Top Message

www.oblik.fi

OLOHUONEEN SUUNNITELMIA // TARVE & TOIVEET

Sohva on tuottanut päänvaivaa muutostamme saakka. Mummin ja Papan n.15 vuotta vanha kukkakirjailtu sohva on kertaalleen kolmisen vuotta sitten verhoiltu uusiksi, mutta se on aivan liian pieni tarkoitukseemme tilavassa olohuoneessa. Aiempaan kotiin se oli täydellisen kokoinen ja ajoi asiansa loistavasti. Vaikka sohva ei täällä kodissamme vastaa täysin toiveitamme, vastaan ei kuitenkaan ole tullut parempaakaan. Kiirettä ei ole ollut sitä myöskään erityisesti etsiä. Kaikkea ei voitu, eikä myöskään kannattanut hankkia heti kun muutimme. Pikkuhiljaa 124m2 on rakentunut (ja rakentuu edelleen) asunnosta kodiksi. 

Haaveissa olohuonetilaan on saada sinne sopivankokoiset ja käyttötarkoitukseensa täydelliset kalusteet. Tällä hetkellä tilassa on kolmen hengen sohva (195cm leveä / 75cm syvä). Istumasyvyys on passeli nimenomaan istumiseen, muttei kahden, saatikka kolmen hengen makoiluun. Lisäksi tilassa on kovin rakkaat ja ihanasti aikaa nähneet Pekan kotitilalta tuodut nojatuolit. Äärimmäisen hyvässä kunnossa olevat ja todella mukavat istua. Pöytä vietiin tilasta kokonaan pois viime syksynä (koska nykyisen kotimme tyyliin se ei oikein sopinut). Uutta ei olla hankittu, vaikka useasti etsitty ollaankin. Matto on ollut vähän liian pieni kyseiseen tilaan. Ihastuttava IKEAN Rand -matto onkin kovin kaunis, mutta kokonsa puolesta palvelisi ennemmin joko lastenhuoneen lattialla taikka sitten TV-huoneessa. Pienesineitä oleskeluneliöissä ei ole, ja hyvä näin. Mahdollisesti pöytävalinnan hahmotuttua niitä saattaa tulla, mutta katsotaan sitä sitten aikanaan. 

Tarve & Toiveet
Työpisteen suunnitelma aloitettiin "Tarve & Toiveet" -listauksella. Tämä oli äärimmäisen hyvä keino aloittaa aivan alusta. Ensimmäiseksi päätimme tehdä sen myös olohuoneelle. Alle on koottu koko perheen vastaukset ylläolevista aiheista oleskelutilan osalta.

Tarve: Oleilu, istuinpaikat ja löhö-makuupaikat oleskeluun sekä lukemiseen, helppohoitoiset ja kestävät materiaalit, laskutilaa esimerkiksi lehdille ja juomalasille.

Toiveet: Selkeä, mukava, tilava, pehmeä, letkeä, helppohoitoinen, viihtyisä. 
Muutostarpeet: Matto, sohva, pöytä

Olemme alkaneet hahmottelemaan sohvan kohtaloa. Olemme itseasiassa sitä suunnitelleet jo hyvin kauan, muttemme ole vielä keksineet täydellistä ratkaisua. Selailimme erilaisia vaihtoehtoja ja punnitsimme asiaa tarpeidemme kautta. Päädyimme rakentamaan sopivan sohva-/löhöilypisteen itse. Ehkä siis kesän aikana saamme jotakin valmista näytettävää myös teille. 

Inspiraatiokansiooni olen tallentanut lukuisia kuvia ja ideoita tähän liittyen ja niistä korkeimmalle on noussut laverin päälle rakennettu "daybed"-tyyppinen ratkaisu. Ei selkänojaa, vain tarpeeksi suuri tila makoilla ja tyynyjä pään alle. Nojatuolit jäävät tilaan jokatapauksessa, joten istumapaikkakin kyllä löytyy, jos selkänojaa kaivataan. 

Olemme hylänneet ajatuksen parisen kertaa siitä syystä, miten vieraat sellaiseen löhöilypisteeseen reagoisivat ja tuntuisiko epämukavalta "kiivetä löhöilemään" toisen kotona. Lopulta omat toiveet kuitenkin kirkastui ja päätimme olla välittämättä normeista. Mikäli meidän perheemme tarve on löhöily ja yhdessä makoilu, siihen rakennetaan juuri tähän sopiva ratkaisu! Laverin päälle on mietitty Futon -patjaa. Onko jollakin teistä kokemusta kyseisistä patjoista ja mitä mieltä sellaisesta olette - toimisiko daybed -projektissamme laverin päällä? Futonissa kiinnostaa sen pitkäikäisyys, patjan paksuus sekä tarpeeksi kova patja, jottei se heti painuisi kasaan. Rullausta futon kyllä (pienen selvittelyn jälkeen tämäkin selvisi) edelleen vaatii, mutta uskomme sen onnistuvan. Tasaisin väliajoin rullaamalla patja saadaan pysymään pidempään hyvänä, joten olemme valmiita tämän myös tekemään. Muutoin kylläkään näistä ei omakohtaista kokemusta ole, joten kaikki kokemukset ja vinkit otetaan avosylin vastaan.

Projektia ei ole tarkoitus tämän osalta saada valmiiksi vielä ihan lähipäivinä ;). Mutta suunnittelusta on pakko lähteä liikenteeseen (ennen toteutusta). Tavaroiden karsintaa ei tässä tilassa ole tarvetta tehdä, joten keskitymme vain olennaiseen ;). 
Sohva-inspiraatiokansiosta löytyi tämä viime vuoden asuntomessutalo Maja. Majan olohuoneessa on toteutettu lähes identtisesti omia toiveitamme vastaava löhöilypiste. Ei ihme, että tämä on jäänyt kummittelemaan mieleemme! Laveri onkin oikein sopivan näköinen, mutta korkeutta pitäisi saada meille aavistus ehkä lisää. Lisäksi tyynyjä ei saada seinään nojailemaan, joten rakenne hieman tästä meillä varmastikin muuttuisi. Kuva löytyi alunperin osoitteesta ellit.fi.
Mattovalinnaksi on alkanut hahmottumaan sisal. Tätä materiaalia päädyttiin ottamaan myös eteiseen ja asiaa selvitellessämme (sekä asiantuntijan neuvoista viisastuneena) luulisimme tämän olevan meille oiva vaihtoehto. Valmiina sopivankokoista mattoa ei ole vastaan tullut, joten mahdollisesti teettämällä tämä on pakko tehdä. Onneksi kuitenkin sisalmattoja saa useammastakin paikasta teetettyä omien mittojen mukaan suoraan rullasta + kanttaukset päälle. Vielä tästäkin kysäisemme vinkkejä sekä kokemuksia - miten sisal mahtaa kestää olohuonekäytössä, ja onko se jalkapohjalle kuinka karkea? Eteisessä toimii loistavasti, olohuoneessa kuitenkin kävellään paljon sukkasillaan ja paljain jaloin, joten kovin piikikästäkään ei toivota matosta tulevan. 

Huh. Paljon tekstiä ja paljon suunnitelmia. Tästä se taas kone on lähtenyt käyntiin. ;) Miltäs suunnitelmat kuulostavat?
Jutta

"Tarve & Toiveet" projekti aloitettiin eteisestä, etenemme neliömetri kerrallaan koko asunnon läpi ja tavoitteeksi on asetettu kodin jokaisen tavaran ja esineen läpikäyminen tämän vuoden puolella. Jokainen tila tyhjennetään ja tavarat kannetaan tilaan uudelleen rankan karsimisprojektin jälkeen.  Takaisin tuodaan vain oikeasti tarpeellinen ja meille sopivat esineet + tavarat. Tätä projektia tullaan varmasti käymään läpi blogissamme useita kertoja kuluvana vuotena. Työpisteen tyhjennetty ilme sai minut voimaan loistavasti. Jatkamme siis tällä hetkellä suunnittelua olohuoneen oleskelupisteestä.

 1. Kuulostaa kyllä kivoilta nämä suunnitelmat. Löhöily "sohva" kuulostaa kyllä tosi kivalta ja itsellenne te kotia teette, ette muille :) Ja tuo kuva on kyllä tosi ihana ettei ihme että tuo on jäänyt kummittelemaan :) Vinkkejä en osaa sanoa noihin kysymyksiin, mutta toivottavasti joku osaa sanoa niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihastuin Maja -taloon kokonaisuudessaan. Mutta vain aniharva juttu sopii mielestäni sieltä suoraan tänne meille. Leposohva ajatus on mielestäni kutkuttava, onneksi uskalsimme heivata aiemmat ajatukset romukoppaan :) Toivotaan että onnistumme myös toteuttamaan tämän mielikuvien mukaisesti ;)

   Poista
 2. Suunnitelmat kuulostavat todella hyvältä!
  Sisalmatto on tosi kiva valinta, väri (mikäli sellaista perus-sisalin väristä ajattelitte) tuo juuri sopivan verran lämpöä ihanaan teollisuushenkiseen asuntoonne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus-sisal väristä nimenomaan. Jotenkin materiaali on alkanut ihastuttamaan minua entistä enemmän ja sen helppohoitoisuus ei tule kyllä yhtään vähemmällä painoarvolla :)

   Poista
 3. Sohvapohdintaa on täälläkin menossa! :)

  Sisalmatosta ei ole kotikäytössä kokemusta, mutta meillä on toimistossa neukkareiden pöytien ja tuolien alla isot sisalmatot. Olen itse vierastanut sen pientä karheutta ja vaikka en töissä paljain jaloin olekaan kulkenut, voisin kuvitella sen tuntuvan iholla hieman piikikkäältä. Matto on ollut mekaanisen kulutuksen uhri, tuoleja vedetään ja työnnetään edes takas ja matosta irtoaakin sellaista "nöyhtää", vähän kuin rutikuivaa heinää. Tietty kotioloissa rasitus olisi eri luokkaa. Meidän matto repesi kanttauksen kohdalta stten viimein, mutta paikka, josta matot on tilattu, teki mattoon uuden kantin. Kiva fiilis matoissa on ja varsinkin toimistotilassa toimii hyvin kodikkuutta antaen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään jollakin tavalla tuon materiaalin karheudesta, ja meillä sellainen eteisestä tällä hetkellä löytyykin. Ehkä juuri isot pinnat vielä hieman arvelluttavat, tuleeko jossakin vaiheessa sellainen olo, että on liian karhea. Mutta mutta, tämän kai pystyn kokemaan vasta kun matto olisi ollut jo hetken aikaa paikoillaan.

   Tuo on kyllä kovaa kulutusta mille tahansa matolle (tuolien pyörien vuoksi) ja uskon, että alkaa kyllä lähtemään sitä nöyhtää irti. Luulisin, että meidän suurin kulutus saattaa olla koirat, jotka kieriskelevät mielellään mattojen päällä "rapsutellessaan" itseään ;)

   Katsotaan uskallanko sisalia näin suurena pinta-alana hankkia...

   Poista
 4. Kuulostaa hyviltä suunnitelmanne. Tuollainen karsimisprojekti pitäisi itsekin tehdä. Liikaa kampetta alkaa kasautua joka puolelle. Ja mielessä käynyt että "tekisi mieli kantaa kaikki pihalle ja alkaa alusta".Te olette tehneet juuri niin ja nostan hattua siitä. Mielestäni se vaatii rohkeutta ja kykyä uskoa omiin unelmiin ja teiltä sitä löytyy. Kotinne on teidän ja teidän tarpeille sitä teette. Ei muuta kuin toteuttamaan omaa unelmaa. Sisal-matto on karhea pinnaltaan. Olisiko ideaa hakea lainaan oikean kuosinen "valmis"matto ja testailla sitä kotona muutama pvä. Näkee pian että onko sitä, mitä hakee? Jos tykkää, niin sitten teettää omien mittojen mukaisen. Liki samasta kohtaa tuli itselläkin napsattua kuva Maja-kohteesta asuntomessuilla. Tykkään myös tuosta rennosta fiiliksestä tosi paljon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä karsiminen tuntuu äärimmäisen hyvältä. Vielä kaikesta tavarasta ei olla eroon päästy, mutta kaikki meille tarpeeton on kasattu pikkuhiljaa tuonne yhteen nurkkaan. Sieltä sitten alkaa armoton homma kun kuvataan myyntikelpoiset ja viedään kierrätykseen loput. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee :)

   Kiitos kovasti kauniista sanoistasi, ja olet kyllä oikeassa - alusta alkaminen vaatii rohkeutta ja periksiantamattomuutta. Tällä hetkellä vaikeinta tuntuisi olevan keskeneräisyyden sietäminen. Jälleen. Mutta se tunne, kun tietää miten ihanaa lopulta on kun palaset loksahtelevat paikoilleen.

   Meillä on tehty monta monta muutosta asumisemme aikana täällä mutta johtunee paljon siitä, että remonttia on tehty pikkuhiljaa arjen keskellä, aina on se seuraava nurkka, joka kaipaa uudelleenjärjestelyä edellisen valmistuttua. Ehkä siitäkin syystä pienet asiat on jäänyt vaivaamaan ja osittain myös kesken (listat, rappuset, seinäpinnat) koska ne eivät ole aiheuttaneet harmia/päänvaivaa perusarkisissa asioissa. Mutta tällä projektilla on tarkoitus saada nekin viimein kuntoon. On paljon kivampi olla, kun joka paikka ei huuda; täällä ois vielä nä pikkujutut odottamassa ja kesken. ;)

   Poista
 5. Hyvät suunnitelmat! Erityisesti jään odottamaan daybedin lopputulosta. Meille kun on samanlaista mietitty ikkunoiden eteen, joten meillekään ei kävisi suora kopio majan versiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, toivottavasti voimme olla apuna suunnitelmiinne :)

   Lankkua pitäisi mennä varmaankin tällä viikolla katsomaan ja sen jälkeen pohtia millä se käsitellään. Patjan suhteen meillä on jo jonkinlainen aavistus, mutta lyödään se ennen lukkoon keskenämme ennen kuin paljastamme lisää :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets