Top Message

www.oblik.fi

NUKU HYVIN MÖKILLÄ(KIN)

Kaupallinen yhteistyö IKEA


Olemme viettäneet nyt ensimmäisen alkukesän mökillä ja pikkuhiljaa alkaa tuntumaan enemmän ja enemmän siltä, että tämä on meidän paikkamme. On pakko myöntää, että vaikka olemme pyrkineet säästämään edellisten omistajien kalusteita ja tavaroita mahdollisimman paljon (tuunaamalla ja tekemällä niistä oman näköisiämme), niin paikka tuntuu kuitenkin enemmän omalta vasta nyt kun sinne on alkanut kulkeutumaan tavaroita, jotka olen sinne itse valinnut. Rakastan kierrättämistä ja vanhojen tavaroiden mukanaan tuomaa kerroksellisuutta. Mutta siinä vaiheessa kun yli puolet kalusteista ja tavaroista on jonkun muun valitsemaa, ei se enää tunnu yhtä rakkaalta. Tästä syystä päätimme, että ennen keittiönä toiminut huone saisi toimia jatkossa makuuhuoneena, eikä sinne tuotaisi juuri mitään edellisten omistajien tavaroita (okei, yksi pieni pöytä odottaa kunnostamista, mutta noin muuten). Haluan tuntea viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla tämän olevan juuri meidän paikkamme. Meidän näköisemme ja sellainen, joka tuntuu omalta.

Sanomattakin oli selvää, että useamman vuoden kaapeissa olleet vanhat tekstiilit halusimme uusia. Tämä tarkoitti sitä, että mm. verhot, liinavaatteet, patjat, matot ja peitot kannettiin ulos ja tilalle tuotiin omat tekstiilit. Muutamia pellavaliinoja toki olen säästänyt ja pessyt ne kotona korkeassa lämpötilassa. Niistä olisi tarkoitus tuunailla jotakin myöhemmin. Mutta nukkumaan en halua mennä "muiden lakanoihin" jotka ovat viruneet kaapissa vuosia. Pesemällähän lakanoista sai toki ihan käyttökelpoisia, mutta luulen tämän olevan itselleni enemmänkin tunnepuolen asia. Tästä syystä kiikutin nuo tekstiilit pesun jälkeen poistotekstiilien kierrätykseen. Ainakin Turun seudulla tekstiilikierrätys toimii maksutta, ja siitä voi lukea lisää Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilta - täältä


Nukuimme ensimmäiset puoli vuotta täällä ilmapatjalla (ei kiva). Sen jälkeen pari kuukautta uudella futonilla lattialla (patjan kokemuksista voisin kertoa myöhemminkin, sillä tämä on ensimmäinen nukkumiskäytössä oleva futon meillä). Vasta hiljakkoin valmistui patjalle runko ja nyt saimme aloitettua makuuhuoneen maalausta pilvisenä päivänä. Vaikka maalausurakka onkin reilusti kesken, en malttanut olla petaamatta uusia peittoja, tyynyjä ja petivaatteita jo upouudelta tuntuvaan makuukammariin. Olemme päättäneet, että sisätiloja maalataan vain sadepäivinä, joten voi hyvin olla, että maalaushommat jatkuvat vasta loppukesästä. Tai sitten ei. Tässä mennään ihan täysin fiiliksen mukaan, sillä kesästä nauttimista en tietenkään malta vaihtaa tähän hommaan. 

Patjan jälkeen uusimme väliaikaiset peitot ja tyynyt, jotka saivat siirtyä takaisin vierasvaroiksi. Peitoksi valitsimme tuplaleveän (ja keskilämpimän) mallin, sillä etenkin talvisin on mukava käpertyä toisen kainaloon saman peiton alle. Suurempi peitto, jonka alla on kaksi tuhisijaa, säästää myös mukavasti lämmityskuluja, sillä olemme huomanneet sen mahdollistavan talvellakin asteen verran alemman lämpötilan, koska yöllä on lämpimämpi nukkua. Nukumme kotonakin tuplapeitolla ja se tuntuu meille parhaimmalta ratkaisulta. Näin myös lakanoita voi vaihdella ristiin kodin ja mökin välillä, kun peiton koko on sama. Liinavaatteiden materiaaliksi valitsin pellavan, joka sopii minusta tänne parhaimmalla mahdollisella tavalla. Uudet tummanharmaat PUDERVIVA pellavalakanat kävin ostamassa IKEA:sta. Pellava on materiaalina täysin uusiutuvaa ja hyvin hengittävää, jotka olivat myöskin tärkeitä kriteereitä meille. Tässä uutuusmallissa on hauskat nyörit sekä tyynyliinoissa, että pussilakanan helmassa. Ehkä hieman romanttiset, mutta ei minusta lainkaan liian överit. Pikemminkin ne muistuttavat minua rentoudesta kuin "hörhelöunelmista". Pesin lakanat kotona ennen tänne tuomista 60 asteessa ja kuivattelin ne ulkona narulla (koska se tuoksu <3). Pellava on siitä hyvä valinta, että se on luonnostaan likaa hylkivää ja vahvaa materiaalia. Haluamme välttää liiaksi väliaikaisratkaisuja ja hankkia tänne vain sellaisia juttuja, joiden tiedämme kestävän käytössä pitkään. Näin vähennämme omalta osaltamme tekstiilijätteen syntymistä (joka on muuten maailmanlaajuisesti ihan valtavan suuri ongelma).  IKEA on muuten myöskin ottanut asiakseen toimia vastuullisesti tekstiilituotannon osalta. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että 1.9.2015 lähtien kaikki IKEA-tuotteissa käytetty puuvilla on peräisin kestävämmistä lähteistä. Tämä tarkoittaa, että puuvilla on joko kierrätettyä tai kasvatettu käyttäen vähemmän vettä, kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Ja löysinpä muuten juniorillekin uuden liinavaatesetin mökille, jonka materiaali on 100% kestävistä lähteistä peräisin olevaa materiaalia. Tällaisia hankintoja tekee kyllä mielellään. 


Usein mökki tuntuu olevan monille se paikka, johon viedään ne hieman kuluneet ja kotiin kelpaamattomat lakanat. Ikäänkuin mökki olisi kuluneiden tekstiilien viimeinen sijoituspaikka. Itse vierastan sellaista ajattelutapaa ja tästä syystä halusin ehdottomasti satsata myös mökillä pellavalakanoihin - ja kauniisiin sellaisiin! Käytetään näitä sitten ristiin ja vaihdellaan aina fiiliksen mukaan. Pois lakanat heitetään sitten kokonaan, kun ne ovat tarpeeksi kulahtaneet. Ja tiedättekö mitä - tämän makuukammarin tekstiilien uusimisen jälkeen paikka tuntuu täysin omalta. Fiilis huoneessa on enemmän meidän näköinen ja oloinen. Täällä on nyt jotakin, joka on tänne varta vasten hankittu ja valittu. Vielä pitäisi puristaa tuo maalausurakka loppuun, jotta pääsen kalustamaan ja samalla kuvaamaan tilaa hieman laajemmin. Näytän teille ehdottomasti lisää kuvia aina kun jotakin näytettävää on :).

Iloista heinäkuun ensimmäistä viikkoa!
Jutta

 1. Onpa suloisen näköinen mökki teillä :-) Kauniita kuvia!
  https://veeramatilda.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, kiitos paljon ❤️ Tämä on kyllä niin ihana pieni pakopaikka arjesta 🙂

   Poista
 2. Ihana seurata projektianne! Mielellään kuulisin käyttökokemuksia sängystä. itsellään uuteen kotiin on juuri ajankohtaista hankkia sänky ja mietin minkä valitsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja heti anteeksi, että olet joutunut odottelemaan vastaustani. Me olemme molemmat olleet todella tyytyväisiä tähän patjaan. Ensimmäinen viikko oli kuitenkin vähän toisenlainen. Kova patja selän alla tuntui aamuisin erittäin epämukavalta, mutta noin viikon totuttamisen jälkeen en vaihtaisi enää toiseen. Nyt tuntuu melko kaamealta mennä itseasiassa kotiin ja hieman pehmeämmälle patjalle nukkumaan. Joten vahva suositus futonille! :)

   Poista
 3. Tarkoittaako nuo nyörit sitä, että IKEA on luopunut niistä muovisista neppareista joita lakanoissa on aikaisemmin ollut? IKEAn lakanat ovat meillä olleet tähän saakka mahdottomuus koska noita nepparillisia ei voi mankeloida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Voipi olla. Vaikka en nyt ole varma onko kyseessä sama malli, joita teillä on ollut. Tämä oli siis uutuusmalli siellä. Meillä on aiemminkin ollut lapsella yhdet IKEAn lakanat ja niissäkään ei kyllä ollut neppareita.... Ehkä se on ollut vain jokin tietty malli?

   Poista

 

Newsletter

Widgets