Top Message

www.oblik.fi

PARASTA PORVOOSSA

Otsikon mukaisesti tässä postauksessa on tarkoitus nipistää pieneen pakettiin parhaat palat ja vinkit kotimaan reissumme ensimmäisestä kohteesta. Porvoo, kuinka ikinä olenkaan voinut ohittaa tämän idyllisen kaupungin? 

Parasta Porvoossa on ehdottomasti eteläeurooppalainen tunnelma, joka huokuu koko vanhan kaupungin ympärillä. Vanhat puurakennukset, upeat mukulakivikadut ja pienet sivukujat. Jokapuolella tuntuisi olevan aina jotakin uutta ja mielenkiintoista katsottavaa. Kaupungissa voisi vain kävellä tuntikausia ihastellen ihmisten leppoisuutta ja koko paikan rentoa fiilistä. Putiikit kutsuvat luokseen avoimine ovineen, ja jokaisen myymälän tiskin takaa löytyi aidosti ystävällinen ihminen. Tällaisessa paikassa voisin hyvin kuvitella jopa asuvani! Porvooseen tutustuminen jäi perheemme osalta lähinnä tuon vanhan kaupungin kiertelemiseen - joten jotakin jäi vielä seuraavallekin kerralle.
PUTIIKIT / MEIDÄN SUOSIKIT
Ihastuttavia putiikkeja on koko vanha kaupunki pullollaan. Muutamia tärppejä kuitenkin ajattelin nostaa yli muiden ja jakaa myös teille. Kaikki putiikit sijaitsevat vanhan kaupungin puolella kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

Ensimmäisenä sisustusliike Åtta. Tämä, jos joku on todella meidän kotimme tyylinen sisustuskauppa! Aivan fantastisia aarteita, ja myymälän viisi pientä tilaa oli jokainen keskenään erilainen. Industrial -henkinen putiikki valloitti rennolla otteellaan ja persoonallisilla piensisustustavaroillaan. Tämä putiikki menee ehdottomasti pakko päästä uudelleen -listalle.

Toiseksi suosikiksi nousi suloistakin suloisempi lelukauppa Riimikko. Riimikossa vierailu kesti yli puoli tuntia ja taisi olla pikkumiehen suosikkijuttu koko Porvoossa. En varmasti ole koskaan käynyt näin houkuttelevassa leluliikkeessä! Jos meillä olisi tyttölapsi, olisin varmasti halunnut ostaa hänelle suuren nukkekodin! Lähestulkoon mietin sitä jopa ihan vain itselleni.. Mukaan lähti kuitenkin lapselle puinen jousipyssy ja kummipojalle syntymäpäivälahja. Juhlat ovat vasta ensi kuussa, mutta kerrankin siis lahja on hankittu ajoissa :).

Kolmantena tärppinä mainitsisin Doris & Duke -vintagemyymälän. Putiikki täynnä vanhoja vaatteita, asusteita, kodin esineitä ja sopivasti 50 -luvun tunnelmaa. Pääosin vaatteet yms ovat second hand -löytöjä, mutta ainakin nuo kodin esineet olivat osittain uusiakin. Sopiva sekoitus vähän kaikkea, ja juuri sellaista, jota et muualta löydä! Ihastuin vanhaan kassakoneeseen, joka kuitenkaan ei valitettavasti ollut myynnissä. Jos olisin ollut liikkeellä yksin, olisin varmasti viettänyt täällä vaikka kuinka paljon pidempään aikaani. Kahdeksanvuotias ei kuitenkaan ollut ihan samaa mieltä kaupan mielenkiintoisuudesta ja hänestä 10 minuuttia oli aivan tarpeeksi :).

Viimeisenä nostaisin esiin vielä herkkusuiden paratiisin, Mormors Herkkukaupan. Tänne katosi miesväki pitkäksi aikaa. Odottelin ja odottelin... Lopulta pojat palasivat, eikä suinkaan tyhjin käsin. Suklaata ja kahvia maistellaan siis vielä reissun jälkeenkin ihanaa matkaa muistellen.


RUOKAA, JUOMAA, NÄHTÄVÄÄ
Vierailimme Porvoo -päivänä myös lelumuseossa. Tämän kohteen oli lapsi etsinyt meille jo etukäteen ja olikin kovin mieluinen paikka! Pieni lelunäyttely oli rakkaudella koottu ja vaikkei tila ollut kovin laaja, oli katsottavaa sitäkin enemmän. Jäimme ihastelemaan vanhoja autoja, sotilaita ja lentokoneita pitkäksi toviksi juniorin kanssa. En muista koska hän olisi ollut näin intensiivisesti tutkimassa jotakin. Herttainen vanhempi mies museon ovella kertoi tarintoita ja historiaa lelujen takaa. Lelut oli koottu lasien taakse siististi ja vuosiluvut olivat esillä monessa paikassa. Lapselle oli helpompi käsittää kuinka vanhoista tavaroista olikaan kyse kun mietimme millä leluilla Pappa, Tuffa tai Isomummi on aikanaan leikkinyt. Se taisi olla kaikista mielenkiintoisin juttu kun sai istuskella rauhassa vitriinien edessä ja kuunnella tarinoita. Hieno kokemus, suosittelen lämpimästi.

Aikamme kaupunkia kierreltyämme, päädyimme syömään lounasta Gabriel 1763 ravintolaan. Täältä saat lounaan lisäksi ystävällistä palvelua ja kiireetöntä tunnelmaa. Listalta löytyi jokaiselle jotakin ja vaikka ensialkuun arvoimme ravintolan ulkopuolella onko se vähän hieno lounaspaikaksi lapsiperheelle - oli ensivaikutelmamme väärä. Paikka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin ja täällä nautitaankin ystävien kesken viinistä ja hyvästä ruoasta lounasajan jälkeen - iltaan saakka. Pilvisenä päivänä terassi oli tyhjä, mutta voin kuvitella lämpimän kesäpäivän ja itseni nauttimassa lasillista viiniä pienen kadun varrella ohikulkijoita ihmetellen. Ruoka oli maukasta ja kohtuuhintaista.

Kahville istahdimme ennen lähtöä vielä Cafe Fannyyn. Tässä hetkessä aurinkokin jo pilkahteli ja saimmekin nauttia markkinahuumasta pienen torin laidalla kahvilan terassilla. Porkkanakakku oli kaksikerroksinen ja suussasulava. Siitä riitti hyvin kahdelle aikuiselle nautittavaa. Tähän paikkaan oli hyvä päättää täydellinen kaupunkipäivä ja suunnata kohti seuraavaa paikkaa.

Kaikenkaikkiaan Porvoo vetää vertoja mille tahansa eurooppalaiselle kaupunkikohteelle, joita mekin olemme jonkin verran harrastaneet. Ehkä seuraava viikonloppumatka vaikkapa joulun alla voisikin olla Porvoon joulumarkkinat. Paljon jäi vielä tosiaan näkemättä, mutta lähtemättömän vaikutuksen tämä kaupunki kyllä teki jo ensisilmäyksellä!

Välitön tunnelma jaksaa hymyilyttää edelleen, mieleenpainuva päivä Porvoossa oli käymisen arvoinen! Joko sinä olet vieraillut tässä kauniissa kaupungissa? Ja löytyykö samoja suosikkeja tai jotakin, joka meiltä oli mennyt ihan ohi?

Leppoisaa lauantaita sinulle, me vietämme sen Mikkelissä!
Jutta

  1. Juuri näin, kuin eri maahan olisi tullut, kaunista! "Löysin" Porvoon muutama vuosi sitten ja sen jälkeen ja mieli halajaa takaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet täysin oikeassa - tuonne mieli tosiaan halajaa takaisin. Ihana paikka!

      Poista
  2. Itse käymme Porvoossa n.kerran kaks kuukaudessa. Kirpputoreilla lähinnä,mutta kyllä välillä eksyy brunbergin tehtaanmyymälään teollisuus alueella olevaan ja skafferista vanhasta kaupungista löydän aina Kusmi teetä kun edellinen uhkaa loppua.myös Sondbyn uimaranta grillauspaikkoineen umpipöpelikössä kutsuu ajoittain.4 vuotta sitten joimme maailman parhaimmat kahvit juurikin Porvoossa hotellin terassilla jonka jälleen heitimme keittimen menemään ja siirryimme pannukahviin. Joulun alla oleva joulupolku on tullut kierrettyä muutaman kerran

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, te olette oikein siis Porvoo -asiantuntijoita :). Joulupolulle itsekin varmasti tulee tänä vuonna osallistuttua. Hienoja vinkkejä tästä sai myös tuleviin Porvoon vierailuihin, sillä se jos mikä on varmaa, että tuonne tulee varmasti palattua myös uudelleen! Kiitos!

      Poista
  3. Kiitos näistä vinkeistä. En ole koskaan käynyt Porvoossa, mutta yritän tänä kesänä houkutella miehen viemään minut sinne kesäretkelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa mennä! Toivottavasti saat miehen suostuteltua ;)

      Poista
  4. Jes, teillä oli varmasti kiva päivä Porvoossa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkeistä! Tulivat niin oikeaan aikaan, sillä tarkoituksena olisi suunnata lomalla päiväksi Porvooseen. Riimikosta olen kuullut aiemmin, mutta tuo Åtta alkoi heti kiinnostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä vain. Hienoa, että tästä oli myös teille hyötyä! Åtta oli uskomattoman inspiroiva paikka, suosittelen lämpimästi!

      Poista
  6. Ihana kun löysitte tienne Porvooseen :) Mieheni on tästä ihanasta kaupungista kotoisin -joten tuttu on :)
    Mukavia kesäloma matkoja
    toivotellen: Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta itseasiassa kävin poimimassa ihanan vinkin Riimikosta! Se piti katsastaa heti ensimmäisenä. Kiitos siis sinulle kun jaoit tuon vinkin aiemmin!

      Poista
  7. Viimeisestä Porvoon vierailusta on kulunut tovi, joten kiitos näistä päivitetyistä vinkeistä :) Tätini mukaan kaksi katua on täynnä ihania kauppoja, jossa olisi voinut viettää parikin päivää. Mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätisi on oikeassa :). Tuolla viihtyisi varmasti kauemmankin aikaa, eli paljon jäi nähtävää myös tuleville kerroille!

      Poista
  8. Kiitos kivasta postauksesta ja vinkeistä. Jospa mekin tehtäisiin pieni kesälomaretki Porvooseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Sopivan tunnelmallinen ja kompakti miljöö. Paljon ihasteltavaa ja kaunista kaupunkisuunnittelua!

      Poista
  9. Vinkkinä, aivan mahtava Cafe Rongo Rauhankadulla, suosittelen! Sekä jokirannassa "ankkurikioskin" isot jäätelöpallot, nam! ja paljon, paljon muutakin kuin pelkkä vanha kaupunki <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoossa olisi kyllä varmasti saanut kulumaan aikaa paljon enemmänkin kuin yhden päivän. Meidän matka jatkui taas seuraavaan kohteeseen päivän jälkeen, joten lähinnä vain tuo vanha puoli tuli tutuksi. Ensi kerrallekin jäi siis upeita juttuja koettavaksi :) Kiitos kahvilavinkistä, palaamme siihen varmasti seuraavalla Porvoon reissullamme.

      Poista
  10. Me porvoolaiset emme aina muistakaan, kuinka ihanassa kaupungissa saamme asua :) Tervetuloa mihin vuodenaikaan tahansa - mutta kesä ja joulu tietty parhaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta. Kun on tarpeeksi lähellä - sitä "sokeutuu" kaikelle upealle ja kauniille ympärillään. Samoin itselleni on käynyt toisinaan Turussa. Suomi on kaunis paikka ja uusia kulmia on yllinkyllin koettavana. Jouluna varmasti sinne palaamme, Porvoo vei kyllä sydämen <3

      Poista
  11. Mukavaa, kun viihdyitte Porvoossa -rakkaassa kotikaupungissani. Täällä aiemmin jo joku vinkkailikin, että seuraavalla Porvoon reissulla kannattaa ehdottomasti poiketa tunnelmalliseen ja rentoon Cafe Rongoon Rauhankadulle. Ja jos et vielä ole käynyt, kannattaa poiketa myös kirkon vieressä sijaitsevassa Pienessa Suklaatehtaassa. Heidän käsintehdyt suklaat ovat upeita! Tervetuloa Porvooseen uudelleen!
    Kesäterveisin: Sanna K´eittiö Avec Amourista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rongo meni kyllä kahvilalistalle ensi kertaa varten :). Suklaatehtaassa piipahdettiinkin, oi että kuinka hieno ja idyllinen paikka. Kävin muuten kurkkaamassa blogiisi, uskomattoman kauniita kuvia ja loistavia suussasulavia vinkkejä, meni heti listalleni jatkoa varten :)

      Poista
  12. Porvoo on ihana paikka ja siellä on tullut aina joskus käytyä ja tämä postaus oli hyvä muistutus että sinne vaan uudelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne todellakin mieli haluaa takaisin. Uskomattoman kauniita paikkoja on tämä meidän kotimaamme täynnä! :)

      Poista
  13. Voi, näiden kuviesi perusteella on pakko käydä Porvoossa pitkästä aikaa! Sinulla on ihana blogi ja hauska huomata, että "elämänfilosofianne" on suuresti samanlainen, kuin meillä - Omilla käsillä tekemistä, pelotonta kokeilemista, tunnelmista ja hetkistä nauttimista.. Liityn ehdottomasti lukijaksi. <3 Ihania kesäpäiviä!!

    VastaaPoista
  14. OI, kiitos kauniista kommentistasi! <3. Mahtavaa, että olet viihtynyt blogissamme ja toivottavasti saat ideoita jatkossakin! Uuden kokeilu ja käsillätekeminen - sitä varmasti on taas helteiden jälkeen luvassa. Nyt elämme pienessä "blogihorroksessa" kesän ajan. Päivät kuluu ulkosalla ja auringosta nauttien :) Käynkin heti kurkkaamassa myös sinun blogiasi!

    VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets