Top Message

www.oblik.fi

AJATUKSIA JOULUSAUNASTA JA PERINTEISTÄ

Kaupallinen yhteistyö: Orthex


Meillä on aina ollut kotona sauna. Kun muutimme tähän kotiin, oli oikeastaan ainoa miinuspuoli saunan puuttuminen ja kylpyhuoneen pieni koko. Plusmerkkisiä asioita oli kuitenkin runsaasti, joten päädyimme muuttamaan. Syitä siihen, miksi saunasta luopuminen ei tuntunut niin pahalta, oli kaksi: taloyhtiöllä on uudehko suuri saunaosasto asukkaita varten ja sitten meillä on se yksi tunnelmallinen puusauna mökkirannassa.

Joulun perinteisiin meille on kuulunut aina saunominen. Se on tehty aamulla hyvissä ajoin ennen Joulurauhan julistusta. Uskon, että tämä perinne toistuu melko monessa kodissa aattoaamuna, tai viimeistään -iltana. Monet saunovat joulun pyhinä useammankin kerran. Ihan vain koska perinteet. Tämä vuosi antoi meille mahdollisuuden uusien jouluperinteiden luomiseen. Joulusaunan päätimme lämmittää mökillä viikkoa ennen aattoa. Viime viikonloppuna kannoimme puut korissa saunaan ja nostimme vielä toistaiseksi sulasta rannasta saunasangoilla vedet emalipataan lämpenemään. Jotenkin tuo saavien ja vatien hohtava kuparin sävy toi autenttiseen joulusaunaan aavistuksen jopa juhlan tuntua. Vettä emme saunamökkiin ole vetäneet ja toistaiseksi olemme hyvin asian kanssa pärjänneet. Vesi kannetaan sangoilla pataan, jossa se lämmitetään puilla.  Vanha emalipata on jo elämää nähnyt, mutta toisaalta niin sympaattinen, ettei siitä raaski luopua. En myöskään valehtele sanoessani, että tässä saunassa olen saanut elämäni parhaat löylyt. Näin kosteita löylyjä en vielä koskaan ole muualla kokenut. 50-luvulla valmistettu iki-kiuas toimii edelleen moitteettomasti, vaikka ehkä nykyisillä kiukailla lämmitys kävisikin nopeammin. Saunamökki kaipaisi suurta remonttia osakseen, mutta keräämme siihen nyt tällä hetkellä sekä ideoita, että euroja. Sen sijaan uusimme kaikki vadit, sangot ja saavit mökkisaunaan viime kesänä. Siihen saakka käytimme edellisten mökkiläisten vanhoja vateja, joita ajan hammas oli jo ehtinyt kuluttamaan. Vaikka halusimmekin käyttöön perinteiset Orthexin vadit, halusin hemmotella visuaalista silmää valitsemalla ne uudessa sykähdyttävässä kuparin sävyssä. Tavallinen pesuvatikin näytti ihan uudenlaiselta, vaikka kyseessä on ihan sama tuote, jota on löytynyt suomalaisten mökkisaunoista jo vuosikymmenien ajan. Tällaisessa pesuvadissa mummini on pessyt pienen Jutan hiuksia jo lapsena. Ajatella! Tällaiset vadit ovat olleet myös Pekan vanhempien puusaunassa käytössä aina. Tosin sinisen ja valkoisen sävyissä.

Emme pidä ylläpitolämpöä saunamökissä talvisin lainkaan, joten joulusaunan lämmitys kesti useamman tunnin. Mökillä ollessa ajalla ei kuitenkaan ole merkitystä. Saunan lämmetessä istuimme terassilla hiljaisuudesta lumoutuneena tyyntä veden pintaa katsellen. Kävin hakemassa kuusesta oksia, jotta saisimme kuusentuoksua saunaan joulutunnelmaa herättämään. Muutama oksa löylykiuluun lämmityksen ajaksi likoamaan ja vadillinen havuja jalkakylpyä varten. Joukkoon vain vähän merisuolaa ja puhdistavan jalkakylvyn ainekset olivat kasassa. Yhteen yhdeksän litran vatiin keräsin havuja noin kaksi litraa. Vettä sen verran päälle, että havut peittyivät. 


Päivän hieman hämärtyessä loikimme pyyhkeisillämme saunan lämpöön ja löylyttelimme pitkään. Nautimme kiireettömyydestä ja juttelimme elämästä. Saunan jälkeen joimme pannulla lämmitettyä glögiä ja herkuttelimme piparkakuilla. Jäimme pohtimaan sitä, miten hetki ennen joulua onkin oikeastaan ihan hyvä aika joulusaunalle. Silloin kenelläkään ei vielä ole kiire Joulurauhan julistusta katsomaan, kirkoon joulun sanomaa kuuntelemaan, ruokaa laittamaan, lahjoja avaamaan tai mitään muutakaan. Tästä joulusaunasta alkoi joulutunnelmaan laskeutuminen ihan uudella tavalla. Tästä perinteestä tuli oikeastaan vielä entisiä parempi. Ehkä olemme pitäneet joulusaunan ajallisesta perinteestä kiinni ihan turhaan. Saman tunnelman kun voi saavuttaa jo ennen h-hetkeä.

Millaisia joulunajan saunaperinteitä teille on syntynyt 
vai menettekö enemmän fiiliksen mukaan? 

Jutta

  1. Aattoaamuna saunoinme lasten ollessa pieniä. Nyttemmin aatonaattoillan raukea saunottelu siirtää joulun lumoon. Aamulla on ihana herätä saunapuhtoisena raikkaissa vastapestyissä lakanoissa. Tavat ja perinteet voivat loistavasti muuntua tilanteen mukaan. Lempeää joulun aikaa! 💚 Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että teillä on ollut tällainen perinne <3. Ja olen ihan samaa mieltä kanssasi tuosta, että perinteet voivat hyvin muuttua elämäntilanteen ja sen hetkisen tunteen mukaan. Toivottavasti myös sinun joulunaikasi oli täynnä ikimuistoisia hetkiä <3.

      Poista

 

Newsletter

Widgets