakulmio maton alalaidassa). Kuivuttuaan maalin värisävy kuitenkin tasoittui, kuten kalkkimaaleilla yleensäkin on tapana. Vanha-Vannosta sain vinkin, että maalauksen jälkeen kannattaa tehdä pintaan vielä vahakäsittely, jotta pinnasta tulisi kestävämpi. Näin sitten tehtiin. Ostin maalia ja vahaa vain pienet testipurkit (alle 6 euroa/kappale) ja ne riittivät oikein hyvin tähän mattoon. Molempia jäi vielä vähän yli, joten varmasti jokin kukkaruukku saa vielä kalkkimaalin pintaansa näillä ylijääneillä tuotteilla. Maalin levitin siveltimellä ja vahan hankasin pintaan puuvillaliinalla maalausta seuraavana päivänä.
Pinta jäi mielestäni alkuun vähän kovaksi, joka tosin hieman pehmeni vahakäsittelyn jälkeen. Tein myös pienen testipesun tuolle harmaalle alueelle, jotta näkisin lähteekö maali samantien leviämään jos siihen tulee kosteutta. Ei lähtenyt. Pinnasta tuli itseasiassa pehmeämpi tuon testipesun jälkeen, joten sillä varmasti saa pehmeyttä lisättyä entisestään. Kestävyydestä en osaa tässä vaiheessa sanoa muuta kuin että rätillä pyyhkimisen (koitin oikein hangata maalipintaa) jälkeen maali ei levinnyt mihinkään. Jes! Konepesusta en osaa sanoa mitään vielä, mutta voisin ajatella että hienopesuohjelmalla uskaltaisin tätä pestä myös koneessa. Juuriharjaa en menisi ehkä kuitenkaan käyttämään.

Kaikenkaikkiaan olen lopputulokseen tosi tyytyväinen! En olisi todellakaan uskonut, että maali kestää myös tekstiilin pinnassa. Kalkkimaalillahan ollaan maalattu entuudestaan yksi pöytä ja seinä aikanaan. Tykkään hirmuisesti kalkkimaalin mattapintaisesta jäljestä ja sen pehmeästä tunnusta. Erityisesti tummat sävyt viehättävät kovasti. Tästä syystä esimerkiksi tämä Tuijan kalkkimaalilla maalaama kaappi on jäänyt pysyvästi mieleeni, ja palaan katsomaan noita kuvia aika ajoin uudelleen. En vain ole keksinyt minkä kalusteen voisin maalata meille seuraavaksi :D.

Tässä taisi nyt käydä niin, että innostuin niin paljon maton tuunauksesta, etten malttaisi millään lopettaa uusien kalkkimaaliprojektien suunnittelua. Voi siis olla, että kesän mittaan suti heiluu vielä monet kerrat ;).

Loppuun vielä ihana uutinen! Nur -arvonta on nyt päättynyt ja voittaja arvottu! Tällä kertaa onnetar suosi seuraavaa kommentoijaa:

Isosti onnea siis voittajalle!! Laitan sinulle viestiä vielä tämän päivän aikana. Jos arpaonni ei osunut tällä kertaa kohdalle, kannattaa kuitenkin käydä kurkkimassa Living24/7 valikoima, klik, ja poimia sieltä parhaat lahjat kesän juhliin. Yhtähyvin sieltä kyllä löytyy ihania sisustusjuttuja omaankin kotiin ;)

Aurinkoista päivää!
Jutta

  1. No vähänkö tuli siisti! Itsekään en meinannut uskoa kun yhdessä blogissa maalattiin kangaspäällysteinen tuoli!

    Tätä on niin pakko kokeilla pojan huoneeseen. Sinne ei nimittäin ole löytynyt sopivaa mattoa... Kiitos "testiryhmälle" vinkeistä <3

    VastaaPoista
  2. Hah. Mä luin sen Fridan postauksen ja täytyy sanoa, että aluks olin et WHAT?? :D Hieno tuli sun matosta :)

    VastaaPoista
  3. Eipä olis itsellekään tullut ekana mieleen :)

    VastaaPoista
  4. Voi miten hauska idea ja lopputulos! Ei kyllä ole tullut maton maalaaminen mielenkään, en tiennyt olevan mahdollista. Hieno tuli! :)

    VastaaPoista
  5. Vähänkö siisti! Mä olin kanssa häkeltynyt siitä Fridan maalaamasta matosta, mutta viimeistään nyt se täytyy uskoa - mattoja voi tosiaan maalata :)

    VastaaPoista
  6. No kyllä, hieno on! Minä olen vain käyttänyt kangasmaalia - silläkin toimii, mutta on näissä kalkkimaaleissa vaan sitä jotain! :)

    VastaaPoista
  7. Tulipas vain upea!!! Olen kerran törmännyt jossain blogissa yhteen maalattuun mattoon. Siinä tais olla maalattuna House Doctorin matto ja se oli kyllä aika mahtis kopio siitä. Harmi kun en nyt muista millään kenen blogissa se oli. Tuo vaikuttaa kyllä kivalta idealta. Multa löytyis samaa Vanha-Vannosta ostettua mustaa kalkkimaalia ja yksi mattokin olisi kaapissa... Hmm.. :)

    VastaaPoista
  8. Tuolin olen nähnyt kun on maalattu ja tuli kyllä kaunis pinta. Kiva idea ja vosi toimia lastenhuoneeseen, eteiseen ja wc-tilaan, joissa voisi olla vähän persoonallisempi/huumorilla höystettynä oleva matto :).

    VastaaPoista
  9. Ei kyllä tulisi mieleeni mattoa läheä maalaamaan, mutta lopputuloshan oli vallan mainio!

    Ja kiitos superpaljon, olipa aivan mahtava yllätys tuo voitto! <3

    VastaaPoista
  10. Hyvä tuli :)
    Tekis niin mieli vedellä pari entistä valkoista :) mattoa maalilla, mutta just toi kovuus pelottaa. Tuleeko susi vain ei :)

    VastaaPoista
  11. Mä oon kanssa joskus kokeillut maalailla mattoa ihan tekstiilimaaleilla, ja tuli kyllä kivoja :) Se matto on jo saanut kyllä uuden kodin. Mutta huippuhieno tuli kyllä Jutta, ja ihanat kuvat <3

    VastaaPoista
  12. Kalkkimaali on kyllä hauska juttu :) Kiitos kaikille kommenteista! Ehkä uskallan testailla tätä suurempaankin versioon, mutta ensin pitäisi keksiä ne kuviot ja värit ja kaikki :D

    VastaaPoista
  13. Hei. Onko matto ollut kauan käytössä? Kiinnostaisi tietää miten maalit on pidemmässä käytössä pysyneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! On ollut käytössä ja pestykin koneessa pari kertaa. Hyvin ainakin toistaiseksi on kestänyt :)

      Poista
  14. Hei, toimisikohan kalkkimaali myös tekstiilipintaisen Halltex-seinän maalaamiseen? Pitäisi vähän tuunata ankeahkoa makuuhuonetta isompaa remonttia odotellessa... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Tuota en osaa varmaksi sanoa, mutta mututuntumalta sanoisin että miksei. Kannattaa kysäistä vaikka vielä joltakin kalkkimaalin valmistajalta taikka jälleenmyyjältä. Sitten saa ainakin varman vastauksen :)

      Poista
  15. Hei! Tiedän että postaus on jo hieman vanhempi, mutta elättälen toiveita siitä että näkisit tämän ja saisin vastauksen :D ELI;Oliko matossa lainkaan keinokuituja, ja jos, niin minkä verran (edes noin suurinpiirtein)? Onko matto yhä käytössä, ja onko väri kestänyt? Tuleeko kalkkimaalilla kuinka peittävä lopputulos? Että onko sillä ylipäätään mahdollista saada läpikuultavaa lopputulosta, ilman että sitä on loputtomiin ohentanut vedellä.

    Itselläni on nimittäin kuvioitu "patch"-matto, johon kaipaisin lisää väriä. Pelkään kuitenkin kuvioiden peittymistä, värin leviämistä ns.tilkusta toiseen epätasaiseksi, ja sitä ettei värit keinokuidusta johtuen tartu/pysy....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! No nyt huomasin tämän! Ehkä tästä on apuja vielä. Joko sinulle tai ainakin sitten jos joku muu miettii samoja asioita :)

      Matossa ei siis ollut keinokuitua lainkaan. Matto on olemassa, mutta ei tällä hetkellä käytössä. Vielä talvella oli vanhan kodin wc:ssä ja hyvin silloin ainakin vielä oli kuosissaan. Maalilla tuli kyllä tosi peittävä lopputulos... En oikein usko, että läpikuultavuus on mahdollista, mutta toisaalta en edes yrittänyt joten ehkä en osaakaan sanoa varmaksi... Saattaisihan se ohennus auttaa ja tehdä tosiaan sen läpikuultavuuden. Luulen, että vastaus löytyy vain kokeilemalla. Jos päädyt kokeilemaan, niin kerro ihmeessä miten onnistuit :)

      Poista

 

Newsletter

Widgets