Top Message

www.oblik.fi

MAALATUN SOKKELIN PINNOITTAMINEN ROUHEPINNOITTEELLA

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila


Yksi todella iso osa mökin uudistunutta ilmettä on yksivärisyys. Aiemmin mökki on puna-vihreä ja vihreitä sävyjäkin oli kahta erilaista: aavistuksen tummempi puuosissa ja hieman vaaleampi maalatussa sokkelissa. Tämä loi rakennukselle omaan silmääni melko levottoman yleisilmeen. Mökin maalisävyä pohtiessamme olimme ehdottomasti sitä mieltä, ettei sokkelia enää haluta eriväriseksi kuin puuosat, vaan julkisivusta haluttiin rauhallisempi. Vaaleissa julkisivuissa tilanne on toinen, sillä tummempi sokkeliosa luo koko talolle ryhdikkyyttä ihan toisella tavalla. Mustan kanssa ei kuitenkaan enää sitä efektiä tarvittu, joten päädyimme täysmustaan lopputulokseen. 


Maalattu sokkeli pestiin puuosien kanssa samaan aikaan ja huonosti kiinni oleva maali harjattiin pois  kevyesti teräsharjalla. Hieman epätasainen sokkeli haluttiin uudistaa kunnolla, joten sokkelimaalin sijaan valittiin Tikkurilan Yki Rouhepinnoite sokkelin pintaan. Epäröin hieman alkuun, miten osaamme tuota levittää, jotta lopputuloksesta tulisi siisti.... Mutta tämä epäröinti osoittautui onneksi ensimmäisen neliön pinnoituksen jälkeen turhaksi. Levitykseen tuli nopeasti hyvä ote ja se kävi kahdestaan todella sukkelasti. Ensin Pekka levitti teräslastalla pinnoitetta pienelle alalle, jonka jälkeen minä tulin perässä paksun siveltimen kanssa (käytin sitä hankaamiseen ja hiersin tasoitetta sen kanssa pyörivin liikkein). Ohjeissa suositellaan muovisen hiertimen käyttöä, mutta valitettavasti pinnoitetta hakiessa sellaiset olivat loppuneet, joten päätimme testata pienelle alalle josko saisimme hierrettyä pinnan tällä tavoin. Ja saimmehan me! Saattaa kuitenkin olla, että tuolla hiertimellä tasoitus olisi ollut aavistuksen kevyempää käsille :). Kuljimme suurinpiirtein neliö kerrallaan eteenpäin, jotta pinnoite ei ehtinyt kuivumaan liikaa toisen mennessä edellä. Jokaisessa siirtymässä sekoittelimme massaa, jotta se pysyisi tasaisen värisenä. Levityksen jälkeen tasoite näytti märkänä hieman siniseen taittavalta ja jonkin verran vaaleammalta, kuin puupinnat (sävytimme pinnoitteen siis samalla värillä kuin maalitkin: 564X). Tarkemmat työohjeet maalatun sokkelin pinnoittamiseen löydät Tikkurilan sivuilta. Siellä on myös listattuna kaikki tarvittavat työvälineet esivalmisteluista viimeistelyyn, joita  työn edetessä tarvitset. 

Kuivuessaan sinisyys kuitenkin häivyttyi ja pinta tummeni, jolloin pinnasta tuli juuri sellainen kuin toivoimmenkin. Erityisiä kikkoja tai osaamista ei siis vaadittu, vaan pinnoitus onnistui helposti näin ensikertalaisiltakin. Katsokaapa vaikka näitä ennen-jälkeen kuvia! 


Lopputulokseen olemme äärettömän tyytyväisiä! Sokkelilla on oikeasti ihan hurjan iso merkitys, sillä epäsiisti sokkeli ottaa kyllä heti silmään - huonolla tavalla. Nyt pinta on kuin uusi, ja samalla koko mökistä tuli eheä kokonaisuus toisistaan irrallisten ja erilaisten pintojen jälkeen. Tykkäämme hurjan paljon täysin mustasta mökistämme ja emme lakkaa ihastelemasta sen jylhää olemusta erityisesti täältä rannan suunnasta, jossa rakennus on korkeimmillaan. Mökki kun laskee rinteestä rantaan, ja järven suunnasta näkymä on ollut aiemmin erityisen kirjava erilaisten sävyjen johdosta. Vielä olisi toiveena rakentaa alakerran yksiön eteen kapea terassi, jolloin sen edessä olisi mukavampi istuskella ja katsella rannan suuntaan. Tämä mahdollistaisi myös paljain varpain kulkemisen terasseja pitkin yläkerrasta vierastupaan, joksi tuota alakerran yksiötä nimitämme :).

Mitäs olette mieltä, oliko musta sokkeli oikea valinta?

Jutta

Lue myös nämä aiheesta aiemmin kirjoitetut postaukset:
Uuden värin valinta: Mökin uusi väri on...
Mökin maalaus ja talkoovideo: Musta mökki

 1. Kyllähän tuohon mustaan taloon musta sokkeli on ainoa oikea valinta. Upea kokonaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä kanssasi ihan samaa mieltä :). Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 2. Oli ehdottomasti oikea valinta! Ei olisi ollut vanhallakaan mitenkään hirvittävän näköinen, mutta musta väri tasapainottaa kokonaisuutta kummasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain, minustakin! Rakennus näyttää nyt korkeammalta minun silmääni, kun tumma ulottuu ylhäältä alas saakka. Joten taisi olla ihan oikea valinta :)

   Poista
 3. Ehdottomasti musta! Mökkinne näyttää kyllä hyvältä :)

  VastaaPoista
 4. Vielä...laittaisin tummaksi nuo räystäs kourutkin eli maalaisin nekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi :). Ja kyllä, kourutkin on menossa joko kokonaan vaihtoon, tai ainakin maalaukseen. Kunhan jaksetaan taas ryhtyä puuhiin :D

   Poista

 

Newsletter

Widgets