Top Message

www.oblik.fi

ASIAA AKUSTIIKASTA / VINKIT JA IDEAT

Meillä on kotona "pieni" akustinen ongelma. Paljon kivi- ja lasipintaa sekä reippaasti kuutiotilavuutta oleskelutiloissa. Äänimaailmaa ei tarvitse jokaisessa kodissa miettiä, mutta monissa uusissa rakennuksissakin on suuret ikkunat ja korkeat huoneet - ne vaativat kalusteilta ja tekstiileiltä todella paljon. Meillä parven päällä olevat kattoneliöt on peitetty akustiikkalevyillä. Koko kattoa asunnosta emme kuitenkaan halunneet peittää, sillä pidän ihan oikeasti noista kattopalkeista tuhottoman paljon. Mietintämyssy siis päähän, millä äänimaailmaa tuodaan pehmeämmäksi.

Nykyajan trendit suosivat erittäin kovia aineita, kuten kiveä, tiiltä, lasia ja betonia. Tästä johtuen myös suurin osa tilassa tuotetuista äänistä heijastuu kaikuna näistä pinnoista. Tuloksena on hälyisä tila, jossa on vaikea saada selkoa puheesta ja jossa on stressaava ilmapiiri. Ratkaisu tähän on periaatteessa sama riippumatta tilan käyttötarkoituksesta. Häiritsevät äänet tulee vaimentaa ja niiden kulku huoneessa ja ympäröivissä tiloissa täytyy estää.

Muutama tosiasia akustiikasta
1. Ääni kulkee pääasiassa vaakatasossa. Tahtoo tarkoittaa sitä, että mitä enemmän pehmeää materiaalia on pystypinnoissa, sitä parempi. Ääni pysähtyy siihen, eikä kulje takaisin.
2. Akustointi tulee tehdä siten, että kaiunta on mahdollisimman tasaista eri taajuuksilla. Mikään taajuusalue ei saa vaimentua liikaa suhteessa muihin (eli ei edelleenkään auta jos vain lattiassa on kasa mattoja ja kovat seinäpinnat ammottavat tyhjyyttään).
3. Korkeissa huoneissa tilavuus kasvaa, jolloin huonekalut ja sisustusmateriaalit eivät vaimenna ääntä riittävästi ja huone tuntuu meluisalta.
Tältä meillä näyttää juuri nyt. Ei ihan valmista vielä ;)

Vinkkejä kodin äänimaailman rauhoittamiseen
- Aseta taulujen (joissa ei lasia) ja hyllyjen taakse esimerkiksi vaahtomuovia pehmentämään taustaa
- Täytä hyllyt kirjoilla ja lehdillä
- Käytä akustoivia levyjä kattopinnoissa
- Leikittele materiaaleilla ja tekstiileillä - maton voi ripustaa vaikka seinälle!
- Valitse tilaan mahdollisimman paljon erilaisia pehmeitä pintoja (tyynyt, matot, verhot, seinävaatteet...)
- Seinillekin on olemassa akustiikkapaneeleita - käytä näitä kuitenkin niin, etteivät akustiikkalevyt näyttele pääosaa vieden huomion muusta sisustuksesta

Olen pohtinyt akustiikkaongelmaa joskus aiemminkin täällä blogissa, eikä se kuitenkaan ole ratkennut. Nyt kun lattiamateriaalimme vaihtuu, tuntuu että on viimeistään se hetki, kun asiaa pitää ihan oikeasti suunnitella.

Näin me sen teemme (lisää varmasti vielä tulee, kunhan pääsemme takaisin kotiin ja koemme elävänä tuon äänimaailman tavaroiden purkamisen jälkeen).
1. Olohuoneen seinälle hankitaan Villamatto Latu koossa 60*90 taulukollaasin yhdeksi osaksi
2. Taulujen taakse kiinnitetään ohutta vaahtomuovia ja osa kehysten laseista poistetaan
3. Keittiön saareke rakennetaan puusta, jotta yhtenäistä pitkää tilaa rikkoo jokin pystysuora pinta (ja katkaisee näin äänen kulkeutumisen huoneen perälle saakka)
4. Myös makuuhuoneeseen hankittiin nyt viimein matto sängyn vierelle (siitä lisää myöhemmin ;))
5. Makuualkovin ja olohuoneen välinen säleovi purettiin ja tilalle ommellaan verho, jonka vuorikankaassa on mahdollisimman korkea neliömassa (eli paras akustiikka).  Lopullinen kuosi on kuitenkin vielä hakusessa, mutta eniten miellyttäisi juuri nyt  Vallilan Ruukki -kuosi tai sitten Annon reitti - kuka tällaisen osaisi nyt päättää?

Josko näillä pääsisi alkuun ja kodin äänimaailmasta saataisiin silkkisempi ja rauhoittavampi kuin se remontin jälkeen kaikkine kovine pintoineen olisi. Jos teillä on huikata jotakin lisävinkkejä, niin otamme ne mielellämme vastaan.
Ja sitten - kumman verhokankaista sinä valitsisit meille: tehdastunnelmaa toistavan Ruukin vai mielenkiintoisen Reitti -kuosin?
Jutta
Olen helmikuun vierasbloggaajana Kodin1 Elämäni Koti sivustolla. Sieltä löydät tässä kuussa esimerkiksi vinkkejä viherkasvien keväthuoltoon ja lastenhuoneen piristykseen talven jälkeen.

 1. Kiitos näistä vinkeistä Jutta!
  Molemmat on kivoja. Meillä on itseasiassa tuo reitti makkarin verhona ja tykkään hurjasti. Vallilan Ruukki on kuitenkin mun mielestä joten yllätyksellisempi eikä ihan niin tyypillinen valinta. Peukku siis ruukille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein paljon ole hyvä, hienoa jos näistä oli apua! Ruukki on kyllä vatavan kaunis, ja toisi vähän särmää. :)

   Poista
 2. Todella hyvä ja asiantunteva postaus! Olet selvästi omalla alallasi ja oikealla tiellä. Ja hei, meneepä matto seinälle harkintaan meilläkin korkeaan ruokailutilaan. Se voisi luoda ihan kivan taustan istuskelupaikalle. :) kiitos kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Seinävaatteitahan on käytetty jo aikoja sitten, mutta jotenkin viime vuosina ne ovat olleet turhan "epätrendikkäitä". Onneksi siihen on tulossa muutos, saa taas ylpeänä nostaa kauniit ryijyt ja matot seinille :)

   Poista
 3. Kävin kylässä yhdessä aivan toooosi hulppeassa kodissa (lähinnä se oli linna), jossa on muistaakseni 8 metriä korkea olohuone ja koska talossa on kiviseinät, niin arvatenkin melko kaikuva tila. Mutta siellä oli ratkaistu akustiikkaongelmat mun mielestä todellakin mainiolla tavalla, jonka voisin kuvitella sopivan teillekin (siis ainakin osaksi ratkaisua). Seinille oli teetetty perheen lapsista jollain lomareissulla otetuista mustavalkokuvista valtavan kokoiset akustiikkalevyt, jotka oli koostaan huolimatta tilaan todella sopivat. Eivät olleet lattiasta kattoon, vaan seinien yläosassa. Tavallaan sen korkeuden yläpuolella, johon normaali korkea huonetila olis loppunut. Oli mun mielestä ihanan persoonallinen (vaikka nyt jo isot tytöt tottakai olivatkin sitä mieltä, että heistä lapsena otetut lomakuvat oli ihan tooooosi rumia :)). Sulla ainakin riittäis kaunista kuvamateriaalia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa jo todellakin linnalta. Meidän viiden metrin korkeuskin kalpenee tuolle ;). Mä oon joskus miettinyt tuota, mutta koska ne on suht hintavia, en ole tehnyt asialle mitään. Haluaisin valita juuri ne parhaat kuvat, sillä ei viitsisi heti lähteä niitä vaihtamaankaan. Täytyykin oikein taas ottaa asiaksi purkaa kuvia ja katsoa löytyisikö sieltä jotakin sopivaa :)

   Poista
 4. Hei, mahtavia vinkkejä ja tuli jokseenkin tarpeeseen tähän saumaan. Tosi kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava juttu että tuli vinkin tarpeeseen. Näitä itsekin olen pähkäillyt monesti ja raapinut tietoa sieltä ja täältä. Monesti valmiissa kohteessa akustiikkaongelman ratkaiseminen ei välttämättä ole kovin helppoa (tai sitten se riitelee sisustuksen kanssa). Mutta onneksi tänäpäivänä vaihtoehtoja ja ideoita on jo ainakin riittämiin :)

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä. Tuo matto seinällä kuulosta kyllä kivalta ja jotenkin itse ihastuin tuohon reittiin, vaikka tuo ruukki olis kyllä aika mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa uudessa talossakin on nykyään suuri huonekorkeus, joten kosketaa ehkäpä muitakin kuin meitä täällä vanhassa tehtaassa asuvia :). Nuo on kyllä keskenään kovin erilaiset, pitää vielä käydä katsomassa kertaalleen nämä paikanpäällä ja alkaa tekemään valintaa....

   Poista
 6. Hyviä ideoita! Yllättävän pienissäkin tiloissa voi joskus joutua painimaan akustiikkaongelmien kanssa,jos huonekorkeus on suuri. Itse käytin akustiikkapaneleita esim. Konton rouheita levyjä ihan sinällään "tilataiteena" seinällä ja tykkään kovasti. Harva edes hoksaa,mitä levyt ovat ja toimii tarkoituksessaan hyvin. -Anu-

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets