Top Message

www.oblik.fi

PARVISÄNKY JUNIORILLE?

Haluaisin kovasti kuulla mielipiteitänne parvisängyistä. Kymmenvuotiaan tuleva huone on ihan kohtalaisen kokoinen (n.12m2), mutta se asettaa jonkin verran haasteita tilan toimivuutta ajatellen. Siksipä olemme nyt muutamaan otteeseen palanneet takaisin aiheeseen; parvisänky. Ensin se oli ehdoton ei, sitten ehkä ei, jonka jälkeen jo mahdollisesti kyllä... Parviratkaisu säästäisi paljon tilaa, koska säilytystilaa saisi rakennettua sängyn alle. Jäisi sitten työskentelypisteelle tilaa toisella seinustalla. Vaihtoehtoisesti työpiste olisi mahdollista sijoittaa parven alle, jolloin taas kiintokalusteille jäisi kokonaan toinen ehjä seinä vapaaksi. Keräilin muutamia inspiraatiokuvia tilaasäästävistä ratkaisuista.
Archdaily -sivustolta löytyi ehkä superhienoin kokonaisuus ikinä! Koko huoneen levyiseksi rakennettu ratkaisu vie toki paljon tilaa, mutta paljon se kätkee sitä myös sisäänsä. Kymmenvuotias tarvitsee toki tilaa, mutta enemmän uskoisin hänen arvostavan megaisoa löhöilypaikkaa, jonne voisi kiivetä kaverin kanssa makoilemaan tai vaikka kiivetä lukemaan tuleviin kokeisiin megaisolle parvelle. Tämänkaltainen ratkaisu avaisi monta uutta mahdollisuutta huoneeseen, sillä kaikki säilytystila saataisiin parven alle, jolloin toinen seinusta jäisi vapaaksi koulupöydälle (juurikin sille DIY maalipöydälle). Kuva (c) Adriá Goula
Lundian Lofty -sänky alle voi sijoittaa työpisteen tai vaikkapa löhöilynurkkauksen. Muotokieli on selkeää ja ajatonta. Kätevää tässä ratkaisussa on myös se, että sängyn saisi irroitettua myöhemmin pitkistä jaloistaan perinteiseksi sängyksi. Ilmava ratkaisu ei tukkisi koko huonetilaa ja muunneltavuudesta täytyy antaa isot pisteet. 
Tämä idea on kaikkien tilansäästäjien äiti! Living Cune Furnituren monitoimiratkaisu kätkee sisäänsä kokonaisen vaatehuoneen. Lisää kuvia tästä tilaihmeestä löytyy täältä. Vaikka väri ei ole mieleiseni, on minusta tässä ratkaisussa oivallettu täydellisesti tehokas tilankäyttö!
Tämä ratkaisu on ehkä kaikista eniten myös vanhempien lasten mieleen - jopa teini-ikäisten. Ehkä. Moduuliratkaisu näyttää siltä, että se on rakennettu mittatilausena tuohon tilaan. Mene ja tiedä. Valitettavasti siitä ei ole sen enempää tietoa. Kuvankaltaisen parven voisin hyvin kuvitella jopa aikanaan nuoren aikuisen ensimmäiseen omaan kotiin. Tämän kuvan alkuperä on Fantastic Frank -välitystoimiston sivuilta. Kohde on kuitenkin jo myyty, eikä tuota kuvaa enää löytynyt sieltä. 

Pohdin kuitenkin, että kuinka pitkäikäinen ratkaisu parvisänky voi ylipäänsä olla? En tahtoisi kahden-kolmen vuoden jälkeen ostaa jälleen uutta sänkyä. Ja nykyistähän ei ole olemassakaan, sillä se on kiinteäksi rakennettu maja juniorin tämänhetkisessä huoneessa (+erillinen patja laverin päällä). Kymmenvuotias olisi kovin innoissaan korotetusta sängystä, mutta entäs teini-ikäisenä sitten?

Kokemuksia? Ideoita? Ratkaisuja!? Vinkkejä! Pliis!
Jutta

 1. Mä rakentaisin ehkä noin puoliparven korkuisen sängyn, jonka alla olisi säilytystilaa. Jos vain on muita vaihtoehtoja, en laittaisi työpistettä sängyn alle. Jotenkin se vaan on vähän kolho paikka oleskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kallistumassa kyllä samaan... Ja pohdin myös tuota työpistettä siksikin, että parven korkeus olisi noin 180cm, jolloin poika kasvaessaan kyllä hyvin nopeasti tuntisi olonsa jättiläiseksi sen alle mennessä (nyt 10 vuotiaana pituutta n.150cm). Säilytystilana taas toimisi entistäkin paremmin ja jättäisi tosiaan tilaa työpisteelle toiselle seinustalle. :)

   Poista
 2. Puoliparven kannalla olen minäkin ellei asunnossa ole ilmalämpöpumppua jossa viilennystoiminto. Muutamalla kaverilla on parvisängyt lapsilla ja koska ne tulee melkein katon rajaan niin he ovat antaneet kommenttia, että lapsella on niin kuuma varsinkin kesäisin siellä katon rajassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tullutkaan ajatelleeksi. Vaikkakin kaksi viilentävää ilmalämpöpumppua tulevasta kodistamme toki löytyykin. Hyvä pointti!

   Poista
 3. Ylimmän kuvan mukainen olisi minun suosikkini. Yläosassa nukkumatila ja alaosa kaverille nukkumapaikka taikka rento leikki/oleilu tila. Mukavia suunnitteluhetkiä. Löydät varmasti oikean ratkaisun ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama! Tässähän pitää alkaa suunnittelemaan jälleen itse tehtyä mittatilausratkaisua asialle ;)

   Poista
 4. Ylin kuva on tosi hieno, jos tilaa olisi runsaasti. Kokemuksesta voin sanoa, että noi parvi/puoliparvet on kyllä suosittuja vielä 10v:lläkin..ehkä just puokiparvi säilytysratkaisulla voisi olla järkevin vaihtoehto. Alin kuva näyttää tosiaan sellaiselta, joka voisi mennä vielä teinillekin. Olispa kiva nähdä, miten toi on rakennettu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotahan voisi tosiaan kyllä pienentääkin/kaventaa siten, että patjat olisivatkinpituussuunnassa... Kymppivuotiaalle tämä olisi nyt tulossa ja nyt kelpaisi mainiosti, kiva jos kokemuksia vähän vanhemmistakin. Olisi kurjaa jos parvi tuntuisi liian pieneltä/hassulta ratkaisulta teinille... Ei huvittaisi uusia ratkaisua parin vuoden välein nimittäin :)

   Ja niin minäkin haluaisin nähdä miten tuo viimeinen on tehty. Se näyttää näppärälle!

   Poista
 5. Mä kanssa puoliparven kannalla :)) Tosi hyvä ja tilaa säästävä keksintö! Välillä mietin minillekin parvea, jotta sais vähän enemmän tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisessä huoneessa juniorilla on n.16m2, ja tulevassa sen nelisen neliötä vähemmän. Neljä neliötä on periaatteessa se yksi sängyn paikka liikkumistiloineen ympärillä. Joten siksikin aiheuttaa hieman päänvaivaa. Mutta ehkä tosiaan tämä parvi toimisi hyvin, vaikkei pieni lapsi enää olekaan... :)

   Poista
 6. Alimman kuvan parvi on upea.Enkä usko että lapsi "kasvaisi ulos" tuollaisesta vielä teininäkään.Eli tuollainen ei ole liian lapsellisen näköinen ollenkaa. Te näppärinä ihmisinä osaisitte varmasti tuonkaltaisen rakentaa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Sitä vaihtoehtoa on kyllä pyöritelty kiivaasti (itse rakentamista). Joten katsotaan mihin lopulta päädytään :)

   Poista
 7. Minulle hankittiin suunnilleen saman ikäisenä täysikorkea parvisänky, ja tykkäsin kovin. Jopa siinä määrin, että hommasin nyt aikuisena itselleni uuden parvisängyn. Vanha puinen meni käyttökieltoon noin kymmenen vuoden käytön jälkeen (liimaukset pettivät ja taisi joku kiinnitystappikin katketa), mutta sepä oli ostettu minulle käytettynä, joten oikea käyttöikä lienee sängyllä ollut ainakin tuplat!

  Mutta päädytte sitten kuinka korkeaan sänkyyn tahansa, suosittelen ehdottomasti kunnon laidalla varustettua, jos lapsi on hiukkaakaan taipuvainen sängyssä pyörimiseen. Siis niin, että vielä patjan jälkeenkin on reilusti laitaa jäljellä.

  (Yöpöytänä olen muuten aina parvisängyn kanssa käyttänyt korkeaa kirjahyllyä ja lisäksi sängyn laidasta roikkuu kangaskori.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita on kyllä tosiaan oltava suht korkea. Ainakin perusparvisängyssä. Ensimmäisen kuvan kaltaisessa rakennelmassa sillä korkeudella taas ei ole niin väliä. Ja olipa hyvä idea tuo korkea kirjahylly yöpöytänä! Kiitos :)

   Poista
 8. Samat mietinnät meilläkin! Olen vilkuillut AVA Roomin Pikkuparvea, mutta vielä ei olla tehty päätöksiä.
  http://www.avaroom.fi/pikkuparvi-c-18_86_60.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota minäkin katsoin. Se on hillitty ja tyylikäs! Pohdin vain onko liian nopeasti sellainen, josta pian jo esiteini kasvaisi ulos... Jatkamme pohdintoja... :)

   Poista
 9. Kuuma, kuuma ja kuuma. Kaverin poika nakkoi aina kesäisin parvelta patjan alas, kun ei voinut nukkua siellä kuumuuden vuoksi. Ilmalämpöpumppu viilennyksellä älä edes mieti, ellet halua maksaa maltaita sähkölaskussa. Ehkä tuollainen puoliparvi voisi toimia, jossa ei nukuta katonrajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä on uudessa kodissa jo valmiina kaksi (myös viilentävää) ilmalämpöpumppua, joita emme tule ottamaan pois. Tässä nykyisessä kodissa kuumuus on tullut koettua. Suuret ikkunat läpi asunnon, joista koko päivän paistaa aurinko sisälle kesäaikaan... 70 cm paksu tiiliseinä ei auta asiaa :D Meillä pakkautuu lämpö tosiaan tällä hetkellä myös tuonne lastenhuoneeseen.. Valitettavasti. Onneksi hellekelejä ei Suomessa ihan tolkuttomasti kuitenkaan ole. :) Puoliparvi kyllä auttaisi asiaa!

   Poista
  2. Ilmalämpöpumppuhan on tosi kätevä ja hyvä ja tuo säästöä, mutta tarkoitin, että se viilennystoiminto vie sähköä aivan pirusti.😊

   Poista
 10. Meillä on rakennettu parvi Ikean Stuva- kaapistoiden päälle ja poika on 11-v ja ei ainakaan toistaiseksi halua muun laista sänkyä. Sänky on melkein 3 m pitkä, joten kaverille löytyy peti toisesta päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuollainen iso kokonaisuus olisi mielestäni tällä hetkellä se paras ratkaisu. Kuulostaa oikein hyvälle tuo, että kaverikin mahtuu sinne! :)

   Poista
 11. Moi.
  Meillä on kahdessa huoneessa kiinteästi paikalle rakennetut parvet, ts ei mitkään kasattavat huonekalut. Toinen huone on korkea, ja parvelle johtaa kunnon portaat, ja sekä parven alla että päällä mahtuu seisomaan n. 160-senttinen, ja siellä mahtuu myös leikkimään. Toisessa huoneessa on kahden nukuttava parvi, johon noustaan tikkaita. Mutta kyllä vaan täytyy todeta, että alle 10-v siellä viihtyy, mutta yli 10-v on saanut parvista tarpeekseen, ja mieluummin nukkuu lattian tasolla olevalla sängyllä, ja myös löhöilee mieluummin siinä. Asiaa ehkä auttaisi se, jos "parvihuoneessa" olisi lisäksi löhösohva tms, ja parvelle tarvitsisi kiivetä vain yöksi nukkumaan. Pienemmät lapsemme "sulattavat" parven kyllä, ja sekä nukkuvat, että leikkivät mielellään siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että mikäli sänkyparvella vain nukutaan, se ehkä ei ole vanhemmille lapsille enää niin mieluinen. Mutta kuten sanoit, jos parvella voisi tehdä muutakin, saattaisi auttaa. Hyvä pointti! Ehkä siis ainakin sellainen puhtaasti nukkumaparvi kävisi tosiaan liian nopeasti "pieneksi" kymppivuotiaalle. :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets