Top Message

www.oblik.fi

MUUTOSKOHDE: 50-LUVUN KESKUSTAKAKSIO, OSA 1

Olen jemmaillut tätä juttua vaikka kuinka kauan, mutta nyt ajattelin näyttää teille runsaasti kuvia keskustakaksiosta, jonka remontoimme viime syksynä Pekan kanssa (kirjoitin siitä aiemmin jutussa Unelmien keskustakoti: detaljit). Asunto myytiin nopeasti ensinäytöllä ja sen jälkeen arkeen tuli pieni "tyhjyys". Toteutimme uudistuksen pääasiassa omin voimin, vaikka joitakin töitä ostettiin myös ulkopuolelta. Olimme tietysi superonnellisia nopeasta myynnistä, vaikka kauppojen jälkeen iskikin haikeus. Itse meidän ei ollut tänne tarkoitus muuttaa missään vaiheessa, mutta tuo ydinkeskustassa oleva kaksio hurmasi meidät alkuperäisessä (ja todella rujossa sellaisessa) kunnossaan täysin. Saatikka sitten, kun remontin valmistumispäivä lopulta koitti. 

Päätin jakaa jutun kahteen osaan, sillä kuvia lopputuloksesta kertyi hurjasti ja kiitos niistä kuuluu Akille (Photoworks), jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä asuntojen kuvauksen parissa jo useamman vuoden. 

Mutta nyt! Ottakaapa hyvä asento, tässä se on - meidän näköinen unelmakaksio 1950-luvun kerrostalossa + runsaasti kuvia ja juttua remontin lähtökohdista, sekä vision rakentumisesta.


Alusta alkaen oli selvää, että panostaisimme remontissa laatuun ja pohdimme materiaalivalinnoissa ja tilamuutoksessa sitä, millaiset asukkaat täällä haluaisi asua. Kuvittelimme asukkaiksi urbaanin nuorehkon pariskunnan, joka ei omista autoa ja haluaa asua keskellä kaikkia palveluita. Arvostetussa taloyhtiössä tehtiin samaan aikaan linjasaneerausta ja muita suuria uudistustöitä, joten oli selvää että hinta ei olisi alhaisimmasta päästä kaikkien kunnostustöiden jälkeen. Ehkä siksi kuvittelimme tulevien asukkaiden iän olevan 30-40 välillä, emmekä uskoneet tämän olevan esimerkiksi sopiva koti ensiasunnoksi tai sijoituskohteeksi. 

Näillä kuvitelmilla ei sinällään ollut vaikutusta juuri mihinkään, mutta ne auttoivat antamaan suuntaviivoja niille valinnoille ja ratkaisuille, joita asunnossa toteutimme. Suljimme nimittäin heti ensi metreillä pois sellaisen ajatuksen, että tehdään asunnosta sellainen, jonka tyyli sopii kaikille ja on "riittävä" tarpeeksi monelle. Samalla otimme toki tietoisen riskin, mutta toivoimme ensisijaisesti tämän menevän sellaiselle ihmiselle, joka rakastuu asuntoon ensisilmäyksellä. Sen persoonaan, tunnelmaan ja yksityiskohtiin. Ja tiedättekö, niin siinä myös lopulta kävi. Asunnon osti juuri sellaiset ihmiset, joille kuvittelimme sitä tekevämme noiden kuukausien aikana. 


Huoneiston remontti oli taloyhtiön saneerauksesta johtuen pitkähkö, mutta kaikki vaiva ja odotus lopulta palkittiin. Ensimmäisenä aloitimme purkutöillä, johon kuului myös asbestipurkua. Asbestikartoituksen ja -purun tilasimme Kaarinalaiselta yritykseltä, Purkava Oy:ltä ja homma hoituikin todella rivakasti ja siististi. Nykypäivänä vanhoja asuntoja remontoitaessa on otettava huomioon nämäkin seikat ja vaikka mahdollinen asbestilöytö saattaa tuntua harmilliselta, on se kuitenkin välttämätöntä viedä maaliin kunnialla ja säännösten mukaan. Oma kokemukseni tästä oli oikeastaan aika lailla positiivinen, vaikkakin se toi lisää kustannuksia remonttiin. Olimme kuitenkin onneksi jo ennen kartoitusta varanneet mahdolliselle asbestipurulle osan budjetista. 

Mitä asbesti sitten on ja miksi työ pitää teettää ammattilaisella? Siitä on kirjoitettu ainakin täällä.


Tilajakoa avarrettiin entisestään purkutöiden yhteydessä. Tilava olohuone ja ennen makuuhuoneena toiminut ruokailutila olivat valoisia suurien ikkunoiden ansiosta. Keittokomero sen sijaan jäi vähän pimeäksi ja todella ahtaaksi. Koimme, että seinän purkaminen olisi paras vaihtoehto käytännöllisen keittiön rakentamiselle, jotta taso- ja kaappitilaa saatiin riittävästi lisää. Keittiön uudistuksesta ajattelin kirjoittaa ihan erikseen, sillä juttua siitä nimittäin riittää melko paljon :D. 


Huoneistossa oli upea vanha, joskin kulunut, mosaiikkiparketti olohuoneessa ja ruokailutilassa. Makuuhuoneeseen, keittokomeroon ja eteiseen oli vaihdettu jossakin vuosien varrella laminaattia tilalle. Päätimme purkaa laminaatit pois, sillä halusimme lattian olevan avaran pohjaratkaisun asunnossa yhteneväinen. Kun uusi parketti oli asennettu laminaattien tilalle, koko komeus hiottiin ja käsiteltiin Pallmannin tuotteilla. Pallmannin Color Collection järjestelmässä lattiaan työstetään ensin haluttu sävy (me valitsimme kauniin syvän ruskean Authentic Brown), jonka jälkeen pinta lakattiin parkettilakalla. Ja uskokaa tai älkää, rajoja keittiön ja ruokailutilan välillä ei edes jälkikäteen meinannut huomata, vaikka vierekkäin oli sekä uutta, että vanhaa parkettia! 

Vinkkinä muille tällaisessa tilanteessa oleville sanoisin, että jos haluat jatkaa vanhaa parkettia ja saada sävystä yhteneväisen, valitse aina hieman tummempi sävy. Parketti usein tummuu vuosien saatossa ja saattaa olla todella haastavaa saada uuden ja vanhan parketin sävy tasaiseksi jos pintaa ei sävytetä astetta (tai enemmän) tummemmalla.

Color Collection järjestelmästä voit lukea lisää täältä ja jos kaipaat apua värin tai oikean tuotteen valintaan, kannattaa laittaa viestiä Petri Iso-Ilomäelle, joka osaa neuvoa ja vinkata myös hyviä tekijöitä omalta alueelta. Myös me ulkoistimme parketin kunnostuksen ja käsittelyn. Voin lämmöllä suositella Petrin asiantuntemusta ja mainittakoon vielä, että lähimmässä Pallmannin tuotteita myyvässä jälleenmyyjäliikkeessä ei ollut juuri tätä sävyä näytillä livenä, niin Petri teki meille oman mallipalan, jonka saimme noutaa liikkeestä vain kaksi päivää ensimmäisen käynnin jälkeen. Huikeaa palvelua sekä ATV Turku, että Pallmann Suomi! Kiitos! 

Makuuhuoneen ja olohuoneen väliin sen sijaan laitettiin kynnyslista, sillä vanhan talon kaikki seinät eivät olleetkaan ihan suorat ja parkettia ei saatu jatkumaan niin kauniisti saumattomasti, kuin olisin toivonut. Eteiskäytävän vanha klinkkerilattia siistittiin ja päätettiin säilyttää, sillä se oli kerrassaan upea! Lattialla oli valtava vaikutus koko asunnon tunnelmaa ja vaikka tumma lattia oli tietynlainen riski myyntikohteessa, sen ottaminen todellakin kannatti.Lattian jälkeen lähdimme toteuttamaan upeaa uutta seurustelukeittiötä, valitsimme lempeitä sävyjä seinäpinnoille ja järjestimme tilaa säilytykselle. Pieniä yksityiskohtia hiottiin pieteetillä ihan loppumetreille saakka... Siitä kerron kuitenkin lisää seuraavassa osassa (siellä mukana myös muutama ennen-kuva). Kannattaa siis pysytellä kuulolla!

Jutta

 1. Ihana oli lukea tästä. Tämä koti jäi kyllä mieleen! Keittiö on ehdoton suosikki, niin kaunis! Jään siis odottelemaan postausta siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu! Keittiöstä tuli omakin suosikki koko jutussa. Koitan viimeistellä jutun piakkoin :)

   Poista
 2. Ihana. Kerrassaan ihana - ja lattiavalinta upea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattia on kyllä mieletön! Aluksi hieman emmin kannattaako niin tummaksi sävyttää tai ylipäänsä kunnostaa (koska kustannukset olivat itseasiassa kovemmat näin kuin ihan uuden parketin kanssa). Mutta onneksi luotin intuitioon. Kodista tuli sen ansiosta täydellinen :)

   Poista
 3. Aivan upea! Minä olen suunnitellut tuota hattuhyllyä ja tankoa jo 3 vuotta, mutta en ole keksinyt miten ne toteutan. Eli voi jos kirjottaisit niistä lisää. Samoin juuri samasta keittiön tasosta haaveilen, mistä löysit sen? Voisin kyllä ottaa nämä aivan kaikki asiat omaan kotiini. Väliovetkin on minulla aivan samat. Ne on todella huonokuntoiset, ja pohdin että pitääkö ne entisöidä ihan alusta alkaen, että tulee noin kauniit uudestaan. Kiitos postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kolme vuotta :D. Valitettavasti en osaa tässä auttaa, sillä hattuhylly oli yksi asunnossa valmiina olevista asioista. Kannattaa kyllä lukea Pihkalan postaus, jossa hän rakensi vähän samankaltaisen itse omaan eteiseen. Se löytyy täältä: https://blogit.meillakotona.fi/pihkala/diy-kiintea-avonaulakko-eteiseen/ Toivottavasti tuolta saat apuja :)

   Poista
  2. Kiitos! Tuo olikin jo tuttu postaus. Jatkan siis suunnittelua vielä seuraavatkin vuodet :D

   Poista
 4. Oi, kelpaisi kyllä tuo kaksio meillekin <3
  Nuo lämpimät puupinnat ovat niin kodikkaat ja tuo edellisen kommentoijan esille ottama eteisen hattuhylly ja tanko - yhdistelmä on tosi upea.
  Ja muutenkin - kiva lukea postaustasi pitkästä aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos <3 On ollut arjessa vähän kaikenlaista, jotta tämä blogi on jäänyt hunningolle. Kokonaan ei ole tarkoitus lopettaa, mutta ehkä instagram on nykyään se enemmän päivittyvä kanava. Silti - rakastan kirjoittamista, joten blogi kyllä pysyy vaikkakin vähän verkkaisempana kuin aiemmin :)

   Poista
 5. Vitsi on kyllä todella onnistunut tuo teidän remontin lopputulos. Tuo parketti varsinkin super kiva. Meilläkin on todennäköisesti kohta alkamassa linjasaneeraus, kun meillä on tutkittu jo pidemmän aikaa putkistojen kuntoa putkistokameroilla. Mietimme sen remontin yhteydessä pistää myös vähän uutta pintaa asuntoon, eli juuri ainakin alustavasti keittiö ja kylppärit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos, tosi kiva kuulla :). Parketista tuli kyllä onnistunut <3. Tsemppiä putkiremonttiin ja uudistuksien suunnitteluun :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets