Top Message

www.oblik.fi

DIY NÄKÖSUOJA TERASSILLE

Takapihan terassi on meillä se paikka, jossa eniten oleskelemme. Asumme paritalomaisesti - mutta kuitenkin pientaloyhtiössä - ja se tarkoittaa samalla sitä, että yksi sivu on kiinni naapurin pihassa/terassissa. Alunalkaenkin pohdimme tuota rajaa ja tarvittavaa näkösuojaa... Suurimmaksi osaksi pihaa ympäröi viherkasvit ja puut, joten tämä on ainoa paikka, josta kesäisin näkee suoraan läpi naapurin pihaan. Edelliset asukkaat olivat asentaneet väliin kaksi valmista aitamoduulia, jotka olivat ronskisti rautalangoilla kiinni toisissaan. Luulen että siihen olisi ollut järkevää laittaa jokin köynöskasvi kasvamaan, mutten oikein innostunut asiasta. Suunnittelimme tähän kohtaan myös pergolaa, mutta sen aika on ehkä ja aikaisintaan vasta ensi vuonna. Voi olla, ettei sitä edes koskaan tulekaan. Aika näyttää. 

Etsimme sopivia valmiita säleikköjä (vai miksi niitä ihan oikeasti kutsutaan?), mutta euroissa 50-100€ per valmismoduuli ei oikein houkutellut. Ajettiin sitten Byggmaxiin ja lastattiin kärryyn sopiva määrä puutavaraa. Päätettiin säästää ja tehdä itse.
Vaikka urakka tuntui alkuun jopa melko suurelta, niin voi sitä riemua kun viimeinenkin naula oli naulattu ja maalikerros sivelty! Siitä tuli nimittäin aika siisti, vaikka itse sanonkin. Pekka sirkkelöi sopivia rimoja ja itse naulasin ja ruuvailin niitä paikoilleen. Kaikenkaikkiaan aikaa kului noin puoli päivää maalaamisineen kaikkineen. Vaikka näkösuoja ei edelleenkään ole täysin umpinainen (sitä emme toivoneetkaan), niin terassin olemus ja yleisfiilis muuttui paljon viimeistellymmäksi. 

Tarvikkeet:
Puurimaa (ostimme valmiiksi pohjamaalattua, jolloin pintamaalattavaa jäi vähemmän)
Nauloja
Ruuveja
Sirkkeli
Ruuvinväännin
Vasara

Materiaalien hinta jäi lopulta alle 30 euroon.

Aitaelementistä tuli lopulta 2m korkea ja 2,3m leveä. Säleikön korkeus mitoitettiin siten, että yläkulma osuu saunan ikkunan alalaitaan ja leveys naapurin terassin + syreeniaidan kanssa sopivaan kohtaan. Näkösuojan päälle ripustettiin vielä Clasulta ostetut aurinkokennolla toimivat riisipallovalaisimet, joihin olen hurjan ihastunut! Tällaisia voisin kyllä hankkia lisääkin.

Ainoa asia mikä takaterassilla tällä hetkellä harmittaa, on se että tuo musta öljy terassissa ei edelleenkään ole kovin peittävä. Olemme öljynneet koko alueen nyt jo kahdesti (ja pohja oli jo entuudestaan tumma), mutta silti yleisfiilis on aika "lattea". Mietin pitäisikö vetäistä vielä kerran Valtti Plus -öljyllä, jota käytimme etuportailla, sillä sillä tuntui tulevan peittävää jälkeä.... Kuudennessa kuvassa näkyy terassilautaa paremmin, ja siinä kuvassa se näyttääkin todella hyvälle - syy tähän oli se, että kesken kuvailujen alkoi satamaan ja tämä kuva on otettu sateen jälkeen...

Ja loppuun tuttuun tapaan pari ennen-jälkeen kuvaa (tuossa muuten taas joissakin kuvissa terassi näyttää kivan tummalle, mutta joissakin kohdissa taas aivan kulahtaneelle valojen ja varjojen vuoksi, huoh). 

Mukavaa iltaa!
Jutta

ps. Saatoitte huomata kuvissa tuollaiset laverit/aurinkopedit. Joo! Tehtiin nekin itse ;). Ne on ihanat!

 1. Valtti plus ei välttämättä imeydy tuohon terassilautaan, ainakin vesipisara näyttäisi helmeilevän pinnalla yhdessä kuvassa. Ensi kesänä imee taas öljyä itseensä, laittakaa sitten sitä. Mutta on muuten hyvännäköistä! Tuo säleikkö sopii tosi hyvin ja nuo aurinkolaverit on aivan mahtavat, haluan myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten. Ehkä siis odottelen ensi kesään ja katson sitten uudelleen. :) Laverit oli helppo toteuttaa, ja vielä ehtii loppukesälle nikkaroimaan omat :)

   Poista
 2. Aivan mielettömän upea lopputulos! Ehdottomasti parempi kuin valmisratkaisut. Hyvä te!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee jee! Säästyi rahaa ja lopputuloskin oli parempi :) Kiitos!

   Poista
 3. Onpa ihana, tosi kaunis aita! <3 Ja laverit tietenkin, tuossa voisi auringossa vierähtää tovi jos toinenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä todentotta on vierähtänytkin ;). Vielä soisi elokuulle lämpimiä päiviä auringossa :)

   Poista
 4. Tosi hieno ja viimeistelty lopputulos! Mä tykkään noista valkoisista säleiköistä terassin yhteydessä, meilläkin niitä on molemmin puolin taloa ja vielä suunnittelen yhtä lisäystä takaterassin puolelle :) Aurinkolaverikin on ollut suunnitelmissa, pitäisköhän nyt lopultakin ryhtyä tuumasta toimeen, kun noin hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa! Vielä hyvin ehtii :)

   Ja hei - innostuin myös näistä säleiköistä paljon ja mietin jo seuraavaa paikkaa :D Koukuttavaa!

   Poista
 5. Hyvältä näyttää niin aita kuin aurinkopedit. Teillä virtaa riittää värkätä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan olla vähän sellaisia tekijätyyppejä. Tulee tylsää ilman mitään pikku puuhasteluja ;)

   Poista
 6. Voi vitsi teidän kanssa! Kyllä te keksitte koko ajan jotain :)) Mieletön säästö tuon aidan kanssa :) You go guys!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö tullutkin! Ja vielä paljon parempi kuin valmisratkaisu noin muutenkin :)

   Poista
 7. Vau, miten upea! Aurinkopeditkin näyttää kivalle. :) Kyllä kelpaa päivää paistatella!

  VastaaPoista
 8. Pyydäppä rautakaupasta myyjää lisäämään kaksinkertainen annos mustaa väripastaa terassiöljyyn.terveisin entinen maalimyyjä. ☺ näin sävystä tulee paljon peittävämpi, me tehtiin näin esim saunasuojallekkin niin mustä ja valkoinen olivat paljon peittävämpiä. ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä vinkki! Iso kiitos :) Ehdottomasti laitan korvan taa saunan ja terassin kanssa! Jes.

   Poista
 9. Hieno! Toimiiko nuo aurinkokennovalaisimet - tarkoitan, tuleeko niihin kunnollinen valo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii kyllä ja valaisee hämärällä kivasti - mutta pehmeästi :)

   Poista
 10. Hyvältä näyttää :)
  Me öljyttiin pari kerrosta Mustalla Valtti terassiöljyllä meidän terassi ja sävy on edelleen musta parin kuukauden käytön jälkeen. Nähtäväksi jää miltä sävy näyttää vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, ehkä vielä ensi keväänä koitan yhden kerroksen vetäistä ja käyttää tuolla yllämainittua väripastan lisäyskikkaa. Eiköhän se siitä. :)

   Poista
 11. Ihana säleikkö, taidan tehdä jotain sen kaltaista meidänkin paritalomme terassille. Mutta miten se pysyy pystyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Me ollaan ruuvattu se kiinni talon julkisivuun ja lisäksi terassin laudoitukseen alalaidasta. Lopputalven tuulisimmat kelit tosin muistuttivat, että vieläkin tätä voisi enemmän tukea johonkin. Pystyssä pysyi, mutta toisinaan näytti vähän huojuvalta kovilla tuulilla. :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets