Top Message

www.oblik.fi

MITÄ OLIIVIPUULLE ON TAPAHTUMASSA?

Tiesin jo tätä oliivipuuta hankkiessani, että puun talvehdittaminen on jokseenkin hankalaa. Tai en tiedä hankalasta, mutta riskipeliä. En ole kummoinen viherpeukalo muutoinkaan ja nyt olen ihan hukassa! Osaatko sinä auttaa?


Kaikki meni hyvin niin kauan kun puu oli pihalla. Se nostettiin sisään vasta syksyllä, kun ilmat alkoivat olla sille liian viileitä. Jo pari viikkoa sisälletulon jälkeen se alkoi tiputtamaan lehtiään. Riitti kun käveli ohi, niin lehdet varisivat lattialle. Sitten tuli pieni tauko, ja tuntui kuin se saattaisi herätä jälleen henkiin... Mutta nyt! Nyt alkoi jälleen uusi tiputusshow! Puu alkaa näyttämään sairaan kalpealta ja lehdettömältä. Vähän rujolta. 

Kuuluuko tämä asiaan talvehtimisen aikaan vai mistä moinen voisi johtua. Kastelenko liikaa tai liian vähän? Kasvattaako tuo uudet lehdet vielä vai onko peli menetetty? Voi kunpa joku viisaampi osaisi auttaa, tuntuu että olen kolunnut kaikki ohjeet läpi enkä oikein silti ymmärrä. 

Onko kokemusta tällaisesta? Saitko puun takaisin eloon? Jaa vinkit, pliis!
Jutta

 1. Voin antaa joitakin epäilyjä oliivipuun suhteen :) Oliivipuu on tosiaan hankala saada selviämään talven yli, koska sen pitäisi saada talvehtia viileämmässä kuin kodeissamme talvella on. Eli yksi avain oman oliivipuuni selviämiseen on n. 17 asteinen viileä kuistimme, jossa se talvehtii. Silti sanoisin, että on ihan normaalia, että se tiputtaa lehtiään talviaikaan, niin minullakin kävi, mutta se alkoi nyt kasvattaa uusia lehtiä tilalle. Olen kastellut vähemmän kuin kesällä sen ollessa ulkoilmassa, mutta silti joka viikko. Uskon, että jos saat edes joitain lehtiä pelastettua, niin ilmojen lämmetessä voit viedä sen ulos ja se lähtisi uuteen kasvuun :) Puun voi viedä ulos jo aika viileälläkin, kestää hyvin jopa 10 astetta.

  VastaaPoista
 2. Minulla on menossa toinen talvi oliivipuun kanssa ja omani näyttää huomattavasti karummalta kuin kuvan oliivipuu. Miltei kaikki lehdet on tippuneet ja loput on kovia ja kuolleita. Mutta ei hätää, sama homma viime talvena ja kyllä se siitä kuitenkin virkosi kevään koittaessa. Ja kas, tänään huomasinkin jo uusia lehtien alkuja. Sitä se lisääntyvä valoisuus teettää!

  Lämmin ja kuiva sisäilma yhdistettynä talven pimeyteen koettelee oliivipuita, mutta pidä puu mahdollisimman valoisassa paikassa, niin kyllä se siitä virkoaa. Olen välillä myös sumutellut puuta vedellä, mutta en osaa sanoa onko sillä mitään vaikutusta. Ja syksyllä kannattaa ottaa sisälle mahdollisimman myöhään.

  Helena

  VastaaPoista
 3. Olen kokenut saman aikaisemman oliivipuuni kanssa...siitä tuli tuollainen talven aikana, kesällä se kyllä taas virkosi ja eli, mutta siitä tuli sellainen harvalehtinen ja vähän kituvan näköinen. Viime kesän edulliset pallomaiset Oliivipuut jätinkin suosiolla nyt ulos talveksi, siihen oven pielustalle jossa olivat kesälläkin. Vielä ne voivat ihan hyvin! Mutta saapas nähdä miten käy, tiputtavatko lehtiä ja kuolevat kylmässä. Kukkakauppias sanoi että oliivipuu kestää pakkasta n. 10 asteeseen. Ovathan ne Kreikassakin talvet ulkona ja sielläkin saattaa tulla kovempiakin pakkasia. Testailen siis tässä. Eikä haittaa jos kuolevat, periaatteessa yksi isompi leikkokukkakimppu maksaa oliivipuun verran. Ostan keväällä uudet jos kupsahtavat :)

  VastaaPoista
 4. Oi mä oon tappanu kaikki Oliivipuut mitä oon omistanu :( Höh! Haluaisin uuden, mutta en taida uskaltaa :D

  VastaaPoista
 5. Minulla on ollut useampi oliivipuu. Pari ensimmäistä taisivat kuolla ensimmäisenä talvena. Nykyinen on taas jo useamman vuoden vanha. On käynyt huomattavasti huonomman näköisenäkin kuin sinun puusi. Uusi kasvu alkaa viimeistään ulos vietäessä, mutta yleensä jo sisällä valon lisääntyessä. Yhtenä vuotena puu kasvatti jo sisällä noin puolen metrin pituiset ohuen ohuet piiskat oksien päähän ja oli todella naurettavan näköinen. Nyt tällä hetkellä on taas melkein lehdetön, mutta näyttäisi silti selviävän taas uudesta talvesta.

  VastaaPoista
 6. Toi näyttää just siltä kun pitääkin. Ota pillistä kiinni ja ravista kaikki irtsarilehdet kerralla veks niin ei tarvii joka päivä niitä noukkia. Ikkunan eteen, paikkaan jossa ei patteri päällä tai tosiaan mahd.viileään. Voisit kyllä tuikata pari ravinnepuikkoa multaan jo jos on oikein auringossa ja leikata noi pitkät haituvat puolta lyhyemmiksi niin alkaa haarottumaan. Oliivipuun voi ihan hyvin jättää ulos kunnes tulee pidemmät yhtäjaksoiset pakkaset. Me kannettiin omat kasvihuoneesta sisälle vasta jouluviikolla. Ruukun vaan pitää olla sen verran isompi ettei ihan umpijäädy koko multapaakku. Mitäs vielä...takas ulos maaliskuussa, ens vähän totuttelemaan kirpeään kevätilmaan ja yöksi sisälle mutta huhtikuussa voit jo jättää suojaisaan paikkaan ulos yöksi. Ja muista kastella jo nyt, ihan niinkuin normaaleja viherkasvejakin, oliivipuu ei oo kaktus! Lycka till, kyllä se siitä selviää :)

  VastaaPoista
 7. Hei ihan mieletön kiitos kaikille vastauksista! Uskokaa tai älkää, niin oksien päihin on nyt alkanut tulla uusia alkuja ja pientä vihreää. Vanhat lehdet on melkein kaikki tippunut, mutta uusia silmuja näyttäisi tulevan sitäkin enemmän. Ehkä selvisin säikähdyksellä. Vahva ehkä :D

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets