Top Message

www.oblik.fi

SUUNNITTELIJA APUNA YLÄKERRAN AULAN KALUSTUKSESSA

Kotimme alkaa pikkuhiljaa näyttämään siltä, että täällä voisi jopa asua. Tällä viikolla pääsemme vihdoin ottamaan yläkerran käyttöömme, joka alkuperäisessä remonttiaikataulussa oli listalla ensimmäisenä. Aamulla toistamiseen öljytty lattia kuivuu parhaillaan ja voi sitä ilon päivää, kun sänky siirtyy ahtaasta alakerrasta omalle paikalleen.

Yläkerran suunnitelmat olisi siis aika nostaa jälleen pöydälle, kun pinnat alkavat olla valmiita. Mahtavaa!!! Alunperin yläkerrassa oli siis kaksi pientä makuuhuonetta, vaatehuone, wc ja aulatila. Kaadoimme makuuhuoneiden välisen seinän ensitöiksemme remontin alkumetreillä ja tuosta suuresta tilasta tulee nyt meidän aikuisten makuuhuone. Lisäksi yläkertaan jää edelleen nuo muut tilat. Aula on sinänsä mielenkiintoinen tilana itsessään, mutta julmetun haastava kalustaa ja ottaa hyötykäyttöön. Koska tila on kuitenkin seinien kaatamisen jälkeen melko valoisa ja neliöitäkin siinä on pienen makuuhuoneen verran, emme halunneet "heittää sitä hukkaan" jättämällä tuota vain läpikulkutilaksi. Mutta sitten alkoikin haasteet... 
Aula remontin keskellä makuuhuoneen oviaukosta katsottuna.

Aula ennen uusia pintoja (seinän kaadon jälkeen) portailta makuuhuoneen suuntaan.

Millaisia kalusteita saa matalan viistokaton alle, jotta niistä saa kaiken mahdollisen säilytystilan irti? Voisiko työpiste sijaita entisessä läpikulkutilassa? Voisiko tämä aula toimia säilytyspaikkana askartelu- ja työtarvikkeille? Miten aulan saa näyttämään siltä, ettei se ole liian täysi, muttei myöskään vain tyhjä hyödytön tila? Aika määrä kysymyksiä. Eikö?

Koska kotimme on rakennettu 80-luvulla, halusin löytää jotakin aikakauteen ja tyyliin sopivaa kalustusta. Ensimmäisenä tuli mieleen Lundian hyllyköt. Ah - ne mäntyiset jokakodin kalusteet 80-luvulla. Moni näkee punaista kuullessaankin mäntykalusteista, mutta en minä! Päätin ottaa härkää sarvista ja tsekata Lundian nykyisen valikoiman (ja voi luoja miten hienosti Lundia onkaan uudistunut viime vuosien aikana!). Mutta sitten tuli taas pää täyteen kysymyksiä... Valikoimaa ja mahdollisuuksia on niin paljon (loputon muunneltavuus) etten enää tiennyt mistä aloittaa. Löysin kuitenkin sivuilta tiedon, että Lundia tarjoaa maksutonta(!) suunnitteluapua. Sitten menikin vain muutama päivä siihen, että Raision myymälästä saapui paikalle Iiris. Yhtäkkiä tajusin, että siinä me suunniteltiin tuota viistokaton alle jäävää "mahdotonta" tilaa. Iiriksellä oli aika tarkka visio siitä, miten heidän kalusteitaan voisi tilassa hyödyntää ja muunnella. Jo tässä vaiheessa tajusin, etten olisi selvinnyt tästä yksin - tai ainakaan ilman yhtäkään hutiostosta. Koska kyseessä on elämänmittainen kalustehankinta, halusimme panostaa sen suunnitteluun. Hyllyrungot olisin ehkä osannut päättää itse, mutta se miten tilasta saadaan jokainen sentti hyötykäyttöön + lopputuloksesta huonemainen (läpikulkutilan sijaan) olisi jäänyt itseltäni puolitiehen. Olen onnellinen, että tajusin käyttää tätä palvelua hyödyksi! Tai oikeammin olen onnellinen, että tajusin tällaisen suunnitteluavun olevan ylipäänsä olemassa.

Raision Lundian myymäläpäällikkö Iiris kuvasi ja mittasi tilan kotikäynnillä, sekä kartoitti tietysti säilytystarpeemme aulan osalta.

Näkymä ennen uusia pintoja portaikon suuntaan.
Vaikka itselläni on aika vahva visuaalinen näkemys kodista ja sisustuksesta, olen tullut siihen tulokseen tämän remontin aikana, että suunnitteluavun käyttäminen on ollut loistava veto. Ulkopuoliset silmät näkevät tilan eri tavoin ja näkevät siinä mahdollisuuksia, jotka itseltä olisivat jääneet huomaamatta. Huomasin saman muuten keittiön suunnitteluvaiheessa... Kynnys suunnittelupalveluiden käyttöön on vain itselläni ollut tähän saakka aika korkealla (minä itse - tiedättehän :D). Hyvä suunnittelija on mielestäni sellainen, jonka kanssa saa pallotella erilaisia mahdollisuuksia ja ideoita. Hyvä suunnittelija ei tuputa vain omia ideoitaan ja näkemyksiään vaan ennemminkin jalostaa omia toiveitani valmiiksi kokonaisuudeksi. Hyvä suunnittelija kuuntelee, mutta samaan aikaan kuitenkin kyseenalaistaa ja uskaltaa ehdottaa jotakin sellaista, jota en itse olisi hoksannut. 

Täytyy sanoa, että tämän remppaprojektin myötä olen löytänyt loistavat suunnittelijat avukseni. Tuhannet kiitokset jo tässä vaiheessa Iirikselle, jota ilman en olisi edelleenkään osannut päättää millainen kalustus olisi sopinut haastavaan tilaan parhaiten - tai oikeammin; miten tuosta aulasta olisi saanut kaiken mahdollisen irti. Oletteko te käyttäneet remontin tai sisustuksen yhteydessä ulkopuolisia suunnittelijoita?

No mitä Lundian suunnittelupalvelu sitten pitää sisällään: Kotikäyntipalvelu mahdollistaa tilaan sopivan, yksilöllisen kalustesuunnittelun. Palvelu on käytössä pk-seudulla, Turussa ja Tampereella. Kotikäyntillä keskustellaan tilankäytöstä ja säilytystarpeista, kartoitetaan haluttu tyylisuunta ja tehdään mittauksia. Alustavien luonnosten perusteella Lundialla suunnitellaan kalustevaihtoehtoja, joista asiakas valitsee sitten yhdessä suunnittelijan kanssa mieluisimman kokonaisuuden. Ja palvelu on todellakin täysin ilmainen - eikä sido mihinkään ostoihin. Jos sinä kaipaat apua haastavien tilojen suunnittelussa (tai tietysti myös muiden kuin haastavien), niin kannattaa soittaa lähimpään Lundian myymälään (löydät ne täältä) tai lähettää yhteystietonsa tätä kautta. Suosittelen lämmöllä!

Jutta

Ps. Valitut kalusteet ovat saapuneet jo kotiin, mutta suurin osa on niistä vielä paketeissaan. Vielä pidän teitä siis jännityksessä. Toivotaan, että saamme alkaa kasaamaan niitä paikoilleen jo tämän viikon aikana! Jee! Jo nyt voin todeta käsi sydämellä, että koko yläkerrasta on tulossa kerrassaan upea! Laitan teille ehdottomasti kuvia suunnitelmistakin vielä ennen kasausta :)

 1. Todellakin kannattaisi käyttää ulkopuolisia suunnittelijoita, vaikka kynnys on on hirveä korkea, kun itsehän sitä pitäis parhaiten tietää... ;) Mutta niille omille nurkille sokeutuu niin nopeasti ja ylipäätään on ihan tervettä kuulla välillä muidenkin näkemyksiä. Hieno palvelu Lundialla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan se kynnys pyytää apua. Kaikkihan sitä haluaisi itse osata. Oman kodin suunnittelun nyt ainakin. Mutta näinhän se on, etten olisi tajunnut montaakaan pientä seikkaa ottaa huomioon, mitä ammattilainen taas piti itsestäänselvänä. Omille nurkille tosiaan sokeutuu helposti (ja nopeasti, jos on ollut joku ajatus mielessä alkuun). Sitä ei osaa oikein päästää irti ensimmäisistä ajatuksista, vaikka tajuaa, ettei se ole lainkaan se toimivin ratkaisu. :) Minustakin Lundian palvelu on hieno kokonaisuus - todellista ekstraa muutoinkin hyvään palveluun. Tästä saisi moni muukin ottaa oppia. Etenkin kun kalustehankinnat on usein arvokkaita, niin olisi kiva tehdä ne kerralla hyvin ja kaikki yksityiskohdat huomioiden :)

   Poista
 2. Ekan keittiöni suunnittelin yksin. Onneksi en toista. Nyt, kun on päässyt ammattilaisten suunnitteluavun makuun, ei huvita kyllä tehdä enää yhtään sisustusmokaa ajatuksella "mikä kodinlaittaja mä muka olen, jos en suunnittele itse". Tervetuloa kaikki ammattiapu, varsinkin tuotteen hintaan kuuluva. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juurikin noin! Tottakai jokaisella on oma maku ja tyyli, mutta hyvä suunnittelija ei olekaan tekemässä niille mitään! Hyvä suunnittelija miettii käytännön juttuja ja tietää paljon sellaista, joka itselle ei ole tullut mieleenkään. Keittiössä on kyllä ehdotonta käyttää mielestäni suunnittelijaa ja sitten on nämä muut arvokkaammat loppuelämän hankinnat. Ei tosiaan tee mieli tehdä hutiostoja/mokia.

   Poista
 3. Olet niin oikeassa! Vaikka kuinka tietää omat mieltymykset ja tyylisuunnat, kannatan myös ehdottomasti ammattitaitoisen suunnittelijan apua ja mielipiteitä. Kotimme vuosiluku, v. 1875 määrää mielestäni pitkälle suunnan, miten meillä sisustetaan, mutta silti en halua asua museossa.
  Olen myös modernin, skandinaavisen, sekä -50 ja -70 lukujen ihailija, mutta tiedän mihin ne täydellisesti kuuluvat. Sisustusarkkitehti Pirkko- Liisa Topelius auttoi paljon ja vahvisti omia epilyksiämme keittiön ja kylpyhuoneen suunnittelussa, taloon, johon aiemmin tuli vain yhdestä hanasta vesi ja mitään kylpyhuonetta ei edes ollut. Lundia on loistava elementti kotiinne, hyvä kun otit apuja jakamaan ajatuksiasi. Todella mukavaa seurata kotinne valmistumista, elätte mukavaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on justiinsa näin! Hyvistä luottosuunnittelijoista kannattaa pitää kiinni ja heidän ammattitaitoaan kannattaa kyllä arvostaa. On paljon asioita, jotka itseltä jäisi huomaamatta ja virheen tajuaisi vasta myöhemmin.

   Lundian kokonaisuudesta tulee kyllä mieletön! Ja jotenkin ihanaa, että niinkin klassinen kalustekokonaisuus on ollut jo talon rakennusvuonna kovassa huudossa. Ja nyt mäntykalusteet saavat uuden mahdollisuuden tässä kodissa.

   Nyt alkaa selkeästi paras vaihe kaikessa kun pohja alkaisi olemaan valmis - saa miettiä niitä pieniä juttuja, jotka tekevät kodista asutun ja omannäköisen. Tätä aikaa on kieltämättä odotettu pitkään :)

   Poista
 4. Jännittää miltä se tulee näyttämään! Itsekin olen käyttänyt vaikeaan tilaan Lundian suunnittelijaa ja ollut super tyytyväinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minuakin (kaikki kaapit eivät vielä ole koottuina). Vaikeissa tiloissa suunnitteluapu on kyllä korvaamaton. Täytyy sanoa, että itseltäni olisi jäänyt moni juttu huomaamatta ja aulaan olisi jäänyt huomattavasti enemmän hukkatilaa kuin mitä nyt tulee jäämään. Että kyllä kannatti! :)

   Poista
 5. Tila on kyllä haastava, olisin varmaan itsekin ollut sormi suussa... En ole ennen käyttänyt ammattisuunnittelijaa, mutta nyt ajattelin kyllä käyttää. Erityisesti keittiössä ja kodinhoitohuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viistokatto asettaa kyllä paljon haasteita valmiskalusteille. Jotenkin heti ensimmäisenä tätä kotia suunnitellessa oli selvää, että Lundiaa tänne pitää saada. Ja nyt tuli hyvä tilaisuus hyödyntää suunnittelupalvelua, koska tuo läpikulkutila on niin mahdottoman haastava. Tai ei se kyllä Iiriksen mielestä siltä tuntunut, mutta itse mietin sitä tosi pitkään ja myöhemmin mietin "miksen itse tuota tajunnut" :D

   Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa ehdottomasti suosittelen myös suunnittelijan käyttämistä. Heillä on tosi hyvä käytännön kokemus eri tilojen haasteista ja tottakai myös paljon ideoita, joita ei itselle tulisi mieleenkään. Sehän on osa heidän ammattitaitoaan, koska pyörivät näiden asioiden parissa päivittäin. Meille tavallisille kodinremontoijille ja sisustajille nämä tulevat vastaan aika lailla harvemmin. Näin ollen kokemustakaan ei voi karttua yhtä paljon kuin ammattilaisille kertyy.

   Poista

 

Newsletter

Widgets