Top Message

www.oblik.fi

BLOGIT VUONNA 2019 JA TÄMÄN VUODEN TEEMAT


Kerroinkin teille aiemmin, miten eräänä yönä heräsin sattumalta pää täynnä ajatuksia. Vuoden 2019 blogiteemat syntyivät luultavasti alitajunnassa jo paljon aiemmin, mutta sinä hetkenä onnistuin avaamaan ne tarkemmaksi sisältökalenteriksi. Tärkein kysymys itselläni on koko viime syksyn ja loppuvuoden aikana ollutkin, mitä blogeilta nykyään haetaan ja miksi niitä luetaan? 

Nopeat somekanavat ovat vallanneet ruutuaikaamme ja toisinaan on tuntunut, ettei blogikirjoituksille ole enää sijaa. Tämä on osittain totta, mutta osittain taas täyttä hölynpölyä. Täytyy vain tietää mitä ja kenelle kirjoittaa. On helppoa uppoutua mm. instagramin kuvavirran vietäväksi, mutta lukemista, ajatuksia herättelevää tekstiä ja hyödyllisiä ohjeita niiden kautta on yhä edelleen hankalampi löytää. 

Tiheän postaustahdin sijaan uskon siihen, että yhä useampi bloggaaja panostaa vuonna 2019 tekstien laatuun ja hyödyllisyyteen. Oletankin, että alkanut vuosi on tietynlainen bloggaamisen murrosvuosi. Aikamme on nykyään kortilla (ihan jokaisella) ja siksi haluamme "someajaltamme" jotakin hyödyllistä. Videosisällön ja kuvavirtojen keskelle kaipaamme kuitenkin edelleen myös jotakin luettavaa. Listasin asioita, joiden uskon näyttelevän suurta roolia vuoden 2019 blogiteemoissa ja sisällöissä. Ja vaikka puhun nyt blogeista, uskon näiden olevan sovellettuna myös koko somegenren juttu kanavasta riippumatta.

Povaan, että vuonna 2019 onnistunut blogiteksti on tällainen:


 1. Ajatuksia herättävä sisältö (arvot, ilmastonmuutos, vastuullinen kuluttaminen, talous)
 2. Ekologinen ja vastuullinen näkökulma (vinkit, ideat, fakta)
 3. Hyödyllinen sisältö (asiantuntijuus, ideat, ohjeet, vinkit)
 4. Aitouden näkökulma (viihdyttävyys, inspiraatio, tunteet, samaistuminen)

Sen sijaan oletan (ja haluan uskoa!) että blogitekstit eivät enää jatkossa ole tätä:


 1. Kuluttaminen (ostokset, tavaramäärä, uuden ihannointi)
 2. Pintakiilto (skumppatapahtumat, superlatiivein höystetty tuotteiden esiintuominen)
 3. Kaikkea kaikille (kaikkien miellyttäminen, oman äänen puuttuminen, pelko omien mielipiteiden kertomisestä ääneen)
 4. Kulissit (täydellisen kulissin ylläpito, silottelu, epäaitous)

Kaupalliset yhteistyöt tulevat edelleen jatkumaan somevaikuttajien (myös meidän bloggaajien) arjessa. Uskon kuitenkin, että tänä vuonna ja jatkossa "matcheihin" panostetaan yhä enemmän. Haetaan sellaisia kumppanuuksia ja yhteistyökuvioita, jotka tavoittavat oikean porukan ja joka sulautuu luontevasti kyseisen blogin muuhun sisältöön. Tätä on tehty myös aiemmin, mutta luulen, että se toteutuu tänä vuonna vielä entistä tarkemmin ja paremmin.

Aitous on varmasti tämän vuoden valttikortti, joten uskon sen näkyvän myös siinä, että kaupalliset yhteistyöt ovat blogeissa jatkossa yhä enemmän lukijoita palvelevaa ja tarjoavat tätä kautta aitoa hyötyä. Pitkäjänteiset ja jatkuvat yhteistyöt tulevat luultavasti kasvamaan, joka on itseasiassa kaikkien osapuolien - erityisesti lukijoiden etu. Ei siis enää kymmentä eri kamppista erilaisten yritysten kanssa jokaiseen elämänalueeseen ja jokaiseen erilaiseen aiheeseen liittyen. 


Näiden pohdintojen jälkeen oman sisältökalenterin tekeminen oli itseasiassa ensimmäistä kertaa luontevampaa kuin koskaan. Tämän vuoden teemat blogissani ovat seuraavanlaiset:

Tammikuu
Uudet alut
Työhuoneen/toimiston sisustus
Yrittäjyys

Helmikuu
Ystävyys ja ihmissuhteet
Makuuhuoneen sisustus ja levolle otollinen ympäristö
Hyvä uni ja jaksaminen arjessa

Maaliskuu
Taitekohta talvesta kevääseen
Olohuoneen symboli arjessa
Kodin merkityksellisyys

Huhtikuu
Kevään raikkaus
Lupaukset
Mökin keväthuolto ja tulevat mökkiprojektit

Toukokuu
Tulevan juhlakauden ideoita (vappu ja kesäjuhlat)
Viihtyisä parveke
Vastuullinen sisustaminen

Kesäkuu
Piha ja puutarha
Luonnon kauneus
Mökkeily ja ulkona viihtyminen

Heinäkuu
Oma aika, hiljaisuus
Yrittäjän kesäloma: myytti vai todellisuus?

Elokuu
Arki
Organisointi ja järjestys
Ideoita kouluikäisen lapsen huoneeseen

Syyskuu
Mökin syyshuolto
Kotoilu
Kestävämmän arjen ja kodin valinnat

Lokakuu
Toimiva keittiö
Energiansäästövinkit keittiössä
Keittiöiden tulevaisuus: millainen on 2020-luvun keittiö?

Marraskuu
Arjen ja kodin käytännöllisyys
Kodin materiaalit ja niiden huolto
Siisteys ja puhtaus

Joulukuu
Joulu ja sen odotus
Joulukoti
Elämykset ja itsetehdyt lahjat


Miltä tämä kuulostaa? Millaiset aiheet, teemat ja tekstit puhuttelevat tai ovat sinusta kiinnostavia? Olisi myös mahtava kuulla mitä sinä odotat blogeilta ja somesisällöltä tänä vuonna. Sana on vapaa!

...Ja pidätän samalla itselläni vielä oikeuden viilata oman sisältökalenterini näiden pohjalta entistä timanttisemmaksi, eli sellaiseksi joka tuo iloa, hyötyä ja hyvää mieltä itseni lisäksi myös teille. 

Jutta

 1. Hyvä analyysi blogien suunnasta, allekirjoitan tämäm! Itselläni ajanpuute valitettavasti karsii blogilta pois, samoin Instaltakin, kun kuvia ei meinaa ehtiä ottamaan. Harmittaa todella, ja pelkään että aika äkkiä sitä "tippuu pois" kun kanavat ei päivity. Pitää koettaa tsempata :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että jaat ajatukseni :). Ajanpuute on valtava myös täällä ja siksi ajattelin, josko tällainen etukäteen pohdittu sisältökalenteri auttaisi asiaa. En siis ole oikein hyvä antamaan vinkkejä tähän, mutta toivon kovasti että joku aika löytyy päivittämiselle myös sieltä kiireiden keskellä <3

   Poista
 2. Kuulostaa oikein hyvältä - laatu ja hyödyllisyys on varmasti monen lukijan toiveena. Olet niin inspiroiva bloggaaja ollut jo tähänkin asti, että nuo uudet suuntaviivat luovat todella korkeita odotuksia tulevalle vuodelle. Kaikenlainen kuluttamisen ja jatkuvan kasvun ihannointi on vastenmielistä luettavaa näinä päivinä. Mökkeilystä ja mökkiremontista toivon paljon, paljon postauksia, kun juuri ostettiin oma remppauskohde!! Ja toinenkin pieni toive: voisitko siirtää "Elämykset ja itsetehdyt lahjat" -bloggaustasi aiemmaksi (loka-marrakuulle) vuosikalenterissasi, jotta niitä ehtisi itsekin ennen joulua toteuttaa.

  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, vitsit miten ihanasti sanottu <3. Lämmin kiitos <3. Otan ehdottomasti nämä toiveet huomioon ja pyrin saamaan jouluisia ideoita aiemmaksi myös! Mökillä riittää paljon pieniä juttuja (pienellä budjetilla myös) joten niitä jälleen luvassa tänäkin vuonna. Kiitos vielä, että jätit kommenttia, tuntui tosi kivalta lukea se.

   Poista
 3. Listaamasi teemat ovat ainakin itselleni mieleisiä ja mielenkiintoisia :)
  Vinkkejä en itse niinkään enää hae, kun koti on niin pitkään ollut jo sellainen, millaiseksi se on haluttu tehdä. Hankinnat ja muutokset ovat olleet vähäisiä - tyyli kun on säilynyt vuosikymmenet samana. Sellaisia ikuisia elämänkumppaneita...
  Mielelläni lueskelen samanmielisten postauksia :) Niinpä pysyn linjoilla täällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla! Harvoinpa sitä kalustusta tvs tulee uusittua niin kovin usein, mutta oma mieli kaipaa pieniä juttuja sen sijaan vuoden aikana kotiin, vaikka kaikki olisikin loksahtaneet paikoilleen. Ja ihanaa, että pysyt mukana <3

   Poista
 4. Itseäni kiinnostaisi lukea luonto- ja kasvimaailmasta ideoita ja diy-juttuja. Kuvia sisä- ja ulkoasetelmista ym. tunnelmakuvia. Niillä saa helposti pienellä vaivalla vaihtelua sisustukseen. Muitakin oivalluksia on kiva lukea ja aina jokin uusi juttu piristää. Tätä blogia seuratessa tietää saavansa laadukasta sisältöä. (Ei paineita!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hienoa kuulla! Ja tosiaan ihan pienet paineet iski myös tästä samalla, jaiks! Pyrin kuitenkin vähintäänkin samanlaiseen laatutasoon kuin aiemmin, joskin itselle on aina mukava asettaa rimaa hieman korkeammallekin ;). Kasvi- ja luontoaiheiset DIY-ideat kuulostavat tosi kivoilta, otan ehdottomasti korvan taakse :)

   Poista
 5. Oletpas todella hienosti saanut kerättyä teemat kasaan. Ihailen moista järjestelmällisyyttä. On totta että blogit elävät murrosta ja hyvä niin. Kulissit ja kuluttaminen saisivat ainakin omasta mielestäni väistyä ja tilalle astua oikea arki. En itse halua olla luomassa siloteltua arjen kuvaa, mutta ideoita sitäkin enemmän haluaisin jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä syntyi oikeastaan aika lailla intuitiolla. Siksi oli hyvä kirjata ne myös ylös johonkin, etteivät unohdu. Olen kanssasi samaa mieltä blogien murroksesta ja siitä, että olisi ihana jakaa ideoita + vinkkejä silotellun kiiltokuvamaisen arjen sijaan. Toki sitä kuvilla on jollakin tapaa itsekin moista illusiota luomassa... Mutta toivon, ettei se silti tunnu pintaliidolta vaikka kauniita kuvia tykkäänkin ottaa varmasti myös jatkossa :)

   Poista
 6. Ihania teemoja Jutta! Itse olen myös vähän listaillut mistä asioista voisi kunkin kuun kohdalla blogiin kirjoitella. Onneksi vastuullisuus lisääntyy myös blogimaailmassa. Se on kuitenkin aihe mistä pitää tänä vuonna puhua ja jakaa vinkkejä.
  Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastuullisuuden lisääntyminen on kyllä mahtava juttu blogimaailmassa. Joten odotan kyllä innolla kanssabloggajien juttuja aiheen tiimoilta tänä vuonna :). Teemoja kyllä kannattaakin laittaa ylös kun niitä pohtii, nimittäin ainakin itselläni käy muuten niin että ne unohtuvat jo seuraavana päivänä :D. Ihanaa loppiaista myös sinulle ja kiitos kommentistasi <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets