Top Message

www.oblik.fi

MIKÄ TEKEE KODISTA MIELENKIINTOISEN JA KALUSTEESTA TÄYDELLISEN?

Viimeinen päivä aikaa tehdä päätöksiä ja myöskin päätyä yhteisymmärrykseen puolison kanssa! Kuvauslainassa olleet tavarat palautetaan BEdesignille huomenissa ja vielä on edessä tämä raskain työ koko hommassa. Niin ihania kuin kaikki kalusteet ovatkin, on vain valitettavasti palautettava niistä osa. Design -kalusteita ei (ainakaan meillä) ole mahdollista hankkia monia kerralla ja se onkin mielestäni osa niiden upeutta. Kalusteet ja tavarat hankitaan usein pitkän pohdinnan ja säästämisen jälkeen. Arvokkaita tuotteita tulee harkittua pidempään kuin esimerkiksi alennusmyynnin 20 euroa maksavaa pientä kulhoa. 

Design -tuotteissa pitää myöskin mielestäni kohdata käytännöllisyys ja kauneus aivan eri tasolla kuin market -tavaran kanssa. Tässä kohtaa jo huomautan suurella äänellä; itselläni ei ole mitään market -tavaraa vastaan. Päinvastoin. Mielenkiintoinen sisustus koostuu usein hallitusta sekamelskasta, joka sisältää vanhaa, uutta, design -esineitä, market -tuotteita ja kirsikkana kakussa; paljon itsetehtyä tai tuunattua. En tunnustaudu minkään näiden yksittäisten suureksi ihailijaksi - kodissa tulee mielestäni olla sopivassa määrin vähän kaikkea. On tylsää ja arvaamatonta jos kaikki kalusteet ovat viimeisintä 2010 -luvun muotoilua, pelkkiä designklassikoita tai esimerkiksi jokainen kaluste olisi samaan tyyliin tuunattu. Sisustaminen on makuasia ja jokaisella lienee siihen oma aivan yhtä merkittävä mielipide. Yksikään ei ole oikea tai väärä. 

Allekirjoittanut pitää kaunista kotia sekä yllätyksellisenä, että harmonisena. Kodissa tulee olla rauhallinen yleisfiilis ja silmälle pitää löytyä katsottavaa, eikä kaikkia tasoja/hyllyjä saa leimata tyhjyys ja aneemisuus. Elämän tulee näkyä ja näinollen tavaroiden myös. 

Mitä alkuperäiseen käytännön kommenttiin tulee, on mielestäni taitavalla muotoilijalla silmää saada design -kaluste arkeen sopivaksi. Omasta mielestäni kalusteelle tulisi löytyä useampi käyttötarkoitus/sijoituspaikka kotoa. Mikäli tuote tai kaluste sopii vain ja ainoastaan yhteen nurkaan, voin jo valmiiksi sanoa, että se ei ole meidän kotiamme varten. Vaihtelunhaluisena kävisi niin että arvokas ja pitkään harkittu kaluste jäisi käyttämättä seuraavan mööbleeraus -puuskan jälkeen. Upeita tuotteita ei mielestäni ole tarkoitettu varastossa säilytettäväksi, joten on pohdittava pitkään ennen kuin euroja satsataan johonkin pysyvään. 

Kotimme kalustus ja sisustus on rakentunut seiniemme sisään puolentoista vuoden aikana pikkuhiljaa. Eikä se vieläkään ole valmis. Ei sen toki tarkoituskaan ole olla, enkä tiedä onko se koskaan. En näe itseäni tekemässä sisustussuunnitelmaa tilasta yhdellä kertaa, vaan asioita pitää kokeilla ja makustella. Kaikkea ei voi saada heti. Ja en voi tietää mikä parhaiten kolahtaa, jollen kokeile. 

Deer Shelf Metal on yksi näistä tuotteista, joiden toivoisin meille kuvauslainan jälkeen jäävän. Ensialkuun ajattelin, että pienempi versio hyllystä on olohuonetilaamme liian pieni, mutta kun se asetettiin seisomaan betonipenkin päälle - pääni kääntyi. Se on kuin tehty siihen. Mies, joka on itseäni enemmän käytännön ihminen, on kyseenalaistanut hyllyn käyttötarkoituksen. Suuremmassa versiossa lokerikkoihin mahtuu enemmän tavaraa tai ehkä ennemminkin suurempia esineitä kuin tähän meillä nyt lainassa olevaan. Monissa näkemissäni kuvastailauksissa suureen hyllyyn on aseteltu kirjoja, joiden koko onkin oikein passeli siihen. Pienempiä hyllyjä olen nähnyt lähinnä tyhjänä. Tämä saikin itseni pohtimaan - mitä tuossa kauniissa kalusteessa voisikaan säilyttää / millaiseen käyttötarkoitukseen se voisi eri tiloissa tulla? Omasta mielestäni hylly on kaunis kuin mikä myös tyhjänä, mutta ymmärrän yskän ja rakas - tässä niitä käyttötarkoituksia (tai ehkä ennemminkin vaihtoehtoja eri tiloihin sijoitettuna) tulee, ole hyvä!

TYÖHUONEESSA / TYÖPÖYDÄN LÄHEISYYDESSÄ


MAUSTEHYLLYNÄ / KEITTIÖSSÄ

PIENTAVAROIDEN SÄILYTYSPAIKKANA ETEISESSÄ / MISSÄ TAHANSA TILASSA

AVOHYLLYN PAIKALLA KEITTIÖN SEINÄLLÄ


Kuten huomata saattaa, on uskomattoman kauniilla hyllyllä monia eri sijoituspaikkoja, joissa sen voisin meilläkin nähdä. Nähtäväksi jää mihin ratkaisuun hyllyn kanssa päädymme tässä vaiheessa. Varmaa kuitenkin on se, että mikäli tässä vaiheessa jokin muu vie voiton - tulee Deer Metal päätymään haave-/hankintalistallemme myöhemmässä vaiheessa. Vielä pitänee sen verran oikoa, että kummankin meidän mielestämme hyllykkö on aivan upea, ehkä kuitenkin enemmän on mielipide-eroja siitä, mitä kaikkea voimme juuri nyt kerralla hankkia. 

Reilua tai ei - asetan ja asetamme kotimaiselle muotoilulle ja designille suurempia vaatimuksia kuin mille tahansa muulle kalusteelle/hankinnalle. Millaisiako? Kriteerit liittyvät työn laatuun, vastuullisuuteen, muotokieleen ja sen yllätyksellisyyteen. Designin tulisi myös kestää aikaa - niin käytössä kuin katsoessakin. Jokaisen yksityiskohdan tulee olla viimeistelty ja sinnepäin -juttuja ei saa löytyä lainkaan. Sitä on mielestämme todellinen design. 

Miksi kriteerit sitten ovat kovemmat? Syitä on useampia, ja aiemmin todettu monikäyttöisyys on niistä ehdottomasti suurin. Koska Suomessa käsityötä ja suunnittelua pidetään suuressa arvossa - ja verotus ei ole kevein mahdollinen, tarkoittaa se samalla sitä, että yhä harvempi tuote valmistetaan täällä kotimaassamme. Se on äärimmäisen valitettavaa ja siitä syystä mielestämme niille, jotka sen vielä tekevät - on syytä nostaa hattua. Miinuspuolena se usein tarkoittaa euroja. Jokin hinta kuitenkin sillekin on annettava, että tuote tehdään vastuullisesti ja jokaista yksityiskohtaa myöden todella tarkkaan ja harkitusti. Siksi myös tuotteen hankinnan tulee olla tarkkaan harkittu.

Mitä mieltä olet - mistä mielenkiintoinen koti syntyy ja millaisia kriteereitä asetat kotisi kalusteille?
Jutta

  1. Oi Deer on oma haaveeni myös. Ehkä sinä isompana, koska kirjoja sinne olisi tarkoitus sijoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikanaan haaveilin puisesta samanmoisesta, mutta täytyy sanoa että kun metallinen versio tuli myyntiin, olin vielä enemmän myyty. Jotenkin kova ja suoraviivainen materiaali ihastuttaa vieläkin enemmän ja lisäksi tietysti hinta on tipahtanut tämän materiaalin kanssa sille tasolle, että unelma on realistinen! :)

      Poista
  2. Allekirjoitan aikalailla kaiken, mitä kirjoitit. Koti syntyy monenlaisista esineistä ja asioista ja designiin panostan mielelläni ajan kanssa ja harkiten. Mesästän klassikoita käytettynä. Paras juttu on juuri se, että saa lopulta sen kauan himoitus jutun kotiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin noin! Ei yhtä tiettyä tyyliä tai yhtä tiettyä vuosikymmentä. Sopivasti sekaisin kaikkea. Klassikoita meiltä löytyy lähinnä joissakin pienissä esineissä, mutta muuten emme ole niihin juuri käsiksi päässeet. Ja allekirjoitan juuri tuon fiiliksen - kun jotakin joutuu/saa odottaa - tuntuu sen kotiin tuleminen lopulta paljon suuremmalta kuin jos sen olisikin saanut heti :)

      Poista
  3. Olen kutakuinkin samalla kannalla kuin sinäkin, eli mielenkiintoinen koti syntyy eri kerrostumista ja sopivasti tyylien sekoittamisesta. Designkalusteisiin en juuri sijoita, mutta valaisimiin kylläkin (tai siis mieluummin). Klassikko tuo tunteen jatkuvuudesta, samalla lailla kuin kirppari- tai antiikkilöytökin. Joissain asioissa on pakko tehdä kompromissi, ainakin jos haluaa rahallansa tehdä muutakin kuin sisustaa. Tapauskohtaista. Mutta mielenkiintoinen koti syntyy ennen kaikkea ajan kanssa, koska kokonaisuuttta pitää pohtia, ja sopivia palasia etsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Designia meilläkin on hyvin vähän. Vain harvat ja valitut ovat päässeet kotiimme rakkaiden sukulaisten vanhojen kalusteiden kavereiksi. Ennen muuta rakastan itse sitä tunnetta kun kalusteilla ja tavaroilla on tarinaa kerrottavanaan ja sitä, että ne merkitsevät meille jotakin tärkeää. Haluan myös, että niiden hankintaan/löytämiseen liittyy muistoja. Niitä kun ei saa rahalla. Kirppari-/antiikki-/roskalavalöydöt ovat meilläkin aivan yhtä tärkeässä osassa kuin joku uusi ja pitkään harkittu design -kaluste.

      Ja juuri kuten totesitkin - ajan kanssa, kerralla valmis on harvoin sopivasti kerrostunut ja mielenkiintoinen :). Kiitos mahtavasta kommentistasi Katja!

      Poista
  4. Loistava kirjoitus. Kunpa en olisi puhelimella vaan koneella, kirjoittaisin paljon pitemmin aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosksia Vilja! Toinen kerta sitten paremmin ja laajemmin ;). Mukava kuulla, että kirjoitus upposi ja miellytti. Ajatusten herättäminen on parasta antia näissä teksteissä :)

      Poista
  5. Heips pitkästä aikaa :) Kyllä mielenkiintoinen koti syntyy siitä, että siellä näkyy asukkaiden persoona. Koti voi olla silti kaunis, vaikka se ei olisikaan aivan omaa "genreäni", mutta jos siitä näkyy, että siellä on elämäö ja se on omistajansa näköinen, ei suoraan sisustussuunnittelijan luoma tekele. Itselläni ei oikeastaan ole mitään selkeää visiota, minkälaisen haluaisin sisutuksen olevan,talvella se on erilainen kuin kesällä, joskus tavaraa on enemmän ja joskus siivoan kaiken pois.Ehkä juuri siksi meillä ei ole design-huonekalu
    ja, koska en voi tietää, jaksanko katsoa jotain tuolia seuraavat 10vuotta. No joo, myönnän omistavani yhden desing-tuotteen, Secto designin suuren Octo-valaisimen. Se oli vuosia haaveeni ja pari vuotta sitten se hankittiin. Edelleen ihailen sitä ihan joka päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Pitkästä aikaa tosiaan :). Aivan juuri noin. Itse olen vannoutunut persoonan peräänkuuluttaja. Niin kodissa kuin noin muutoinkin. Niinsanottu hajuton ja mauton on itselleni aivan liian tylsää. Kalusteet ja esineet tulee meillä olla ainakin ennenkaikkea tarpeellisia. Ylimääräinen ja tarpeeton tuntuu lähinnä kahlitsevalta. Itsestänikin tuntuu, etten omista mitään selkeää visiota "unelmasisustuksestani". Muutamia piirteitä osaan nimetä, mutta erilaiset kodit viehättävät silti omaa silmää. Meille parhaiten toimii tällainen hallittu kaaos ja ehkä kuitenkin paino sanalla hallittu. Suurin osa kalusteista tai tavaroista on sukulaisten vanhoja tai sitten itsetehtyjä. Näiden ympärille kuitenkin haluamme lähteä ajan kanssa muodostamaan myös jotakin meidän aikakauden tuoreita näkemyksiä muotoilusta ja suunnittelusta. Ihan parasta on se kun uusi ja innovatiivinen muotoilu kohtaa 70 vuotta vanhan käsintehdyn toverinsa. Siinä ne rintarinnan sitten asustaa ja näytää yhdessä hitsin hyvälle.

      Tunnustaudun myös minä aika vaihtelunhaluiseksi, joten kotimme ei voisi millään koostua pelkistä designesineistä, sillä tiedän ettei ne kaikki aina miellytä ja joskus haluan jotakin uutta. Kuitenkin on mahtavaa jos on tietyt asiat pysyy ja kestää aikaa vaikka ympärillä sisustus/värimaailma tai muut esineet muutuisivatkin.

      Vuosien haaveilu on siis teillä palkittu - ja juuri tuo fiilis, kun saa jotakin josta on unelmoinut pitkään. Se on ihan mahtava! Ja onhan tuo Octo -valaisin aivan taivaallisen kaunis. Ja juuri sopivasti ajaton, kestää varmasti pitkään niin käytössä kuin silmissä! Mukavaa juhannusviikkoa teidän perheellenne :)

      Poista
  6. Ihana postaus! Deer on ollut mun suosikkilistalla jo pitkään. Näiden sun vinkkien jälkeen olen taas lähempänä ostopäätöstä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä niin kaunis! Ja oikein ihailen sitä, kuinka yksinkertaisesti tämä on toteutettu - idea ja innovatiivisuus paistaa kauas. Silti mitään ei ole liikaa tai liian vähän. Jokaisen kotona tämä sitten lopulta löytää oman muotonsa siihen aseteltujen tavaroiden kanssa. :) Metallinen hylly tuli itsellenikin realistiseksi haaveeksi jokin aika sitten. Aiempi puinen versio kun tuntui ainakin tässä tilanteessa mahdottomalta ja todella kaukaiselta haaveelta eurojen puolesta. En varmasti olisi uskaltanut sijoittaa niin paljon rahaa hyllyyn - vaikka taivaallisen hieno onkin. Metallinen versio on kuitenkin jonkin verran edullisempi ja itseasiassa mielestäni meille jopa paremmin sopiva :)

      Poista
  7. Oho sinä sen sanoit (tai näytit ;)), tuohan sopisi loistavasti meidän eteiseen! Olen kyseistä hyllyä ihastellut kuvissa jo useamman kerran, nyt täytyy todella pistää se säästötavoitteeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tämä metalliversio on tosiaan ihan realistinen säästötavoite monelle. Ja mikä sen parempi fiilis kuin hetken säästää ja lopulta saada kauan toivottu kaluste kotiin :). Eteiseen tämä varmasti sopii myös ihan todella hyvin!

      Poista
  8. Itselläni kulutusvalintoja ohjaa tarve ja esineen käytettävyys. Itselleni on aika sama onko esine "design" vai ei, monipuolinen käyttö ja esteettinen ulkonäkö ajavat edelle. Rakkaimmat esineeni ovat mummini vanha tuoli, jakkara ja lamppu; yksi näistä on designesine, mutta toinen näyttää roskalavalta kaivetulta :).

    Ehkä olen pukki kaalimaanvartijana, mutta ns. mielestäni ns. designesineiden (kuka määrittää sen?) tulee kestää aikaa visuaalisesti ja käytössä. Niiden on oltava monipuolisia käyttötarkoituksessaan ja kuten sanoit, moneen tilaan sopivia. Eikä se Suomessa valmistuskaan pahaksi ole :). Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan noin! Tarve on aina ensimmäinen ja käytettävyys toinen tärkeä seikka. Turhaa karsastan ainakin itse ja koitamme pitää kodin selkeänä vaikka se muodostuukin eri aikakausien löydöistä. Meilläkin rakkaimmat ja eniten tunteita herättävät asiat ovat isoisän nuorena poikana veistämä seinäkaappi, Pekan sedän veistämät senkit,vanhempien vintiltä löydetyt nojatuolit ja toki nyt uutena itsetehty leposohva. Sen tekemiseen liittyy paljon tunnetta ja muistoja. Tai ennemminkin sen suunnitteluun/työvaiheisiin. :)

      Kukaan ei mielestäni ole oikeutettu määrittämään yhtä ja ainoaa totuutta designista - jokainen määrittelee sen itse. On kuitenkin asioita, jotka siinä tulisi mielestäni olla kohdillaan (laatu, yksityiskohdat, kestävyys ja ajattomuus). Kotimaisuutta haluamme parhaamme mukaan vaalia, ja kun joitakin uusia tuotteita (joita muuten oikeasti on kalusteissa ehkä alle kymmenen koko kodissa :D), on aina parempi jos olemme antaneet mielipiteemme ja arvostuksemme kotimaisuudesta näkyä. Mikäli haluamme samankaltaisen, emmekä ole valmiita maksamaan siitä minimihintaa enempää - annamme mielestämme myös mielipiteemme samalla siitä, mitä mieltä olemme suomalaisen työn arvostuksesta. Eikä asia toki aivan noin mustavalkoinen ole. Ei todellakaan. Edellinen oli ehkä hieman karrikoitu lausahdus aiheesta ;).

      Hienoa, että kirjoitus herätti tunteita ja mielipiteitä. Kiitos myös kommentistasi!

      Poista
  9. Hyvä kirjoitus lempiaiheestani! :D Tein aikanaan gradututkielmani kauppakorkeaan designin roolista huonekalualalla, joten voit varmasti kuvitella, että tästä aiheesta voisin keskustella tunnin jos toisenkin. Kaupallinen suunta tosin vaihtui luovaan työhön, kuten nyt toimin sisustussuunnittelijana. Itse voin sanoa arvostavani todella paljon hyvää ja aikaa kestävää designia -kodista sen varmasti myös huomaa. Hyvä design ei todellakaan ole vain estettistä ulkonäköä, vaan myös laatua ja arvoja tuotteiden taustalla. Design on jo käsitteenä hyvin hankala, koska sekä suomennokset "muotoilu" ja "suunnittelu" vie harhaan. Se mikä on mielestäni oleellista, on yleensäkin juuri nuo arvot tuotteen taustalla :palveleeko se kuluttajaa, onko se eettisesti valmistettu, onko sitä helppo käyttää, tuntuuko se hyvältä, kuka sen on valmistanut ja tietysti myöskin näyttääkö se esteettisesti hyvältä. Sisustamisen suhteen noudatan vain yhtä sääntöä: tee oma kotisi sellaiseksi, että se itse tuntuu hyvältä. Sisustussuunnittelua teen itse aina asiakkaan lähtökohdista, eli olen heille avuksi kankaiden, tapettien ja huonekalujen valinnassa, mutta loppusilauksen tekee tietysti jokainen asiakas kotiinsa itse. Ei kannata välittää mistään ohjeista, säännöistä tai listoista, koska ihmisiä miellyttävät eri asiat. Joku haluaa kuorruttaa kotinsa itsetuunatulla, joku kirppiskamalla ja joku designilla. Nyt vallalla oleva valkoinen-blingbling-hopea-kartelli tyyli ei omaa silmääni esimerkiksi miellytä, mutta varmasti asukkaat, jotka niin kotinsa kalustavat, viihtyvät siellä itse. Mielenkiintoinen aihe kaikenkaikkiaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin kuvitella ;). Minusta sitäpaitsi kaikki keskustelu designin ympärillä on hyvästä, sillä se auttaa meitä kaikkia saamaan uusia ajatuksia ja näkökulmia aiheesta. Toisille sana on edelleen peikko ja jokaisella on siitä omanlaisensa käsitys. Toisilla hyvä - toisilla vähemmän...

      Ja olet oikeassa - design ei missään nimessä ole vain kaunista ulkonäköä. Se on oikeastaan vain yksi pieni asia siinä. Laatu ja arvot nousevat näissä hyvin korkealle, ja minusta suunnittelun merkitys on kuitenkin suuri. Suunnitteluun on käytetty aikaa, ja jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu - ja testattu. Työ ei ole yhden työpäivän mittainen prosessi. Se on paljon paljon muuta.

      Samoilla linjoilla olen kanssasi myöskin siitä, että jokainen tekee oman kotinsa ja tekee siitä nimenomaan itselleen sopivan. Itseäni miellyttää erilaiset asiat, kuin vaikkapa esimerkiksi ystäviäini. Toiset voivat pitää kotiamme tylsänä, toiset sekametelisoppana. Ennenkaikkea meille koti merkitsee hyvää oloa ja suuria tunteita. Sitä silmälläpitäen on kodin kalustuskin rakentunut.

      Kiitos Sanna loistavasta kommentistasi - olet asian ytimessä!

      Poista
  10. Aivan ihana hylly!!!! ❤ Aina kun kuulen/luen sanan design tupsahtaa mieleeni ystäväni sanat: kaikki tavara on designia, koska joku ne on aina suunnitellut ;) Itse en sisustuksellisesti ole valveutunut, mutta rakastan ihailla muiden koteja livenä ja blogien kautta, on ihanaa kun ihmiset yhdistelevät tyylejä ja luovat omia upeita kokonaisuuksia. Rakastan jujuja, pieniä hauskoja yksityiskohtia, jotka saavat ihastelemaan. Itse olin sinkkuaikoina räväkkä sisustaja, ja rakastin värejä. Ystäväni sai aina päänsäryn luonani, ja minä ahdistuin hänen pelkistetyssä "sairaalahenkisessä" kodissaan. :D Miehen kautta on tullut, valko,musta, harmaa linja minunkin (meidän) kotiin (jota en ikinä olisi 10v sitten uskonut ;D) Mutta elämä on ensin kompromissejä, ja sitten se on itseä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä. Valitettavasti se lähti pois. Ainakin toistaiseksi. Käännytystyö jatkuu siis edelleen miehen osalta ;). Joku on aina suunnitellut tietysti kaikki tavarat. Design on pitkään tehtyä ajatustyötä ja ehkä vielä enemmän niitä arvoja ja laatua, joita Sannakin tuossa ylempänä totesi. Kalusteen suunnittelu sinänsä on ehkä mielestäni eri asia kuin design -suunnittelu. Yhtä kaikki, allekirjoitan tuon lauseesi - sisustus muuttuu ja me muutumme sen mukana. Ensin on jotakin muuta, joka aikaa myöden hioutuu omanlaiseksi. Pienet jujut ja yksityiskohdat saavat myös minut ihastelemaan kokonaisuutta. Minusta ne on kaikkein tärkein osa. Ja toisaalta taas ymmärrän sellaisia ihmisiä, joille se on mitätön pikkuseikka. :)

      Meilläkin on tehty kompromisseja - ja kuten sanoit, jossakin vaiheessa niistäkin tulee itseä. Täydellisesti sanottu!

      Poista

 

Newsletter

Widgets