Top Message

www.oblik.fi

PANEELIKATON MAALAUS / ENNEN & JÄLKEEN

Yhteistyössä Tikkurila
 
Jo remontin suunnitteluvaiheessa päätimme maalata uuden kotimme kaikki paneelikatot uudelleen. Vanhat paneelit olivat saaneet jo paljon kellastumaa osakseen, eikä pinta muutoinkaan ollut kovin hyvässä kunnossa. Lisäksi suurin syy tähän oli se, että oksakohdat paistoivat kurjasti läpi (ja niitä on paljon!). Ne tekivät auringonkellastamasta katosta vieläkin "epäsiistimmän" oloisen. Erityisesti yläkerran kattopinnat olivat hurjassa kunnossa ja purettuamme väliseinän kahden makuuhuoneen välistä, paljastui maalipinnan epätasaisuus (joka aiemmin oli häivyttynyt jonkin verran tilojen ollessa erilliset. Toisen makuuhuoneen katto oli maalattu vain kertaalleen (tai ainakin kerran vähemmän kuin toisen makuuhuoneen ja se oli todella läpikuultava). Raja näyttäytyi tottakai ikävästi kun seinät kaadettiin ja tilalle tulikin vain yksi yhtenäinen huone. 

Käännyimme katto-ongelmissa yläkerran osalta Tikkurilan puoleen ja erityisesti oksakohtien läpipaistamiseen kaipasimme vinkkejä. Saimme listan sopivista maaleista ja sitten vain suti ja tela heilumaan! Sanottakoon nyt vielä, että vaikka paneelilauta olikin elänyt jo jonkin verran ja laatukaan ei päätä huimaa, niin tässä vaiheessa meillä ei ollut mahdollisuutta uusia kaikkia kattopintoja, vaan päätimme paikata ja freesata ne siistimmiksi.

Alkutilanne näytti tältä


Pohjatyöt ennen maalausta
1. Kevyt hionta irroitettujen ruuvien ja naulojen kohdalta (purimme pätkän valekattoa, joka oli kiinnitetty tähän alla olevaan paneeliin ruuvein ja nauloin)
2. Suurimpien reikien paikkaus pakkelilla ja akryylimassalla (oksakolot ja muut satunnaiset reiät)
3. Kevyt hionta paikkauskohdista
4. Maalipesu koko katolle (valmis maalipesuaine laimennettuna ja työvälineenä rätti)
5. Puhdistus puhtaalla vedellä

Pohjamaalaus
Pohjamaaliksi valitsimme puupintojen eristyspohjamaalin, Tikkurilan Multistopin. Pohjamaalaus tehtiin suurten kellastumakohtien ja epätasaisuuden vuoksi kahteen kertaan (siistimpään kattoon kerta varmasti riittää). Ensimmäinen kerros maalattiin siveltimellä + telalla, jollon siveltimen kanssa kuljettiin ensin paneelien uria pitkin. Toinen pohjamaalikerros maalattiin vain telan avulla.

Mitä erikoista sitten on Multistop pohjamaalissa? Se eristää tehokkaasti oksakohtien kellastumat ja muutkin tummentumat. Lisäksi sitä on helppoa työstää katon maalauksessa (ei valu niin helposti). Tätä maalia on tarkoitus käyttää myös mäntyportaiden maalauksen pohjana.

Vinkki! Alakerrassa testasimme kertaalleen vain siveltimellä maalausta ja ainakaan omasta työjäljestäni en saanut niin siistiä, etteikö sudin jäljet olisi jääneet esille. Siksi päädyimme kokeiluiden jälkeen maalaamaan paneelilautojen pinnat telan avulla. Maali kuivuu nopeasti, joten kannattaa maalata vain maksimissaan 4-6 lautaa kerralla valmiiksi ennen siirtymistä seuraavaan kohtaan, jottei siveltimestä jää jälkiä uriin. Tähän vaikuttaa toki paneelin pituus.

Pintamaalaus
Pintamaalaus työvaiheineen oli täysin samanlainen kuin pohjankin osalta. Pintamaalaus suoritettiin vain kertaalleen (kahden pohjamaalikerroksen ansiosta). Maalikerrokset kuivuivat kukin aina n. vuorokauden ennen seuraavaa maalauskertaa.

Pintamaalina käytimme Paneelikatto Valkoista. Verrattakoon vielä alakerrassa käyttämäämme Teknoksen maaliin sen verran, että Tikkurilan paneelikattomaali oli melko lailla peittävämpää ja "paksumpaa". Katon maalauksessa pidän sitä suurena etuna, koska siveltimestä tippuu ihan varmasti maalia vartta pitkin kun sitä pidetään harjasosa ylöspäin jatkuvasti. Paksumpi maali ei valu niin herkästi, jolloin valumakohdatkin jäivät vähäisimmiksi tämän kanssa. Teknoksen paneelikatto -maali sopi kuitenkin oikein hyvin alakerran kattoihin, koska ne olivat jo lähtökohtaisesti huomattavasti paremmassa kunnossa, eikä reikiä tai oksien kellastumia ollut läheskään näin paljoa. Siellä pintaan riitti ohuempi kerros maalia, eikä pohjamaalaustakaan ollut tarvetta suorittaa lainkaan. Uskon, että nämä alakerran katot ovat jossakin vaiheessa maalattu jälkikäteen, koska maalipinnassa ja kunnossa oli näinkin suuri ero.

Aika huikea ero, vai mitä sanotte? Samalla saatoitte huomata, että makuuhuoneessa on saatu muutakin valmista pintaa aikaiseksi. Tapetit nimittäin! Jos onni on myötä, pääsemme ottamaan yläkerran asumiskäyttöön jo alkuviikon aikana. Ai että! Vielä ylhäältä puuttuu siis listat, karmit ja kaiteet+portaat (niiden maalaus). Mutta portaat jätämme suosiolla viimeiseksi siihen aikaan kun kaikki tavarat on saatu kannettua yläkertaan, ettei uudella maalipinnalla tarvitse turhaan laatikoiden kanssa varoa.

Toivotaan että tästä postauksesta oli apua jollekin paneelikattojen maalausta suunnittelevalle. Kaikenkaikkiaan sanoisin vielä, että isotöinen homma - mutta kannatti ehdottomasti toteuttaa! :)

Jutta

 1. Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Ja livenä ero on vieläkin huomattavampi. Kannatti ryhtyä! :)

   Poista
 2. Oho, aikamoinen ero! Meillä vintissä on valmiiksi maalattua paneelia katossa. Otettiin sellaista remontin yhteydessä, niin säästettiin yksi työvaihe. Koska paneeli on kakkoslaatua, se ei ole aivan tasaisen valkoinen ja oksankohtiakin on. Joten täytyy harkita, jos katon maalaisi jossain kohtaa. Tässä tulikin hyvät ohjeet. :) Tuo tapetti on muuten aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti oli remonttivaiheessa hyvä ratkaisu myös tuo valmiiksi maalattu paneeli. Meillä mentiin vanhalla katolla, joten maalauspuuhiin oli kyllä välttämätöntä ryhtyä. Jos jossain vaiheessa tulee eteen maalaus, niin suosittelen tätä multistoppia kyllä täydestä sydämestäni, erityisesti jos oksakohtia on paljon. Kiva jos tästä oli apua mahdollisessa maalausurakassa :)

   Poista
 3. Täällä pitäisi kaikki katot maalata, mutta sellainen projekti ettei millään jaksa tarttu.

  Hyvältä näyttää ja ihanaa kun pääsette pian yläkertaankin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattojen maalaus on kyllä todella aikaavievää ja puuduttavaa puuhaa. Mutta lopussa kiitos seisoo, joten maalaustalkoot vain pystyyn. ;)

   Poista
 4. Katolla on kyllä melkoinen vaikutus valon kannalta. Hieno on. Mutta mä en kestä, miten upeat nuo tapetit ovat!! *kukkakuosien karttaja kääntää takkiaan*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä totta! Iso muutos, vaikka sitä ei heti tajuakaan kun maalailee vain valkoisen päälle valkoista. Lopussa kuitenkin tajuaa, miten iso muutos oli kyseessä. Että kyllä kannatti huhkia :)

   Ja heh - niin arvasin, että saan sun pään kääntymään ;)

   Poista
 5. Paneelikatto valkoinen on mullekin tuttu. Aikamoisen paksua (ja raskasta) maalia.

  Maalasin sillä meidän koko yläkerran tummuneet mäntypaneelikatot kolmeen kertaan :). Huuuh. Olkapääkin ehti siinä tulehtua, mutta hyvä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskasta maalia se kyllä on! Sen huomasi erityisesti kun seuraavaksi katon jälkeen maalattiin seiniä (seinämaali tuntui ihan litkulta tuon jälkeen). Mutta on siihen tietysti syynsä - ne valumat :)

   Ja voihan olkapäätulehdus! Onneksi katosta tuli kuitenkin hyvä ;)

   Poista

 

Newsletter

Widgets