Top Message

www.oblik.fi

ONKO MÖKKI ILLUUSIO LISÄÄNTYVÄSTÄ VAPAA-AJASTA?

Olen koko elämäni haaveillut mökistä. Veden äärellä olevasta piilopaikasta, jossa aika olisi pysähtynyt ja jossa ei olisi koskaan kiire. On paljon asioita, joita kuvittelisin tekeväni vain mökillä - kakkosasunnolla. Sellaisia, mitä ei tulisi kotona tehtyä ja mihin ei olisi ikäänkuin "aikaa". Kun viime kesän lopulla ostimme tätä kotia, oli myös yksi kriteeri uudelle asunnolle se, että sen rinnalla voisi sitten mahdollisesti joskus olla myös toinen koti, vapaa-ajan asunto. Tästä syystä nykyinen koti on sellainen, jonka pihalla ei ole liikaa työtä ja jonka kokonaiskustannukset pysyvät maltillisena. 

Olemme kesän aikana kierrelleet katsomassa erilaisia mökkejä. On käyty vanhassa kalastajatorpassa, saaristolaistalossa, uudessa hirsimökissä, järven rannalla, meren äärellä, saaressa... On ajettu pitkin poikin ja mietitty mitkä kaikki kriteerit tulee täyttyä jos kakkoskotia meinaamme hankkia. On ajettu katsomaan myös tonttia, ja laskettu uuden mökin rakentamisen kustannuksia.... Ensisijaiseksi kriteeriksi on kuitenkin aina noussut tunne. Tunne pitää olla niin vahva, että voimme heti kuvitella itsemme siihen kesäaamua tai syksyn pimeää iltaa viettämään... Samaan aikaan olen jäänyt pohtimaan, onko loma-asunto vain illuusio lisääntyvästä vapaa-ajasta? 

On totta, että vuorokaudessa on mahdollisen hankinnan jälkeen aivan yhtä monta tuntia kuin nyt. Mietin miten käyttäisimme vapaa-aikamme jos meillä olisi toinenkin koti? Tulisiko vietettyä enemmän suunnittelemattomia hetkiä tai sellaisia iltoja, jolloin vain istuisimme kallion päällä ihaillen auringonlaskua? Tulisiko kakkoskodista kuitenkin velvollisuus, joka tulisi täyttää ja johon pitäisi päästä joka viikonloppu? Tulisiko mökistä työleiri, jossa olisi aina joku homma odottamassa? Vai tulisiko maattua riippukeinussa ja luettua enemmän kirjoja? Olisiko puusaunan lämmittäminen jokailtainen rentouttava hetki tai tulisiko kutsuttua enemmän ystäviä kakkoskodille kyläilemään ja syömään yhdessä?

Mökkiä tai kakkoskotia ei hankita järkiperäisten syiden saattelemana. Siellä ei tarvitse olla kaikki niin justiinsa, eikä välimatkoilla ole niin suurta merkitystä. Kotia hankimme ensisijaisesti sijaintia ajatellen - lapsen koulumatka, harrastukset, helppo asuminen jne jne... Kakkoskoti voisi olla vähän syrjempänä, sen koko tai käytännöllisyys ei olisi kaikista oleellisimpia seikkoja, eikä kaikkia mukavuustekijöitä todellakaan tarvitsisi olla. Kaikista tärkein olisi rauhan ja levollisuuden tunteen täyttyminen.

Kaikkien pohdintojen jälkeen olemme edelleen siinä uskossa, että vapaa-ajastamme tulisi erilaista, kun poistuisimme täältä arkikodista. Siitä tulisi rauhallisempaa ja levollisempaa. Remontti täällä kaupunkikodissa on kutakuinkin loppusuoralla, miltei täysin valmis. Enää remontoimatta on kylpyhuonetilat ja sauna, eikä niiden aika olisi muutoinkaan muutaman vuoden sisään ajankohtaista. Mökiltä voisi palata valmiiseen kotiin, ja se tuntuu hyvälle. 

Olen kerännyt yli vuoden pinterestiin kansiota, joka kulkee nimellä SOMEDAY (löydät sen täältä)... Siellä on paljon erilaisia tunnelmia ja fiiliksiä, jotka olen halunnut säilyttää. Näihin kuviin ja tunnelmiin <3

Jutta

PS. Pääsien eilen vierailemaan aivan ihanassa kakkoskodissa, jota emännöi Sateenkaaria ja Serpentiiniä -blogin Laura. Tyynelä valloitti sydämeni ja tunnelma siellä oli todella ainutlaatuinen. Sen vain tuntee sydämessa, kun jossakin paikassa on hyvä olla <3. Kiitos Laura, kun pääsimme kylään ja kiitos loistavasta seurasta myös Annikalle, Marulle ja Maralle. Parasta oli koko taivaan värjännyt laskeva aurinko ja pimenevä kesäillan tunnelma teidän kanssanne...

 1. Kiteytit paljon omia ajatuksiani Jutta :)

  Kesäkoti on täälläkin niin haaveissa ja koko ajan tehdään töitä haaveen eteen. Tiedät kyllä kun paikka tulee vastaan, se on juurikin se fiilis ! Ja mie allekirjoitan vain kaiken + merkkisen noista mietinnöistä :D

  Kauniita kesäpäiviä toivotellen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että samojen pohdintojen äärellä on muitakin <3

   Poista
 2. Kokeilisitteko ensin mökkielämää vuokraamalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan aikalailla sellaisia puuhastelijoita, että nautitaan nikkaroinnista ja kesäpäivien projekteista. Tämän vuoksi luuulen, ettei pelkkä oleilu vuokramökillä (joka ei olisi oma, eikä siellä voisi kunnostella paikkoja yms) olisi ihan meidän juttu. Toisille toki varmasti saattaa toimiakin :)

   Poista
 3. Meillä on menty myös tunnepohjalta. Tyynelässä on se rauha ja levollisuus. Tää on se paikka, mihin meille tulee vieraita - saunotaan ja syödään yhdessä. Pelataan lautapelejä. Valvotaan aamuyön tunneille tai herätään aikaisin ja nukutaan aamiaisen jälkeen ekat päiväunet. Töitä täällä on paljon. Eli allekirjoitan sun lauseen: illuusio lisääntyvästä vapaa-ajasta. Toisaalta tämä työ tekee onnelliseksi. Saa säilyttää jotain vanhaa. Kunnostaa sitä rakkaudella. Tuntee ikäänkuin kuuluvansa johonkin. Tästä syystä en nauttisi vuokramökeistä, en vaikka vuokra-aikaa olisi koko vuosi.

  Oli ihanaa, kun olit kylässä <3
  Oot tervetullut milloin vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa noin. Sellainen työ tekee onnelliseksi. Tämän vuoksi allekirjoitan tuon täysin... En usko että nauttisimme vuokramökistä, joka ei olisi oma. Elän pienistä projekteista ja tuntuu elävän mieskin. Niitä kaipaa, jotta mieli pysyy virkeänä. Samalla se on niin mukavaa vastapainoa työlle ja arjelle.

   Kiitos, varmasti tulen uudelleen <3 Oli ihana käydä!

   Poista

 

Newsletter

Widgets