Top Message

www.oblik.fi

HYVÄ PAHA IKEA // PERSOONATONTAKO?

TIESITKÖ TÄMÄN? 


* Briteissä joka kymmenes huonekalu tulee nykyään IKEAsta?
* IKEA käyttää noin prosentin koko maailman kaupallisesta puun tarjonnasta?
* Ketju on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä, ja sillä on jo 332 myymälää ympäri maailmaa?
* IKEA rakentaa omaa kaupunkiaan lähelle Lontoota? Valmistuttuaan se sisältää kauppoja, kouluja, teattereita, hotellin ja asuntoja 6000 ihmiselle. 
* Tuotteiden nimet ovat itse asiassa seurausta Ingvar Kampradin dysleksiasta eli lukemisen erityisvaikeudesta. Dysleksian takia numerot korvattiin nimillä.


Paljon sitä kehutaan, paljon sitä haukutaan. Jotain on kuitenkin tehty oikein, sillä jo nelisenkymmentä maata pitää sisällään IKEAn hulppeita myymäläkokonaisuuksia. Tai ehkä pikemminkin halleja.  IKEA on ollut myöskin Suomessa monena vuotena yksi parhaista työnantajista. Jos siis työntekijöiltä kysytään. Ja sillä vasta merkitystä onkin!

Lähes jokaisesta kodista löytyy Suomessakin jo jotakin IKEAA. Vai löytyykö? Meiltä ainakin! IKEAsta kuulee usein sanottavan myös, että jos joku, niin ruotsalaisketjusta hankitut kalusteet luo kodista persoonattoman kuvastokodin. Uskallan väittää toisin. Ymmärtäisin jos jokaikinen huonekalu ja pientavara (tai jokatoinen edes) olisi IKEAsta kotiin kannettu - voisi jo puhua kuvastokodista. Mutta mikä sitten saa ihmiset kokemaan asian näin? Ehkä tietysti se tosiasia, että esimerkiksi myydyin tuote (Billy-kirjahylly) ostetaan johonkin päin maailmaa joka kymmenes sekunti. Aika usein, eikö?

MUTTA. Haluan saada ikuiset väittämät siirtymään syrjään ja näyttää toteen omalta osaltani, että IKEA kotona ei tarkoita yhtäkuin PERSOONATON KUVASTOKOTI. Alla omat TOP5 todisteeni asiasta!

1. Paras kotiimme hankittu IKEA -kaluste on ehdottomasti kenkälaatikot oleskelutilan seinällä. Innovatiivinen ja kompakti paketti sisältää kolme kenkälaatikkoa, joissa nimensämukaisesti on tarkoitus säilyttää kenkiä. Meillä niissä on kaikkea muuta kuin kenkiä ;). Toimii silti tai juuri siksi erinomaisesti! Ja kokonaisuudessaan seinällä majailee siis kolme settiä laatikostoja.
2. Rand -matto! Kaikessa yksinkertaisuudessaan todella upea ja yllättävän hyvin lähtee koirien karvat tuosta villamatosta irti.
3. Työpisteen avohylly ja puinen laatikosto (jonka muuten olen ajatellut maalata, mutten ole vielä päättänyt millä värillä ;))
4. Olohuoneen suuri peili - näyttävä kuin mikä! Niin kokonsa kuin ulkomuotonsa vuoksi.

5. Lastenhuoneen säilytystuoli. Niin no. Tästä en oikein osaa sanoa pidänkö vaiko enkö. Säilöö sisälleen tavaraa - hienoa! Mutta turhan paljon näyttää pilipalijutulta. Jos tiedät mitä tarkoitan ;). Lisäksi lastenhuoneesta löytyy myös IKEAn matto. Joka ei kuitenkaan alunperin sinne ollut hankittu. Jostakin syystä sinne kuitenkin päätyi.
Lisäksi sisustustyynyjä, lakanoita, tyynyjä, peittoja, vilttejä, kukkaruukkuja ja tolkuton määrä pientavaraa...

Haluan samalla laittaa tämän haasteen muodossa eteenpäin. Haluaisin päästä kurkistamaan seuraaviin blogeihin ja saada heidät ilmiantamaan omat IKEA -suosikkinsa, jotka kodissa asustelevat. 

ILMIANNA KOTISI IKEAT -haaste lähtee siis eteenpäin seuraaville blogeille;


Haaste on kovin yksinkertainen. Ilmianna ja kerro joko sanoin tai kuvin kotisi IKEA -hankinnat. Olisi myös kiva kuulla samassa yhteydessä oma mielipiteesi siitä, onko IKEA tosiaan niin paha ja persoonaton kuin usein kuulee? Linkkaa toteuttamasi postaus samalla myös Projekti Verkarannan kommenttiboxiin ja ilmianna IKEA -kokoelmasi myös sitä kautta. Kokoan sopivan ajan päästä jonkinlaisen yhteenvedon Bloggareiden IKEA -löydöistä! Eli jotta tiedän sinun osallistuneen tähän, käythän huikkaamassa ;)

Viikonlopputerkuin,
Jutta

 1. Kiitos haasteesta, tähänpä tartun ja taitaapa meiltäkin jotakin Ikeaa löytyä. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä vain :) Jään odottelemaan! Oikein ihanaa sunnuntain jatkoa Minna myöskin sinulle <3

   Poista
 2. Hauska lukea tätä postausta. Kovin harvoin tulee käytyä Ikeassa mutta kivoja ideoita nämä, tuo kenkälaatikko senäkaappina varsinkin :) Tyylikästä ja kodikasta kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun IKEA rantautui myös tänne Varsinais-Suomeen, tuli siellä alkuun vierailtua rehellisesti sanottuna ihan liian usein. Nykyään jo maltillisemmin. Mutta pidän konseptista ja vaihtuvista ideoista siellä, joten usein reissulta jotakin kotiinkin tulee :) Ja kiitos kauniista sanoistasi kodistamme <3

   Poista
 3. Ikean konsepti on loistava ja omistan itsekin todella paljon heidän tuotteitaan, mutta osa tuotteista on mielestäni liian suoria kopioita muiden valmistajien tuotteista. Mm. mainitsemasi avohylly muistuttaa hyvin paljon Vippin hyllyä http://www.vipp.com/en/all-products/all-produkts/shelves-p2/.

  Tämä on harmi, koska ennen kuin tuote on oikeasti tuote, vaatii sen suunnittelu eri vaiheita ja nämä vaiheet syövät paljon aikaa ja rahaa. Oikealla tuotteella tarkoitan toimivaa ja tyylikästä objektia, jonka suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon oikeat ja sopivat valmistusmateriaalit, tehokkaat pakkaukset ja logistiikkakustannukset. Eli hyvän ja kustannustehokkaan tuotteen suunnittelu vaatii muutakin kuin idean itse tuotteesta, ja valitettavasti kopiointitapauksissa tämän "tuotekehityksen" kulut kantavat alkuperäisen tuotteen suunnittelija ja valmistaja. Koska kopioija ei joudu näitä kustannuksia maksamaan (ja laskemaan mukaan mihinkään), on heidän mahdollista luonnollisesti myydä tuote halvemmalla. Tämä tosiasia levittyy luonnollisesti paljon laajemmalla alueella kuin Ikean huonekaluihin :).

  Mitä tulee persoonallisuuteen, kotia saa laitettua helposti omannäköiseksi pikkujutuilla, kuten teillä. Sitäpaitsi ihmiset tekevät asunnosta kodin, ei matot tai lamput. Ja vaikka haluaisi ostaa kaiken Ikeasta, heidänkin mallistot muuttuvat niin nopeasti, että aina saa vaihtelua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muuten ollut tullut edes ajatelleeksi tuon hyllykön muistuttavan VIPP:n vastaavaa. Ehkä siksi, että kyseisen valmistajan tuotteet ovat minulle muutoinkin melko vieraita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

   Ja olen kyllä kanssasi aivan täysin samaa mieltä tuosta kopiointi -ajatuksesta! Periaateasioita minusta, ja on todella kurjaa, miten jotkut yritykset niitä poikkeuksetta käyttävät hyväkseen. Silti IKEA ei mielestäni ole "pahin kaikista" tai sitten en vain osaa etsiä kopiointiyrityksiä niin etevästi että huomaisin ne kaikki. Muutamia suoria tuotekopioita kyllä itsekin tunnistan... Kestävässä kehityksessä suunnittelutyö on minustakin paalupaikalla tuotetteen elinkaaressa, tästä syystä koitan parhaani mukaan välttää suoria kopioita, vaikka se omia euroja säästäisikin. Vaikkakin ilmeisen huonosti (viitaten tähän työpisteen avohyllyyn) ;).

   Ihmiset tosiaan tekevät asunnosta kodin. Mutta minusta myös esineet ja tavarat ihmisten ympärillä. Ehkä etenkin silloin kun joihinkin esineisiin tai huonekaluihin liittyy tarina. Se on rantautunut kotiin jostakin kaukaa, ehkä läheltä, mutta sen kotiintuomiseen liittyy muistoja. Kerroksellisuus korostaa muistoja elämästä, siitä elävästä ja eletystä. Totta kuitenkin myös tuo - että vaikka kaikki hankittaisiin jostakin - on persoonallisuus kuitenkin kiinni jostakin muusta kuin tavaraoiden ostopaikasta :)

   Kiitos upeasta kommentistasi, joka sai myös minut miettimään tätäkin asiaa pikkuisen syvemmältä! Mahtavaa, että jaksoit jättää jälkesi ja mielipiteesi asiasta, uskon että myös muut kuin minä miettii tätä edes hetkisen hankkiessaan seuraavaa esinettä/tavaraa/huonekalua yms kotiinsa :)

   Poista
 4. Teillä ei ainakaan ole persoonaton koti, sopivasti sekoitus kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iris! Paljon on elämän aikana kertynyt erilaisia asioita kotiin. Se tuo juuri sen sopivan sekoituksen kasaan :)

   Poista
 5. Ikea ei todellakaan ole persoonatonta. Mielestäni enemmänkin juuri toisin päin kuten juuri teidän kotinne osoittaa. Meiltä löytyy paljon ikeaa mutta myös designia, sulassa sovussa. Meillä oli edellisessä kodissamme koko kodinhoitohuone ikeasta ja oltiin erittäin tyytyväisiä. Ihan turhaan ikean laatua haukutaan, kodinhoitohuoneen kaapistot oli ihan yhtä laadukkaita kuin keittiöfirmojenkin kaapistot. Ja paljon halvemmat. Mahtava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo on mielestäni UPEA juttu ettei tuotteen/tavaran valmistajalla ole niinkään merkitystä vaan sillä oikealla asialla; miten se meille sopii. Ei siis pelkkää designia (vain sen itseisarvonsa vuoksi) eikä pelkkää IKEAA (tvs), vaan kaikkea sitä, mistä itse pitää ja vieläpä se, että saa ne sopimaan yhteen :). Jos joku miellyttää niin paljon itseä että kaikki halutaan samaan settiin hankkia - siitä vain. Mutta tällä tarkoitin lähinnä sitä "merkkiuskollisuutta" että kaikki pitää olla jotakin tiettyä, vain siksi että on itselleen sellaisen hassun ajatuksen päänsä sisään istuttanut.

   Muutamia ikealaatuisia kömmähdyksiä on eteeni omaltakin kohdaltani sattunut, mutta pääasiassa tuotteet ovat kuitenkin kestänyt niille tarkoitetun eliniän. Ikean keittiöistä ja kaapistoista olen kyllä kuullut useammaltakin hyvää! Joten uskon myöskin että näin tosiaan on, vaikkei itsellä niistä kokemusta olekaan. :)

   Poista
 6. Mä voisin osallistua myös tähän :) Meillä ikeat ovat useinmiten tuunauksen kohteena ja eivät ole aina siinä käytössä, mihin ne on alunperin suunniteltu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EHDOTTOMASTI! Tuo on minusta myös hienoa, että ikealaisia tuunataan. Silloin niistä vasta persoonallisia saadaankin! Käyhän huikkaamassa kun olet tämän tehnyt, ettei mene minulta ohi ;)

   Poista
 7. Ikea herättää kyllä ristiriitaisia tunteita. Yksi ehdoton oma suosikkini on 2€:n aamupala :) Ei siitä mihinkään pääse, että Ikean jotkut tuotteet ovat kyllä erittäin toimivia, silmään sopivia ja jopa kauniita. Olen kehitellyt ikea-hankintoihin hieman ekologisemman ja paremman omantunnon muodon; http://ruodussa.blogspot.fi/2013/10/hyvassa-ja-pahassa.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin katsomassa tuon postauksesi! Kiitos kun vinkkasit siitä :)

   Ja tuo on mahtava tapa saada ekologisesti kotiin jotakin sinne sopivaa! Tätä tietysti on hyvä käyttää ihan kaikissa hankinnoissaan jos mahdollista ;). Usein ehkä siitä syystä, että ikea on hinnaltaan hieman edukkaampi kuin kanssatoverinsa, käy myös niin että jotakin ostetaan hetken mielijohteesta eikä niinkään tarpeesta. Kalliiden design tuotteiden osalta näin käy varmasti harvemmin (yleistän ja karrikoin tarkoituksella) sillä tuote itsessään on jo melko arvokas, ja näinollen hankintoja tulee mietittyä ehkä pikkuisen kauemman aikaa kuin heräteostoja ikean varastossa ;) Nimimerkillä kokemusta kummastakin löytyy :D Siksi myös ikealaisia saattaa siis saada helposti käytettynäkin ja vieläpä hyväkuntoisena.

   Kiva kun kävit jättämässä jälkesi meille :)

   Poista
 8. Ei vitsi. Tämäpä virkistävän erilainen haaste :)
  Blogeissa Ikeaa usein lähes piilotellaan. Ei ainakaan mainita, jos kuvissa näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä herätti positiivisia ajatuksia myös sinussa! :)

   Harvemmin tosiaan niitä IKEAlaisia oikein erityisesti tuodaan esille, vaikka ehkä harvemmin myöskään suorastaan piilotellaan. Monessakin blogissa olen ikeaan törmännyt, mutten ehkä niinkään ylistysmielessä vaan useimmiten toteamuksena. Jos ymmärrät mitä tarkoitan ;). Ja ihan turhaan sitä vaatimattomasti tulisi kyllä esitellä, sillä onhan tuo konsepti ihan mieletön!

   Poista
 9. Loistava postaus ja hyvät esimerkkikuvat teiltä, joissa todellakaan ei ole mitään persoonatonta. :) Meilläkin on paljon Ikeaa sulassa sovussa kotimaisen ja italialaisen designin kanssa. Mm. tuo sama "pilipalituoli" löytyy juniorin huoneesta. ;)) Jotenkin tykkään siitäkin. Mielestäni Ikealla on todella paljon hyviä ja tyylikkäitä oivalluksia moneen makuun ja sopivaan hintaan. Jotkin Ikean kalusteistamme voisin mieluusti korvata jollain kotimaisella "laatukalusteella", mutta pääosin olen tyytyväinen ollut. Tässä elämäntilanteessa ja lapsiperheen arjessa Ikea on ollut oikein toimiva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia - kun ne ovat osana kaikkea muuta, ei voi puhua persoonattomasta! Ja tuo tuoli on jotakin sellaista, jota en oikein osaa määritellä (siis että tykkäänkö vaiko enkö). Periaatteessa loistava ja ajaa asiansa, mutta ehkä aavistuksen liian muovinen. Tai sitähän se siis onkin ;)

   Ja myös itse voisin joitakin korvata toisilla, mutta ikealaiset kun kuitenkin ovat hieman pienemmän säästämisen hankintoja, niin joitakin kompromisseja ainakin meillä on jo ihan pakostakin tehtävä. Siitäkin huolimatta useat kalusteet tai tavarat on tulleet meille ihan siitä syystä että ne sopii mielestämme kokonaisuuteen täydellisesti. Ei siis vain alhaisemman hintansa puolesta :).

   Lapsiperheissä IKEA toimii! Ja uskon, että toimii vaikkei lapsiakaan olisi. Kiitos Jemina loistavasta kommentistasi! :)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Voi kiitos Johanna Koo! Todella mukava kuulla, että aihe herättää mielenkiintoa ja ajatuksia :)

   Poista
 11. Niinpä niin! Kyllä nousi häly parista Marimekon kopioinnista, muttei mitään hälyä kun Ikealla koko osasto etsii myyviä kopioitavia brandejä! Kunhan vaan minä saan halvalla!

  Lisäksi välillä tuntuu, että blokkaajat antavat käyttää itseään todellakin hyväksi. Markkinointiosastot miettivät firmoissa miten saataisiin bloggaajat kirjoittamaan tuotteistamme- halvin mahdollinen markkinointikeino lie. Jos blokkaajat innostuvat niin markkinointiosastot juhlivat, tulee muuten maksullinen työ tehtyä ilmaiseksi tai ainakin melkein ilmaiseksi.

  Pidän itsekin Ikean tyylistä, mutten kyllä halpaa tietoista kopiota pysty ostamaan. Olisin kukkaroni lisäksi myös moraaliltani köyhä. Kukin tekee tyylillään ja kantaa vastuun tekemisistään, vai kantaako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TOTTA! Kauhee möly tuli niistä ja tosiaan nämä "vähän turhan paljon samaa näköä huonekalut" on sitten saanutkin olla enemmän rauhassa.

   Bloggaajien hyväksikäyttöön en ehkä sanoisi aivan noinkaan. On varmasti myös heitä, joille niin tapahtuu. Usein kuitenkin jos jotakin yhteistyötä tehdään, on se ollut kummankin (yrityksen ja bloggaajan) etu/toive. Se tosiasia on tietysti olemassa, että tietyt tuotteet nousevat erityisesti jostakin syystä bloggaajien suosioon ja tuo näinollen ilmaista mainontaa itse tuotteille. Mutta. Mikäli ihminen on ostanut tuon tuotteen ja pitää siitä, miksei siitä voisi sitten samalla kirjoittaa. Eikä minä ainakaan ajattele jostakin tuotteista kirjoittaessani, että ähäkutti nyt en kyllä kirjoitakaan, koska tämä yritys saa siitä ilmaiseksi mainosta. Jos tuote on hyvä, meille sopiva ja lisäksi vielä yritys tuntuu minusta sopivalta - miksen sitä kertoisi. Vaikka ilmaiseksi. Mutta tämä lienee aihe, johon ei ole yhtä ja oikeaa vastausta olemassakaan, vaan mielipiteitä on varmasti yhtäpaljon kuin mielipiteen kertojiakin.

   Kaikki Ikean huonelalut/tavarat ei kuitenkaan ole yritys kopioida jotakin. Ainakaan minusta. Jos olisi, ei IKEA olisi tällä hetkellä tässä asemassa.

   Kiitos rakentavasta kommentistasi, joka sai varmasti minun lisäkseni monet miettimään valintojaan :)

   Poista
 12. Kiitos haasteesta, joka on muuten todella mahtava. Ikea on niin tajuton, että ei ihme sen jakavan mielipiteitä.
  Mutta sen sanon, että teillä on maailman persoonallisin koti, oli siellä Ikeaa tai ei. Onneksi on. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä ystäväni <3

   Olen samaa mieltä - konsepti on ilmeisen onnistunut, ja juurikin siksi että herättää mielipiteitä. On ne sitten kumpaan suuntaan tahansa! Innolla siis sinun toteutustasi odotellen ;)

   Poista
 13. Vasta löysin blogisi ja täytyy sanoa, että kolahti ja kovaa! Väri maailmasi on ihan täydellinen, itsekin samaan suuntaan mieltymykset ja kupari ruvennut kummittelemaan takaraivossa. Ja tästä aasin silta ikeaan; Omaa pientä yksiötä katseltuani näyttää aika ikea voittoiselta :D tosin tässä onkin vasta opiskeluvuodet takana ja budjetti ollut sen mukainen. Ikeassahan olisi myös niitä kuparin värisiä pukkijalkoja tällö hetkellä..hmm :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa mukaan! Ja hienoa kuulla, että jutut saa kolahtaa, toivottavasti myös jatkossa :).

   IKEA voittoisessa ei ole mitään pahaa. Se on se tapa, jolla ne saadaan sopimaan yhteen. Ainakin minusta :). Multa on mennyt ihan ohi, että pukkijalkojakin olisi nykyään kuparin värisinä. Auts! Sellaiset olisin saattanut itsekin valita aikanaan, kun työpisteen jalkoja sieltä ostettiin. Onneksi silloin kuitenkin valinta oli helpompi ;)

   Poista
  2. Syytän vähäsen blogiasi, että mielihaluni kuparia kohtaan kasvoi juuri melkein sietämättömäksi!

   Olisinkin super iloinen, jos kupari-asiantuntijana antaisit mielipiteesi sisustusongelmaani! :D
   http://rakkaudestavillasukkiin.blogspot.fi/2014/02/sisustuspohdinta-jatkuu.html

   Poista
 14. Ilmiannossa kesti mutta tässä se on: http://hyypio.blogspot.fi/2014/03/hyva-paha-ikea.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei! Ihan mahtava juttu :). Teillä on kyllä todella persoonallista, oli ikeaa tai ei. Ihan superkodikas ja kutsuva koti :)

   Poista
 15. Haasteeseen tartuttiin myös Kotikolmiossa: http://kotikolmio.blogspot.fi/2014/03/haaste-hyva-paha-ikea.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kyllä myös niin hienosti ympärillä kaikkea erilaista ja silti niin hyvin yhteensopivaa, ettei missään nimessä tule "kuvastokoti-olo". Huippua, että tartuit haasteeseen!

   Poista
 16. Nyt on täälläkin vastattu haasteeseen :) http://heinieblogi.blogspot.fi/2014/03/kotimme-ikeat.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kyllä myös niin kaunista, että voi jummi kun vaan jaksaisin ihastella ja katsella kauniita kuviasi. Täytyy varmasti alkaa kasaamaan jo kollaasia haasteeseen tarttuneista. ;)

   Poista
 17. Olisi kiva nähdä mitä kaikkea kenkälaatikoihin mahtuu sisälle, kun kirjoitat että niissä säilytät muuta kuin kenkiä, eli vähän saisi vinkkiä ovatko miten käytännölliset muiden kuin kenkien säilytyksessä. Ja onko ulkonäkö kovastikin muovinen läheltä katsottuna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä niissä on esim; kynttilöitä, kehyksiä, postiboxi (laskut yms mitkä ei mene suoraan paperinkeräykseen), apteekki, pelejä... Eli hyvin mahtuu ja ainakin näissä tarkoituksissa käytännölliset.

   Ei minusta häiritsevän muovinen, toki siis näkyy että muovia tuo on, mutta pinta ei ole kiiltävä, joten sekin varmasti tekee siitä jo "vähemmän muovisen" näköisen. Laatikot ovat tosiaan eteenpäin aukeavia, joten mitään pikkusälää tänne ei kannata laittaa, sillä alimmaisten kaivaminen ei varmaan ole kovin mukavaa :).

   Poista
 18. Tuli munkin tähän vastattua :) http://villaharakanpesa.blogspot.fi/2014/03/meidan-ikeat-taysi-kotikierros.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten kävinkin jo kertomassa, teillä on todella upea koti! Ja vaikka onkin IKEAa, en minä ainakaan ollut siihen kiinnittänyt mitään huomiota, sillä olet sisustanut niin taitavasti ja tuunaillut ettei mikään siellä näytä massatavaralta. Huikea taito sulla on käsissäsi!

   Poista
 19. Heippa! Haastepostaus on edennyt mullekin ja postaukseni aiheesta löytyy täältä: http://valentinesafter12.blogspot.fi/2014/03/meidan-kodin-ikeat.html

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets