Top Message

www.oblik.fi

DIY: MAALATTU KORKKITAULU + NUOREN OMA AJANHALLINTA


Syksy tuo mukanaan aina tiettyjä rutiineja. Koululaisten ja meidän vanhempien kalenteri täyttyy erilaisista merkinnöistä aina vanhempainilloista turnausmatkoihin ja tuleviin kokeisiin. Uusi lukujärjestys alkaa pikkuhiljaa painautua mieleen, eikä enää ihan jokaisena aamuna tarvitse tarkistaa monenko aikaan sitä pitikään kouluun lähteä.

Yläasteikäisellä nuorella oma ajankäytön hallinta ja vastuun kantaminen omista asioista alkaa olla todella tärkeässä roolissa ja meidän vanhempien tehtävä on tukea heitä siinä. Vaikka mieli tekisi tarkistaa reppu aamuisin ennen kouluun lähtöä tai läksyt wilmasta iltaisin, on vain annettava periksi ja luottaa siihen, että ainoa keino oppia huolehtimaan omista jutuista itse - on antaa nuorelle itselle vastuuta ja vapautta. Itse täytyy ainakin myöntää, että liian helposti varmistelen päivittäin onko läksyt tehty, koska seuraavat sanakokeet ovat ja muistitko katsoa seuraavan päivän kirjat valmiiksi... 

Onneksi tänäpäivänä kouluissa (ainakin meillä Kaarinassa) opo-tunneilla keskustellaan mm. omasta ajankäytöstä, oppimis- ja lukutekniikoista ja kalenterinhallinnasta koulun ja vapaa-ajan välillä. Koe-alueet on laajoja, uusia asioita ja oppiaineita on paljon, joten tehtävien jaksottaminen ja oikeisiin asioihin keskittyminen on todella olennainen juttu niin tämän hetken, mutta myös tulevaisuuden kannalta. Ei ole enää yhtä omaa opettajaa, joka kirjoittaa läksyt taulun kulmaan, vaan jokaisella tunnilla pitää olla skarppina ja muistaa tsekata wilmaa päivittäin. Itsenäistyminen on hieno asia, ja siinä meidän äitien ja isien rooli on myös isossa osassa.

Jotta asioiden muistaminen sujuisi mallikkaasti, tuunasin lukujärjestykselle, muistilapuille ja tuleville kokeille nuoren huoneeseen oman muistitaulun. Korkkitaulu on alunperin ollut ihan perinteinen ruskea, ja myöhemmin maalasin sen vaalean vihreällä liitutaulumaalilla. Nyt ylä-asteen alkaessa päätimme jälleen nostaa korkkitaulun esille ja uudistin sen ilmeen samalla nuoren nykyisten värimieltymysten mukaiseksi. 


Muistitaulun paikka on luonnollisesti työpisteen vieressä katseen korkeudella, josta tulevat merkinnät ja muistettavat jutut on helppo katsoa aamuisin läpi. Hennon hiekan sävy on sopivan neutraali ja näyttää kivalta myös ihan sellaisenaan. Kohta alkaa muistilappujen kiinnittäminen taululle, kun ensimmäisiä koepäiviä ja -alueita aletaan ilmoittamaan koulussa. Tulevat pelit ja turnaukset löytyy toki jatkossakin myös perheen yhteisestä kalenterista, jotta kuskausvuorot ja menot näkyy kaikki samalla silmäyksellä. Nuorelle itselle on kuitenkin olennaista kirjata omat menot, harrastukset ja tulevat koulujutut yhteen omaan paikkaan, jotta tehtäville ja lukuhetkille osaa varata ajoissa aikaa.

Kun tehtäviä on paljon, asiat tuppaavat "ruuhkautumaan" omassa mielessä joskus jopa turhan suureksi möykyksi. Kun menot ja tehtävät kirjoittaa auki ja laittaa kaikki järjestykseen silmien eteen, tuntuu ainakin allekirjoittaneella stressitaso ja kiireentuntu vähenevän merkittävästi.

Olen persoonana sellainen, että hahmotan menoja, aikatauluja ja tehtävien määrää vain siten, että ne on kirjattu kaikki ihan manuaalisesti ylös johonkin. En pärjäisi pelkällä puhelimen tehtävälistalla ja kalenterilla, vaan mukana kulkee aina paperinen kalenteri ja muistikirja. Huomaan lapseni olevan samanlainen, joten taululle löytyy varmasti käyttöä ja se helpottaa hänen omaa ajankäytön hallintaa merkittävästi. Samalla on helpompi hahmottaa myös ne "ruuhkapäivät tai -viikot" erityisesti kokeiden osalta, jolloin niihin on helpompi myös ennakkoon asennoitua. 

Onko ruudun toisella puolella muita, jotka eivät kykene elämään vain sähköisten kalentereiden  ja merkintöjen avulla? Kuka tunnustaa olevansa samanlainen tyyppi, joka kokee ajankäytön ja kalenterin olevan hallinnassa vain silloin, kun kaikki on kirjoitettu ylös ihan perinteiseen tapaan paperille? Olisi kiva keskustella myös siitä, miten teillä lasten ja nuorten oma vastuu ajankäytöstä on sujunut ja onko teillä joitakin hyviä vinkkejä asiaan liittyen meille muille jaettavaksi :).

Jutta

ps. Hyllyllä oleva taulu ja pöllö on vain kuvausrekvisiittaa. Tuossa kohdassa on normaalisti muita juttuja, jotka nappasin pois nuoren oman yksityisyyden vuoksi :)

 1. Hep, täällä yksi manuaali kalenterin puolesta puhuja. Ilman sitä en pärjäisi.😂
  Mulla odottelee yksi lundia hylly maalausta ja muistitaulun väri näyttää tosi kivalta valkoista vasten. Osaatko sanoa mikä sävy taulussa on?
  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, että meitä on muitakin <3 Taulun sävy on itseasiassa Fusionin mineraalimaali, joka myydään valmiiksi sävytettynä. Muistaisin, että tämä sävy oli nimeltään Champlain, eli tämä: https://fusionmineralpaint.com/products/paint/classic-collection/. Omani ostin Paraisilta Mindoor -sisustusliikkeestä :) Täysin mattapintainen maali, josta tulee todella kaunis pinta.

   Poista
 2. Hei, täällä kans käytetään normi kalenteria. Olen yrittäny oppia käyttämään sähköistä, mut en tiiä miksei se luonnistu. Kai tuosta manuaalisesta versioista on niin helppo hahmottaa kerralla koko viikon kuormitus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan samaa mieltä kyllä! Jotenkin hahmottaminen tuntuu itsellekin olevan helpompaa silloin, kun merkinnät näkee kerralla paperilta ja niiden perään saa kirjoittaa muistiinpanoja. :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets