Top Message

www.oblik.fi

UUDEN KODIN KEITTIÖ / SUUNNITTELUSTA TOTEUTUKSEEN

Uuden kodin remontissa keittiö on ollut yksi suurin yksittäinen muutoskohde. Se on ollut myös kokonaisuudessaan kaikkein eniten työtä, aikaa ja rahaa vievä kokonaisuus, joten senkin vuoksi tilan suunnitteluun käytettiin ehdottomasti eniten aikaa. Kerroin jo tässä postauksessa aiemmin keittiötoimittajan ja materiaalien valinnasta. Jos siis tuo on mennyt ohi, suosittelen lukaisemaan tuon tekstin ennen tätä. Se antaa vähän taustaa kaikille toiveille, joita tässä keittiössä on ollut tarkoitus toteuttaa.

Yksi suurimmista tekijöistä erilaisissa valinnoissa on ollut koko ajan henkilökemiat. Tämä pätee keittiösuunnittelijaan ja kaikkiin muihinkin ulkopuolisiin tekijöihin, joita olemme remontissa käyttäneet. On ollut mukava huomata, miten suunnittelijamme Jaana Husso (Kvik Raisio) on jaksanut piirtää ja muokkailla toiveitamme alusta alkaen. Tässä asiassa huomaa selvästi eroja keittiösuunnittelijoiden kesken. Toisille se on vain työtä ja toisille intohimo ja omakin mielenkiinnon kohde. Jaana kuului ehdottomasti tähän jälkimmäiseen ryhmään. Halusimme todellakin, että suunnittelija on projektista yhtä innoissaan kuin itse olimme, eikä vain tee kaikkea siitä mistä aita on matalin.

Ensimmäiset suunnitelmat taidettiin tehdä jo syyskuussa, ja sen jälkeen niitä palloteltiin lukemattomia kertoja sähköpostilla sekä myymälässä. On iso asia saada ammattiapua näin suuren ja merkittävän tilan suunnittelussa. Vaikka suunnitelmien pohjalla onkin koko ajan ollut meidän toiveemme, on ollut tärkeää kuulla käytännön vinkkejä ja uusia näkökulmia omien toiveidemme tueksi ja niiden rinnalle. On ollut paljon asioita, joita itse emme ole osanneet ottaa huomioon (vaikka edellisestä keittiöremontistakin onkin kulunut vasta vuosi). Monesti ulkopuolinen suunnittelija myöskin näkee tilan ihan eri silmin kuin mitä itse sitä olemme tottuneet katsomaan. 

Toinen merkittävä asia suunnittelussa on ollut hyvät havainnekuvat. Oikeastaan voisin pitää niitä ihan jopa tärkeimpänä juttuna keittiötä suunniteltaessa. On aika paljon helpompi hahmottaa suunnitelmia kuvien avulla kuin vain tavaralistauksen tai pohjapiirroksen kanssa. Kvikin havainnekuvat olivat aika eri luokkaa kuin mitä monesta muusta paikasta saimme (sekä viime vuonna, että tällä kertaa). Tämäkin asia vaikutti valintaamme melko paljon. Kävimme läpi hyvin monenlaisia ratkaisuja, joista tässä alla muutamia esimerkkejä. Olin aika hämmentynyt miten monenlaista mallia ja tyyliä näinkin pieneen keittiöön olisi ollu mahdollista toteuttaa (n.10m2)! Ensimmäisissä suunnitelmissa kuvia ei viety loppuun saakka (ovet värit yms), vaan koitimme saada hahmotettua ensin kaapistojen sijoittelua ja niiden vaikutusta kokonaistilaan. Tämän vuoksi värit ja muut vaihtelevat jonkin verran.

Suunnitelma 1Suunnitelma 2
Suunnitelma 3


Lopullinen suunnitelma (tässä värit, oven malli, tasot ja muu jo otettu huomioon)
Kuvien jälkeen muuttui vielä yläpalkki/kotelointi. Alunperin sähköjen ja putkien piti kulkea yläkoteloinnissa, mutta seinien avauksen yhteydessä saimme kaiken kulkemaan taustaseinän taakse/sisään.
Jokaisessa remontissa ja tilassa on tottakai asioita, jotka pitää hyväksyä/huomioida tai tehdä kompromisseja. Näin myös meillä. Ensimmäinen niistä oli ilmanvaihto. Kodissamme on koneellinen ilmanvaihto, jota ohjataan keittiön liesituulettimen avulla. Sama koneisto ohjaa myös kosteita tiloja, joten yksikön siirtäminen jonnekin muualle olisi vaatinut aivan liikaa rahaa ja aikaa (ilmanvaihtoputket olisi pitänyt avata ja siirtää kaikista tiloista). Tämän vuoksi liesi oli pidettävä melko lailla paikoillaan (emme halunneet nimittäin myöskään erillistä ohjausta tuohon ja liesituuletinta erikseen, joka sekin olisi ollut toki mahdollista). Aavistuksen sitä kuitenkin siirrettiin, samoin kuin vesipistettä. Kumpikin pysyi jokatapauksessa alkuperäisellä seinustalla. Yksi seinä siirrettiin (jossa nyt jääkaappi on) ja kantavia rakenteita jouduttiin tämän vuoksi eteisen puolelta vahvistamaan. Lisäksi vesimittari ja vesisulku oli asioita, joihin emme halunneet koskea (työstä olisi tullut taas hurjasti lisää euroja maksettavaksi). Vesimittaria pitää päästä lukemaan, ja sille rakennettiinkin "piilopaikka" uunin viereen kapeaan kaappiin, johon saimme myös säilytystilaa talouspapereille jne. Vesimittari oli myöskin sellainen, joka sääteli koneiden paikkoja - sen päälle kun ei voida sijoittaa tiskikonetta tai muutakaan laitetta. Sulku pitää päästä laittamaan kiinni ja lisäksi mittaria tietysti lukemaan.

Seuraavassa keittiöpostauksessa ajattelin keskittyä tasojen ja muiden erillisten valintojen ratkaisuun. Samassa näettekin sitten jo miltä kokonaisuus aidossa ympäristössä näyttää :)

Jutta

Kaikki suunnittelukuvat on toteuttanut Kvik/Jaana Husso

 1. Kiva nähdä nämä havainnekuvat. Huomattavasti paljon paremmin hahmottuu tuon keittiö tila kokonaisuudessaan. Upeaa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Tällaisten kuvien kanssa on oikeasti todella helppo hahmottaa itsekin paremmin suunnitelmia. Ei tarvitse mielikuvitella miltä se sitten minkäkin yksityiskohdan tai erilaisen kaapistosijoittelun kanssa näyttäisi :)

   Poista
 2. Kiitos tästä. Oli kiva nähdä vaihtoehtoja rinnakkain. Tai siis allekkain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä! Oli kiva palata näihin ideoihin vielä uudelleen nyt kun valinta on tehtynä :)

   Poista
 3. Keittiösuunnittelu on aina kyllä pitkä prosessi, vaikka siitä olisi jo kokemustakin. Meillä tätä viimeisintä veivattiin niin paljon, että itseltäkin meinasi usko loppua kesken :-D Olisin tosi mielelläni ottanut meille tuon Kvikin Manon, mutta rakentamiseen liittyvistä kytkyistä johtuen "jouduttiin" valitsemaan toinen keittiötoimittaja. Pitäähän sitä jättää vielä jotain haaveita vähän muhimaan, jos vielä joskus... :-D
  Teidän suunnitelmat näyttää kyllä niin upeilta, erityisesti tykkään tuosta nurkan yli jatkuvasta kaapistosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kytkyt kyllä välillä rajoittaa suunnitelmia, mutta toisaalta antaa taas varmaan hyviä alennuksia :). Mano on ihana, jotenkin symppis mutta kuitenkin sopivasti luonnetta!

   Nurkan yli jatkuvat kaapit antoivat meille hurjasti lisää säilytystilaa ja samalla pitää kokonaisilmeen olohuoneesta katsottuna siistinä ja yhteneväisenä. :)

   Poista
 4. Onpa aidonnäköiset havainnekuvat! Piti välillä oikein muistuttaa itseään, että nämä on tietokoneella tehty.:) Rakentaminen ja remontointi on tosiaan kompromisseja, se on unelmien toteutumista ja niistä luopumista yhtä aikaa. Teille tulee jälleen upea keittiö!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin välillä oikein hätkähdin, että todellakin nämä ovat vain havainnekuvia, eikä todellisia :) Vaikka valitsimme saman keittiötoimittajan, niin edellinen ja tämä ovat kyllä keskenään tosi erilaisia keittiöitä. Molemmat ihania, tämä tosin vähän pehmeämpi ja sympaattisempi kuin edellinen. :)

   Poista
 5. Varmasti hyvän valinnan teitte layoutin suhteen! Noissa vaihtoehdoissa, joissa kapea vino seinänpätkä on täytetty kaapeilla, on jotenkin ahdas ja sekava tunnelma. Ja kulmikkuus lisää kulmikkuutta, jota taas teidän pyöreä pöytä pehmentää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Uskomme siihen myös itse :) Ja näin minäkin ajattelinkin, että tulee paljon kulmia, jotka rikkovat kokonaistilaa. Pyöreä pöytä oli hyvä valinta siinäkin mielessä. :)

   Poista
 6. Ihan paras suunnitelma, minkä valitsitte toteutettavaksi. Ja iso peukku vielä sille onnen kantamoiselle, että yläpalkki jäi pois. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä iso helpotus. Alkuun näytti siltä, ettei se olisi onnistunut, mutta onni onnettomuudessa että seinästä saatiin "siromman oloinen" ilman suurta ja raskaan oloista palkkia. :)

   Poista
 7. Näyttää tosi hyvältä! Haastavaan tilaan on löydetty tosi kiva ja varmasti se toimivin ratkaisu. Jaana on taitava ja hällä jos jollain on intoa tehdä ja viedä suunnitelmia vielä astetta pidemmälle. :) Kivalta näyttää myös nuo materiaalit, jäädäänpä siis odottelemaan aitoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tilassa on kyllä paljon kulmia ja erilaisia mutkia. Onneksi lopulta löytyi hyvä pohjaratkaisu. Suunnittelijoita tuli tälläkin kertaan vastaam vähän jokalaista. Itselläni jää helposti paha maku suuhun jos saan odotella vastauksia pitkään tai tuntuu ettei suunnittelijaa kiinnosta pätkän vertaa. Siksi oli helppo luottaa uudelleen hyväksi havaittuun ammattilaiseen :)

   Poista
 8. Teidän keittiö on kyllä niiiiiiin kaunis <3 <3 Aivan ihana ja niin kiva, että löysitte mieluisan!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että tämä lopputulos syntyi vähän kuin itsestään, mutta sitten taas muistaa miten monia vaihtoehtoja pohjasta lähtien käytiin läpi. Materiaaleista sitten puhumattakaan :D. Ja kiitos, kyllä siitä hyvä tulee kunhan saadaan viimeisetkin palaset kohdilleen ;)

   Poista
 9. Hei, kivalta näyttää :) Onnistuitko mitenkään hyödyntämään tuota nurkkaa, jossa kalusteet kohtaavat, vai jäikö sinne "ontto kulma"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kulmaan jäi kyllä ontto aukko. Kulmakaappia sinne ei voitu laittaa uunin vuoksi. Jossain vaiheessa mietin olisiko sinne upottanut jotakin, mutta se taas olisi rikkonut yhteneväisen komposiittitason (jota en missään nimessä halunnut). Saimme siis tasotilaa kahvinkeittimelle, mutta emme säilytystilaa. Remontti on aina kompromisseja ja valintojen tekemistä. :)

   Poista
 10. Ihanaa!! Tosi hyvä ajatus nuo kaapistot eteisen puolelle. Kauniita kuvia on jo vähän vilahdellut!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kulman yli menevä kaapisto antoi kyllä viimeisen silauksen kokonaisuudelle. Tykkään hurjasti! :)

   Poista
 11. Oi oi mikä ihanuus teidän keittiöstä tuli <3

  VastaaPoista
 12. Todella havainnollistavat suunnitelmat kyllä, ja hauskasti olette erilaisia vaihtoehtoja pyöritelleet. :) Kuuluuko näin tarkat kuvat jotenkin extrana, kun kerran yhteistyöstä on kyse? Meidän keittiöremontin yhteydessä (reipas vuosi sitten) tehdyt suunnitelmat olivat meinaan hurjasti aneemisemmat, vaikka täsmälleen sama liike kyseessä. Ei ollut myllyjä tasoilla tai valoja ja varjoja lattioilla... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan sinulle nopeasti tässä välissä jo, että Kvik on saanut loppuvuodesta käyttöön uuden ohjelman, jolla kuvia tehdään. Meillä ensimmäiset suunnitelmat olivat vielä vanhalla - kun taas viimeisimmät uudella ohjelmalla. Ei siis ole mikään ekstrapalvelu :)

   Näistä suunnitelmista muuten tuo numero 3 on vanhemmalla ohjelmalla tehty.

   Poista
 13. Kyllä noista havainnekuvista on vaan apua! Toivottavasti pääsisin itsekin näkemään tulevaisuudessa vastaavia. Upeita vaihtoehtoja, teille parhaan valinnan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hurjan iso apu kyllä oli! On tosi vaikee hahmottaa kokonaistilaa ja sen avaruutta/tukkoisuutta pelkkien pohjakuvien perusteella. Iso peukku myös suunnittelijalle, joka jaksoi tehdä niin monia eri vaihtoehtoja. Monella olisi saattanut mielenkiinto loppua kun pyysimme viidettä erilaista suunnitelmaa (ja senkin jälkeen vielä monia pikku muutoksia) :D.

   Poista
 14. Ihana jatkumo eteiseen. Onko tuossa jääkaapin sivussa eteisen puolella "feikkikaappi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaapin sivu on tosiaan feikki, jotta linja jatkuisi sulavana. Jääkaapin vieressä taasen jatkuu ihan oikeat kaapistot. Toinen korkea kaappi on siivouskaappi ja toisessa säilytetään maljakoita, tarjoiluastioita ja muita tarvikkeita, joille ei ole käyttöä päivittäisessä arjessa ja ruoanvalmistuksessa. :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets