Top Message

www.oblik.fi

Lasikuitutapetin tasoitus - Makuuhuoneen remppa jatkuu!

Makuuhuoneen remontti saadaan VIHDOINKIN kunnolla vauhtiin. Mikä sitten on viivyttänyt? Sähkötyöt. Ensin saimme kovan yrityksen jälkeen meille sähkärin, jonka kanssa sovimme päivän (kesäkuun alussa). Ei näkynyt, ei kuulunut. Huoh. Uuden sähkömiehen metsästys kesäaikaan tällaisiin kodin pieniin sähkötöihin oli yllättävän haasteellista. Onneksi lopulta sellainenkin löytyi, ja saimme hänet vihdoin meille tällä viikolla. Makuuhuoneessamme oli vaatekaappi, jonka sivuseinään oli asennettuna saunan virtakytkin/jonkinnäköinen keskusyksikkö (en tiedän mikä sen oikea nimi on...), emme siis saaneet purettua kaappia ennen tuon yksikön poistamista/siirtämistä. Lisäksi kaikki voimavirtajohdot oli laitettu vaatekaapin sisään kulkemaan. Itsehän noihin vempeleisiin ei kannata eikä missään nimessä myöskään saa koskea.

     
Ensimmäiset työt on olleet lasikuitutapetin tasoitusta. Ja kyllä - tämä oli ihan mahtava uutinen kun kuulin että Tikkurilalla on valmista Presto R vihreä -telattavaa tasoitetta, jolla lasikuitutapetin saa helposti ja nopeasti pois ongelmalistalta. Kaikki te, joilla kotona on tuota kyseistä kammottavaa seinämateriaalia - suosittelen kokeilemaan tätä. Sillä ihan todella - tämä aine ratkaisi monet ongelmamme. Mietimme ensin vain niiden päällemaalaamista valkoisella... Mutta se ei tuntunut hyvälle idealle vaan lähinnä tylsälle... Ei myöskään se, että niitä olisi pitänyt alkaa repimään seinästä. Ja kyllä vain - kokeilin hieman ja lopetin heti. Tuhoontuomittua hommaa! Ei se lähde. Ei millään! (Huomaa muuten kuvan 1 ergonominen työasento :D. Right!)


Blogiyhteistyön kautta saamamme vihreän Presto R:n yhtenä jujuna on sen väri. Varsinkin valkoisia pintoja käsiteltäessä on tämän kanssa huomattavasti helpompi toimia, kuin perusvalkoisen tasoitteen. Näet helposti mihin kohtaan tasoitetta on jo telattu, ja mihin sitä vielä tarvitaan (yllä olevassa kuvassa sitä tarvittiin vielä aavistuksen lisää :D). Keittiöremontin aikaan me teimme tasoitetöitä perinteisellä laastilla ja lastalla. Nyt kun pinta-ala oli huomattavasti suurempi (kaikki makuuhuoneen seinät), niin perinteisen päälletasoituksen sijaan tämä tuntui huomattavasti helpommalta hommalta. Sitä se kyllä olikin, ja super paljon nopeampaa. Teimme töitä parina, eli toinen telasi tasoitteen seinään, ja seuraava tuli lastalla perässä tasoittaen sitä tapetin päälle. Aikaa meni noin kaksi tuntia (kun alkuvalmisteluja ei lasketa). Pinta-alaa makuuhuoneessa on pikkuisen vajaa 15 m2. Välineiden pesussakaan ei mennyt kovin kauaa, sillä tasoite on vesiohenteista. Näin puolen vuoden jatkuvien maalihommien jälkeen vesiohenteinen maali/muu tuote tuntuu aina ihan todella helpolta. Jälkityöt kun helpottuu kummasti kun telat ja välineet saa puhtaaksi vedellä.

     
Ensin näytti siltä, että seinästä tulee ihan hirmu laikukas (kuva ylhäällä vasemmalla) ja pelkäsin, että siitä koituu pienoinen ongelma maalauksen suhteen, ja tarvitaan enemmän maalia peittämään tuo epätasainen väri. Mutta seuraavana aamuna se olikin muuttunut huomattavasti vaaleammaksi (kuva ylhäällä oikealla) ja lisäksi tasaisemman väriseksi. Tämän eron kyllä huomaa hyvin! Seuraavana vuorossa olikin kevyt hionta, jolloin seinäpinta muuttui jälleen vaaleammaksi. Ei siis hätää sen kanssa :). Hionta täytyy tehdä juurikin siksi, että pinnassa olevat lastan jäljet tasoittuu. Tietysti se vielä sen kanssa vaaleneekin. Värin vaalenemisen vuoksi on myös helppo nähdä mistä kohdasta on jo hionut, ja mitä on vielä edessä. Tämän jälkeen (hyvä imuirointi ja pyyhintä välissä) pinnat voi joko tapetoida taikka maalata. Lisää tietoa tästä ihmeaineesta kannattaa käydä lukemassa Tikkurilan sivuilta -- klik klik!

Huh, tulipas paljon tekstiä kerralla. Mutta toivottavasti saitte ideasta kopin, miten me tämän teimme :). Olen aika hurmioissa tästä tökötistä, sillä kuten olen monesti manannutkin, niin meillähän on jokaikinen seinä tuota ah niin ihanaa lasikuitutapettia. Tämä tekee pintojen käsittelystä ihan hitsin paljon helpompaa. Onko teillä muilla samoja huippuluokan ratkaisuja tehty aikanaan tapettien kanssa ja miten te niitä päädyitte poistamaan/tasoittamaan?

Nyt siis seuraavaksi maalauspuuhiin, ja eikä mihin tahansa maalauspuuhiin, vaan betonijäljitelmän tekoon. Hah, saapa nähdä mitä siitä tulee, vai tuleeko mitään. Ohjeita olen koittanut löytää, mutta vain muutaman kokemuksen bongasin, miten se käytännössä onnistui. Jos tiedät jonkun, tai olet tehnyt tällaista betonimaista muistuttavaa pintaa itse maaleja käyttämällä - vinkkaathan siitä minulle. Olen tuhannen kiitollinen kaikista vinkeistä :)

Viimeinen lomaviikko alkaa juuri näillä näppäimillä, 
nautiskelen täysillä vielä siitä :) Ihanaa loman jatkoa myös muille lomalaisille 
ja tsemppiä teille vielä tai jo työssäkäyville!
- J -

 1. Ihme ainetta. Hyvä että tuollaista keksitty.

  Meillä on sitä ah niin ihanaa lasikuitutapettia. Vm 2006 kun rakennettiin ehdotin vain maalaamista mutta rakentajat oli sitä vastaan. Tulisi muka niin epätasaista jälkeä. Eipä silloin itse etsinyt edes netistä tietoa niinkuin nykyään. Viime talvena kyllä poistettiin keittiöstä lasikuitutapetti. Luulin että huonosti lähtis mutta kyllä sai vuodan kerrallaan pois. Todella helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta - tuon tapetin kanssa ei tule niin epätasaista kuin suoraan levyihin maalattuna. Tämä tasoite on tosiaan tarkoitettu myös ihan perustasoitukseen seinien kanssa (siis myös ilman lasikuittutapettia), sillä saa sitten levyjen saumat nopeasti piiloon ja pinnasta muutoinkin tasaisen. :)

   Noissa kiinnitystavoissa taitaa olla aikamoisia eroja, osa laitettu liimalla, osa liisterillä. Meidän tapetit tähän kotiin laitettu -90 luvulla, jolloin kiinnitysaineena ollut ilmeisesti jotakin todella tujua tavaraa. Ihan pikkuruisina soiroina alkoi meiltä irtoamaan. Meinasi tulla räjähdys, tai ainakin hermostuminen :D

   Poista
 2. OMG! Miksi, oi miksi, tuota ihmeellistä ainetta ei ollut kuusi vuotta sitten, kun revimme (KYLLÄ!!) käsin 90m2 kämpän jokaisesta seinästä lasikuitu(helvetin)tapettia...???
  Mutta onneksi teidän ei tarvinnut alkaa siihen, ja kiitos tästä vinkistä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo tuudittautunut ajatukseen, että seinät jäävät meillä ainiaaksi tuollaiseksi. Ei houkutellut viiden metrin korkeudessa hyppiä tikkailla ja repiä sentin kokoisia palasia irti. Paitsi että siinähän sen loman olisikin saanut kivasti kulumaan ;).

   Nyt kun se olikin näin helppoa, voi olla ettei muutkaan seinät saa jäädä ikiajoiksi tuollaisiksi ;)

   Poista
 3. Meiltäkin löytyy lasikuitutapettia.Ihan olen vielä pystynyt elämään sen kanssa :)
  En niinkään välitä lasikuitutapetin pinnasta,mua se ei häiritse.Enempi huolestuttaa sen hengittämättömyys.Yläkerta on kesällä kuin sauna,musta peltikatto ja lasikuitutapetit tekee tehtävänsä..Eli jos joskus haluan siitä eroon niin poistan.Tai ainakin yritän.En muista millä ne kiinnitettiin,liimalla vai liisterillä.Se lienee ratkaiseva tekijä.

  Ihana nähdä millaista betonia teille tulee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitäkään ei sinänsä tuo pinta niinkään häirinnyt. Mutta hankaloittaa usein tilannetta, jossa haluttaisiin tapetoida jotain muuta tilalle, eikä vanha lähde helpolla irti. Ja kuten sanoit - varmaan ratkaiseva tekijä on kiinnitystapa. Me kun halusimme tehdä betonimaista maalipintaa, ei noiden kuvioiden läpituleminen siihen oikein sopinut. Muutenhan tuon olisi voinut maalata päälle suoraan. Se lieneekin lasikuitutapetin paras ominaisuus - päällemaalattavuus. Meidän tuleviin tarpeisiin/ajatuksiin se ei kuitenkaan sopinut.

   Itsekin vähän pelonsekaisin tuntein jännitän millaista pintaa saadaan aikaan. Ikinä ei oo tehty mitään vastaavaa, mutta opetellaan nyt sitten :D

   Poista
 4. Näyttää kyllä melko mahtis aineelta. Innolla odotan miltä näyttää, kun saatte maalit seinään. :)

  ps. http://molykoppa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika coolia, että näistä jutuista tehdään meille kotiremppaajille nykyään aavistuksen helpompia. Ja nopeampia. :)

   Innostunut olen itsekin, samalla vähän pelokas, koska ei niin mitään käsitystä miten tuo kuviointi tulee onnistumaan. .. :D

   Poista
 5. Aivan ihana koti teillä!!! ♡ Ja mun oli niin tarkoitus eksyä tänne, koska meillä juurikin tuo kammottava lasikuitutapetti koristaa koko olohuoneen aluetta!! Ihan hirveä!! Ei vielä olla saatu tehtyä sille mitään, mutta tästä sai inspistä niin paljon, ihanaa, kiitos!!! :) ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos VIlhelmiina, ihana kommentti! :)

   Lasikuitutapetti taitaa herättää ajatuksia ja mielipiteitä aika vahvasti suuntaan ja toiseen. Toiset on sitä mieltä, että se on hirmu kätevä ja silleen. Joissain tapauksissa tietysti onkin. Mutta näin 124 m2 sellaista katselleena, en ole ihan yhtä vakuuttunut. Voihan sen aina maalata päälle, mutta tarpeeksi monta kertaa kun maalaa, uskon poisrepimisen vaikeutuvan... Joten onneksi löysimme tämän tasoitteen. Ja telattavan sellaiseen, jotta säästimme hurjasti aikaa.

   Ja ihanaa kuulla, että sain sinut inspiroitumaan, täydellistä!! :)

   Poista
 6. OK OK OK ! :)) Siis tämä postaus tuli "hyvään" kohtaan. Mun uudessa asunnossa on tämä samainen, ilmeisesti kaikkien mielestä helvetillinen, tapetti!Mua ei myös häiritse tuo rosoinen pinta, mutta nähtävästi siihen liittyy kaikkea muutakin! ://

  Tällä hetkellä haluan vain valkoiset seinät, joten siinä mielessä minulla on helppo nakki koska sen päälle voi maalata! Jos joku päivä jotain muuta haluan niin voihan video, mitäs sitten??!!! Noh, näillä nyt mennään ja sitä ei edes vissiin saa vuokra-asunnossa ottaa pois. Isännöitsijä sanoi itsekin, että lasikuitutapettia ei olisi IKINÄ pitänyt pistää mihinkään pintaan.

  Ja buuhuu, mä en saa enää sisustustarroja laitettua, koska ei kai oikein tuossa pysy. SNIFFELIS!!!

  Mutta anyways, kiitos postauksesta vaikken itse voikaan asialle mitään tehdä!! :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä tuossa ei tosiaan ole mitään vikaa niin kauan kuin se seinällä saa olla, eikä ajatuksena ole tehdä seinille mitään muuta. Mutta. Siinä kohtaa kun joko revit sen pois (ilmeisesti joskus saattaa onnistua, toisinaan ei - riippuen kiinnitystavasta) tai meinaat tehdä sille pinnalle jotakin - astuu kuvioon ongelmat. Jos revit (tai saat revittyä ylipäänsä) - on pinta hyvin epätasainen, kuten usein muutenkin tapetin repimisen jälkeen. On pakko tasoittaa pinnat.

   Jos taas haluaisit jotakin muuta tapettia - on pinta pakko tasoittaa jos et saa tuota alta pois, sillä tuo rosoinen pinta ei voi olla minkään muun tapetin alla. Ja kuten meillä - kun halusimme jotakin muuta maalausta kuin ihan perus, emme voineet kuvitella noiden ruutukuvioiden jäävän näkyviin.

   Sisustustarrat saattaa jotkut tarttua (testasin vanhassa kodissa), mutta ei se sileä ole, ja vähän huono on pysymään.

   Jos jossakin kohtaa vuokranantaja on niin ystävällinen, että antaa laittaa uutta pintaa tuon päälle, niin tämä tasoite kyllä helpottaa asiaa! Ja toki minkä tahansa muunkin seinäpinnan tasoitukseen kelpaa - meille vain akuutisti ajankohtainen on nämä koko asunnon ah - ihanat - lasikuitutapetit ;)

   Poista
 7. Mistä löysitte tuota kyseistä vihreää tasoitetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! K-raudasta sitä käytiin nappaamassa matkaan mukaan :)

   Poista
  2. Kiitos :) Varmasti löydetään siis täältä päin kun Kaarinassa myös asustellaan ;)

   Poista
  3. Eipä löytynytkään Skanssin K-Raudasta eikä Kuninkojan K-Raudasta, ei Myllyn Prismasta... Onkohan vielä edes tullut mihinkään yleiseen myyntiin?

   Poista
  4. http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/tuotteet/tuotetiedot_aakkosjarjestyksessa/joutsenmerkki-tuotteet/presto_r_vihrea_telattava_tasoite.8381.shtml

   Tuossa tuo tuotetieto Tikkurilan sivuilta, ja on kyllä jo käsittääkseni ihan myynnissä. Oiskohan sitten varasto täyttämättä tvs noilla paikoilla? Hassua. Skanssin K-raudasta omamme haimme jo silloin keväällä/ alkukesästä.

   Kannattaa varmaan kysäistä vielä tilaavatko tuotetta jos ei kerran juuri nyt hyllyssä ole. Tosin, kun me tuota haimme, ei kukaan tietänyt siellä siitä mitään, joten en ihmettelisi jos kuitenkin jossain hyllyn nurkassa kököttää eikä kukaan vain muista...

   Toivottavasti löydätte!

   Poista
  5. Kyllä voi olla hankalaa löytää kyseistä tuotetta :/ Kaarinan RTV:stä sitten lopulta suostuivat tilaamaan sitä kun ei sitä heiltäkään varastosta löytynyt (Jyväskylästä olisi 3 purkkia löytynyt ;). Jossain liikkeessä mainittiin siitä, ettei ammattilaiset suostu tuotetta käyttämään ja yksityisten ostomäärät ovat niin pieniä ettei kannata ostaa varastoon? Aika oudolta tuntuu. On kuitenkin suht uutuustuote, niin mahtavatko kuluttajat olla tietoisia edes koko aineesta? Ja niinkuin mainitsit, niin tosiaan edes kaikki myyjät eivät tiedä että tasoitetta on saatavana myös vihreänä :)

   Poista
  6. Voi kurjuus!! :/ No onneksi kuitenkin tilasivat sitä nyt, niin pääsette hommiin. Melkoinen perustelu kyllä Kuulostaa minusta ennemmin selittelyltä.. Mutta voin olla myös väärässä. :D Hienoa kuitenkin, että RTV palveli teitä asiassa. Niin ja tsemppiä urakkaan :)

   Poista
 8. Tulipa löydettyä sopivasti tänne blogiin ja tähän kirjoitukseen. Meillä on iso lasikuitutapetin peittourakka edessä ja pelkkä ajatuskin työn määrästä kammotti, mutta tämä kirjoitus sai mielen rauhoittumaan. Hioitteko lasikuitutapetin pintaa tai teittekö jotain muuta pintakäsittelyä ennen kuin veditte tuon Tikkurilan tasoitteen päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Hanna! Ei kannata kammoksua - loppujen lopuksi tämä ei ole aikaavievää puuhaa, vaan varsin kätevää :). Ei tehty mitään alkukäsittelyjä pinnalle (tai taidettiin muistaakseni ihan aavistuksen pyyhkiä kostealla rätillä, en ole enää varma). Tasoitteen jälkeen sitten hiottiin vasta :) Tsemppiä urakkaan!

   Poista
 9. Hei!
  Teittekö vain kertaalleen ylitasotuksen vai tarviko kahteen/useampaan kertaan tasotetta askarrella seiniin?
  Sama urakka edessä ja pohdinkin kannattaako suosiolla laittaa LG-tasotetta ensin ja sitten vasta tätä ärrää. Vai riittääkö kertaalleen ärrä käsittely. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kertaalleen tehtiin ja hyvin sillä peittyi. Tosin riippuu pitkälti varmasti tasoitekerroksen paksuudesta. Ei siis kannata sitä säästellä/liian ohutta kerrosta levittää. Tsemppiä puuhaan! :)

   Poista
 10. Heippa! Onneksi löysin blogisi sillä minulla on sama urakka edessä. Ostimme mieheni kanssa 120 neliön asunnon ja jokaisella seinällä on niin ihanaa lasikuitutapettia. Kuinka paljon teillä meni tasoitetta teidän makuuhuoneeseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja ensialkuun onnea uudesta kodista :)

   Makkarin osalta tasoitetta kului ehkäpä noin 1,5 purkkia. En ihan tarkkaan muista paljonko siitä toisesta purkista käytimme, mutta tuo yksi ei kuitenkaan ihan riittänyt. Pinta-alaa huoneessa siis sen n.15m2. Toivottavasti tästä oli vähän apuja :) Tsemppiä urakkaan!

   Poista

 

Newsletter

Widgets