Top Message

www.oblik.fi

DIY AVAIMENPERÄT NAHKAREMMISTÄ

Tämä pieni projekti kuuluu jälleen niihin kuuluisiin "vuoden suunnittelin ja vasta sitten sain aikaiseksi". Joskus hyvät ideat vain vaativat aikaa ja sopivan inspiraation osakseen. Ideana nahkainen avaimenperä ei ole uusi, eikä liioin siihen painetut kirjaimet ja tekstitkään. Silti se on niin mainio, että pakko oli kokeilla! Meillä on ollut alusta saakka tässä kodissa mielestäni aivan liian monta samannäköistä avainta. Joka kerta kun menen ulkovarastoon, otan koko nipun mukaan ja testaan kaikki avaimet. Sillä samalla hetkellä aina päätän, että nyt nimikoin ne kyllä ensi kertaa varten. Ei vain sitten koskaan tule heti tehtyä ja seuraavaksi se muistuu mieleen vasta kun etsit sitä uudelleen jotakin tiettyä avainta. No mutta nyt!
Helppo ja nopea lahjaidea
Nahan painanta
Avaimenperä nahkaremmistä
Ostin painamista varten kirjasinpunsselit elokuussa ja nahkaremmiä jäi vielä pari pientä palaa tästä lehtiripustimesta. Punsselit, eli painoleimasimet, ovat siitä monikäyttöisiä, että niiden avulla voi painaa kuvioita ja kirjaimia nahan lisäksi myös vaikka metalliin taikka saveen/koristemassaan. Saveen ja massaan toki siinä vaiheessa, kun se ei vielä ole täysin kovettunut. Painaminen on helppoa, ja tarvitset punsselin lisäksi vain vasaran. Nahalle riittää muutama kopautus vasaralla, jonka jälkeen kirjain tai muu kuvio onkin jo painautunut nahan pintaan. Huomasin tosin jälkikäteen, että ehkä pari lisäkopautusta ei olisi ollut pahitteeksi, jolloin kirjain olisi painautunut aavistuksen syvemmälle nahan pintaan.

Vinkki! Jos kotoa ei löydy valmista nahkaremmiä, katkaise palanen vaikkapa vanhasta vyöstä. Punsseleita saa erilaisina setteinä, joista yleisin lienee kirjaimet tai numerot - yhtä hyvin voit hankkia pieniä kuviopunsseleita, joilla painat pintaan erilaisia kuvakkeita. Punsseleita löydät mm. Clas Ohlsonilta ja Hopeasaven verkkokaupasta.
Vahvikerenkaat nahalle
Nahkainen avaimenperä

Näin teet personoidut avaimenperät nahasta:

 1. Leikkaa nahkaremmistä sopivan mittainen palanen (voit käyttää myös pätkän vanhaa nahkavyötä)
 2. Tee reikä avainlenkkiä varten reikäpihdeillä
 3. Paina vahvikerengas paikoilleen
 4. Paina kirjaimet nahan pintaan punsselin ja vasaran avulla
 5. Kiinnitä avainlenkki tehtyyn reikään
 6. Valmis!
Hieman pitää vielä siistiä leikkausreunoja, mutta muutoin nämä pienet nahanpalat toimivat mainiosti käyttötarkoituksessaan! Huomaan, että nahka on sellainen materiaali, johon tulee aina aika-ajoin julmettu puuskamainen inspiraatio. Tälläkin hetkellä suunnitteilla olevia nahkatöitä olisi enemmän kuin aika antaa myöden tehdä. Nyt on siis jälleen taottava kun inspiraatiota riittää. 

Jutta

ps. Avaimenperä on myös oivallinen pieni lahjaidea! Nimikoinnin lisäksi avaimenperään voi painaa vaikka tärkeän päivämäärän taikka voimalauseen/-sanan. Vain mielikuvitus on rajana.

 1. Superhienot! Ja inspiroi paitsi kokeilemaan, myös katsomaan omaa hervotonta avainnippuani sillä silmällä, että kuinka paljon siinä on oikeastaan avaimia, mihin ei ole enää aikoihin ollut edes lukkoa... Suurin osa veikkaan. Mutta on vähän sama kuin kuittien perkaaminen lompakosta. Siellähän tursuavat niin kauan kunnes lompakko irvistää liitoksistaan. Just niitä hommia, kun olis helpompi hoitaa heti alta pois, eikä vaan jahkailla ja tuskailla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano! Aina sama juttu - mutta kun sen muistaa juuri siinä hetkessä, eikä todellakaan enää minuutin kuluttua - saatikka kun pääsisi kotiin rauhassa purkamista tekemään :D Ja kuitit... Feel u! Ps. Tänään heitin taas kasan kuitteja roskiin tämän kommentin nähtyäni :D :D

   Poista
 2. Meillä on sama ajatuksen juoksu. Mä kesällä hankin nahkaa ja muitakin tarvikkeita just tämän tyyppisiä tekeäkseni. En ole vielä saanut valmiiksi. Ja itse asiassa nuo vahvikerenkaat puuttuu. Mistä sä ne hankit? Nämä sun tekemät osoittaa, että hyvältä näyttää ja itsekin uskaltaa kokeilla :) Ihanat on, Jutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hauska sattuma! Vahvikerenkaat on eurokankaasta. Postin saapumisilmoitus tuli juuri ja luulen, että ensi viikolla saan jatkaa uusien nahkajuttujen parissa jälleen ;)

   Jään odottamaan mitä mahtavaa te näistä keksitte!

   Poista
 3. Aivan ihana idea! Ja todella tyylikäs toteutus :)

  VastaaPoista
 4. Onpa sieviä! Mullakin olis ylimääräistä nahkaa (yääääääh) *huutonaurua* =D

  VastaaPoista
 5. Hei tätä on ehdottomasti testattava! Mutta kysymys, mistä olet saanut noin hienoa nahkaa? Kävin jättirätissä ja eurokankaassa eikä kummassakaan ollut käyttökelpoista nahkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että lähtee testaukseen! Nahkaremmiä ja muitakin nahkatarvikkeita voi tilata vaikkapa täältä https://www.slojd-detaljer.fi/jaostot/tekstiili-nahkatyot/nahka-vuota. Itse sain pakettini noin viikossa kotiin.

   Eurokankaasta löytyy aina välillä joitakin eriä, joita he saavat myyntiin. Juuri kyselin tässä joku aika sitten sieltä ja kertoivat ettei ole pitkään aikaan tullut. Uumoilivat taas loppusyksystä tulevan jonkun uuden erän. Kannattaa siis välillä sieltäkin katsastaa :)

   Poista
 6. Ihanan näköisiä! Nahkaa täytyy ostaa ja katsoin tuolta sun antamasta linkistä. Mietin, että kuinka leveää ja paksua sun nahka on? Itellä noi kirjainleimasimet on 8mm, joten 1cm leveä ehkä turhan nafti. Tuolla myydään vyönauhaa, mutta se taas liian leveä. Nauhana myytävä sopivan levyinen on vähän ohuempaa, 2,2mm onkohan se sopiva, ettei mene kippuralle?

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets