Top Message

www.oblik.fi

HURRAA-HUUTOJA PIENYRITTÄJILLE

Olen tässä viimeaikoina tutustunut useampaankin yritykseen ja ihaniin ihmisiin niiden takana. Yritykset eivät kaikki ole tosin ihan niin pieniä, mutta valtaosa työllistää tällä hetkellä vain itsensä. Tällaisina aikoina jo itsensä työllistäminen on niin hiton kova juttu, että se ansaitsee mielestäni hurraa-huutoja ja arvostusta! Joku voisi pitää helpompana mennä joko palkkatyöhön tai jopa jäädä kotiin tekemättä asialle mitään. Silloin tulot olisivat ainakin jollain muotoa varmat. Yrittäjillä varmaa päivää ei tule.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna aloittaneiden yritysten määrä laski noin 5%. Samalla lopettaneiden yritysten määrä nousi vuoteen 2013 verrattuna (nousua vajaa 13%). Suunta ei mielestäni ole kovin positiivinen. Nyt jos koskaan tarvittaisiin innostuneita ja intohimoisia yrittäjiä!

Yksinyrittäjä (eli yritys, jolla ei ole palkallista työvoimaa) on edellen tavallisin yrittäjyyden muoto. Yrittäjätalouksista jopa 38% pyörittää toimintaansa yksin. Tähän lukuun luetaan toki myös freelancerit, lääkärit jne. 

Yrittäjyydessä on paljon hyvää! Todella usein kuulee ihmisiltä kommenttia, ettei uskalla tai että yrittäminen on niin vaativaa ja sitovaa. Se on kyllä totta. Mutta vaakakupin toisella puolella painaa usein myös intohimo ja toive tehdä juuri sellaista työtä, josta eniten nauttii. Lisäksi yrittäjyys tarjoaa vapauksia ja joustavuutta. Yrittäjyys onkin usein elämäntapa ja ennenkaikkea asennekysymys! Osana opintojani olen myös viimeaikoina tutustunut erilaisiin yrityspalveluita tarjoaviin toimijoihin ja näiden havaintojen pohjalta olen vähän ristiriitaisissa ajatuksissa... Aika moni meistä tulevista muotoilijoistakin haaveilee tai on joskus haaveillut yrittäjyydestä. Moni on kuitenkin kokenut palveluntarjoajien palvelut tässä kurssiemme aikana todella haasteelliseksi ja luotaantyöntäväksi. Siinä vaiheessa kun on etsimässä apua yrityksen perustamiseen, on todella tärkeää miten eri viranomaiset ja muut toimijat yrittäjänalkuja kohtelevat ja kannustavat. Paino sanalla kannustavat. Sitä on aika haavoittuvainen omien ideoidensa kanssa, jolloin vääränlainen "pelottelu" tai välinpitämättömyys voi kaataa sen unelman, joka vielä hetki sitten oli niin hemmetin kirkas ja toiveikas. Tottakai pitää puhua myös riskeistä. Sitähän yrittäminen on. Mutta siitä huolimatta kaipaisin tähän maahan vielä vähän innostavampaa palvelua meidän tulevaisuutemme eteen. 

Ja tästä pitkästä alustuksesta päästäänkin sitten niihin iloisiin asioihin! Nämä kaksi naista ovat tehneet isoja ratkaisuja ja päättäneet seurata unelmiaan. 

Maru on Kuopiolainen äiti ja kyltymätön sisustaja. Hän on myös RIEMUpuodin perustaja ja uusi yrittäjä. Marun uunituoreesta verkkokaupasta löytyy kauniita koruja ja magneetteja. Käytetyt värit ja materiaalit hurmaavat oitis! Iloisuus paistaa läpi koko malliston ja tuotteet ovat kyllä mielestäni todellinen kunnianosoitus yrittäjyydelle. Sitä iloa niistä nimittäin huokuu ja paljon!
"Elämisen ilo ja riemu.
Se, että uskaltaa heittäytyä ja nauttia kauniista asioista ja hetkistä. Luovuus ja yrittäjyys ovat minulle intohimo sekä elämäntapa. Näiden asioiden tiimoilta perustin sisustus-/muotoilualan yritykseni, joka on minun tarinani rohkeudesta ja unelmien toteuttamisesta." Maru/RIEMUpuoti

Teija on 2015 keväällä valmistunut tekstiiliartesaani ja on päättänyt lähteä kulkemaan yrittäjyyden polkua. Mallistoon kuuluu itsesuunnitteltuja printtejä ja käsintehtyjä tekstiilejä. Teija valmistaa kaikki tuotteet alusta loppuun itse. Olen nähnyt Teijan tuotteita mm. Liedon Kotilaiturissa, ja täytyy sanoa että voi jestas miten selkeitä ja tyylikkäitä tuotteita onkaan noista taitavista käsistä valmistunut.
Oma suosikkini on ehdottomasti Jemmassa malliston säilyttimet. Ihanat! Teijan tuotteita voi bongata myös 20.12. Logomon Uuden Muotoilun Yhdistyksen joulumarketista. Tänä vuonna tapahtuma jää itseltäni väliin lomailujen vuoksi, mutta jos on uskomista edellisiin vuosiin, suosittelen todella tulemaan paikanpäälle vaikka kauempaankin! Logomo täynnä upeita jo tunnettuja muotoilualan yrityksiä, mutta myös monia uusia tuttavuuksia.

Mainitsemisen arvoisia yrittäjiä olisi vielä vaikka kuinka ja paljon, mutta taidan jakaa näitä vähän useampaan erään! Kiitos suuresti Marulle ja Teijalle kuvien lainasta <3. Jatkakaa samalla asenteella ja toivon teille kaikkea hyvää yrittäjyyden iloiselle polulle!!

Ja kaikille yrittäjyydestä haaveilevalle sanon, että rohkeutta, uskoa ja iloa unelmien toteuttamiseen<3 Inspiroivia yritystarinoita löytyy esimerkiksi näistä blogiteksteistä: Yrittäjän luonne/Design Wash, Onnellinen kertomus yrittäjyydestä/Lähiömutsi, Kotiäiti vai yrittäjä? Sosionomi vai suunnittelija?/Nuapurissa. Suosittelen lukemaan ja innostumaan!

Jutta

 1. Voi kiitos Jutta vielä kerran! Todella kauniisti ja taitavasti kirjoitettu. Jään innolla odottamaan, että mitä sinä tulevaisuudessa keksit. <3

  VastaaPoista
 2. Been there, done that. Yrittäjäperheessä kasvaneena ja omankin yrittäjätaipaleen läpikäyneenä hurraan kanssasi yrittäjille. Se vaati monia asioita, hulluus yksi niistä. Tästä saisi pitkänkin stoorin mitä Suomessa yrittämisessä pitäisi korjata jo valtiovallankin osalta, mutta totean vain, että meikäläisen peukku nousee kaikille rohkeille yrittäjille! Unelmiaan kannattaa seurata ja toteuttaa. Ei tarvitse kiikkustuolissa sitten katua <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiitos kiitos minunkin puolestani vielä! <3 Nostit hyviä asioita esille tässä tekstissäsi. Oon itse vielä ihan aloittelija ja aika näyttää, että miten pitkälle rahkeet riittävät. Mutta into on ainakin kohdillaan :)

  VastaaPoista
 4. Ihan hirmu hyvä teksti, kiitos siitä! Itsellänikin taivalta yrittäjänä muutama vuosi takana. Mahdollisuus tehdä kotona töitä, kun lapset on pieniä, työn monipuolisuus ja joustavuus ja sen mukanaan tuomat kokemukset on muutamia niistä seikoista, joiden johdosta en kadu yrittäjäksi ryhtymistä<3

  VastaaPoista
 5. Hyvä ja niin tärkeä asia. Hienoa, että nostit pienyrittäjät esiin näkyvästi.

  VastaaPoista
 6. Hieno teksti. Näin pienyrittäjänä arvostan tällaisia puheevuoroja paljon. Yrittäjyyttä pidetään Suomessa jotenkin todella pelottavana asiana, mutta omalta kohdaltani voin sanoa, että yritykseni on tuonut itselleni hurjasti iloa ja energiaa. Parasta on tietenkin nähdä itse suunniteltujen tuotteiden tuovan iloa muille. Toivonkin voivani tulevaisuudessa siirtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Minulle yrittäjyys antaa paljon enemmän kuin mitä se ottaa. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Jutta tekstistä ja linkkauksesta! Nyt kun muistelee omaa aloitusta yrittäjänä, niin eipä sitä liiemmin tullut kannustusta ympäriltä (paitsi omalta mieheltäni). Oma into, halu ja intuitio oli niin vahvana, että niillä mentiin. Ja tuo fiilis tästä hommasta vaan vahvistuu! Koko ajan tulee uusia mahtavia juttuja - kovalla työllä, mutta niinhän se kuuluukin mennä :)

  Oli kyl kivasti tehty, kun nostit muita yrittäjiä täällä esiin!

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets