Top Message

www.oblik.fi

SAUNAPÄIVÄ JA MUISTOJA LAPSUUDESTA

Tämän viikonlopun aloitamme puhtaasta saunasta nautiskellen. Parasta on avata ikkuna loppulöylyjen aikana ja kuunnella linnunlaulua kaiken muun hiljaisuuden keskellä. Antaa ikäänkuin kaiken sen heräävän luonnon tulla sisälle. On aika ihanaa, että meillä on aikuisiällä ensimmäistä kertaa sellainen sauna, jossa on ikkuna. Muistan lapsuudesta, että meillä oli useammassa kodissa ikkunallinen sauna - ja se luonnon tuoksu, joka suorastaan tulvi sisään löylyjen jälkeen avatusta ikkunasta... Se oli upea.

On muuten hassua, miten jotkut tuoksut ja äänet tuovat mieleen erityisen vahvoja muistoja. Ihminen elää ja kokee toki kaikilla aisteillaan, mutta äänimaailmaa ja tuoksua on jokseenkin vaikea kuvailla. Tämän vuoksi sitä on myös omasta mielestäni hankala muistaa. Muistot heräävät eloon ja mieliin niinä hetkinä kun nenä haistaa jonkin tietyn tuoksun tai korva kuulee tutun äänen. Ääni voi olla jokin yksittäinen, mutta se voi olla myös akustinen tunnelma. 

Jäin pohtimaan lapsuuden muistoja... Niitä ääniä, tuntuja ja tuoksuja... Äitini tuoksui usein lempeälle Laura Biagotti -hajuvedelle - ei liian vahvalle, vaan sellaiselle pehmeälle. Se tuoksu tuo edelleen mieleeni nimenomaan äidin (en ole varma valmistetaanko tuota edes enää...). Äiti pukeutui aina hyvin ja oli kaunis. Samanlainen hän on edelleen.

Isäni käytti jo lapsuudessani paljon puukenkiä. Niistä kuului sellainen ihan tietynlainen askelääni. Tiedättekö sen? Vaimea ja täyteläinen kopina. Ei terävä, vaan vahva. Hän käyttää sellaisia edelleen. Ei nyt tietystikään kaikissa tilanteissa, mutta paljon kuitenkin. On muuten hassua, että toiset ihmiset tunnistaa jo kaukaa askelten äänistä ja niiden rytmistä. 

Sauna on ollut aina perheessämme tärkeä. Aikuisiällä on tosin ollut kausia, jolloin olen saunonut vähemmän. Saunassa käytiin pienenä paljon keskusteluita. Se oli paikka, johon koko perhe "kokoontui" ja siellä oli sellainen sopivan hämyinen tunnelma ottaa puheeksi kaikenlaisia asioita. Saunassa kenelläkään ei ollut koskaan kiire. Ehkä siksi siellä tuli myös puhuttua paljon. Kun saunominen päättyi, kukin alkoi vaatettaa ja tehdä omia asioitaan tahoillaan - ei oltu enää vierekkäin vailla muuta tekemistä. Nykyisin koen saunan olevan aika samanlainen paikka omalle perheelleni. Aika monet matkasuunnitelmat on tehty nimenomaan saunassa. Monen monta kertaa siellä on myös käyty läpi päivän kuulumisia ja unelmia.

Ehkä myös tänäiltana syntyy joitakin uusia unelmia lämpimien löylyjen aikaan. Yhtähyvin jotkut jo ääneen lausutut saattavat vahvistua... Koskaan ei voi tietää etukäteen...

Lämpimin ajatuksin kohti viikonloppua <3
Jutta

 1. Sauna on kyllä niin <3 Omat parhaimmat saunamuistot liittyy mökkisaunaan; vihdan ja Linna-shampoon tuoksu, hauskat sanaleikit, joita siskon kanssa saunassa aina leikittiin. Kenelläkään ei ollut tosiaan kiire saunasta pois !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnashampoosta tulee itsellekin mieleen isovanhempien kesäpaikan sauna. Pitääkin muuten ostaa sitä joku kerta (ihan sen muistoja mieleen tuovan tuoksunkin vuoksi). :)

   Poista
 2. Kuulostaa ihanalta <3 Mulla myös parhaat muistot liittyy mökkisaunaan ja järveen pulahtamiseen. Nykyään tulee ihan liian vähän saunottua, vaikka meillä on jopa kaks saunaa, sähkösauna ja puusauna.. Pitää kyllä joku päivä oikein ottaa ja lämmittää puusauna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, puusauna! Se olisi jo luksusta. Saunan sytyttäminen on jotenkin niin rentouttavaa puuhaa. Samaa rentoutumista ei ehdi tapahtua siinä hetkessä kun napista vääntää sähkökiukaan päälle :D. Ehdottomasti laitat puusaunan lämpenemään lähiaikoina ja nautiskelet <3

   Poista
 3. Kaunista... melkein alkaa kuule itsekin tehdä mieli saunomaan, vaikka en mikään saunoja olekaan :)

  VastaaPoista
 4. Sauna tuo kyllä paljon muistoja mieleen. Meillä on harmillisesti saunapäivät vähentyneet, mutta johtuneen tästä kiireestä. Kohta siis meilläkin taas saunotaan. Kauniita kuvia olet ottanut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma meillä oli jossakin vaiheessa, mutta onneksi taas päästy saunomisen makuun. Kohta tekin varmasti pääsette nautiskelemaan ihanista löylyistä uudessa kodissa <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets