Kaupallinen yhteistyö: CELLO
Huh, mikä loppukesä ja syksy! Arjessa on tapahtunut isoja asioita, mutta onneksi olemme ehtineet viettämään aikaa myös mökillä. Heinä-elokuun paahteet ovat nyt väistyneet ja ollaan saatu toteutettua yksi etappi mökkipihalla, joka on ollut to-do-listalla jo alusta alkaen. Viime kuussa tuli kuluneeksi kolme vuotta mökin ostosta ja nyt kun aikaa katsoo taaksepäin, tuntuu että vastahan me tänne asetuimme. Toisaalta samaan aikaan ihailen ympärilläni olevia jo tehtyjä asioita ja sitä, miten omannäköiseksi ollaan paikka jo ensimmäisten vuosien aikana saatu.
Mökillä puuhastelu on meillä ollut koko ajan huomattavasti verkkaisempaa kuin kotona kaupungissa. Tästä syystä mitään tarkkoja deadlineja ei olla haluttu asettaa kunnostustöille, kuin pihajutuillekaan. Tehdään kun siltä tuntuu, eikä tuhota mielikuvaa rentouttavasta kakkoskodista. Joku muuten saattoi huomata viime kuun Avotakassa jutun meidän mökistä, niitä kuvia kun katselee (otettu noin vuosi sitten) huomaa taas miten paljon yhtenä kesänä saatiinkaan taas aikaan.
Tämän syksyn projektina oli terassin edustalla olevan rinteen siistiminen ja istutusten uusiminen.
Rinteessä kasvoi jos jonkinlaista puskaa, levinnyttä pensasta ja rikkakasvia sitkeine juurakkoineen. Halusimme istuttaa edustalle kasveja, jotka olisivat kauniita myös muulloin kuin kesäaikaan ja toisi viimeistellyn tunnun koko terassille. Päätimme kaivaa kaikki vanhat istutukset ylös maasta, muotoilla pintamaata hieman loivemmaksi (käsipelillä muuten melkoinen homma!) ja istuttaa edustalle marjakuusia. Pidän marjakuusen neulasista ja siitä, että näitä voi muotoilla jatkossa todella huoletta. Noin viiden metrin matkalle istutettiin 6 keskikokoista taimea, jotka kasvaessaan muodostavat sopivan runsaan kokonaisuuden terassin edustalle. Tarkoitus olisi jatkaa keväänä istutuksia alaspäin vielä muutamilla maanpeitekasveilla, jotta koko rinne olisi huolitellun näköinen. Meille on alusta alkaen ollut selvää, että pihajutuissa ensimmäisenä kriteerinä tulee olla helppohoitoisuus. En liiemmin nauti puutarhatöistä, sillä jaksan innostua niistä tasan muutaman kerran vuoden aikana. Tästä syystä kovin kunnianhimoista pihasuunnitelmaa ei kannata lähteä tekemään.
Rinteen maatöiden jälkeen asetimme maan päälle vahvan CELLO juuriestematon, jotta tulevaisuudessakin rikkaruohot pysyisivät kurissa. Maahan kaivettiin kuusi kuoppaa terassin edustalle (2x juuripaakun kokoinen) ja kankaaseen tehtiin aukot noille kohdille. Kuopat täytettiin taimien asettamisen jälkeen CELLO havu-rodomullalla. Happaman maan kasvit tarvitsevat kalkitustasoltaan oikeanlaisen kasvualustan. Tavallisessa puutarhamullassa on niille liian korkea kalkkipitoisuus, ja siitä syystä se ei ole paras alusta ikivihreille kasveille. Havujen lisäksi tätä voi käyttää rodokasveilla, kuten alppiruusujen ja hortensioiden kasvualustana. Tarkoituksemme on lisätä rodokasveja ensi keväänä vielä terassin toiselle puolelle, joten sinne tulemme käyttämään samaa multaa.
Siistin ja viimeistellyn ilmeen aikaansaamiseksi koko komeus katettiin CELLO värikatteella, joka on koristeellisempi vaihtoehto perinteiselle kuorikatteelle. Pohjalle laitoimme sen sijaan tavallista kuorikatetta, sillä se on hinnaltaan jonkin verran edullisempaa, jolloin värikatetta kuluu vain pinnalle. Katteilla saa luotua istutusalueille näyttäviä elementtejä ja rajattua alueet kauniisti toisistaan, mutta tätäkin tärkeämpänä pidän sitä, että kate helpottaa myös istustusten hoitoa! Se sitoo kosteutta maahansa (todella tärkeää, sillä en halua ajella kastelemaan istutuksia kesällä erikseen mökille) ja lisäksi se ehkäisee rikkaruohojen kasvamista istutusalueelle, ou jes - tärkeä juttu itselleni myös tämä!
Ruskean lisäksi värikatteita saa punaisena ja mustana. Minusta luonnolliselle rantatontille sopi kuitenkin parhaiten ruskean sävy ja samasta syystä valitsin kasviksi marjakuusen esimerkiksi tuijien sijaan. Tämän vinkin sain muuten naapurilta, joka on minua huomattavasti edistyneempi puutarhahommissa. Jotta tontti olisi mahdollisimman luonnollisen näköinen, kannattaa sinne siis valita havuiksi sellaisia, jotka sopivat tyyliltään ympäröiviin kasveihin. Myöhemmin olemme ajetelleet lisätä mm. vuorimäntyjä toiseen rinteeseen, mutta tähän ne eivät sopineet, kun haluttiin luoda aitamaista elementtiä. Katealueelle sijoitettiin myös jonkin verran tontilta löytyneitä luonnonkiviä, jotka tekevät kokonaisuudesta vielä asteen verran luonnollisemman oloisen.
Lopulta viimeistelimme vielä kesän päätteeksi terassin vieressä olevat liuskekivipolut kivituhkalla ja koristekivillä. Rajaukseen käytimme reunanauhaa ja sen vierusta täytettiin liuskekiven sävyyn sopivilla kivillä. Viereen laitettiin vielä uutta nurmikonsiementä, josko siitä saataisi tuuheampi ja siistimpi. Nyt alkaa terassin ympärystä olla jotakuinkin valmis. Ihana tunne! Ensi keväänä jatkamme kivetysalueen parissa terassin takana, eli ”pikkuhiljaa askel kerrallaan -teema” jatkuu tästä eteenpäinkin.
Jos olet pohtinut havujen istutusta pihapiiriin, on juuri nyt oikea aika sille! Yökosteus ja päivän maltilliset lämpötilat ovat oiva yhdistelmä havujen kasvulle, eikä tarvitse pelätä niiden nuupahtavan heti alkuunsa (joka on vaarana kesällä istutettaessa). Etenkin me koimme tämän tärkeäksi jutuksi, kun mökillä ei olla kuitenkaan koko aikaa. Nyt sateet ja yökosteus on ollut sen verran sopivaa, ettei erikseen ole tarvinnut lähteä pensaita kastelemaan. Kiitos ihana kesä 2019, syksy saa nyt tulla - pihahommatkin on tältä vuodelta näiden myötä paketissa. Mökkikautta jatkamme kuitenkin vielä parisen kuukautta aktiivisesti.
Lämpöisiä syyspäiviä toivottelee,
Jutta
Kurkkaa myös nämä aiemmat jutut:
Juuriestematto - muovia?
VastaaPoistaHeippa! Juuriestematto on tosiaan polypropeenia. Matto läpäisee vettä hyvin, mutta estää juurakon ja rikkakasvien villiintymisen istutusalueelle ilman kankaan lahoamista. :)
Poista