Top Message

www.oblik.fi

MAKUUHUONEEN SÄILYTYSRATKAISUT OSA 2/2


Hyvät säilytysratkaisut kotona ovat niitä juttuja, joihin kannattaa satsata. On ne sitten kiintokalusteita, irrallisia kalusteita tai jotakin siltä väilltä. Kunhan ne toimivat omassa arjessa ja säilytystarpeissa parhaiten. Kirjoitin tammikuussa makuuhuoneemme säilytysratkaisuista ensimmäisen osan, voit lukea sen täältä, klik. Tuossa jutussa kerroin irrallisista kalusteista, joita makkaristamme löytyy. Tuon kokonaisuuden lisäksi meillä on makuuhuoneessa tarvetta vaatesäilytykselle. Erillistä vaatehuonetta kun ei kotoamme löydy.

Olimme siitä onnellisessa asemassa tänne muuttaessa, että edellinen omistaja oli hankkinut makuuhuoneeseen yhden kokonaisen seinän verran hyllyjärjestelmää. Tankoja, hyllyjä ja kaikki muunneltavia tarpeen mukaan. Tehtäväksi jäi meille hankkia vain eteen verhot. Tällainen verhojen taakse säilytystilan rakentaminen on paitsi hieman kiintokalusteita edullisempaa, myös minusta oikein kivan näköistä etenkin tällaisessa vanhemmassa kerrostaloasunnossa.

Verhojen materiaali on puuvillan ja pellavan sekoitetta ja väriltään luonnollisen vaaleaa. Ei siis kirkasta valkoista vaan juurikin lämpimämpää luonnonvalkoista. Kirkas valkoinen olisi pompannut silmiin aika rajusti murretun vihreän ja puulattian viereltä, joten etsin itseasiassa aika pitkään sopivaa sävyä ja tarpeeksi "rouheaa + peittävää" kangasta. Sävyn lisäksi kriteerinä oli tarpeeksi paksu kangas, jottei vaatteet paista takaa "läpi". Se oikea kangas löytyi lopulta Eurokankaasta ja ompeluhommat tein itse.


Tarvetta olisi hankkia vielä pienet painot alahelmoihin, jotta pitkät verhot laskeutuisivat kauniimmin ja lisäksi ehkäpä sellaiset "nipsut" jolla saisi noita verhoja pidettyä paremmin yhdessä, eikä vaatteet vilkkuisi tuolta välistä. Tässä neljän 2,65m mittaisella seinällä meillä on kolme 150cm leveää verhokaistaletta. Huonekorkeutta meillä on n. 270cm. 

Vaatteita meillä ei ole ihan koko seinällisen vertaa, joten täällä verhojen takana säilytämme myös esimerkiksi matkalaukkuja, kausivaatteita (nyt kesävaatteet ja -kengät) + lisäksi ilmatiiviissä pusseissa varapeittoja ja -tyynyjä. Nämä kaikki on nostettu kahdelle ylimmälle hyllylle, koska niitä ei jatkuvasti tarvita arjessa. Jos siis tila antaa myöden, suosittelenkin aina jatkamaan säilytysratkaisuja kattoon saakka. Ylimmille hyllyille saa mahtumaan juuri niitä "ei jokapäiväisessä käytössä olevia" tavaroita. Alemmat hyllyt kannattaakin sitten varata niille päivittäin tarvittaville vaatteille ja asusteille. 

Verhon taakse olemme myös saaneet tilan silityslaudalle ja toisella puolella pyykkitelineelle. Silloin kun ne eivät ole käytössä, on kiva että ne ovat poissa silmistä. Kodinhoitohuoneellakaan kun ei tällaista 50-luvun kerrostalokotia ole siunattu. Koska kylpyhuoneemme on pieni, emme ole halunneet tunkea sinne mitään ylimääräistä. Tästä syystä myös esimerkiksi kylpytakit roikkuvat makuuhuoneen oven taustalla ja tuo ratkaisu onkin ollut oikein toimiva. Saunavuorolla nappaamme vain takit niskaan ja saunakassin pesuaineineen mukaan. Kaikissa muissa makuuhuoneissa meillä on liukuovikaapistot, mutta minusta nämä verhot tuovat aika kivasti kodikkuutta ja pehmeyttä makuutilaan. 

Emmin vielä laittaisiko verhon tuohon parvekkeen oveen samasta kankaasta. Mitäs sanot?
Jutta

PS. Katso myös lastenhuonepostaus, jossa pääset näkemään, 
miten ratkaisimme sen huoneen säilytystarpeet.

 1. Miten tämä toimii käytännössä, onko verhot helppo vetää vaatteiden edestä pois ja takaisin? Miten verhot on kiinnitetty? Haaveilen meille vastaavasta vaatesäilytystilasta, joka ulottuisi lattiasta kattoon asti. Verhot olisivat helppo ja edullinen vaihtoehto oville. Toisaalta mietin, pitäisikö sittenkin panostaa oviin käytännöllisyyden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratkaisu on osoittautunut oikein toimivaksi ainakin meillä. Ylhäällä on tanko, joka kiinnitetty seiniin melkein katonrajaan. Verhoihin ompelin rypytysnauhan ja pujotin tangon siitä läpi, näin verhot liukuvat kauniimmin edestakaisin. Kankaisiin meni kyllä melko paljon euroja, vaikkei valittu edes mitenkään erityisen kallista kangasta. Siinä kyllä mieskin jo totesi, että tällähän saisi jo melkein liukuovet :D. Mutta ei nyt sentään ihan kyllä saisi. Pidän siitä, että tässä huoneessa meillä on verho, muissa huoneissa onkin sitten liukuoviratkaisut. :)

   Poista
 2. Toteutin vähän samaan tapaan paksusta kankaasta, mutta paneeliverhoidealla. Eli neljä tasaista verhoa ja yksityiskohtana neljän sentin leveät nauhat sivuille kankaaseen samansävyisinä. Minusta teidän parvekkeen ovi on tosi kiva tuossa näkyvillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo neljän jako toimisi ehkäpä vieläkin paremmin kun meillä on tässä molemmilla "omat puolet". Mutta oikein käytännöllinen on myös näin. Nuo nauhat sivuilla kuulostaa kivan persoonalliselta. Tuovat varmasti näyttävyyttä ja juurikin sen kivan yksityiskohdan kokonaisuuteen. Ja kiitos - ehkäpä siis jätän sen avoimeksi. Verhot saattaisi tehdä siitä vähän tunkkaisen kun sitä kangasta on tuossa vieressä tosiaan vaatteiden edessä jo melkoisen runsaasti.

   Poista

 

Newsletter

Widgets