Top Message

www.oblik.fi

MÖKIN UUSI VÄRI ON...

Kaupallinen yhteistyö | Tikkurila


Moikka! Olen kirjoitellut mökin julkisivun uudistusjutuista monta kertaa ja nyt alkaa viimeinkin tapahtua. Pohdin viimeksi täällä mökin julkisivun uutta väriä, mutta senkin jälkeen ollaan vielä jahkattu. Testasin tuolloin Color Up värisuunnitteluohjelmaa ja aloin olla melko varma päätöksestä... Jotenkin heti alkujaan tuntui luontevalta valita puuverhoillun rakennuksen pintaan musta sävy, mutta sitten jäimme talven ja kevään aikana miettimään myös muita vaihtoehtoja. Teki ihan hyvää hetken pohtia vielä asiaa eri kanteilta, vaikkakin sitten lopulta siihen alkuperäiseen ajatukseen kallistuimme. Laudoituksen pinta on mökillä pääosin hyvässä kunnossa (pl.saunarakennus, jota nyt ei tässä yhteydessä edes maalata), mutta uutta maalia puu kuitenkin kipeästi kaipasi pintaa suojaamaan. 

Mutta sitten alkoi asian tarkempi suunnittelu.... Mikä olisikaan paras mustan sävy ja millä maalilla punavihreä mökki pitäisi sitten maalata, jotta lopputuloksesta tulisi onnistunut?

On pakko myöntää, että kun sävykoodi piti lyödä lukkoon, meni itseltäni sormi suuhun. Olen aika tarkka värien ja niiden eri sävyjen kanssa, joten koin kaipaavani tähän jeesiä. Vaikka olemme maalanneet paljon, niin emme ikinä julkisivuja ja tästä syystä en luottanut omaan värisilmääni sata lasissa. Luonnonvalo, ilmansuunnat, ympäröivä luonto ja oikeastaan ihan kaikki ympärillä kun vaikuttavat julkisivupintojen värivalintaan ihan todella paljon. Täysin eri tavoin kuin sisällä. Varovaisesti kysyin Tikkurilalta saisinko kääntyä heidän puoleensa sävyn valinnassa ja etsiä hieman vahvistusta omiin ajatuksiin ja ideoihin. Onnekseni asialle näytettiin vihreää valoa ja samassa olinkin jo kirjoittelemassa värisuunnittelijalle sähköpostia. Lähetin muutaman kuvan ja toiveitani Irina Hanhisalolle, joka nappasi asiasta samantien kopin. En muuten tiennyt tätä ennen, että Tikkurilalla on tosiaan olemassa värisuunnittelupalvelu. Mutta nyt tiedän! Irina osasi kysyä juuri oikeita kysymyksiä ja antaa kattavia perusteluita. 

Pohdimme esimerkiksi sitä, mihin sävyyn mustan halutaan taittavan. "Aivan kuin harmaan eri sävyissä, myös mustassa värissä nähdään erilaisia vivahteita, sillä täydellisen puhdasta mustaa pigmenttiä ei oikeastaan ole vaan niistä löytyy ns. alivivahde. Mustassa se on usein hieman sinertävä ja jos sävystä ei haluta sinitaittoista, se sitten taitetaan pois jollakin muulla vivahteella kuten punaisella tai keltaisella. Mitä harmaampi sävy on sen selkeämmin vivahde erottuu." Näin asiaa minulle avattiin ja aloin olla jo vähän enemmän perillä mustan värisävyn muodostumisesta. Tässä vaiheessa alettiin päätymään siihen ajatukseen, että sävyn halutaan taittavan mahdollisimman vähän mihinkään suuntaan, ja jos johonkin niin ennemmin kylmään kuin lämpimään. Näin meille annettiinkin kahden erilaisen mustan sävykoodit, jotka ovat kumpikin ns. mahdollisimman vähän muihin sävyihin taittavia perusmustia. Sävyt olivat 564X ja 0202. Näistä jälkimmäinen aavistuksen syvempi sävy kuin ensin mainittu.

Testailujen jälkeen (testasimme myös hieman vaaleampaa harmaata rinnalle) päädyimme valitsemaan nuo meille suositellut sävyt. Pääväriksi 564X ja ikkunanpuitteisiin + oviin tuo hivenen syvempi 0202. 


Maaliksi valitsimme puolihimmeän Ultra Classic talomaalin, joka itseasiassa täyttää jo 30 vuotta! Tämän kunniaksi maalia myydään muuten tällä hetkellä pakkauksissa, jossa asiakas saa 30% enemmän. Ison pönikän ostaja saa siis yhdeksän litran sijaan 11,7 litraa Ultra Classicia samaan hintaan. Syy juuri tämän maalin valintaan oli suurimmaksi osaksi värisävy. Koska musta (ja tummat sävyt yleensä) haalistuvat vaaleita nopeammin, oli selvää että maalin piti olla sellainen, jonka pigmentti pysyy mahdollisimman pitkään muuttumattomana. Ultra-maalien sideaineen uusin polyakrylaatti-teknologia antaa maalille paremman värin- ja kiillonkeston. Tämä taasen johtuu siitä, että sideaineen kovuus ja joustavuus on sovitettu tarkoin siten, että maali joustaa puun päällä halkeilematta ja hilseilemättä koko sen käyttöiän. Sopiva kovuus puolestaan auttaa pintaa pysymään puhtaana pidempään, koska lika ei paistu kesähelteelläkään kiinni pintaan. Näiden syiden vuoksi päädyimme lopulta valitsemaan Ultran. 

Luulin värin valintaa jotenkin kokonaisuudessaan huomattavasti helpommaksi, mutta se olikin loppujen lopuksi melko monimuotoinen asia. Onneksi tajusimme kysyä apua (kysyimme Tikkurilan Maalilinjan lisäksi vinkkejä maalin ja sävyn valintaan myös luotto-rautakaupaltamme, eli Skanssin K-Raudalta - kiitokset kuuluvat siis myös heille).

Huh, paljon tekstiä, mutta halusin kuitenkin kertoa eri vaiheita ja syitä mahdollisimman tarkkaan, sillä itse en löytänyt googlen avulla juuri apuja tähän pulmaan. Monia mustia rakennuksia kyllä, mutta aniharvassa oli laitettu sävykoodia ylös tai pohdittu sen valintaa sen tarkemmin. Lienenkö sitten liian tarkka - tiedä häntä, mutta itselleni tämä oli todella merkittävä asia, en nimittäin halua ottaa koko hommaa uusiksi ensi vuonna. Ja nyt täytyy kyllä sanoa, että voi hitto miten tyytyväinen olen sävyyn. Mökki on nyt kokonaan pesty ja maalausurakkaa aloiteltu. Voin kertoa, että siitä tulee kyllä upea! Tällä viikolla taas jatketaan urakan parissa! :)

Maalausterveisin,
Jutta

ps. ISO ISO ISO kiitos myös meitä auttaneille talkooväelle, jotka tarjositte apuanne tähän hommaan. Ei tästä tulisi kyllä mitään yksin! 

pps. Ensimmäisestä talkoopäivästä on tulossa myöhemmin myös video, jota kuvailimme viime viikolla ;)

 1. Mökin ilme muuttuu kyllä hirmuista vauhtia ja väri/maali valinta on täydellinen. Ihan mielettömän upea tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, ihana kuulla, että muitakin mustan värin rakastajia :)

   Poista
 2. Ai kun hauska sattuma! Meillä myös vieramökin maalaustalkoot starttasivat viime viikolla ja värinä musta. Virtasen öljymaalilla mennään. Maalaus on kyllä mukavaa, mutta ne esivalmistelut homepesuineen rankkaa. Huh ja ugh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Ja olen niin samaa mieltä esivalmisteluista.... Mutta toisaalta jos niissä oikoo, niin lopputuloksesta ei varmasti tule niin upea. Pitääkin tulla katsomaan, josko jotain kuvia jo olisi :)

   Poista
 3. Voih ja voih, edelleen haikailen mustan värin perään, mutta ne kompromissit parisuhteessa... :D Eli punainen tupa ja siihen on koetettava tottua. Jotenki miellän sen vaan niin hankalaksi väriksi sisustaa pihalla..Toisaalta, talomme on niin iso ulkomitoiltaan, etten tiedä olisiko sitten mustana näyttänyt turhan synkältä. Noh, puutarhavajastani tulee musta, se hiukan helpottaa :) Ja "muutaman" vuoden päästä huoltomaalaus niin josko sitten kokeilisi uutta väriä :)

  Upea mökki varmasti tulossa, ai että. Hirveä työ, mutta palkitseva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tuttu tunne. Onneksi tässä meillä oli hyvinkin yhteneväinen linja ja toiveet. Ei tarvinnut pohtia oikeastaan juuri muuta kuin noita ikkunapokien värejä. Alkuun mies hieman pelkäsi minua enemmän vielä onko mökki liian synkkä mustine ovineen ja ikkunoineen, mutta lopulta yhteistuumin koitettiin kokeilla. Ja nyt olemme molemmat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen :)

   Musta puutarhavaja kuulostaa unelmalta, ja samalla saa vähän testattua miten väri istuu ympäristöönsä. Ehkäpä sitten huoltomaalaukseen mennessä väripohdintakin on saanut vahvistusta molemmilta osapuolilta ;))

   Poista
 4. Kiitos tästä analyysistä. Tulen takuulla palaamaan tähän uudelleen, kun sitä mustan sävyä ihan konkreettisesti valitsemme. Nyt vasta haaveissa....

  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tästä oli apua ja iloa :) Toivon myötätuulia haaveillenne :)

   Poista
 5. Näyttää todella hyvältä! Meilläkin talonmaalausprojekti alkamasss. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiva kuulla :) Tsemppiä myös sinne urakkaan, se on kyllä lopulta todella palkitsevaa :)

   Poista
 6. Hi ,, i love you blog ,, you have a new folower
  Angélica

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets