Top Message

www.oblik.fi

KÄYTÄNNÖLLINEN ETEINEN TEKSTIILILAATALLA


Eteinen edustaa itselleni hyvin pitkälti sitä, miten kodissa eletään ja on myös selvästi se paikka, jonka sekavuus tai toimimattomuus alkaa ahdistamaan ensimmäisenä. Jos aamulla on lähdetty kiireesti tai kotiin tultaessa koirat on juossut kaikki matot rullalle, tulee välittömästi levoton fiilis. Ja vaikka olemmekin nyt saaneet elellä aika mahtavia kelejä koiranomistajan näkökulmasta, on vielä edessä ne loskaiset ja kuraiset kelit ennen kesää, jolloin kaksi nelijalkaista kaveriamme saa eteisen kymmenessä minuutissa sen näköiseksi, että pyörremyrsky olisi vieraillut kodissamme. Siinä kun hieman kosteana piehtaroidaan maton päällä ja kannetaan samassa hässäkässä kaikki lelut myös siihen.  Ja lopulta alkaa senpäiväinen juoksuralli, että heikompia hirvittää. 

Eteisaulassamme on seitsemän oviaukkoa tai ovea. On siis selvää, että tuo paikka on se, jonka kautta kuljetaan lähes jokaiseen huoneeseen kodissamme ja sen toimimattomuus muistuu mieleen aika monta kertaa päivän aikana. Alkuperäiset esiinkaivetut puulattiat ovat tämän kodin yksi parhaimmista asioista. Mutta kuten arvata saattaa, on tuo sisääntulon lattia huomattavasti muita kuluneempi ja lisäksi likaantuu ihan jatkuvalla syötöllä, vaikka tulemmekin sisään rappukäytävän kautta. Tästä syystä haaveilin jo tänne muutettaessa kokolattiamatto -tyyppisestä ratkaisusta, jolloin matot ei rullautuisi ja lisäksi lattian pintaa saataisiin säästettyä. Ongelmaksi muodostui tuo meidän ääntäeristävä väliovi, joka tulee niin matalalle, ettei oven eteen saanut mitään järkevää mattoa niin että ovi mahtuisi kunnolla avautumaan. 


Sitten bongailin paikallisesta RTV:stä tätä tekstiilimattolaattaa! Erän loppu superhalvalla (14,90/m2) ja paloina, kuten olin itse toivonut. En nimittäin ehkä jaksaisi sitä, että koko matto tulisi pestä tai irroittaa jos siihen tipahtaa jotakin tai koira päättää siihen vaikkapa oksentaa. 50x50cm tekstiililaatta on keinokuitua ja sitä voi pyyhkiä vedellä. Matonpesuvaahto/-suihke on yksittäisille tahroille myös käytännöllinen. Pohjassa on bitumitausta, joten se pitää kosteuden loitolla lattiasta. Käyttöluokaltaan tämä tekstiililaatta on 22, joka kattaa kodin keskikovan kulutuksen. Eteistiloihin suositellaan kyllä suurempaa käyttöluokkaa, mutta asuessamme tosiaan kerrostalossa, jää meidän eteinen esimerkiksi omakotitalon eteistä pienemmälle rasitukselle kun suurimmat loskat ja hiekat jäävät jo asunnon ulkopuolelle. Nähtäväksi jää riittääkö tämä käyttöluokka meillä. Yhtenä ratkaisevana seikkana oli tässä kuitenkin myös tuo nukan pituus, joka tässä on 3mm ja seuraavassa käyttöluokassa olevassa 6mm. 

Maton pinta on eläväistä, joka saa aikaan sen, ettei jokainen kuivunut kurajälki näy siinä samantien. Kiinnitimme palasten kulmat tähän tarkoitetulla teipillä lattiaan (toinen vaihtoehto olisi ollut mattoliima, mutta koska haluan säilyttää option puulattian esiinottamisesta, niin ei kiitos...). Lisäksi osa palasista menee listojen alle, jolloin tiukkaan ladotut palaset eivät pääse liikkumaan. 

Tykkään tästä kyllä ihan hurjasti. Eihän se kaunein mahdollinen matto maailmassa ole, mutta ah niin käytännöllinen ja saa eteisen tuntumaan suuremmalta kun koko lattia on sillä ladottu. Oviaukkojen suuren lukumäärän vuoksi kaipasin tilaan jotakin sellaista, joka rauhoittaa ja yhtenäistää kokonaisilmeen. Paloja jäi vielä muutaman neliön verran ja osan siitä saatamme viedä mökin pikkuiseen eteiskäytävään. Osa kuitenkin jää edelleen varmuudeksi säilöön, jos kuitenkin joku päättää kaataa siihen jotakin sellaista, joka ei lähde pois. Yksittäinen palanen on helppo vaihtaa sitten uuteen. 

Jäin vain miettimään, että maton ollessa näin isossa roolissa eteisessä, onko beigeen taittavat seinät nyt sen parina liikaa? Tuntuu kuin uppoutuisin vaaleanruskeaan maitokahviin sinne astuessa :D. Mutta ei se välttämättä huono mielikuva ole. Jään pohtimaan tätä ja katselen rauhassa miltä tuntuu. 

Mukavaa viikonloppua,
Jutta

Eteisen vanhan ilmeen ennen mattoa näet ainakin täältä.

 1. Hyvän näköinen lattia, ja tosi sopiva sävy teille! Meillä on eteisessä oven edessä sitä ihan perus rullatavarana myytävää kuramattoa, ja olen haaveillut peittäväni matolla vielä isommankin alueen. Ihan tuollaista kuin teillä ei meille saa, kun tila jatkuu avoimena, mutta mahtaako tuon reunaan olla jotain listaa jolla pysyy sitten paikoillaan? Olen nähnyt tuota laattaa vain toimistoissa ja sen tyyppisissä, missä se on kokolattiamattona, mutta sellaista en ole tavannut että tuon reuna olisi jätetty esiin. Vai onkohan niin ettei sitä voikaan jättää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... Voisi kuvitella, että sellaisia listoja löytyisi, mutta en ole siitä ihan varma. Reunaa ei mielestäni oiken voi jättää esiin, sillä helposti se alkaa sitten "nousemaan". Matto olisikin muuten passeli, mutta koska meillä toinen koirista oksentelee välillä (hotkittuaan ruokansa) niin ajattelin tämän olevan helpompi juttu, sillä tarvittaessa yksittäisen laatan saa irti, eikä koko mattoa tarvitse kuljettaa pesutupaan tvs. Tuonne minikylppäriin kun sitä ei saisi millään mahtumaan pesua varten. Olen ollut kyllä tyytyväinen tähän asti tähän ratkaisuun. Tuntuu olevan tosi helppo pitää puhtaana, vaikka viikon aikana täällä oli jo loskakelejäkin, niin ei imeytynyt loska maton "sisään" ja saa helposti imuroitua hiekat pois. :)

   Poista
 2. Eikä! Uusi vanha keksintö! Mun lapsuudessa n. vuosina 83-87 Saksassa meillä oli tuota palamattoa mm. Kellarin harrastetilassa. Hienoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne vanhat hyvät keksinnöt saavat uuden elämän 2010-luvulla. Mahtavaa! Varattiin tätä vielä lisääkin ja meinattiin laittaa mökille makkareihin jotta on mukavampi paljain jaloin tepsutella. :)

   Poista
 3. Ihanan väriset seinät! Mitä sävyjä olet käyttänyt? Joudun ehkä maalaushommiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, seinien sävy on ollut kyllä tosi kaunis livenäkin :). Sävy on Tikkurilan H485 :) Kerrohan sitten tuliko maalauspuuhiin ryhdyttyä :)

   Poista
 4. Näyttää hyvältä ja yhtenäiseltä! Minusta seinäväri on sopiva, kun on raikastavia valkoisia elementtejä lisäksi. Mistä muuten on pyöreä peili? Siinä on ilmeisesti pieni säilytystaso? Sopisi meillä pukuhuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peili taitaa olla Ikeasta :)

   Poista
  2. Hei tosi kiva kuulla! Pyöreä peili on tosiaan IKEAsta ja siinä on sellainen pieni lokero. Siinä roikkuu välillä aurinkolaseja ja yleensä myös kello tai kelloja. Näppärä kyllä ja mielestäni tosi kaunis :)

   Poista
 5. Pehmeä sävy, jota valkoinen raikastaa ja musta terästää. Ja kivasti tuolta sivusta hehkui terrakotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tosiaan totta, että valkoinen raikastaa kivasti tuota "maitokahvihöttöä" :) Tiiliseinä keittiössä sieltä kyllä pilkahtelee ja omaan silmääni nuo mustat raamit tulee nyt aiempaa paremmin esille myös :) Kiitos kivasta kommentistasi <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets