Top Message

www.oblik.fi

RENTO KOTI

Jep. Yksi keskeisimmistä asioista, joita on koitettu pitää remontin keskellä mielessä on se tunnelma, jota tavoittelemme. Ei niinkään mikään tietty tyyli tai väripaletti, vaan se kokonaisuuden fiilis. Sen pitäisi olla rento. Ei liian boheemi, eikä liian mimimalistinen vaan sellainen sopivan rento. Tiedättekö? Minusta näissä olohuoneessa otetuissa kuvissa on jotakin kaunista. Siinä se pieni valkoinen ystävä lötköttelee ja odottaa sohvaa saapuvaksi. Tällä hetkellä nukumme siis olohuoneessa yläkerran ollessa vielä kesken. Odotan sohvan saapumista kieli pitkällä, sillä uskon sen muuttavan tämän olohuonetilan kertaheitolla valmiimman oloiseksi. Nyt tässä huoneessa on vain nuo kauniin sävyiset seinät, lattia ja valikoima tänne eksyneitä laatikoita sekä kalusteita (jotka odottelevat pääsyä yläkertaan). Siitä huolimatta Mooses jaksaa nauttia elämästä ja suunnata katseen kohti kevättä ja ikkunoista aukeavaa takapihaa. Tunnelma kuvan ottamishetkellä oli vain kertakaikkiaan niin rento, että se piti koittaa ikuistaa linssin läpi.

Rentous syntyy mielestäni monestakin asiasta, mutta nostaisin tärkeimmiksi muutamia perusseikkoja, joilla pääsee jo tosi pitkälle. Nämä ovat tietysti ennenkaikkea mielipideasioita, mutta koska jaankin täällä blogissa vain omia fiiliksiäni, voin hyvällä mielellä kirjata ne "totuudeksi" (huomaathan pienen pilkkeen silmäkulmassa tämän ajatuksen kohdalla ;)).

Värit
Värimaailman tulisi olla kutsuva ja aavistuksen pehmeä. Suosin murrettuja sävyjä ja kaihdan yksivärisyyttä. Sekoittele ja leikittele.

Materiaalit
Vähintään yhtä tärkeä kuin edellinen. Ei liian paljon kovia materiaaleja, vaan enemmänkin sekoitus kovaa ja pehmeää. Sopivasti kontrastia kylmiin ja lämpimiin materiaaleihin.

Tekstiilit
Luonnonmateriaalit. Aamen. Matto, joka on tarpeeksi suuri kootakseen tilan yhdeksi kokonaisuudeksi; sillä pääsee jo pitkälle. Maton lisäksi tekstiileitä tulisi löytyä muitakin, jotka vaihtuvat tilan käyttötarkoituksen mukaan. Tekstiileitä ei voi koskaan olla liikaa! Kasa sohvatyynyjä ei ole hamstrausta vaan viisautta. 

Elämän näkyminen
En ole siivousintoilija, vaikka siististä kodista pidänkin. Elämä saa näkyä ja mielestäni se vain lisää rentouden tunnetta. En jaksaisi olla pyyhkimässä ja kiillottelemassa ovenkahvoja jatkuvalla syötöllä ja siksipä listaan vähemmän kiiltävät ovenkahvat (ja muut siihen verrattavat seikat) hyvällä omallatunnolla rennon kodin ominaisuuksiin. Ja kas näin sain jälleen vapautuksen kiillotuspuuhista (niinkuin se nyt niin yleistä meillä olisi muutoinkaan :D).

Onko sinulla joitakin vinkkejä, joilla kotiin saa luotua rentoa fiilistä ja tunnelmaa?

Letkeää keskiviikkoa ja muista rentoilla! 
Jutta

Ja niin! LifeSaver Helsinki tuotesetin arvonta on päättynyt ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Kiitos kun niin moni teistä jaksoi vastata kyselyyn ja näin myöskin antaa minulle paljon tärkeää tietoa suunnittelutyön pohjalle. Seuraamme ehdottomasti suunnittelun vaiheita myös täällä blogin puolella kevään mittaan!

 1. Kyllä ne taitaa olla ne ihmiset se ratkaisevin tekijä rennon ja kotoisan fiiliksen luomisessa. Ja teillä se puoli on kunnossa, totta Mooses :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta kyllä! Mutta rentouden fiilistä saa kyllä korostettuakin, jos vain siis haluaa :)

   Poista
 2. Hyvä lista sinulla! Elämän näkymiseen vielä: kuluneet pinnat ja naarmut. Itselle oli helpotus, kun purkasin muuttolaatikoita uudessa kodissa ja pudotin rautaisen hevosen koskemattomalle parketille, johon tietenkin tuli mahtavat neljä koloa... Eipä tarvinnut enää stressata, kun ekat klaapit tuli heti tehtyä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! En tajunnut listata sitä tuonne, mutta ehdottomasti tämä kuuluu samaan sarjaan :). Ja auts tuo rautahevonen... Mutta toisaalta - se on vain pintaa, ei sen tarvitse olla koskemattoman näköinen :) Ja stressikin poistui! :)

   Poista
 3. Allekirjoitan kaikki nuo! Sopivasto säröä, kerroksia, elämää, omia omituisia rakkaita juttuja. Ei missään tapauksessa liian siloiteltua. Mieluummin aina asuttua kuin aseteltua. Pönöttävät tyynyt ja laskostetut torkkupeitot, jotka ovat vaan koristeena, ei selvästikään ole mun juttuni =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, asuttu ennemmin kuin aseteltu. Toisiin koteihin sopii toisenlainen tyyli. Meillä liian siloteltu ei kyllä myöskään toimisi. :)

   Poista
 4. Meidän Tomi sanoi mulle kerran näin: teillä sotkukin on nättiä. Se perustui siihen, että kun on kauniita esineitä, harmoninen väriskaala jne. ei pieni sotkuisuus haittaa, se vaan tuo kodikkuutta. Ja sen jälkeen olenkin tarkastellut meidän sotkuista kotia eri asenteella. Tosin pakko sanoa, että välillä on niin sekaista, ettei kaunis ympäristö paljon pelasta. Meillä kun saattaa olla harrastusvälineitä, paperitöitä jne. pitkin poikin siellä täällä.

  Mutta ihana väriskaala teillä, niin pehmeä. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just näin. Pieni sotkukaan ei haittaa, kun perusjutut on kunnossa. Ja tunnistan kyllä tuon harrastevälineiden ja muiden levälläänolon.. Sitä saa huonosti piilotettua. Mutta toisaalta - se on sitä arkea ja elämää.

   Kiitos paljon, väripaletista alkaa muodostua kokonaisuudessaan kyllä todella kaunis omaankin silmääni :)

   Poista
 5. Niin totta. Tykkään itsekin lämpimistä sävyistä, vaikka suosinkin aika paljon valkoista. Nyt tekisi mieli ottaa maalisuti käteen ja antaa mennä, mutta ehkä hetken päästä saan olla tekemässä sitä liiankin kanssa :D Ja mitä mattoihin tulee... aina yhtä iso ongelma. Monta ihanuutta voisin kotiini kotiutta, mutta olen nyt fiksu ja odottelen mihin me asetutaan... etten osta liian pientä mattoa :D

  Tsemppiä sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kohta kyllä saat heilutella maalisutia kyllästymiseen saakka ;))

   Matot ovat usein hankalia, tai ei hankalia mutta tosi usein tulee valittua liian pieni. Ja sen tajuaa yleensä vasta kun se on lattiassa. Kiitos tsempeistä ja samoin sinne ;) <3

   Poista
 6. ps... yritin lähtettää siihen kyselyyn vastausta, puhelin ei oikein antanut. En siis tiedä saitko sitä koskaan :/ piti kysyä asiasta, mutta unohdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattoi siellä ollakin... Pitääpä tarkistaa. Kiitos kuitenkin kyn yritit :)

   Poista
 7. Voihan Mooses, niin söpöläinen! Ihanan ja elämänmakuisen listan olet tehnyt kodikkuuden tärkeistä asioista! Ihan niinkuin Annukka tuossa yllä sanoo, että ihmiset, niin ne toisiaan rakastavat ja kunnioittavat ihmiset. Celia C sanoo, että elämän jäljet kodissa. Tunne Tilat sanoo mukavasti, mieluummin asuttua kuin aseteltua ja Anne Malian/Tomin sanoin, kun pohja on kunnossa, niin sotkukin on kaunista! Kaiken tämän olet oivaltanut ja kodistanne on tulossa kodikas, kaunis ja elämäntäyteinen! Mukavia, ikimuistoisia viikkoja remppanne keskelle, nauttikaa tästä vaiheesta, vaikka se välillä väsyttäisikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Villis! Elämäntäyteinen on kyllä juuri oikea sana tätä kotia kuvaamaan. Paljon viisautta on täällä lukijoilla. Ootte parhaita <3

   Poista
 8. Hei! Ei nyt liity aiheeseen, mutta mistä ne mustat keittiön hyllyt oli, jotka teillä oli edellisessä kodissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Hanna! Mustat metallihyllyt teetettiin paikallisella metallipajalla mittatilauksena. :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets