Top Message

www.oblik.fi

MERKITYKSELLINEN SISUSTAMINEN

"Äiti, sä olet kyllä hyvä sisustamaan. Meillä on tosi kiva ja hieno koti."

Äitienpäivän liepeillä jäimme keskustelemaan lapsen kanssa siitä, mistä asioista hän pitää meidän arjessa ja mitä kellekin meidän perheestä tulee mieleen. Ensin ajattelin, että oikeastiko... Minusta asia (sisustaminen) ei ole merkityksellinen ja tuntuu jopa pinnalliselta siinä hetkessä perheestä puhuttaessa. Heti ensimmäisten ajatusten jälkeen hoksasin - hän ei varmaankaan tarkoita, että meillä on kivoja tavaroita. Hetken keskusteltuamme asiasta ymmärsin, että tarkoitus oli sanoa, että hän viihtyy kotona. Täällä, jossa meillä on hyvä olla. 

Yksittäisiä syitä ei tuo nuori miehenalku pystynyt sanomaan, vaan totesi että asiaa on vaikea selittää selvästi. Se on kuulema sellainen tunne ja olotila, että meillä on kiva ja viihtyisä koti. Ja hän oli täysin oikeassa. 

Vaikka moni mieltääkin sisustamisen yhtäsuureksi kuin kauniit tavarat, se ei pidä minusta paikkaansa. Oikeanlaisella sisustuksella sen sijaan voidaan luoda tunnetiloja ja mielleyhtymiä. Sisustaminen on palapeli, jossa monen palasen on loksahdettava paikoilleen, ennen kuin siitä tulee kokonainen. 

Sisustaminen ei ole vain kauniiksi tekemistä. Sisustaminen on käytännöllisyyttä, harmoniaa, muistoja, tarinoita, turvaa, hyvää oloa ja tunnetta. 

Se on itseasiassa yksi varmasti merkityksellisimmistä asioista, joiden kanssa olemme tekemisissä päivittäin, mutta emme ajattele sitä "sisustamisena". Ajattelemme sitä toimivana ja hyvältä tuntuvana arkena. Kotina. 

Lapsi ei ollut mitenkään väärässä - hän oli itseasiassa hyvinkin oikeassa siinä, että meillä on todella kiva koti. Ja tämä jos jokin oli paras palaute siitä, miten olemme yhdessä pystyneet luomaan sellaisen turvapaikan, joka oikeasti tuntuu hyvältä. Meistä kaikista tuntuu tällä hetkellä siltä, että tästä asunnosta on tullut meille koti todella nopeasti ja jotenkin erikoisen helposti. Ei kestänyt aikaakaan asettua aloilleen ja jotenkin tilojen hahmottuminen ja tunne on ollut alusta alkaen todella hyvä. Se tunne syntyy seinien lisäksi siitä, millaisten asioiden ja toimintojen ympäröimänä elämme. Siitä, miten mukava kotona on olla - on se sitten sohvalla istuminen, oman viihtyisän paikan löytäminen tai rauhallisen ja turvallisen olon tunteminen.

Keskustelun edetessä kävi ilmi, että olen lapsen mielestä myös tosi hyvä naurattamaan, kertomaan kivoja juttuja ja olemaan hauska (sen sisustamisen lisäksi). Sekin on tärkeää. Huumoria kun tässä rumbassa teini-iän kynnyksellä toisinaan melko paljon tarvitaankin :D.

Aurinkoista hellepäivän jatkoa,
Jutta

 1. Voi miten kauniisti kirjoitit pojastasi ja poika taas oli oivaltanut jotain tärkeää kodista. Teidän kotinne on ihana, niin viihtyisän näköinen ja oloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin totta, että on oikeasti tosi tärkeä oivallus tuo viihtyvyys. Ja on niin parasta kuulla, että että se oma panostus ja intohimo näyttäytyy muulle perheelle tällä tavoin <3.

   Poista
 2. Ihana kommentti! Mun 5-vee poika sanoo usein saman tyylisiä juttuja ja kehuu, miten hyvin osaan laittaa kaikki "huonetavarat" niin, että meidän on kaikkien niin hyvä olla. Oli päiväkodissakin kehunut, että meillä on ihana ja turvallinen koti. <3 Mietin myös, että korostanko liikaa sisustusta, mutta enemmänkin kyllä luulen, että asia on positiivinen. Pidetään huolta omista tavaroista ja pidetään esillä iloa tuovat ja merkitykselliset jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa itseasiassa mietin, että korostanko sitä vain liikaa, mutta olen tullut kanssasi samaan lopputulokseen. Ja hei - miten ihanasti sanottu: huonetavarat <3 <3 <3. Ja tuo on myös totta, että merkityksellisten tavaroiden esilläpitäminen ja niistä huolehtiminen luovat myös sitä tunnetta, että koti on oikeasti tärkeä paikka <3

   Poista
 3. Ihana palaute <3. Ja poikain äitinä itsekin tiedän, että kaikki, mikä tulee poikien suusta, on totta. Ja se jos mikä tuntuu kivalta ja tärkeältä. Ja jotenkin niin suloiselta, kun pohtivat tommosia asioita.

  Mua välillä koko "sisustus"-sana tökkii pahasti, koska siitä tulee jopa itselle ekana mieleen kaikenmaailman tyynyt ja tavarat ja muut epäoleelliset, jotka on vaan sitä rekvisiittaa, ei sitä tunnetta ja sisältöä itsessään. Mutta parempaakaan sanaa en ole tilalle keksinyt, vaikka olen yrittänyt.

  Ja totta. Olet hyvä sisustamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tätä minä uskon!!! Totuus todellakin tulee heidän suustaan, niin hyvässä kuin pahassakin :D. Sisustukselle pitäisi kyllä keksiä joku toinenkin kuvaava sana, sillä monesti siitä tulee sellainen päälleliimattu fiilis, vaikka kysehän on paljon syvemmästä asiasta. Pitää laittaa mietintään ja koittaa keksiä joku sopivampi sana - kerron heti kun keksin! :)

   Poista
 4. Aivan ihanaa palautetta olet saanut. Ja tiedätkö, tuo kantaa hedelmää vielä myöhemminkin. Tunnelma ja tarinat kohdallaan ja lapsen on aina hyvä olla kotona - ns. good to be home ;)

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets