Top Message

www.oblik.fi

5 TAPAA SISUSTAA LYHDYILLÄ

Kaupallinen yhteistyö: Leino Design

Pimenevät illat, kirpakat aamut, tunnelmointi ja kotoilu. Nämä asiat minä liitän loppusyksyyn, siihen hetkeen kun elämme pahinta kaamosta ennen talven tuloa ja mahdollista valkeaa lumipeitettä. Tähän vuodenaikaan kotoilu tuntuu erityisen hyvältä ja erityisen tärkeältä. Siihen liittyy torkkupeittojen ja villasukkien lisäksi myös oleellisena osana pehmeä musiikki, lämmin juoma, kynttilät ja lyhdyt. Sain ihanan yhteydenoton Salossa asuvalta yrittäjäpariskunnalta loppukesästä ja he halusivat haastaa minut ideoimaan ja kertomaan ajatuksiani lyhdyillä sisustamisesta. Leino Designin perustajat, Mirkka ja Jussi Leino päätyivät suunnittelemaan ja valmistamaan laadukkaita lyhtyjä omien kokemustensa kautta. He kertoivat kyllästyneensä siihen, miten hintavatkin lyhdyt alkoivat ruostumaan monesti jo yhden kauden jälkeen. He halusivat valmistaa ne paremmin! He halusivat tehdä lyhdyistä pitkäikäisempiä, ja samalla myös ekologisempia. Näin syntyi oma lyhtypaja Saloon, jossa ruostumattomasta teräksestä valmistettuja lyhtyjä on tällä hetkellä tuotannossa jo parisenkymmentä erilaista versiota. Pariskunta arvostaa suomalaista käsityötä ja laadukkaita materiaaleja. Näistä arvoista he eivät suostu myöskään tinkimään mistään hinnasta omien tuotteidensa osalta. Tästä syystä lähdin innostuneena mukaan ideoimaan erilaisia tapoja käyttää lyhtyjä. 

Monestihan lyhdyt saatetaan ajatella kuuluvan vain ulos (perinteisesti siihen etuoven pieleen, tiedättehän), mutta päätin lähteä miettimään myös muita tapoja. Ajattoman klassiset lyhdyt soveltuvat käyttöön ympäri vuoden ja ulkoportaiden lisäksi myös ehdottomasti sisälle. Innostuin näistä ideoista itsekin valtavasti, joten toivottavasti saan myös sinut inspiroitumaan!

1. KATTAUS
Laita pienen lyhdyn sisään kynttilä ja sytytä se juuri ennen ruoan tarjoilua. Pienen pöydän äärellä elävä liekki on enemmän turvassa lyhdyn sisässä, eikä pöydän yli kurottaminen luo aikaan vaaratilanteita kynttilän suhteen. Tässä ideassa käytin 40cm korkeaa Flat lyhtyä, joka soveltuu erinomaisesti yhdelle keskikokoiselle kynttilälle tai vaikkapa muutamalle tuikulle. Flat lyhdyn muotokieli on selkeä ja ajaton, joka hivelee ainakin allekirjoittaneen silmää todella paljon. Lautasliinoina käytin valkoisia pieniä vohvelipyyhkeitä, jotka laitoin kerälle mustassa nahkanarussa roikkuvan terästähden kanssa. Tähdet lienee alunperin ajateltu kuusenkoristeeksi ja pullon kaulaan pujotettavaksi, mutta minusta ne ovat täydelliset myös kattaukseen. 


2. KOTI VIHERKASVILLE
Pienen 40 cm korkean lyhdyn sisälle saat mahtumaan yhden oksan tai pienen kasvin. Mitä suurempi lyhty, sen suurempi kasvi sen sisälle myöskin mahtuu. Tällä idealla saat helposti pidennettyä lyhtyjen käyttöaikaa ilman, että se tuntuisi mitenkään liian talviselta tai jouluiselta. Tässä ideassa käytin samaa pientä teräslyhtyä kuin aiemmassa kattausideassa. Sopivan simppeli ja eleetön, mutta kuitenkin samaan aikaan erittäin freesi ja tyylikäs. Vaihtelua saat aikaan vaihtamalla sisällä olevan yksittäisen kukan tai oksan aina välillä ja voithan laittaa sisälle myös vaikkapa yrttiruukun, jolloin lyhty toimii mainiona katseenvangitsijana keittiössä.

3. SISÄÄNTULO
Kolmas idea onkin jo monelle tuttu. Lyhdyt luovat tunnelmaa sisäänkäynnin yhteyteen ja toivottavat ystävät ja perheen lämpimästi tervetulleeksi. Ensimmäisessä kuvassa mustan 70cm korkean Flat lyhdyn sisällä on muuten pieni havuruukku (joka kylläkään kuvan heijaistuksissa ei oikein pääse oikeuksiinsa tummaa taustaansa vasten). Saat mielenkiintoa ja vaihtelua sisääntuloon kun vaihdat sisälle välillä kynttilät ja keväämmällä vaikkapa pienen kasvin. Sommittele lyhtyjä joko ryhmäksi, tai anna suuren lyhdyn toimia näyttävänä elementtinä yksinään. Testasin mustan suuren lyhdyn pariksi myös 50cm korkeaa teräslyhtyä - toimii! Leino Designin lyhdyt ovat erinomaisen hyviä ulkokäyttöön juuri siitä syystä, että ne eivät todellakaan ruostu, eivätkä painonsa vuoksi lähde myöskään hevillä lentoon. Itse kuulun ainakin tämän yrittäjäpariskunnan lisäksi juuri siihen ryhmään, joka on harmitellut yhden talven jälkeen ruostunutta lyhtyä ja heittänyt sen menemään vain lyhyen käytön jälkeen. 


4. TUNNELMAVALAISTUS
Laita lyhdyn sisään pallovalot ja käytä tyylikästä kokonaisuutta pimenevissä illoissa olohuoneen tasolla, senkin päällä tai vaikkapa makuuhuoneessa yöpöydällä. Paristokäyttöisiä pallovaloja löytyy ainakin IKEA:sta ja Clas Ohlsonilta. Lyhdyn sisältä kajastava hento valo on oivallinen glögilasillisen äärellä iltaa istuessa. Itse testailin tätä kokonaisuutta juniorin mökkihuoneeseen, jossa ei ole lainkaan pistorasioita. Näinollen huoneessa on vain kirkas yleisvalo katossa ja usein olemme huomanneet kaipaavamme sinne jotakin pehmeämpää valaistusta iltaisin. Tämä idea palveli meitä loistavasti viime viikonlopun pimenevissä syysilloissa ja musta lyhty toi kivasti kontrastia vaaleaan huoneeseen muutoinkin.


5. PAIKKA JOULUKORISTEILLE
Jos et henno laittaa joulukoristeita esille vielä loka-marraskuussa (vaikka mieli tekisi ;)) niin täytä yksi lyhty joulupalloilla ja/tai -nauhoilla jo nyt! Voit valita myös jotakin muuta kuin niitä kaikkein jouluisempia palloja ja siirtää ne myöhemmin kuusen oksille roikkumaan. Idearikas ja osaava tekijä loihtii suuren lyhdyn sisään kokonaisen joulumaailman koristeporon ja pienen kuusen kanssa. Miten kutkuttava ajatus, jota täytyy kyllä ehdottomasti testata lähempänä joulua itsekin! Yksi 50cm korkea lyhty syö muuten aikamoisen määrän joulupalloja sisäänsä, joten lopputuloksesta saa helposti runsaan ja näyttävän.


+1 ELÄVÄN LIEKIN SIJAAN VOIT KÄYTTÄÄ MYÖS LED-TUIKKUJA
Tänäpäivänä marketeissa myydään lukuisia erilaisia led-tuikkuja ja -kynttilöitä, joita voit käyttää turvallisesti myös pienten lasten (ja koirien) kanssa sisällä. Jos siis asetat suuren lyhdyn sisälle, kannattaa harkita myös led-kynttilöiden käyttöä aitojen sijasta. 

Kiitos vielä Leinon pariskunnalle, jotka haastoitte minut tähän todella mukavaan tehtävään! Mielelläni tuon esille täällä lähellä olevia pieniä yrityksiä, jotka tekevät asioita aidosti sydämellään ja  arvoistaan tinkimättä. Vaikka toisinaan kotimainen käsityö ja laatu myös maksaa tuontitavaraa enemmän, teen sen enemmän kuin mielelläni. Näin tiedän rahojeni menevän oikeasti sille pienelle perheyritykselle tai yrittäjälle, joka saa minun valintani ansiosta mahdollisuuden maksaa sen seuraavan sähkölaskun tai lapsen päivähoitopaikan. Tämän vuoksi haluaisin jälleen joulun alla muistuttaa meitä kaikkia siitä, että pienilläkin teoilla ja valinnoilla on suuren suuri merkitys. Leino Designin lyhtyjä saa ostettua suoraan pariskunnan luotsaamasta verkkokaupasta, mutta myös useilta jälleenmyyjiltä. Turun alueella asuvien onneksi lyhtyjä saa nyt lokakuusta alkaen myös Flörin Kaurakadun myymälästä. 

Olisiko sinulla lisätä näihin ideoihin ja vinkkeihin vielä jokin oma suosikkisi? 
Missä ja miten sinä käytät lyhtyjä kotona?

Tunnelmallisin terveisin,
Jutta


PS. Leino Design on Suomalaisen Työn Liiton jäsen ja heidän tuotteilleen on myönnetty korkeasta kotimaisuusasteesta kertova Avainlippumerkki sekä Design from Finland -merkki, joka osoittaa suomalaisen designin taustalla olevan suunnittelun, muotoilun, tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä suomalaisten innovaatioiden alkuperän.

 1. Ihanat lyhdyt ja ideat Jutta! Saanko lisätä vielä yhden? Kaunis lyhty toimii minikasvihuoneena ikkunan äärellä ja saa lämpöä ja kosteutta pitävänä esim.basilikan voimaan paremmin. Sopivalla suojaruukulla kastelukin on helppoa. Keväällä samat olosuhteet toimii myös siementen idätykseen. Ainahan se on mielessä...vihreä! Kivaa viikkoa Jutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna <3 Ja hei ehdottomasti saa lisätä! Ihan huippuidea, jolla saa lyhdyn kivasti ajankohtaiseksi myös keväällä. Ihanaa pian alkavaa uutta viikkoa myös sulle :)

   Poista
 2. Kivoja ideoita :)

  Ite olen laittanut pieniä kaktuksia sisälle. Ulkona kynttilä ja havuja sekä käpyjä koristeena. Saunan lauteilla on myös lyhty kynttilällä, jos ei haluaa pitää valoja päällä. Tuo kivaa mökki tunnelmaa, myös kaupunki asuntoon :) Kauniita muuten nuo lyhdyt, kivan yksinkertaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei havut ja kävyt kuulostaa myös superihanalta! Menee ehdottomasti testiin tuo :) Ja eikö vain, minun silmääni nämä on upean skandinaavisia ja elegantteja - eli ihan täydellisiä :)

   Poista
 3. Hyviä ideoita! Nuo Leinon lyhdyt on upeita, niihin saa kyllä näyttäviä sisustusideoita...Kovin haaveilen toisesta lyhdystä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos niistä sai inspiraatiota myös omaan kotiin. Ja eihän lyhtyjä voi koskaan olla liikaa :))

   Poista
 4. Olipas tässä hyviä ideoita! Itse olen tähän asti käyttänyt lyhtyjä lähinnä vain valonauhojen/-pallojen kotina tai perinteisesti kynttilälle. Viherkasvin kanssa pitää ehdottomasti testata, näyttää kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että heräsi uusi idea heti näistä :). Lyhdyt ovat kyllä monikäyttöisiä ja niiden ajankohtaisuutta voi lisätä reilusti vaihtamalla sisällön aina vuodenajan mukaan. Sanna tuolla yllä laittoikin kivan vinkin kevääseen :)

   Poista
 5. Aivan ihania lyhtyjä! Tästäpä sain monta ideaa tulevan talven pimeyden keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin kyllä itsekin lyhtyihin ihan uudella tavalla nyt kun ideoin näitä tapoja ja paikkoja monipuoliseen käyttöön :). Mukava kuulla, että sinäkin sait ideoita omaan kotiin - parasta :)

   Poista
 6. Kylläpä on upeita kuvia! <3 Lyhtyjä voi todella käyttää niin monella tavalla! Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla <3. On oivaltavaa hiukan haastaa itseään tällaisten tehtävien kanssa. Rentoa sunnuntain iltaa myös sinne!

   Poista

 

Newsletter

Widgets