Kaupallinen yhteistyö: IKEA
Vietin alkuvuodesta erittäin inspiroivan lauantai-aamun Vantaan IKEA-tavaratalossa, sillä pääsin mukaan mielenkiintoiseen blogiyhteistyöhön, jossa viisi bloggaajaa kirjoittaa vuoden aikana omia ajatuksiaan kestävästä kehityksestä kotona. Kyseisen aamun starttitapaamisessa ja sen jälkeen olen fiilistellyt tätä juttua ihan superpaljon, sillä kyseessä on kertakaikkisen mielenkiintoinen teema! Loppumetreillä oleva opinnäytetyöni käsittelee myös osaltaan kierrätysteemaa ja kestävää kehitystä, jonka vuoksi olen tutkinut aihetta enemmänkin viime aikoina. Mitä enemmän saan tietoa, sitä enemmän nämä asiat myöskin ovat alkaneet kiinnostamaan. Olin suoraan sanottuna erittäin positiivisesti yllättynyt siitä, miten IKEA kantaa kortensa kekoon asian tiimoilta. En ollut tullut edes ajatelleeksi, miten suuri suunnannäyttäjä tämä jättimäinen huonekalukonserni onkaan vastuullisen liiketoiminnan saralla. IKEA Suomen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisten mielikuvissa
kestävyys on edelleen kallista, kun taas IKEA nimenomaan lähtee siitä, että
kaikilla pitäisi olla varaa kestävämpiin ratkaisuihin (katso aiheesta tehty tiedote täältä). Tämä on minusta erittäin hyvä pointti!
Olen vastuullisuudessa ja kierrättäjänä todennäköisesti aika keskitien kulkija. En ole välinpitämätön ja haluan tehdä osaltani oikeanlaisia ratkaisuja luonnovaroja säästääkseni. Toisaalta en koe olevani myöskään mikään priimaoppilas, ja voisin tehdä erittäin monia asioita vielä paremminkin. Esimerkkinä nyt energiankulutus, kierrätys ja kulutustottumukset. Koko kestävä kehitys tuntuu teemana niin valtavan suurelta, että ei oikein tiedä mistä sitä edes aloittaisi niiden omien valintojen tekemisen ja mitä vaikutusta niillä ihan oikeasti kokonaisuuden kannalta onkaan.
Tänä vuonna olen kuitenkin päättänyt alkaa systemaattisesti pohtimaan niitä valintoja, joihin voisin helposti arjessa vaikuttaa. Olen antanut itselleni luvan edetä pienin askelin, jottei kokonaisuus kasva silmissäni liian suureksi möykyksi, sillä tiedän, että jos pohdin koko maailmaa - omat tekoni tuntuvat liian vähäpätöisiltä sen rinnalla. Pääasia olisikin muistaa, että jos jokainen meistä (tai edes osa) tekevät ne pienet teot arjessa, niin yhdessä niistä syntyy ihan mielettömän suurta! Osittain tähän aiheeseen liittyen kävimme muuten tällä viikolla monivivahteisen keskustelun nuoren miehenalun kanssa iltapalapöydässä, joka kyseli, mitä vaikutusta sillä oikein on että olemme alkaneet kierrättämään muovia. Lopputuloksena hän kysyikin; jos sillä on oikeasti näin suuri merkitys, miksei kaikki jo tee niin? Niimpä...
Listasin itselleni alle asioita, joihin itse voisin paremmin panostaa. Kaikki näistä ovat suhteellisen helppoja toteuttaa, mutta vaatii kyllä joiltakin osin vielä enemmän tai vähemmän skarppaamista. Seuraavat viisi askelta ovatkin ensimmäinen etappi meidän perheellemme tällä matkalla ja erityisesti näihin asioihin haluaisimme kiinnittää huomiota jatkossa:
1. Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Lähes kaiken voi nykyään kierrättää. Usein se ei ole kiinni siitä, etteikö haluttaisi, vaan pikemminkin siitä, ettei tiedä miten tämä ratkaistaan. Tähän aiheeseen tulen palaamaan vielä paremmin myöhemmin, sillä haluan ehdottomasti toteuttaa jätteiden lajittelun kotonamme nykyistä käytännöllisemmin.
2. Kierrätyskalusteet ja uudelleenkäyttö
Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena! Meiltäkin löytyy kotoa useampia käytettynä hankittuja kalusteita, joista osa ihan sellaisenaan ja osa sitten tähän päivään freesattuna. Esimerkiksi tämä makuuhuoneen lipasto on siitä hyvä esimerkki. IKEA lanseerasi viime vuonna tavarataloihin uuden Kodista kotiin -palvelun, jossa asiakas saa tuomastaan myyntikelpoisesta huonekalusta ennalta määritellyn hyvityksen. Tuotteen jälleenmyyntihintaan lisätään myymälässä ainoastaan arvonlisävero. IKEA-kiertopalvelu on osa IKEA Suomen kestävän kehityksen strategiaa. Kuulinkin tavaratalovierailulla, että Kodista kotiin -palvelu on otettu erittäin hyvin vastaan. Useimmiten pisteeseen tuodaan hyllyjä, ja hyvin harvoin ne ovat myytävillä paria päivää kauempaa. Kysyntää on tällä hetkellä siis reippaasti enemmän kuin tarjontaa. Erittäin mielenkiintoinen konsepti minusta! Täältä voit lukea lisää siitä, miten palvelu toimii.
3. Veden ja energian säästö
Tiesitkö, että astianpesukone kuluttaa keskimäärin 85% vähemmän vettä ja energiaa kuin käsintiskaus juoksevan veden alla? Tämä luku oli ainakin itselleni huomattavasti suurempi kuin olin kuvitellut. Pesemme tällä hetkellä suurimman osan tiskeistä koneella, mutta edelleen silloin tällöin myös käsin (ja juurikin valitettavasti silloin juoksevan veden alla...auts!). Lisäksi pyykinpesun osalta pitäisi kyllä tsempata. Siinä huomiota pitäisi kiinnittää täysien koneellisten lisäksi siihen, millä lämpötilalla tekstiileitä pestään. Havahduttava tieto oli esimerkiksi se, että 60 asteen pesussa 85% energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Alentamalla lämpötilaa, säästää merkittävästi energiaa (ja siis myös rahaa!). Jos haluat lukea lisää vinkkejä energiatehokkaaseen ja ympäristöä säästävään pyykinpesuun liittyen, tsekkaa tämä.
4. Ruoan valmistus ja säilyttäminen
Valmista ruoka tehokkaasti, eli käytä jälkilämpöä, tee mahdollisuuksien mukaan suurempia määriä kerralla ja säilö ne seuraavaa kertaa varten. Kokkaa oikeankokoisella pannulla tai kattilalla, ja käytä kantta! Tällaisia ensimmäisiä pointteja kirjasin ylös, ja on myönnettävä, että myös tässä minulla ja meidän perheellä olisi kyllä petrattavaa. Tehokkaampi säilöminen erityisesti tulisi ottaa syyniin, sillä toisinaan ruokaa menee roskiin ihan turhaan...
5. Kodin lämpötila
Laskemalla kodin lämpötilaa pari astetta, säästää merkittävästä lämmityskustannuksissa. Etenkin silloin, kun lämmitysmuotona on suora sähkö, kuten meillä. Asuinmukavuutta (ja lämpöisyyden tuntua) voi lisätä kuitenkin tekstiilien avulla, kuten matot, viltit ja verhot. Meillä käytetään paljon vilttejä iltaisin, kun käperrytään sohvan nurkkaan. Olemme koittaneet nyt hillitä sisälämpötilaa, ja täytyy sanoa että alkuun se tuntui aika isolta muutokselta. Päivisin tätä ei ole oikeastaan edes huomannut, mutta illan tullen parin asteen eron kyllä todellakin tuntee. Yllättävän nopeasti kuitenkin tähänkin tottui. Nyt tuntuu, että voisi laskea ehkä vielä sen asteen verran. Samaan aikaan tietysti ulkolämpötilat nousevat, joka auttaa asiaa jonkin verran.
Olen ikionnellinen, että pääsin tähän kestävän kehityksen hankkeeseen mukaan ja erityisesti siis siksi, että tämä sai minut inspiroitumaan ja innostumaan ihan valtavan paljon. Aionkin toteuttaa yhteistyöpostausten lisäksi myös muita teeman mukaisia juttuja läpi koko vuoden ja kantaa näin osaltani korttani kekoon kestävämmän huomisen puolesta.
Tällaisia asioita tullaan käsittelemään jatkossa siis blogin puolella, ja tavoitteena onkin, että pystyisin innostamaan ja antamaan vinkkejä teille, jotka koette olevanne kanssani samassa junassa: kierrätys ja kestävä kehitys kiinnostaa, mutta sen arjessa toteuttaminen kaipaa ideoita. Tulevissa kestävän kehityksen postauksissa ei syleillä koko maailmaa, vaan koitetaan löytää nimenomaan niitä pieniä tekoja ja oivalluksia, jotka on helppo toteuttaa omassa kodissa ja sitä kautta siirtää käytäntöön. Seuraavassa teemapostauksessa keskitynkin siihen, miten järjestää kotiin tilaa kierrättämiselle ja mitä kerron myös rehellisesti sen, mitä kaikkea me tällä hetkellä kierrätämme.
Mukavaa alkavaa viikonloppua!
Jutta
Kannattaa muuten ehdottomasti ottaa lukulistoille myös seuraavat naiset, jotka ovat mukana IKEA kestävä kehitys pilottihankkeessa, sillä uskon meiltä kaikilta tulevan tähän paljon hyvää asiaa eri näkökulmista katsoen: Esmeralda´s, Aamukahvilla, 52 Weeks of Deliciousness ja Minityyli
Hienoa, että puhut näistä asioista! Mihin muuten viette muoviroskat? Muutimme juuri lähiaikoina Littoisiin ja muovin kierrättäminen kiinnostaisi myös! :-)
VastaaPoistaMoikka! Ja ensiksi: tervetuloa Littoisiin! Muoviroskat viemme Itäharjun Prisman takana olevaan kierrätyspisteeseen. Se osuu meillä työmatkan varrelle, joten tuntuu kätevimmältä. Lähempää en ainakaan toistaiseksi muovinkierrätyspistettä ole löytänyt. :) Ja niin - sitä muovia tulee kyllä paljon! Yllättävän paljon.
Poista