Top Message

www.oblik.fi

5 VINKKIÄ: TÄLLAISEN HUONEEN NUORI ITSE HALUAA!
Koulujen alun kynnyksellä päätin tehdä pientä haastattelua siitä, mitä 13-17 vuotiaat nuoret omalta huoneeltaan toivovat. Toimiva sisustus ja tila lähtee minusta aina siitä, kuka tilaa käyttää. Tässä tapauksessa parhaan vastauksen ja toiveet osaa esittää nuori itse äidin tai isän sijasta. Vastaukset olivat suhteellisen yksimielisiä ja kaikilla pyörivät samanlaiset ajatukset omasta huoneesta ja sen yksityisyyden tärkeydestä. Yksityisyys alkaakin korostua entisestään viimeistään siinä vaiheessa kun nuori siirtyy yläasteen puolelle. Ja tämä onkin mielestäni täysin ymmärrettävää!

1. Panosta sänkyyn

Hieman ehkä jopa yllättäen kaikista tärkeimmäksi asiaksi nousi sänky. Sängyn tulisi olla suuri ja pehmeä. Mitä suurempi - sen parempi! Leikki-ikäisenä lapsille tärkeässä roolissa on vapaa lattiatila, johon leikit saa levitettyä helposti. Tuolloin kun lähes kaikki toiminta tapahtuu lattiatasossa.  Sen sijaan yläasteikäisen ja sitä vanhemman kotona vietetty aika kuluu hyvin pitkälti sängyllä. Siellä kuunnellaan musiikkia, selataan somea, oleillaan, luetaan kokeisiin, tehdään läksyjä ja hengataan myös kaverin kanssa seinään nojaten tai muuten vain makoillen. Runsaat tyynykasat tuntuvat ainakin meillä olevan myös todella tärkeässä roolissa ja talvisin muhkea peitto. Kesällä peitto taas on otettu kokonaan pois, jotta nukkuessa ei tulisi tukalan kuuma.

Tarkemmin asiaa mietittyäni näin se todellakin on ja tämä on ihan hyvä oivallus. Meidän kodin nuoren huoneessa sänky on 120 cm leveä ja se on sijoitettu keskelle huonetta. Näin molemmin puolin jää tilaa nousta sängystä ylös ja samalla seinää (tai tyynykasaa) vasten nojatessa on kiva katsella ulos ikkunasta. Nuori on ollut itse valitsemassa sänkyä ja saanut myös esittää omat toiveensa sen suhteen.

2. Riittävästi laskutasoa

Pieni työpöytä oli vastaajien toiveissa, vaikka moni tekikin läksyjä sängyllä makoillen. Tarvittaessa kuitenkin jotakin on kiva tehdä pöydän ääressä istuen ja siihen saa laitettua seuraavan päivän kirjat yms. jo valmiiksi pinoon. Tasotilaa toivottiin myös tavaroiden säilytykseen, kuten kaiuttimen, kirjojen jne. 

Meillä työpöytänä toimii String Systemin korkeat sivupaneelit, hyllylevyt ja työtaso. Tämä ratkaisu on näppärä monipuolisuutensa ansiosta, sillä hyllyjä saa kokonaisuuteen helposti sekä lisättyä, että vähennettyä. Avohyllyjen sijaan tähän voi myös hankkia laatikoston tai vaikkapa liukuovellisen kaapin. Näin kaluste muotoutuu aina tarpeen ja elämäntilanteen mukaan. Tämä on myös yksi niistä kalusteista, joka lähtee aikanaan varmasti nuoren mukaan siihen ensimmäiseen omaan kotiin.


3. Vaatteille säilytystilaa

Tanko- ja hyllytilaa. PALJON! Erityisesti tytöillä, mutta myös pojilla. Kaapeissa pitäisi olla tilaa ja väljyyttä, jottei sinne tarvitse tunkea mitään ja vaatteet pitäisi olla helposti sovitettavissa (ja äidin toiveesta pesusta tullessa helposti myös sinne laitettavissa). Alusvaatteille erilliset korit tai laatikot ja tilaa myös asusteille. Ylipäänsä vastaajat toivoivat, että mahdollisimman monille tavaroille olisi paikka oven/kannen/laatikon takana. Mitä enemmän tavaroita on piilossa (pölyltä ja katseelta) - sen parempi.

Meillä vaatesäilytykseen tarkoitetut liukuovikaapistot ovat katosta lattiaan, joten ylimmillä hyllyillä säilytetään kausivaatteita ja muita ei-jokapäiväisessä-käytössä-olevia tavaroita ja esineitä. Näin koko kaapiston viemä tila on saatu hyödynnettyä maksimaalisella tavalla. Liukuovikaapin lisäksi säilytyskalusteena toimii Lundian Classic-lipasto, josta löytyy pelejä ja sekalaista pientavaraa. 

4. Valaistus

Valaistuksessa toiveeksi nousi muutama erilainen tilanne, johon valoa tarvitaan. Yövalo/lukuvalo oli yllättäen tärkein näistä. Himmeä valaistus ja pehmeä tunnelma oli se, joka ehdottomasti haluttiin tilaan saada. Pelkkä kirkas yleisvalo katossa ei siis nuorten mielestä riitä, vaan tilaan haluttiin monipuolisempaa valaistusta. Osa olisi jopa jättänyt mieluummin koko kattovalon pois, kuin pöytä-/seinävalaisimen sängyn viereltä. Himmentimestä sai plussaa, mutta se ei ollut välttämätön.

Itse olemme ratkaisseet asian siten, että kattovalaisimena toimii Artekin klassinen Golden Bell riippuvalaisin. Polttimon sävy on 4000K, sillä tilaan haluttiin enemmän viileää kuin lämmintä yleisvaloa. Tunnelmaa ja lämpöä taas luodaan erillisellä valaisimella: sängyn vierelle on ripustettu valkoinen Work Lamp (Design House Stockholm), jossa on portaaton himmennys. Minulta kysytään usein tuon koukun tietoja, jossa valaisin roikkuu. Kyseessä on Normann Copenhagenin tamminen Sticks-koukku, johon saa monella tapaa ripustettua tavaroita. Koukut myydään kahden kappaleen paketeissa ja paketin hintakin minusta kohtuullinen (20 eur). Jälleenmyyjänä ainakin Finnish Design Shop.

5. Peili

Peili omassa huoneessa oli myös tärkeä juttu! Peilailu yleisissä tiloissa koettiin epämiellyttäväksi, joten kaikki pitivät tärkeänä, että omaa kuvaa, kasvoja, vaatteita yms. saa peilattua rauhassa omassa huoneessa. Tytöille myös meikkauspiste omassa huoneessa oli tärkeä juttu - ja erillinen meikkipeili suuren peilin lisäksi. 

Aiemmin meillä oli nuorella huoneessa oma erillinen lattiapeili, mutta nykyisin suuri peililiukuovi ajaa saman asian ja irrallinen peili jäi turhaksi. Näppärää, että vapaata tilaa tuli myös tästä ratkaisusta lisää, kun säilytys ja peili on samassa kokonaisuudessa. On kuitenkin minusta mukavaa, että molemmat ovet eivät ole peiliä, sillä sängystä on mukavampi nousta siten, ettei ensimmäisenä vastaan tuijota oma juuri herännyt peilikuva :D.


+ OMA RAUHA JA HILJAISUUS

Ovi pitää ehdottomasti saada kiinni ja tunnelman pitäisi olla rauhallinen, pehmeä ja lämmin. Yksityisyys ja "pesämäisyys" ovat se kaikkein tärkein asia, josta nuori itse ei halua tinkiä. Vasta sen jälkeen tulevat muut asiat. Se missä nuoremmat lapset esittävät huoneeseen toiveita suurista kuvioista, massiivisista leikkikaluista ja disney-hahmoja imitoivista kalusteista, ei nuorelle sellaiset tunnu olevan millään muotoa enää olennaista. Värejä ei itseasiassa edes mainittu, eikä myöskään mitään kuoseja/kuvioita yms. Tästä voikin päätellä, että monelle nuorelle oma rauha ja toiminnallisuus on visuaalisia elementtejä tärkeämpiä.

Juttua varten kyselin mielipiteitä sekä tytöiltä, että pojilta (13-17v). Vastaukset olivat melko lailla samanlaisia, eikä sukupuolella tuntunut olevan suurta merkitystä toiveiden suhteen. Jos siis suunnitelmissa on nuorelle uusi huone, nykyisen remontointi, uusien kalusteiden hankinta tvs, niin nappaa ihmeessä nämä vinkit käyttöön ja muista kysyä myös käyttäjältä itseltään. 

Aurinkoista elokuun alkua,
Jutta

 

Newsletter

Widgets