Top Message

www.oblik.fi

10 PARASTA ASIAA KOTONA TYÖSKENTELYSSÄ


Kotona työskentelyssä on lukuisia hyviä puolia. Rakastan tehdä töitä rauhassa ilman keskeytyksiä ja ympärillä olevaa puheensorinaa. Olen tehnyt vuosien aikana töitä myymälässä, omassa työhuoneessa ja myös avokonttorissa. Ihailen ihmisiä, jotka pystyvät sulkemaan kaiken muun ulkopuolelle töitä tehdessä, itse en valitettavasti lukeudu näihin ihmistyyppeihin. Keskittymiskykyni on suoraan sanottuna melko surkea ja keskeytyksen jälkeen minun on vaikeaa saada nopeasti kiinni siitä jutusta, mitä olin ennen keskittymisen herpaantumista tekemässä. Tästä syystä on parasta, että nykyisin pystyn työskentelemään kotitoimistolla osan työviikostani. Keskimäärin teen töitä täällä 2-3 päivää viikossa + liian usein myös asiakaspäivien jälkeen iltaisin. 


Kotona työskentelyn plussat

 1. Kotona pystyn keskittymään työntekoon paremmin, kun saan olla hiljaisuudessa. Tasainen taustamelu ei häiritse, mutta puheensorinassa minun on vaikea pitää fokus - erityisesti kirjoittaessa.
 2. Voin määritellä aikataulujani joustavammin ja laittaa vaikka pyykki- tai tiskikoneen pyörimään kun aloitan puhelinpalaverin. 
 3. Minun ei tarvitse lähteä erikseen työpaikalle. Tämä on ehdottomasti suurin plussa. Ja säästää myös monesti paljon aikaa + vaivaa.
 4. En maksa työhuoneesta erillistä vuokraa. Olen toisinaan harkinnut erillisen toimiston vuokraamista, sillä kotona työskentelyyn liittyy myös haasteita (työn ja vapaa-ajan erottaminen esimerkiksi...). Toistaiseksi koen kuitenkin kotona työskentelyn olevan järkevämpää.
 5. Voin juoda aamukahvin rauhassa ja laittaa taustalle sillä hetkellä eniten inspiroivaa musiikkia. Aamut ovat parhaita musiikin kanssa!
 6. Käytän koirat usein lenkillä vasta kun olen tehnyt hetken töitä. Näin saan aloitettua aikaisemmin, mutta pidettyä ensimmäisen tauon jo aamupäivän aikana. Ulkoilu keskellä työpäivää on parasta!
 7. Kun valmistan lounasta, teen ruokaa samalla perheelle valmiiksi iltapäivää varten. Näin säästyy reippaasti arvokasta yhdessäolon aikaa iltapäivästä. Saatan tosin vastapainoksi ottaa illalla vielä hetkeksi työasiat pöydälle - erityisesti silloin kun muut lähtevät harrastustensa pariin.
 8. Työhuoneeni on juuri sellainen, joka inspiroi minua. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että juuri nyt ei ihan, mutta visio on olemassa. Aikaa ei vielä ole ollut työhuoneen pieneen freesaukseen ja se saattaa hyvinkin siirtyä syksymmälle mökkikauden jälkeiseen aikaan. 
 9. Kaikki tavarat ovat aina yhdessä paikassa. Mieheni tekee jonkin verran myös etätöitä ja huomaan, että aika usein joku kansio, tekninen väline tai muu tarvittava juttu on jäänyt työpaikalle. Uskon, että minulle kävisi samoin jos olisi erillinen toimisto ja kotona kuitenkin osa töistä. 
 10. Saan olla kotona kun lapsi lähtee kouluun ja pääsee sieltä kotiin. Vaikka kuudesluokkalainen ei enää tarvitse äitiä ruoan lämmittämiseen tai harvemmin myöskään läksyissä auttamiseen, on se kuitenkin iso plussa, että yksinoloa ei ole jokaisena arkipäivänä niin paljoa. Olen mielestäni erittäin etuoikeutettu, että saan tehdä töitä kotona. Silloin kun en ole kotitoimistolla, olen stailauskohteissa, asiakkaiden luona tai heidän asioitaan hoitamassa muualla. Nekin päivät ovat tärkeitä. Uskoisin nimittäin tulevani "mökkihöperöksi" jos en tapaisi työviikon aikana muita ihmisiä. Kotona kun kuitenkin tulee oltua aikalailla hiljaa ja täysin omassa yksinäisyydessään. Erillinen työhuone on minulle tärkeä, enkä oikein osaa vetäytyä läppärin kanssa esimerkiksi olohuoneeseen. Työhuonetta ei meillä kotona käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen (paitsi, että kaapissa on myös muuta tavaraa). Tämän koen tosi tärkeäksi jutuksi. Ja myös sen, että saan vedettyä oven perässäni kiinni kun lopetan työnteon. Edellisessä kodissa työpiste sijaitsi yläkerran aulassa ja kuljimme makuuhuoneeseen aulan kautta. Huomaan, että tämä erillinen huone on itselleni parempi järjestely. Työasioita kun en halua nähdä tai miettiä siinä vaiheessa kun olen kömpimässä sänkyyn nukkumaan. Muuten kyllä pidin paljon tuostakin työtilasta.

Onko siellä ruudun puolella muita, jotka teette töitä kotona? 
Olisi kiva kuulla, mitä plussia ja miinuksia kotona työskentelyyn muiden mielestä liittyy.

Mukavaa sunnuntain iltaa ja kohta alkavaa uutta työviikkoa,
Jutta

Lue myös nämä jutut:

 1. Kiva kuulla ajatuksiasi kotona työskentelystä! Minäkin teen nykyään töitä kotona, mutta en ehkä koe ihan samalla tavalla sitä rauhalliseksi. Toki aamupäivät on hiljaisia, mutta pikkukoululaiset tulevat kotiin aika aikaisin, ja usein mukana on vielä joku kaverikin. Tuollaiset alle kymmpiveet pojat ei ole ihan hiljaisia, varsinkaan porukassa :-D Meillä on suunnitelmissa tehdä minulle työtila ulkorakennukseen, jolloin kotitoimiston hyvät puolet säilyy, mutta pääsisin myös oikeasti hiljaisuuteen tekemään välillä töitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on totta kyllä. Minä pidän usein taukoa silloin kun lapsi pääsee koulusta ja sitten jatkan taas myöhemmin. Meillä läksyt tehdään aina koulun jälkeen ja päivät on jo hieman pidempiä. Näin "rauhallista" aikaa on vielä koulun loppumisen jälkeenkin jonkin verran. Toki meillä tosiaan vain se yksi lapsi. Uskon, että jos useampi lapsi palaa koulusta kotiin samoihin aikoihin, niin tilanne ei tosiaan ole sama :D. Tuo omassa rakennuksessa oleva toimisto kuulostaa kyllä hyvältä. Toivottavasti saatte sen toteutettua suunnitelmien mukaan :)

   Poista
 2. Ihanan kodikkaan näköinen työhuone sinulla!

  VastaaPoista
 3. Unelmani olisi työskennellä kodissa omassa rauhassa. Usein teenkin suuren osan virkatöistäni täällä omissa oloissani lokoisammin kuin karussa työmiljöössä. Tarvitsen rauhaa kesksittymiseen ja silloin pysytyn olemaan tehokkaampi ja rennompi samaan aikaan. Sinulla on viehättävä miljöö työskentelyyn. Iloista kuunvaihdetta! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen juuri kuten sinäkin. Jotenkin se työympäristö tuntuu usein juurikin karulta. Tai tämä toki riippuu ihan mielettömästi alasta ja työpaikastakin. Toisinaan sitä kaipaa kyllä kollegoiden kanssa kahvitaukoja ja lounaita, eli molemmissa ne omat hyvät puolet :)

   Poista
 4. Meillä myös nykyään työhuone, joka ennen oli tyttären huone. Samalla se toimii pukeutumishuoneena, koska sinne saimme kaappeihin nyt kaikki ns. paremmat vaatteet ja seinälle nojaamaan kunnon kokoisen peilin. Nämä kaksi toimintoa sopivat sinne hyvin, koska ovat käytössä niin eri ajankohtana.
  Työni on sellainen, että aika suuren osan siitä teen varsinaisen työpaikalla olemisen jälkeen mielelläni rauhassa kotona. Tarvitsen myös keskittymiseen rauhallisen tilan ja ehkä kupposellisen hyvää kahvia tai rooibos-teetä :) Työhuoneeseen on myös tärkeä panostaa visuaalisesti. Tiedän, että sinun työhuoneestasi tulee juurikin niin viihtyisä kuin visioit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta ja olen samaa mieltä, että työhuoneeseen pitäisi useamminkin panostaa visuaalisesti (ergonomisuuden ja toiminnallisuuden lisäksi). Erityisesti visuaalisesti maailmaa katsovat ihmiset pystyvät keskittymään paremmin kun ympärillä vallitsee haluttu tunnelma.

   Poista

 

Newsletter

Widgets