Top Message

www.oblik.fi

ALKOHOLITON ALKUMALJA KESÄJUHLIIN

On taas pian aika koulun päätöksen ja erilaisten kesäjuhlien. Meillä on perinteisesti vietetty päätösjuhlaa brunssin tai muun pienimuotoisen juhlahumun merkeissä. Pieni aamupäivän yhdessäolo lähimpien kesken alkavan kesän kunniaksi on osoittautunut koko perheelle erityisen tärkeäksi. Joka vuosi nostamme myös maljan lukuvuotensa päättävän juniorin kunniaksi. Tänä vuonna päättyy neljäs luokka ja äidin on aika vaikeaa ymmärtää, mihin kaikki nämä kouluvuodet ovat jo kuluneet...

Testasin päätösjuhlia varten etukäteen erilaisia alkumaljoja, ja löysin ehdottoman suosikkini raparperista. Koska juhlimme kymmenvuotiasta, on juhlamalja tottakai alkoholiton. Muutenkin minusta on kiva, että raikas kesäjuoma ei tarvitse promilleja kylkeensä ollakseen juhlava. Yhtä hyvin voidaan kippistellä pommacilla tai muulla lapsillekin sopivalla juomalla. Tällä kertaa siis raparperimehulla.
Raikkaaseen alkumaljaan tarvitset:
1l Vettä
2-3dl tuoretta raparperia 
(määrä maun mukaan - mielestäni pienikin määrä riittää kylmään alkumaljaan)
Sokeria
Koristeluun kukkia

Keitä raparperia 1 litrassa vettä niin kauan, että se on täysin hajonnut ja pehmeää. Siivilöi keitetty mehu toiseen kattilaan ja lisää vajaa 1dl sokeria. Jatka keittämistä vielä hetken samalla sekoittaen. Tästä annoksesta tulee n.6 kuohuviinilasillista juomaa.

Vinkki: Käytä mehusta ylijäänyt keitetty ja pehmennyt raparperimassa vaikka vispipuuron valmistukseen.

Jäähdytä valmis mehu jääkaapissa jääkylmäksi ja kaada laseihin. Lasit koristelet helposti kesäisiksi pihalta poimituilla kukilla. Huomaa, että kukat nuupahtavat nopeasti sisätiloissa ilman vettä, joten tee koristelu vasta juuri ennen tarjoilua.

Ja sitten ei muuta kuin nauttimaan!
Jutta

PS... Huomasin, että olisi kannattanut siivilöidä kahteen kertaan tämä liemi, sillä raparperin "haituvia" jäi edelleen liemeen mukaan ja näinollen ne painuivat lasien pohjaan. Makuun tämä ei vaikuta, mutta hetken seissyt juoma näyttää hassulta kun pohjalla on vihertävää massaa.

 

 1. Nam, tätä pitääkin testata nyt kun raparperin varret on jo sen verran kasvaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Kivaa, kun voi tehdä vaikka vain pari lasillista, eikä sen enempää tarvitse mehustaa :)

   Poista
 2. Täytyy kokeilla kun pihalla iso puska riparapaa. Toisen valutuksenhan voisi tehdä harson läpi niin varmaan haituvat häviää. Kiitos ohjeesta ☀ .

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets