Top Message

www.oblik.fi

PUHTAALTA PÖYDÄLTÄ vol.1

Tässä tekstissä tullaan esittämään melkoinen määrä kuvia sekä suuria ja pieniä ajatuksia. Puhtaalta pöydältä on vain niin huojentavaa aloittaa.

Edellisessä postauksessani kerroinkin, kuinka vaikeroin inspiraatiopuuskissani ja jatkuvat ideat laukkasivat päässäni. Olemme saaneet urakan nyt askeleen edemmäs ja määrätietoisesti projekti päätettiin aloittaa ulko-ovelta käsin metri metriltä eteenpän. Eteinen on viimeistä silausta vaille valmis ja seuraavaksi tyhjensimme olohuoneen. Kun siivoaa kaiken pois, antaa tunteen viedä - saa aikaan jotakin käsittämätöntä mielihyvää. 

Aloitimme kaiken sillä, että kukin perheenjäsen kertoi mikä on tarve ja toive kunkin tilan suhteen. Eteisestä kirjoitamme erikseen vielä kunhan saamme sen valmiiksi, sillä sinne teimme paljon käytäntöä helpottavia ratkaisuja itse.  Työpiste on ovelta seuraavaksi vastaantuleva tila - tuumasta toimeen.

Tarve & Toive -listaus tehtiin ruutupaperille. Tarve puolelle kaikki vastasivat samat asiat; koneen käyttö, musiikkilaitteet/musiikin kuuntelu, sekä läksyt. Nämä kolme ohjenuorasta käsissäni lähdin rakentamaan työpisteestä sellaista, johon sitä ihan oikeasti tarvitaan. 

Toive sarakkeeseen saimme seuraavanlaisia vastauksia (lapsi ei osannut nimetä toiveita, joten toiveet tulleet aikuisilta); selkeä, tyhjä, siisti, avara, pelkistetty, helppo siivota, johdot piilossa ja inspiroiva. 

Kolmanteen kohtaan kirjasimme mitä muutokseen tarvitaan. Ja ei - tarkoitus ei ole tehdä remonttia tai laittaa kaikkea vaihtoon. Tarkoitus on todellakin vain aloittaa tyhjästä tilasta, johon pikkuhiljaa lisäämme takaisin vain ne oleellisimmat tavarat ja turhat jäävät samalla pois. Muutokset/hankinnat kohtaan kirjoitettiin seuraavaa: johtosuojat, kaksi lisäjalkaa (hankittu, muttei vielä asennettu), taustaseinän reikien kittaus, taustaseinän maalaus. (Maalausvaihe toteutetaan samalla muiden oleskelutilojen seinien kanssa. Syynä täysin käytännöllisyys ja se, ettei korkeita tikkaita olisi lainattava montaa kertaa erikseen. Taustaseinä on päätetty tehdä laastilla kivimäiseksi ja maalata sen päälle. Näin olohuoneen seinä toistaisi keittiön vastaavaa pintaa huoneen toisella puolella. Lisäksi lasikuitutapetista päästäisiin vihdoin täälläkin eroon. Mutta kaikki aikanaan.)

Suurin muutos tapahtui kuitenkin pelkällä tavaran karsimisella. Työpiste on ollut koko puolentoista vuoden ajan aina se paikka, jota muutan ja somistan useimmiten. Eikä tosin turhaan, sillä tämä tila sijaitsee todella keskeisellä paikalla kodissamme. Joka kerta olen karsinut tavaraa rankalla kädellä (omasta mielestäni) mutta silti tuo tila ei ole ollut ihan täydellinen, liian paljon pientavaraa tekee siitä mielestäni levottoman. Tällä kertaa kun kaikki tyhjennettiin, en tuonut takaisin kuin kynäpurkit, HAYn puukäden, vähän vihreää ja kasan lehtiä. Seinältä riisuttiin kaikki pois. Tilalle tuotiin kolme tärkeää valokuvaa ja reilu viikko sitten maalattu teos (Me pärjätään). 

En ole ennen maalannut, enkä ole mestaritaitelija. Siitäkin huolimatta, tai juuri siksi, teoksesta tuli täydellinen. Tarina tämän takana on minulle ja meille tärkeä. Kolme mustaa kohdetta kuvastaa perheemme jäseniä, joiden pinnalla on arpia. Arvet kuvastavat sitä, ettei yksikään meistä ole täydellinen ja jokainen ihminen kantaa mukanaan kipeitäkin muistoja. Mutta niistä selvitään. Ihan aina. Taustalla jylisee myrsky, jonka sisään me olemme ajautuneet. Myrsky on elämää. Ei se ole pelottavaa, se kertoo siitä, että koko ajan sattuu ja tapahtuu. Kunhan yhdessä leijailemme tuulten seassa, me pärjätään. Kukaan meistä ei tipu alas, pidämme toisistamme huolta. Tyhjä aukko kuvastaa meille henkilökohtaista haavetta ja unelmaa, jonka toivomme joskus toteutuvan. Juuri nyt se on tyhjä, se saattaa olla sitä aina ja ikuisesti, mutta meistä jokainen toivoisi tuon tyhjiön olevan joskus täytetty - se on meidän unelmamme. Tyhjiön reunoille on kirjoitettu seuraava teksti: "Älä hylkää unelmiasi! kun ne ovat kadonneet, olet ehkä olemassa, mutta olet lakannut elämästä.(Mark Twain)".

Tilaan saattaa päästä vielä jotakin lisää, mutta sillä ei ole hoppu. Juuri nyt nautin siitä että kolmemetrisellä tasolla on tilaa hengittää ja pienet esineet eivät kerää pölyä kaiken aikaa. Nyt tuntuu siltä, että maalaus toi kotiimme tunnelman, jollaista ei ole ennen ollut. Maalauskaan tuskin on valmis. Mutta nyt se on hyvä näin. Saatan vielä joutua viimeistelemään reunoja, mutta kiire ei ole.

Aurinkoista tiistain iltaa,
Jutta

 1. Katseeni kiinnittyikin heti ensimmäisenä tuohon maalaukseen. Se on upea! Ja hyvältä näyttää koko työpiste, kyllä puhtaalta pöydältä kannatti aloittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpiste on todella paljon tyhjempi nyt mitä aiemmin. Eniten varmasti vaikuttaa seinillä olleet asiat ja niiden poisottaminen. Työpisteellä kun oli lamppua, hyllyä, taulua (x2), paperiteippejä lasirasiassa, vanha puhelin, kynäpurkit jnejne... Nyt takaisin pääsi vain murto-osa, ja seinät pidettiin melko puhtaana. Ai että. :)

   Poista
 2. Näyttää kauniilta! Aivan ihana tuo taulu♥♥♥ Tuollainen projekti pitäisi tehdä joskus itsekin; karsia turha pois ja selkeyttää ajatukset sekä tilat! Olisi aivan varmasti kaiken sen vaivan ja asiaan käytetyn ajan arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli pakko tehdä kyllä niin että kaikki veks ja vain tarvittavat takaisin. Lamppukin oli sellainen, että olin kuvitellut tarvitsevani sellaisen, mutta tosiasiassa sitä on käytetty vajaan vuoden aikana noin kaksi kertaa. Ja silloinkaan sitä ei olisi tarvittu, lähinnä testattu :D.

   Ja voin kertoa, että kyllä on ollut, ja tämä on vasta alkua. Yksi asuinneliö kerrallaan mennään eteenpäin...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Saija. Ei ammattilaisen tekemä, mutta sitäkin arvokkaampi.

   Poista
 4. Koskettava maalaus ja kauniisti kerrot sillä Tarinaa Teistä. Ilman unelmia elämä olisi tylsää. Unelmien eteen nähty vaiva on kaksinverroin palkitsevampaa kuin valmiina hankittu unelma, mitä ikinä se onkaan. Ajattelin samaa, että minun pitäisi tehdä sama juttu oman ruokailutilan/keittiön kanssa. Tilat huutaa "jotain". Ehkä tyhjentämällä tilat saisi tilaa itsekin sille "jollekin". Mutta teidän työtilanne näyttää kaikinpuolin hyvältä nyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarinasta kaikki lähti liikkeelle. Siksi kai siitä tärkeä tulikin. Olen iloinen että kokeilin maalaamista. Voisin harkita ihan sen opetteluakin joskus :)

   Suosittelen tilan tyhjentämistä. Kun kaikki käy uudelleen sormien läpi sillä ajatuksella, mitä tarvitaan - tulee tehneeksi hassuja oivalluksia. Kuten meillä esimerkiksi työpisteen lamppu - sitä kuviteltiin tarvittavan, sitä ei koskaan käytetty. Silti ei tullut ikinä mieleen ottaa sitä pois. Ennen kuin nyt kun pohdimme laitetaanko se takaisin. :)

   Poista
 5. Aivan ihanan näköistä :). Karsiminen auttaa kummasti. Meillä karsittiin pääsiäisenä kellarista vaikka ja mitä pois :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vain tulee niin vapautunut olo. Ai että kuinka nautin <3

   Poista
 6. Maalaus on upea! Ja kauniilta näyttää työpisteellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heini! Kovasti olen itsekin tyytyväinen ja ah kuinka helpottunut kun jokainen tavara kulki seulan läpi takaisin työpisteelle. :)

   Poista
 7. Ihan mielettömän hieno maalaus! Muutoinkin työpiste näyttää siistiltä ja houkuttelevalta.:)

  VastaaPoista
 8. Puhtaalta pöydältä on tosiaankin hyvä välillä aloittaa. Monessakin mielessä.
  Itsellänikin on niiiiin helpottunut olo, kun lopulta päätin sen tehdä vaikka samalla fiilis oli haikea. Eri asiasta meillä tosin kysymys, mutta tavallaan samasta kuitenkin.

  Työpiste on teillä aina ollut kaunis, mutta eiköhän se tosiaan ole oleellisinta, että tila tai työpiste tai mikä ikinä onkaan, toimii justiin siinä tarkoituksessa, joka sille kuuluu :). Ei auta jos on vaan nätti :)

  Saako kysyä, mistä teidän työtaso(t) on ostettu? Ikeasta? (Jalat arvelin olevan sieltä).

  Maalaus on hieno, koska siinä on tärkeä sisältö. Ja kaikki muukin teillä on niin kaunista, mutta toi puukäsi on mun mielestä lähinnä pelottava :D. Olen pahoillani, mutta sen haluaisin aina kaikkialta fiksata näkymättömiin missä se esiintyy.

  Kiva kun pitkästä aikaa laitoit viestiä itsestäs <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, sulla onkin ollut kaikenlaista puuhaa siellä ja varmasti on loistava fiilis kun sai yhden asian päätökseen ja toisaalta taas tilaa uusille :). Ja olet niin oikeassa tuosta haikeudesta samalla. Sitä on toisinaan vaikea päästää irti vanhasta ja totutusta. Oli asia sitten mikä tahansa.

   Nyt täytyy kyllä myöntää, että seinien tasoituksen takia koko piste purettiin. Jälleen, ja nyt on pakko luopua toisesta pöytälevystä ihanan leposohvan tieltä.....

   Jalat on tosiaan Ikeasta, mutta pöytälevyt löytyi paikalliselta levytehtaalta ylijäämäpalana. Neliön mallinen pala suhautettiin siellä sitten koneella kahtia ja saimme kaksi pöytälevyä (vaneri / ikilevy) pilkkahintaan.

   Hah, toivottavasti et näe puukädestä painajaisia ;). Täällä ollaan vähän verkkaisesti vietetty aikaa ja kirjoiteltu, koska pääsiäisen aikaan rauhoitimme aikaa muille asioille keskenämme ja viime viikko onkin sitten vietetty enemmän ja vähemmän remppapuuhissa. Enimmäkseen enemmän :D

   Poista
 9. Hei ihan mahtavaa! Upea muutos ja ajatukset sen takana. Mulla on kanssa pakottava tarve nyt karsia ja luopua, karsia ja luopua. Ehkä se on tämä kevät, ja se että olemme asuneet kodissamme nyt yli kolme vuotta ja on aika katsastaa taas, mitä ihan oikeasti tarvitaan ja mikä saa mennä. Halauksia ja aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen isosti. Tämä antaa tilaa uusille ideoille ja pystyy helpommin näkemään tilan tilana, eikä vain kalusteiden kotina. Avartavaa. Meillä tämä vaihe jäi kyllä alkujaan kokonaan tekemättä kun muuttotilanne tuli vähän kiireellä aikanaan, eikä suunnitteluun jäänytkään aikaa niin paljon kuin alunperin oli tarve. Edellinen asukas ei suostunutkaan muuttamaan pois ajallaan ja sitten me lopulta kiireessä kannettiin kamat tänne vielä ennen kuin hän oli edes lähtenyt.

   Noh, muuttamaan lopulta päästiin, mutta siinä vaiheessa kämppä oli jo melko lailla tavaraa täynnä eikä mitään "karsintaa" sen suuremmin ehditty toteuttamaan.

   Kevät tekee varmasti tepposet, mutta ehkä se onkin osittain myös tarkoitus näin. Uuden luomista ja alusta alkamista. Sitähän kevätkin on. <3

   Poista
 10. Todella kaunis muutos! Ja kauniita tavaroita ja esineitä olet työpisteelle valinnut. Ihanan selkeän näköistä ja rauhoittavaa. Ja taulu on mieletön! Sinulla on selvästi lahjoja! Kaunis tarina taustalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh lahjoista en vielä puhuisi, mutta tärkeä siitä ainakin tuli. Nyt se oli tosin jo pakko napata seinältä pois kun tasoitustyöt alkoivat, mutta olipahan hetken siinä. Minä hätähousu halusin heti asetella kaikki paikoilleen kun ajattelin että siinä menee vielä paljon aikaa ennen kuin saan miehen innostettua seinän muutospuuhiin. Sitten kävikin niin, että hän innostuikin heti ja ei sitten muuta kuin hommiin ;)

   Poista
 11. Kuulostaa kyllä hyvältä suunnitelmalta ja mukava kun otatte kaikkien mielipiteen noin hyvin mukaan :) puhtaalta pyödältä on hyvä lähteä toteuttamaan uutta :) seinä kuulostaa jo nyt hyvältä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura. Vasta nyt puolitoista vuotta täällä kotia pitäneenä pystyy sanomaan mitä oikeasti missäkin on tarve tehdä ja mitkä tilat ovat meille ne tärkeimmät. Ensialkuun jos olisi pitänyt kaikki suunnitella ennen muuttoa, olisi tullut keskityttyä melko vääriin asioihin. Elämä ja arki opettaa, ja siihen kaikki perheenjäsenet ovat osallisia :)

   Poista
 12. Kaunis työpiste ja hieno suunnitelma.
  Mutta tuo maalaus - ja tarina sen takana♥ Kiitos♥

  VastaaPoista
 13. Ihana maalaus ♥ Ja niin ihana tuo kirjoittamasi, ja muistutus ettei unelmia pidä koskaan unohtaa. Ja voi apua miten paljon meillä olisi karsittavaa….tai siis mulla :D no kesälomalla sitten :D Mä olen niin huono hävittään, ja koulussa päähän iskostui että kaikki pitää säästää kun niistä voi askarrella jotain! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa. Ei kaikkea tarvitse kerralla pois heittää. Eikä sellaista tietysti, millä oikeasti vielä jotakin voi tehdä ;) Mutta meillä löytyy paljon esimerkiksi sellaista sisustustavaraa, joka on kulkeutunut joko vanhasta kodistamme/kodeista taikka sitten hankittu aika alkuaikoina sillä ajatuksella, että tuota varmasti tarvitaan vielä. Ei ole tarvittu, joten miksi siis niitä kaikkia säästämme? Hyvä kysymys :D

   Poista
 14. Kaunista... ja ihana tuo maalaus, ja tarina sen taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis Frida. Tarina on tehnyt taulusta tärkeän. <3

   Poista
 15. Ihanaa yksinkertaisuutta työpöydällä. Taulu ja tarina, siihen on kiteytynyt niin kaikki oleellinen ja tärkeä. Taulua katsoessa tiedostamattaan tekee juuri siihen kiteytyneet ajatukset ja menee niitä kohti, niitä unelmia kohti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin oikein mietin, että eihän tuo nyt niin erilainen ole. Mutta sitten katson tuota kasaa/nurkkaa jossa kaikki siitä poisotetut tavarat ovat. Niitä on itseasiassa häkellyttävän paljon. Katsotaan kuinka rankalla kädellä projekti jatkuu.

   Taulu syntyi hetken luomishuumassa ja hyvä näin. On minusta aika hienoa katsoa sitä ja ajatella, uskalsinpas yrittää. Ei sen tarvitse olla teknisesti lahjakkaasti tehty, sillä tarina ja ajatus sen takana luo juuri tarvittavan määrän tunnetta <3

   Poista
 16. Ihana postaus! kerrassaan ihana <3 Ja tuo maalaus on upea, etenkin tarina sen takana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Tämä taitaa olla meille iso juttu kun nyt on energiat täysillä kodissamme ja suuret ajatukset jylläävät yötä päivää pään sisällä :)

   Ja kiitos kauniista sanoistasi <3

   Poista
 17. Hauskaa huomata miten paljon samoja ajatuksia ja ideoita sulla/teillä on kun meillä. Me laitettiin myös meidän iso seinä saneerauslaastilla peittoon. Alle jäi lasikuitutapetti ja lukuisat reiät. Värikin oli juuri sopiva, joten ei tarvinnut edes maalata. Parastahan tässä on ettei seinää tarvinnut sen enempää tasoitella, vaan se sai jäädä rouheaksi. Suosittelen siis isolla kädellä! Terkuin uusi naapuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! :) Laasti on kyllä ihana. Meillä on vuosi sitten levitetty keittiön taustaseinään laastia ja maalattu päälle. Laastin sävy itsessään on kyllä mielestäni todella kiva, mutta keittiössä oli pakkokin maalata, jotta pintaa pystyy helpommin pyyhkimään ja lisäksi kosteus ei mene heti läpi.

   Tästä syystä myöskin nyt muut pinnat maalataan. Perheessä kun on kaksi koiraa ja yksi koululainen, olen kokenut välillä tarvetta pyyhkiä seiniä. Varsinkin kurakeleillä kun mäyräkoira ravistelee itsensä muutamaan otteeseen aina tietysti seinän vieressä - ja niin kura lentää turkista seinäpintoihin. Mutta ylipäänsä tuo pinta - se on ihan huikea! Tuo sopivasti tehdasmaista fiilistä. :)

   Poista
 18. Upea maalaus ja teillä näyttää aivan ihanalta ♥

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets