Top Message

www.oblik.fi

ASUMISEN JA KODIN ARVOSTELUSTA


"Ei viitsi katsoa kun jo valoisuus tympii."

"Vihreä sohva, punaiset tuolit - kammottavaa."

"Juu.. on liian valkoinen ja ei kotoisa. 
Upea sisustus ja rahaa on varmasti palanut kaikenlaisiin killuttimiin mitä kotona ei tarvitse."

"Järkyttävät ylivalotetut kuvat, joista ei meinaa koko (viti)valkoisesta ympäristöstä enää erottaa missä lattia loppuu ja seinä alkaa. Ammattitaidotonta suunnittelua ja kuvaamista."


"Kalsea ja kuollut tunnelma, kun värit puuttuvat."
"Mikä ihme tämä Suomessa vallitseva valkoinen villitys oikein on?"
"Tässä nyt myydäänkin itämaisia mattoja yms, mikä ei sitten kuulukkaan kauppaan."


"Taas harmaavalkoista, se vetää suupielet alaspäin ja iänikuinen saareke." 
"Voi yäkkö ! Koti on koti. Tuo ei ole."

"Kammottava! Jos seinät maalaisi ja toisi oikeat huonekalut, niin ehkäs itten. Tämä on ihan kuin näyttelytila, jossa kukaan ei ole asunut eikä asu. En siedä edelleenkään!"


"Toi portaiden alta ulos tuleva kaappi oli kiva, muuta kivaa en sitte siinä nähnytkään."
"Tuolta puuttuu vielä loisteputkivalaistus, menisi silloin ihan mielisairaalasta. Hyi hemmetti."

Päätinpä kirjoittaa teille tänään siitä, miten pahalle tuulelle tulin jälleen eräistä somekommenteista. Ihmettelen SUURESTI, että vielä tänä päivänä aikuiset ihmiset eivät ole oppineet käyttäytymään somessa ystävälliseen ja asialliseen sävyyn. Ja EI - en todellakaan tarkoita, että kaikesta pitäisi olla samaa mieltä... Mutta kuka oikeasti tulee hyvälle tuulelle kirjoittaessaan toisen kodista töykeitä kommentteja? 

Olisin utelias kuulemaan hieman taustoja sille, joka kirjoitit nasevan mielipiteesi julki toisen kodista? Entä jos sinä pidät väreistä, mutta asukas ei ole halunnut kirkkaan sinistä seinää - pitäisikö se maalata vain muita miellyttääkseen? Minä en pidä esimerkiksi suorista ja kirkkaista väreistä lainkaan - tyylini on enemmänkin murrettujen sävyjen ympärillä pyörivä. En silti huutele somessa muille, miten kamalia heidän kotiensa värit ovat. Koska: miten se vaikuttaa minun elämääni, kotiini ja hyvinvointiini? Ei mitenkään!

Eri mieltä saa ehdottomasti olla, itsekin olen monesti! Mutta en edelleenkään näe mitään järkeä näissä jatkuvissa kommeteissa Etuoven ja Oikotien sivuilla, jossa jengi huutelee mitä sylki suuhun tuo. Onko muiden asumisen ja kodin tyylin vapaa arvostelu jotenkin sallivampaa silloin, kun koti laitetaan myyntiin? Muistuttaisin vienosti siitä, että vaikka nämä ilmoitukset tuntuvat olevan vapaata riistaa kommentoijille, niin edelleen niissä myydään jonkun muun KOTIA. Sitä itselle tärkeintä paikkaa, jossa viihtyy ja tuntee turvallisuuden tunnetta. Voiko sellaisen asian ruokottomasta kritisoinnista todellakin tulla niin hyvä mieli?

Ja sitäpaitsi... Esimerkiksi tämän postauksen kuvissa oleva (kritiikkiäkin niskaansa saanut) koti on ihan valtavan ihana! Omaan makuuni jopa täydellisyyttä hipova. Minusta se ei ole kliininen, eikä todellakaan liian valkoinen. Ehkä olen tarkka väreille, mutta minusta tässä kodissa on käytetty hienostuneesti ja hillitysti juuri sopivasti murrettuja sävyjä yksityiskohdissa ja esimerkiksi juurikin niissä punaisissa matoissa. 

Hullaannuin tosiaan täysin tähän Bo Helsingillä myynnissä olevaan kotiin, enkä tosiaan vähiten siksi, että se edustaa täysin samaa rakennusvuotta kuin tuleva oma kotimme. Paljon samoja elementtejä, ja kokonaisuuden kruunaa omaan makuuni sopivasti boheemilla ja modernilla tyylillä toteutettu sisustus.

Jutta

Kuvat: Bo LKV

Kommentit kerätty asunnonmyyntiportaaleiden facebook -sivujen kommenteista. 
Ne eivät koske vain yhtä asuntoa vaan kommentit ovat poimittu satunnaisesti.

 1. Vastaukset
  1. Käsittämätöntä!! En ole tullut lukeneeksi myynti-ilmoitusten kommentteja ja olin aivan pöyristynyt tämän kirjoituksesi jälkeen. Miksi ihmeessä joku haluaa kritisoida jonkun toisen kotia �� Toivottavasti näiden kritiikin kohteiksi joutuneet kotien omistajat ovat osanneet jättää nuo kommentit omaan arvoonsa.

   Poista
 2. Voi jumaleisson. Minäkin yllätyn päivä toisensa jälkeen tuosta käytöstapojen puutteesta mihin somessa törmää. Ihan käsittämätöntä, ja Facessa ihmiset on vielä ihan omalla nimelläänkin yleensä (ei sillä että nimimerkin takaa huutelu olisi jotenkin okei, mutta yllätyn siitä miten moni kehtaa ilman anonyymiyttäkin). Itse sain aikoinaan ties mitä tytöttelyä ja älykkyyden kyseenalaistusta, kun erehdyin tekemään "huumoripostauksen". :P
  http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/huumori-vaikea-laji/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitäpä juuri! Jotenkin sitä kuvittelisi, että omien tietojen näkyminen hillitsisi tuota kielenkäyttöä edes hieman, mutta ilmeisesti osalle se ei ole minkäänlainen ongelma. Ja voi luoja tuota sinun "tytöttelyä". INHOTTAVAA käytöstä! Mur!

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Itse olen tulkinnut ilkeät kommentoinnit kateudeksi, muuten en saa "selitettyä"itselleni sitä kuinka aikuiset ihmiset voivat käyttäytyä noin. Kommentoidaan myynti-ilmoituksissa esim.sisustusta tai kohteen pyyntihintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Mutta silti jaksan ihmetellä miten ihmeessä joku kehtaa... Ja juuri tuo sisustuksen kommentointi, joka ei siis tule kaupan mukana. Ainakaan kovin usein!

   Poista
 4. Minäkin kyllä pidän tuollaista kateellisten panetteluna. Oma on häpeänsä. Varsin lapsellista, jos ei voi nähdä kauneutta myös muunlaisissa tyyleissä kuin omassaan. Kun itsellä ei ole makua/taitoa/rahaa, niin ei sitä näköjään sallittaisi muillekkaan. Miten se sananlasku menikään, tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Näiden huutelijoiden omissa kodeissa tuskin kauheasti olisi näkemistä, veikkaan.

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa veikkaan minä, mutta ajattelen myös että mikä saa ihmisen laukomaan jotakin niin räikeää toisista ihmisistä tai niiden kodeista. Ei vain mene jakeluun. Olkoonkin kateutta mutta käytöstavat tulisi silti jokaisen omata. Edes jonkunlaiset. :(

   Poista
 5. Niinpä. Sivistymätöntä ..ehkä kateutta? Minulle kyllä kelpaisi tuo täydellisen kaunis koti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Onneksi tämä koti ei ollut saanut noita kaikkia kommentteja, mutta silti paljon kuraa kuitenkin. Minustakin se on nimittäin äärettömän kaunis <3.

   Poista
 6. Oi kuule, jaan niin tämän tunteen! Meidän mökki oli myynnissä keväällä ja nostettiin oikotie loma-asuntojen facebook-seinälle ja sielläkös se riemu repesi! Oli käärmettä ja kalliota ja ylihintaa ja liian kaukaista rantaa ja vaikka mitä! Oli kyllä vastapainoksi myös kehuja ja ihasteluja. Ja mikäpäs siinä, eihän kaikki tykkää kaikista, en itsekään, mutta ei tulisi ikinä mieleeni mennä kommentoimaan kenenkään kotia tai mökkiä negatiivisesti! Jos en tykkää, olen hiljaa ja pidän mielipiteen omanani. Mur! No, haukuista huolimatta niin vain löysi "kamala kalliolla tönöttävä käärmemökkikimmekin" onnellisen ostajan :) Ja voi kyllä, tuo kuvissa esiintyvä koti on kertakaikkiaan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Mitä tekemisä käärmeillä on mökin myynti-ilmoituksen kanssa? En kestä! Ja ihan totta, että kaikki ei samasta pidä ja hyvä niin. Mutta silti voisi tosiaan pitää sen omana tietonaan. Onneksi löysitte ihanan uuden mökkiläisen teidän paikalle kuitenkin :)).

   Poista
 7. " ihan kuin mielisairaalassa"?What!

  VastaaPoista
 8. Todella mautonta ja ennenkaikkea sivistymätöntä. Ja niin totta mitä kirjoitit, tuokin on jonkun koti ja kaikista rakkain ja pyhin paikka. Minusta tuo koti on upea ja minkäänlaista kliinisyyttä en siinä näe saatika mielisairaalamaisuutta!!! Boheemia kerroksellisuutta! Voisin niin kuvitella itseni asuvan tuossa kodissa! Olisi kiva nähdä millaisissa kodeissa nämä huutelijat asuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä. Todella sivistymätöntä ja kurjaa huudella toisen kodista tuolla tavoin. Kaikki ei kaikesta tykkää ja se on ihan ok, mutta iso osa negatiivisista kommenteista tuntuu menevän todella paljon mauttomuuden puolelle. Se on kyllä sääli.

   Poista
 9. Mie olen äimistelly aikusten käytöstä somessa jo niin paljon, ettei ole paljon muuta lisättävää tekstiisi. Somesta on löydetty kanava pään kipeyksien ilmaisemiselle, valitettavasti. Sanon samaa kuin Piakin tuossa edellä, että jos ei ole kivaa sanottavaa, niin voi olla hiljaa.

  Kaunis koti ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama. Tämä käytös pätee toki moneen muuhunkin kuin vain asuntojen myynti-ilmoituksiin. Saattaa jopa olla, että tämä on sieltä "kesyimmästä" päästä. En vaan ymmärrä miten paha olo pitää olla, että raivo on noin suurta. :/

   Poista
 10. Olen monesti miettinyt, että mikä tarve on kommentoida noin :/

  VastaaPoista
 11. Käytöstavat, tuntuvat varsinkin somessa unohtuvan täydellisesti. Lapsillenikin yritän opettaa, että jos ei ole mitään kivaa sanottavaa, ei kannata sanoa mitään, tämän kun noita kommentteja jättävä aikuinenkin osaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tämä! Ihan kuin some olisi jotenkin erilainen paikka, jossa käytöstavoilla ei ole merkitystä ja toiset ihmiset eivät loukkaannu kun ei olla kasvotusten tvs. En osaa asettua kyllä yhtään tilanteeseen, jossa päättäisin omalla nimelläni laukoa jonkun toisen kodista kaikelle kansalle tuollaista rajuakin palautetta. Toinen asia on se, ettei se sisustus kyllä tule sen kodin mukana, jota ollaan ostamassa :D

   Poista
 12. Todella mautonta ja lapsellista arvostella toisten ihmisten tyyliä ja koteja. Valitettavasti olen törmännyt tähän arvosteluun myös sisustusbloggaajien taholla. Monet naureskelevat toisten kotien vanhoja tapetteja, värimaailmaa ja tunkkaisuutta jne. (ts.ennen remonttia otettuja kuvia) Jollekin ihmiselle sekin on ollut koti. Ei kaikkien tarvitse asua jossain harmaanvalkoisessa design -talossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Varmasti jokaisesta "ryhmästä ja genrestä" löytyy tällä tavoin käyttäytyjiä. Olivat ne sitten somettajia, bloggaajia tai vaikka naapurin Pirkkoja. Itse ainakin olen pyrkinyt välttämään edellisten asukkaiden tyylin arvostelua, mutta tottakai ennen-jälkeen kuvia on kiva katsoa koska ero on niissä suuri. Ja enpä usko että kaikki haluaisikaan harmaavalkoisessa design-talossa asua. Tuskinpa myöskään kaikki kommentoineet näin tekevätkään :)

   Poista
 13. Monet omaa pahaan oloaan purkaa noilla komenteilla, jättäisivät mielummin kommentoimatta kokonaan. Itellä ei tule edes mielenkään alkaa haukkumaan tai mollaamaan toisen kotia, jos ei miellytä. Positiivista palautetta ja kehuja annan mielellään monessa asiassa, tiedän että siitä tulee hyvä mieli. Meitä on niin moneen junaan. Hyvä kirjoitus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei justiinsa. Miksi pitää ääneen edes sanoa mitään, jos suusta ei pääse kuin sammakoita. Turhauttavaa! Mutta näitä löytyy aina, sille ei mitään voi. Silti minusta hieman pelottava suuntaus tällainen somekäyttäytyminen.

   Poista
 14. Huh, huh, enpä ollut moista tiennyt, kun en noita kommentteja ole lukenut. Niin, eihän noissa myynti-ilmoituksissa myydä kotia sisustuksineen (ellei toisin mainita), eli kuvittelen ihmisten vain etsivän uutta sopivaa kotia, joka sitten muunnetaan mieleiseksi?!? Viis väreistä, eiköhän noin suurissa kaupoissa katsota kaikkea muuta siinä asian ympärillä. Eikö hävetäkin, heidän puolestaan!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano... Hyvin hyvin harvoin siellä sohvaa tai valkoista nojatuolia saa kaupan päälle, jollei ostaja ja myyjä niin erikseen sovi. Olen ihan samaa mieltä siitä, että varmasti tällaisissa hankinnoissa painaa hyvin moni muu asia enemmän kuin valkoiset seinät tvs. Huoh!

   Poista
 15. Monen mieli on mennyt selvästikin raiteiltaan katseltuaan asunnon välittäjien kuvia kodeista. Taivastelun ohella tähän viittaavat täydellinen tyrmistys ja suoranaista kauhua kuvaavat järkyttyneet huudahdukset. Peräänkuulutan asunnonvälittäjiltä suurempaa harkintaa ja vastuuta julkaistessaan näin räjähdysherkkää materiaalia.

  VastaaPoista
 16. Surullista, miten monet joutaisivat johonkin käytöskouluun oppimaan hyviä tapoja. Olen aina kuvitellut, että me suomalaiset olemme korrektia kansaa, mutta se ei taida olla koko totuus. Kasvottomana kun on ihan liian helppo huudella näppäimistön takaa vaikka mitä ilkeyksiä. Ja totuushan on loppujen lopuksi se, että huutelijalla ei itsellään ole kaikki hyvin, ja siksi haluaa jakaa negatiivista energiaa ympärilleen, jotta muillekin tulisi paha olo. Eikä sillä ei todellakaan saavuta yhtään mitään. Mielipiteensä saa sanoa, mutta hyviä käytöstapoja ei saisi unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Emme usein puhu tai pukahda kasvotusten (ja miksi tällaista pitäisi sanoa edes ääneen, en tiedä) mutta tuolla somessa se tuntuu helpommalta. Enää ei edes olla anonyymisti siellä vaan omilla kasvoilla tällaista huudellaan. Jos olisin esimerkiksi työnantaja ja törmäisin somessa tulevan potentiaalisen työntekijäni käytökseen tällä tavoin, jäisi kyllä yhteistyö aloittamatta. Noin niinkuin esimerkiksi. Hieman voisi edes ajatella itseään, jos ei palautteen vastaanottajaa halua ajatella (mikä olisi vielä tärkeämpää).

   Poista
 17. Mulla herää tässä sellainen ajatus, että miksi kaikkialle pitää voida kommentoida? Miksi myytävien asuntojen ilmoituksiin täytyy saada antaa julkinen mielipide?

  Ja miksi ihmiset ei halua olla hyviä toisille ihmisille?

  Hyvä postaus Jutta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta. Toisaalta ne jotkut asialliset kommentit varmasti auttavat ilmoituksia nousemaan feedissä ja siellä voi myös kysyä jotakin. Mutta jonkunlainen moderointi tuollaiseenkin olisi varmasti hyvä olla olemassa. Nythän siellä ei ole mitään suodatinta vaan kaikki saavat kertoa oman mielipiteensä niin rumasti tai kauniisti kun sen vain haluavat esittää.... Mietin ihan samaa tuosta miksi ihmiset eivät vain halua muille hyvää... <3

   Poista
  2. Joo, tästä samasta kommentoinkin Pupulandian facessa. Tajuan nyt tietty että ovat facebook-kommentteja, mutta nykymaailmassa jotenkin hassua, ettei mitään moderointia voi tehdä tms. mutta kai se on vaan elettävä - villissä lännessä :)

   Poista
 18. Joku mielisairaalaan viittaava on ilmeisesti kyseisessä laitoksessa majaillut. Tyhjät tynnyrit. Positiivisen soisi tuovan julki, negat voi jokainen mutista omaan kahvikuppiinsa. Makuasioilla on turha pilata kenenkään päivää. Hyvä postaus! :)
  -Miia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Siinä kun sitten katselee omaan kuppiinsa, voi samalla miettiä maistuiko kaikki se agressio sitten lopulta hyvälle... Tuskinpa! Ja kiitos, oli vain pakko avautua tästä kun kuohutti niin paljon :D

   Poista
 19. tähän on vain ja ainoastaan yksi sana: kateus. Kateus saa aikuisen kommentoimaan noin, ei mikään muu.

  VastaaPoista
 20. Ihan lähipiirissänikin kommentoidaan niin ulkonäköön kuin kotiin liittyvää tyyliä ikävästi "sinä olet sitten sellainen ja kotisi tuollainen - itse en kyllä olisi sellainen ja sisustaisi tuolla lailla".

  Todella ikävää kaikin puolin. Se, että kaikessa on kommentoi-painike ei tarkoita, että sen käyttö on ok. Me, joilla on käytöstavat, kärsimme tästä eniten, sillä emme halua aiheuttaa toisille pahaa mieltä vain sillä, ettemme tykkää samoista asioista.

  Olen tullut siihen tulokseen, että ikävästi kommentoivilla on niin paha olo, että he haluavat muidenkin voivan pahoin.

  Ei kun tsemppiä vaan, täällä on ihastelevaa ja kannustavaa lukijaa, vaikka joskus oltaisiinkin eri mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin on aika hullua, miten ihmiset haluavat ylipäänsä sanoa tai arvostella muiden ihmisten tai heidän kotien tyyliä. En saa päähäni sitä kunnon syytä, että miksi? En usko siitä tulevan millään tavalla hyvä mieli, vaikka asia varmasti on juuri noin että haluavat muillekin huonon mielen tulevan. Silti hämmästelen...

   Ja tuo kommentointi-painike asia on juurikin noin kun sanoit. Aikuisille ihmisille pitäisi selvästi opettaa some- ja nettikäyttäytymistä jopa nuoria enemmän. Välillä tuntuu, että nuoret somessa kasvaneet tuntuvat arvostavan ja tsemppaavan muita paljon meitä aikuisia fiksummin.

   Poista

 

Newsletter

Widgets